Bortugal fyller två!

Idag fyller Bortugal hela två år och jag hade laddat med ett inlägg bestående av statistik och en utvärdering som drog iväg och kom att handla om existentiell bloggångest. Det låter väl kul? Nej, det var det inte heller, så det inlägget får ligga till sig ett tag. Jag kanske lägger ut det en annan gång men inte på födelsedagen! Idag blir det i stället en återblick på året som gått i Bortugal.

I augusti i fjol bloggade jag om byfesten, som vi minsann hunnit gå på i år också. Jag skrev också om lyxproblem och poolparty,  vilket påminner mig om att vi nog måste ha ett sådant i år också, som om det inte räckte med att barnen påminde mig varje dag fram till förra veckan då jag sa att det inte blir något om de inte slutar tjata.

 

Byfest!

 

I september skrev jag bland annat om min femtio år unga Sverker och hur det kan vara att sätta sig i skolbänken och lära sig ett nytt språk i den åldern.

50 år ung badpojke, eller bad boy, som det heter på engelska.

 

Se Sverker dansa här. Favorit i repris!

I oktober var vi i Porto, där Sverker blev stressad över alla vackra gamla hus som fick förfalla och jag sprang runt i portvinslagren med pannlampa mitt i natten. Vi upptäckte också Portos övärld, dit Jonna ville flytta när hon blir stor. Det ligger ett speciellt magiskt skimmer över mina minnen från Porto, eller kanske helt enkelt över Porto. Måste ses och upplevas, återses och återupplevas!

Åh, Porto!

Fjolårets november var (till stor del) som en sista sommarmånad innan den lilla hösten kom, den som kallas vinter här. Det var också i november jag fick mina kunskaper i portugisiska officiellt testade när jag gjorde DAPLE-testet (Diploma Avançado de Português Língua Estrangeira, motsvarande nivå C1 på Europarådets bedömningsram för språklig färdighet) och blev godkänd!

Tål att dras upp igen.

 

I december hade jag julkalender på bloggen, en lucka om dagen. Jag fyllde år, som vanligt, och så firade vi förstås vår tredje bortugisiska jul, med att surfa och äta bacalhau.

I januari skrev jag om tuffa tanter och stora vågor i Nazaré, ännu en stad värd att återvända till, både för vågorna och tanterna.

I februari firas karneval i alla katolska länder, mer eller mindre. Mindre i Portugal i allmänhet men desto mer i vår lilla by i synnerhet där man firar i flera dagar och har två karnevalståg!

I mars skrev jag om svenskugisiska, om hur portugisiskan börjat färga av sig på barnens svenska och mitt dåliga samvete över att vi inte jobbar mer med modersmålet. I mars skrev jag också om levnadskostnader i Portugal, vilket har kommit att bli bloggens hittills mest lästa inlägg minsann.

I april fick vi låna en campingbil av West Coast Campers, tack vare bloggen. Med den utforskade vi stränder och byar längs atlantskusten söder om Lissabon. Sedan dess drömmer vi lite om att ha en egen liten campingbil, eller åtminstone om att hyra en igen.

Samma månad fick vi prova på att bo på SPA-hotell i hjortstaden i norra Portugal, också tack vare bloggen. Det tycker jag att jag var värd faktiskt efter flera hundra blogginlägg på cirka tusen ord per inlägg, och min familj också, som låter mig hållas med mitt bloggande.

 

Titta så motvilligt han poserar!

 

I maj fick vi oväntat besök av en kille med en tunna på ryggen och en hund. Vi följde honom litegrann längs vägen via hans sporadiska uppdateringar på youtube. I ett av dessa hälsar han till Sverker, ”the coolest surfer” ( men inte till mig) . Häromdagen kollade jag förresten hans facebooksida och såg att han avbrutit sin vandring i Hendaye, på gränsen mellan Spanien och Frankrike och att han var på någon rockfestival i Belgien.

 

I juni skrev jag en massa om vad det kan tänkas vara att vara portugis, och så blev jag sjuk igen. Påmind om att det enda som håller ihop en är huden, och det enda som håller ihop min hud är kortisonet som jag får av min vackra dermatolog. Tack vare henne och kortisonet kunde jag tacka ja till mitt nya jobb!

 

Jaaa?

 

I juli pendlade jag till Lissabon och hem igen, och i augusti har det mest varit slit och släp med alla stranddagar, men det har ni väl i färskt minne om ni inte är helt nytillkomna. Just denna månad har det tillkommit många läsare! Faktiskt läsarrekord denna vecka vilket känns bra så här till födelsedagen, men nu är vi inne på statistik och det var ju ett annat inlägg. Det var också i juli som vi blev med vovve!

 

Och så alla andra inlägg däremellan, som det inte finns plats för att dra upp igen nu, och emellan dem allt som jag inte hann skriva om. Nu har vi gjort ett varv runt solen, cirkeln är sluten och vi är här i augusti igen och har ett helt nytt spännande år framför oss!

Tack alla ni som hängt med och läst och speciellt till er som tar er tid att kommentera och höra av er till mig, det gör det hela så mycket roligare! Vad tycker ni har varit roligt eller intressant att läsa om under året? Kanske inte något jag inte ens tog upp i detta inlägg?

Och ni andra: Vilka är ni och vad gör ni här? höll jag på att säga. Det lät ju lite burdust, så jag försöker igen:

Välkommen till Bortugal! Lämna gärna ett avtryck nedan! Berätta gärna vem du är varför du läser just den här bloggen och hur du hamnade  här!

Eller kanske bara grattis på födelsedagen!

 

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Bortugal fyller tre år!

 2. Hej Åsa! Nytillkommen för någon vecka sedan. Såg väl något om dig/av dig på FB via gemensamma vänner och blev nyfiken på vad det blev av ”Stavan-Åsa” som skulle flytta långt bort, typ i samma veva som jag slutade där. Själv harvar jag på, fast nu i Tyresö…inte alls avundsjuk på fina solnedgångar och varma havsbad nu när hösten närmar sig med stormsteg ??
  Tycker att du skriver väldigt bra förresten! ?
  Hälsn Annelie ( en av oss som kom från Strandparken med ett stort gäng små barn)

  • Hej Annelie! Haha! ”Stavan-Åsa” var ju lite kul att läsa. Jag minns nog dej! Hoppas du har det bra i Tyresö och att det blir en vacker höst med mycket vackra höstfärger. Sådana har vi ju inte här. Höstfärger. Ett eller annat löv kanske blir gult men det går inte att jämföra med nordisk höstprakt. Och Atlanten är kall om det kan vara till någon tröst! Kram! /Åsa

 3. Nu äntligen kommer ett GRATTELINÄRAN från Lanclin! 🙂
  Jag är ju en av dina trogna läsare som hittade hit några månader efter starten, hur det gick till har jag ingen aning om. Jag har ju till skillnad från en del av dina andra läsare inga planer på att flytta till Portugal även om ett liiite varmare land än de i norra Europa lockar 😉 Daniel har sagt flera gånger den senaste tiden att vi bor i Brasilien om 5 år så han har kanske något i kikaren som han inte vågat kläcka ur sig ännu, ha ha! 🙂 Just nu idag är jag nöjd med tyska Bayern, sommaren är ljuvlig och alperna fina.
  Åter igen, ett stort grattis på Bortugaldagen!

  • Ja Brasilien låter ju spännande, Lanclin! Jag skulle ju pressa honom på vad han menar med att säga så, kanske ligger det någon plan bakom. Bara att sätta igång och plugga portugisiska då! Annars är ju Alperna fina, en liten bit av mitt hjärta bor kvar bland alptopparna faktiskt! /Åsa

 4. Jag började läsa om dig/er i februari 2015. Det som fick mig att börja, var en önskan att flytta till Portugal. Nu bor jag/vi här och trivs så bra. Tack Åsa, för intressant läsning. Jenny

 5. Jag ska väl skriva varför också jag är här (plöjde bloggen från början för ca ett halvår sedan):

  Drömmer (eller kanske mer fantiserar) om att flytta till värmen någon gång. Har också som ni två flickor som dock är ett par år yngre än era. Åldersglappet och hårfärg är ungefär lika så det är ganska lätt att tänka ”det där skulle också dom gilla, oj undrar hur dom skulle klara av börja skola utomlands” osv..

  Fortsätt att skriva, gärna på familjetemat!

 6. Hej Åsa! Jag hittade till din blogg när du kommenterade en annan, troligen Casa Annika eller Sol som sol. Bor själv i Italien sen många år och läser därför gärna bloggar av andra utlandssvenskar. Dina inlägg är alltid välskrivna och genomtänkta och därtill skriva med humor, och därför går jag regelbundet in och läser. I oktober skall jag besöka Portugal för första gången, en lång weekend i Lissabon. Det ska bli mycket spännande, har länge stått på min önskelista. God fortsättning! Stella i Italien

  • Lissabon i oktober låter som en jättebra idé, Stella! Vad synd att inte du har någon blogg, jag skulle gärna läsa om livet i Italien! /Åsa

 7. Tack Bortugal för så mycket kul och informativ läsning under dessa två år( tror att jag kom in ganska så i början av bloggandet). Sitter och skriver detta inte så långt ifrån i en ” annan del av Portugal” :). Kommer naturligtvis att fortsätta följa din fina blogg som jag tycker har den perfekta kombinationen mellan mer saklig information kombinerat med mer privata inslag , där du/ni bjuder på er tillvaro.

 8. Grattis till 2 år och många läsare! Det här har blivit en av mina absoluta favoritbloggar (dvs kollas av flera gånger i veckan med hopp om nya inlägg). Jag vet inte riktigt varför om jag ska vara ärlig, dvs jag har lite svårt att sätta fingret på vad jag gillar så mycket. Men att du kan skriva så klart, både språkligt och roligt, och att man får mycket information och bilder, lär sig en del. Hur som helst är det kul att ha hittat hit!

 9. GRATTIS på födelsedagen! Detta är ju en av mina favoritbloggar (inte många som skriver såhär under hållande – skrattar alltid och läser ibland högt för Peter ;)). Hoppas det blir många fler födelsedagar framöver!!!

 10. Grattis på 2-års dagen. Hittade din blogg någon gång i mars och vart så nyfiken så jag måste läsa alla inlägg ända från början, Har varit väldigt intressant att läsa om ert liv nere i Portugal (Bortugal). Du borde kanske göra en bok av alla inlägg som du skrivit, skulle säkert bli en bestseller.
  Min fru och jag planerar att pensionera oss i Portugal om ett par år och vi försöker nu att söka så mycket info som möjligt och det är då guld värd att få läsa så många målande beskrivningar av livet i Portugal.
  Ser fram mot många kommande skriverier från dig

  • Roligt att höra, Lennart, att ni till och med tagit er tid att läsa ikapp alltihop! Det låter som en bra plan ni har! Man mår bra här! /Åsa

 11. Grattis och stort tack för dina roliga inlägg på bloggen! Jag får mer och mer positiv bild av landet som jag tänker pensionera mig i om ett par år. Har köpt ett hus nära Lagos på Algarvekusten och jag längtar redan dit. Har varit där flera gånger nu och nästa gång blir i slutet av oktober. Sen funderar jag på början av januari bara för att se när vädret kanske är som sämst …bara för att kolla. Har fått det rådet att se hur det är även då…men det måste vara bättre än både snöglopp och minus 20 tänker jag. Nu ska jag börja försöka lära mig portugisiska, iaf lite…kan bara tack och goddag än så länge och det känns lite futtigt.

 12. Grattis! Har läst bloggen i ett år ungefär! Och hur hamnade jag här? Det minns jag knappt, tror att jag såg att du kommenterade i någon annan blogg, blev nyfiken och snabbt fast! Tycker att den är väldigt rolig och informativ att läsa och gillar att du skriver långa inlägg! Så jag ser fram emot ännu ett år om Portugal!

  • Vad roligt att någon gillar att jag skriver långa inlägg, Annika! Trenden verkar vara att hålla sig kort, men det har jag svårt för. Tack! /Åsa

 13. Hej Åsa och grattis till bloggens tvåårsdag 🙂

  Jag hamnade ”här” för några veckor sedan, strax efter vår härliga vistelse i Albufeira. Första gången i Portugal! Av någon konstig anledning har Portugal inte lockat tidigare, varken med tjejerna eller med familjen. Nej jag är ingen golftjej, hade hört flera som åkte dit för att spela golf!? Såg framför mig platta golfbanor överallt 🙂
  Vi hade inte bestämt vart vi skulle åka denna sommar men jag tjuvkikade på Portugal och hittade ett fint hus att hyra, så jag skickade jag ett sms till min sambo och frågade vilket land (i Europa) han helst inte ville besöka. Svaret blev Portugal!??
  Nåväl, vi hamnade här/där och vill nu så gärna tillbaka. Vi hyrde bil under tre veckor och hann se mycket av Algarvekusten. Vi har också besökt/upplevt Aljezur samt skogsbrand i Monchique, som var en mindre trevlig upplevelse.

  Ganska snabbt när jag började läsa din blogg förstod jag att det är du och din familj som bodde i Sommarbo och att vi växlade några meningar med varandra, bland annat på ”beachen” i Sommarbo, kanske år 2009? Ja jag undrade faktiskt varför ert f.d. fina hus som ni ”kämpat” med under flera år plötsligt var till salu. Men nu förstår jag. Er resa är verkligen inspirerande och fascinerande, likaså din blogg.
  Kanske är det en dröm, kanske är det en plan, inte nu men sen att ta sitt pick och pack……
  Tittar nu på resor till Lissabon. Vi får se om det blir i jul eller till våren.
  Fortsätt blogga och locka oss gärna med vackra bilder, och tipsa gärna om du hör att det finns lediga rektorstjänster i ”era krokar” :-)

  Ha det så bra!

  Hälsningar Sussi

  • Hej Sussi! Så vi har setts på beachen i Sommarbo? Hoppas jag var trevlig! Världen är liten! Bra val av semesterland där, Portugal har ju bra mycket mer att erbjuda än golfbanor, men det är sant att golfturismen är stor. Brand i Monchique! ja vi åkte ju omkring där med campingbilen och såg att det återplanterades efter brand. Det fanns mycket träd där som kunde brinna bra och oländig terräng för brandkåren…

   Rektorstjänst här skulle väl i så fall vara på svenska skolan i Lissabon (Carcavelos) och jag tror de nyss har bytt….

   Förresten nu vet jag vem du är. Poletten trillande ned, namnet lät så bekant! Öppna förskolan/kapellet.. och Du har ju utvandrat till mina hembygder nu! 🙂 /Åsa

   • Du knäckte gåtan :-). Jag tänkte avsluta med Fredriks sambo men jag misstänkte att du skulle klura ut vem jag är :-). Det stämmer att jag utvandrat men jag har inte hittat hem ännu. Lapp- och kalla vintersjukan börjar bli påtaglig 🙂 Elliot börjar i 3an. När han är klar med lågstadiet och Fredrik med rektorsprogrammet vill jag gärna styra kosan söderut. Du har väl Gevalia hemma om du får oväntat besök :-).

    • Ja det är ju det där med mörker och kyla, Sussi. Vad gäller besök, både väntade och oväntade är vi lite som Sverige, vi har liksom blivit tvungna att ändra politik litegrann. Inte bara för att Gevalia inte finns här. 😉 /Åsa

 14. Sedan december 2015 har jag tagit mig genom hela din blogg och följt den efter att min man, P-O, tipsade om den. Själv är jag född och uppvuxen i Lissabon men med alla åren i Sverige, har jag blivit en sorts hybrid. Människor och språk tilltalar mig och din blogg tillfredsställer rejält! Jag har träffat en del svenskar som har varit bosatta i Portugal men levt helt utanför det portugisiska samhället. Det gör inte ni och därför är det extra spännande att läsa om hur ni uppfattar tillvaron eftersom min relation till PT är annorlunda. För mig är det sunt att ”se” mitt land ur någon annans perspektiv. Din informativa, underhållande och välskrivna blogg tilltalar både en portugisiska och en svensk som med säkerhet kommer att hamna i Lissabon (sooner or later!).

  • Vad roligt, Manu! Det värmer extra när någon med portugisisk anknytning uppskattar min blogg! Då vet jag att jag inte är helt ute och cyklar med mina betraktelser! /Åsa

 15. Stort grattis på 2-årsdagen! Att din blogg är såväl kul som informativ gör ju att även jag, som kanske inte planerar att bosätta mig i Portugal, följer med dig på era öden och äventyr! Och jag ser fram emot ytterligare ett år 🙂

 16. Har läst din blogg till och från i ett år nu, tror vi är många som när en önskan om att våga ta steget till något nytt, men tills vidare får det räcka med att läsa om era bravader, jag älskade strandinlägget senast❤️ Så träffande! Keep up the good work!

  Anette Å

  • Tack Anette! Det är nog många som läser bloggen med en längtan bort, det tror jag också. En del med planer, andra ”bara” med drömmar../Åsa

 17. Tycker du skriver så underhållande att jag gärna och lite otåligt väntar in nästa blogginlägg och nästa och nästa… Samtidigt beskriver du en vardag som kunde varit min om inte föräldrarna flyttat och i det område som vi flyttade från. Får lite hemkänsla av dina berättelser.
  Så grattis och fortsätt skriva 🙂

 18. Du skriver så underhållande och levande !!
  Även om jag inte är på plats elva månader om året , så känner jag mig mer än på plats när jag följer er och ert liv i byn och Portugal med omnejd !!
  Och givetvis blev det för lite hänga ihop, denna gång också ?
  Kram till er alla och givetvis grattis till år 2 ????

 19. Läser bloggen för jag har en dröm någon dag som ni gjort att packa ihop o flytta till värmens land.

  Läsvärd blogg med skildringar som Får en att drömma bort.

  • Nej jag förstår att du inte är det, Onkel Tom. Det är ju ofta den stora frågan. Men inte det jag vill skriva mest om. Det gör ju du så bra! /Åsa

 20. Grattis, och hoppas du fortsätter. Du skriver mycket underhållande och informativt.Beundrar ditt/ert mod att byta liv. Jag och min man bor halva tiden på Rhodos och halva i Sverige. Att vi inte flyttat helt från Sverige beror på många saker, från början ekonomin, men nu kanske pga feghet och att grekiska är så svårt att lära sig

  • Det var mer ett måste än mod, Susanne. Halva tiden på Rhodos låter ju skönt tycker jag! Alla hittar sin väg, sin lösning, sin plats, och jag förstår att grekiska måste vara svårt. Rena grekiskan ju! 😉 /Åsa

 21. Fortsätt blogga! Säger jag, som är en ganska passiv konsument. Följt din/er blogg hela vägen, fast jag inte kommenterar så ofta. Tänker ibland att vilken tur barnen har som fått er till föräldrar, mycket kvalitetstid där. Det är spännande att höra om er vardag och och äventyren. Vi har tankat mycket Portugal-info från er blogg, vi har just firat 18 månader i Portugals östra centrala del. Men är kanske på väg att flytta till Pombal. Och slutligen, om jag får vara lite ofin och kommentera ”the bad boy”: Släng dig i väggen Skarsgård-Tarzan!.

  • Kul att höra av dig igen Ingrid, en av mina trofasta läsare (som jag undrar om jag tappat när du inte kommenterar på länge;) Ja, barnen är glada och vi, vi har nog haft mest tur som har fått dem och dessutom har tid att vara med dem. Dyrbar tid som går alldeles för snabbt.

   Jaha ni är kanske på väg att flytta från Idanha-a-Nova. Då blev jag nyfiken på Pombal, som väl betyder fruktträdgård?

   Jag fortsätter blogga så länge jag tycker jag har tid, jag har mycket kvar att berätta! Bad Boy hälsar! (Dansa och sy kan han också:) ;)/Åsa

 22. Gratulationer på bemärkelsedagen!
  Man lär sig mycket genom att läsa blogg. Ständigt nya grejer, som man själv kanske inte tänkt igenom så där noga.
  Existentiell bloggångest, äsch. Det är ju bara livet som är som det är.
  Hoppas du nu har någon god plan eller idé om de kommande åren med din blogg.

  • Ja visst är det bara livet som är som det är, Arne. Så mycket ångest var det inte heller, bara lite fel fokus för en födelsedag. Funderingar kring vem och varför, men jag vet ju att jag bloggar för att jag tycker det är kul att skriva. Allt annat är sekundärt. Om jag satt och virkade lapptäcken eller bakade tårtor i stället för att blogga skulle jag nog fundera över om det verkligen var vettigt också ibland. Om jag har någon god plan vet jag inte, det borde jag kanske ha? /Åsa

 23. Ett varmt grattis!

  Min blogg fyller ju också två år i år fast lite tidigare, jag började i juni. Och så firar vi två år i Spanien nu i augusti! Den 11:e öppnade vi dörren till lägenheten vi hyrt i Elviria.

  Det är därför det är roligt att se vad nigör, hur ni också upptäcker ett nytt land på samma sätt som vi gör. Fast ni gör så väldigt mycket mer och har tagit er in så väldigt mycket längre i det portugisiska levernet. Ett stort grattis till det också, säger jag med stort avund!

  • Tack Emma! Grattis i efterskott till Sol som Sol! Om vi tagit oss längre är det nog för att barnen går i portugisisk skola med lokalbefolkningen framförallt. Men kanske, bara kanske är Portugal på vissa sätt ett öppnare land, portugiserna ett öppnare folk. Så upplever jag det..
   Men varför avund, är mer integrering ert mål och ni känner att ni inte uppnår det som ni lever nu, kan man ju byta spår? /Åsa

 24. Vilka är ni och vad gör ni här?

  50+ från fjollträsket som överväger en bosättning i Portugal och sannolikt i Greater Lisbon Area så småningom. Har läst din blogg med stort intresse från starten. Finns många gemensamma referenser, både från Portugal, Nacka och Nörrlands Södre inland. Vi far norrut förbi Färila, Kårböle och Överhogdal regelbundet till partnerns hemby.

  Vi läser din blogg med stor glädje, roligt att se engagemanget som du lägger ned, många träffsäkra iakttagelser, t ex det arbetsamma i en utflykt till beachen och hur vardagen gestaltar sig för nyportugiser….: )

  Roligt för dig att bloggandet givit utdelning i ett arbete……: ) Keep up the good work. // Per

  • Ja eller hur Europé, det var en kul grej att jag fick jobb via bloggen och jag har en hel del glädje av den utöver det också faktiskt. Kul att höra att andra har det också!! Lycka till med era planer och vinka till Färila nästa gång ni passerar! (de flesta passerar;) /
   Europé jag med

 25. Grattis på 2-årsdagen!! Minns inte längre hur jag hittade hit men älskar bloggen och tycker det är så kul att läsa om ert nya liv, hur modiga jag tycker ni är, och så förvånansvärt smidigt allt ändå verkar vara!!

  Du har ju fått oss sugna på en termin i Portugal 😉

 26. Stort grattis!! Vad roliga grejer som ni hittar på och får uppleva, jag har ju missat hur mycket som helst – campingbilar och Sverker som dansar! Tur att jag hittade prenumerationsfunktionen ? Väldigt skoj att bloggen fått sån berömmelse, det är alltid så roligt och intressant att läsa om livet i Portugal. Existentiell bloggångest låter spännande det med, ser fram emot det ? Kram!

  • Jag kan tänka mig att du har missat en del, med tvillingbebbar och allt, Susanna. Här händer det grejer hela tiden faktiskt, men berömmelse vet jag inte. Beröm får jag ju ibland fast alldeles för lite (kan man få nog?) men jag hade tur och fick napp på ett par roliga samarbeten här i Portugal! Existentiell ångest är alltid spännande, eller hur! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *