Hyra husbil i Portugal

Det finns många olika sätt att resa, men i vår värld finns det nog inget som slår känslan av att resa runt med sitt eget boende. Friheten. Äventyret! Vi har gjort det förr och vi kommer att göra det igen, men det ska det inte handla om nu. Nu ska det handla om när vi hämtade ut en precis lagom stor, fräsch, fullt utrustad och väldigt fräck camper van hos West Coast Campers alldeles intill Lissabons flygplats utan någon annan plan än att upptäcka mer av Portugal och se var vi hamnade.

Ivriga att komma iväg hängde vi på låset för att få ut vår husbil så tidigt som möjligt på morgonen. Barnen var också spända på att se vilken design just vår husbil skulle ha.

 

547

Den här blev det!

 

Fullastade med leksaker som surfbrädor och snorklar och en hel del mat var det sedan bara att ge sig av precis vart vi ville! Utrustade med en karta, många goda tips samt glatt humör och allt annat man kan behöva, med campingliv och upplevelser som mål gav vi oss äntligen iväg.

Från Lissabon är det bara två timmar till sydligaste Portugal och fyra till den norra gränsen mot Spanien, så det är ganska nära vart man än ska. Om man gillar att köra kan man alltså ”göra” Portugal från norr till söder eller tvärtom ganska fort, men det är ju när man väljer de små vägarna man egentligen ser och upplever landet, så det ville vi göra. Köra lite och uppleva mycket, vilket är lätt i Portugal.

Den här gången valde vi att köra söderut med vackra vyer, fina fiskebyar och solvarma surfvänliga stränder som mål. Vi började med att korsa Vasco da Gama-bron som med sina 17,2 kilometer är Europas längsta bro, för att sedan köra mot Setúbal och ta färjan därifrån till Troia, en lång udde kantad av nästan lika långa sandstränder på bägge sidor.

 

Mot Alentejo! Äventyret kan börja!

 

Det var lätt som en plätt att hitta till färjorna, och vi har inte ens GPS. Vi hade också tur och kom fram precis i tid för att få köra på!

 

Äventyrsbilen och vi lämnar Setúbal.

 

Spanar efter delfiner som ofta syns hoppa omkring just här där floden Sado mynnar ut i havet.

 

Klara att äntra Troia!

 

Långa vita stränder och vy över nationalparken Arrábida. Hit kommer vi att åka igen!

 

west coast campers april 2016 031

Främling i oranga badbyxor

 

Det räcker ju inte med att se havet, man måste i också!

 

Tillbaka till basecamp vid sanddynerna. Nu hungriga. Fridas tur att fixa käk!

 

west coast campers april 2016 032

Egentligen hade vi kunna tillbringa hela semestern där på Troia, så vackert var det och ändå hade vi bara åkt 6,5 mil söderut. På den lilla biten karta mellan Troia och Lissabon ryms också guldkorn som Caparica, Lagunen, Fonte da Telha, Sesimbra och Arrábida, men alla dessa ställen har vi redan upptäckt och nu skulle vi upptäcksresa! Med siktet inställt på Costa Azul och Costa Vizentina slet vi oss från Troias paradisstränder och åkte vidare.

Fortsättning följer, kanske redan i morgon?

Stort tack till West Coast Campers som vi fick låna campingbilen av! Surfa gärna in på deras hemsida eller facebooksida för mer inspiration!

Fortsättning på husbilsäventyret:

Äventyret fortsätter 

Byarna vid havet

Vägskäl

Hemväg

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Påsklov i Serra da Estrela, de portugisiska fjällen!

 2. Pingback: Bortugal | Fyra timmars frihet – någonstans mellan långlunch och lillsemester

 3. Pingback: Följ oss på husbilsresa i Istrien | FREEDOMtravel

 4. Ååh vilka stränder, fantastiskt.

  ”Främling i oranga badbyxor” : DDD

  Som slutet på låttiteln Lasse Holm måste ha glömt eller som en dikt av och högläst av Bruno K. Öijer:
  FRÄMLING! III! ORANGA. BAAADBYXOR!

  Man måste ha hört honom för att förstå : )

  I v f, dina bildrubriker är muito muito roliga.

  • Ja jag var rätt nöjd med den bildrubriken också, Jaggillarocksåportugal. Kul att någon uppskattar min konstiga humor! /Åsa

 5. Jag tillhör den där skaran som aldrig åkt husbil, utan har jag kampat så har det varit med tält, men man vet aldrig, plötsligt kanske det händer!

  • Det är ju väldigt mycket smidigare än tälta, Marina! Vi har åkt runt i ”campingbil” rätt mycket och gillar det!

 6. Fast nu läste jag lite noggrannare och ser att det inte finns toalett, och då vet jag inte riktigt om jag skulle kalla det husbil ändå… I Sverige är det väldigt ovanligt med campingbilar utan toalett, så det finns knappt ett ord för det, men jag har förstått att det är vanligare i t.ex. Australien. Så… kanske ”camper” eller ”campingbil” då….?

  • Ja visst vore campingbil ett bra ord, FreedomTravelHelena, fast det tydligen inte finns. En himla bra liten bil i alla fall, smidig liten och lättkörd och smart inredd. Inte lika lyxig och stor som eran förstås, men perfekt för ett par dagars/en veckas äventyr. Drog knappt en liter milen heller. West Coast Campers håller på att utöka sin flotta med en premiumvariant som har toa och dusch och frysfack förresten! Kommer i april! På deras facebooksida kan man vara med och rösta på design. Jag röstade på sardiner!

 7. Åh vad kul! Äntligen! Och den där bilen ser ju ut att passa er perfekt! Håller för övrigt med om att det är lite knepigt med vokabulären. De där mindre husbilarna kallas ofta ”plåtis” och jag har också hört dem kallas ”van” eller ”city camper”. Campingbil kanske man också kan säga, men det känns lite diffust vad det är… En sorts husbil är det ju ändå, så jag tycker inte att husbil är fel att säga!

  • Ja det var gott om sådana ställen längs den kuststräcka vi åkte, Emma. Konstigt att vi inte åkt dit innan nästan, men vi är ju som sagt hemmagrisar. 🙂 Rolig design på bussen var det ju ja, olika på alla husbilar. Någon med tigermönster och någon med zebramönster. /Åsa

 8. Hur funkar det praktiskt med boendet i bilen? Var får man stanna etc? Finns avsedda platser för ta sig en dusch osv någonstans? Kostnad för hyrbil med försäkring? Tack.

  • Kul att du blev nyfiken, Per! Jag rekommenderar verkligen detta! Det finns mer info om layout på husbilen på West Coast Campers hemsida. Kolla den här länken: http://westcoastcampers.com.pt/cheap_campervan_rental_portugal/
   Försäkring kan man välja nivå på beroende på hur tursam man känner sig. Den dyraste kostar 20 euro/dag (deposit 350 euro som du får tillbaks om allt är ok) och den billigaste 0 kr tror jag med då bokar de å andra sidan en stor summa på ditt kreditkort att dra av i fall något skulle gå på tok. Det kommer fler inlägg om campingar och nattplatser och allt möjligt. PS. West Coast Campers håller på att bygga i ordning en husbil som har dusch och toa ( se deras facebooksida) men just nu ser alla ut som den vi hyrde. Inuti. Utanpå ser alla olika ut. /Åsa

 9. Åh, ja vill mä! Sen vi såg de där fiffiga campingbussarna i Kroatien i somras vill jag prova 🙂 Kanske blir en ny runda i Portugal, med campingbuss…
  /Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *