Varför Portugal?

…undrade många när de hörde om våra flyttplaner.

Att vi överhuvudtaget flyttade utomlands ligger nog i blodet. Både Sverker och jag har alltid haft den längtan och hade bägge bott utomlands i flera år i olika länder innan vi träffades. Vi drömde båda två om att bo utomlands igen, tillsammans, men bitarna föll inte på plats förrän vi upptäckte Portugal. Det är mycket som ska stämma innan man tar det här steget med en hel familj.

Från början var det nog uteslutningsmetoden som gjorde att vi började snegla åt Portugal.  Det finns många länder som har bättre klimat än Sverige och bättre surf, men man får faktiskt inte flytta var som helst i världen. I stort sett var valmöjligheterna begränsade till Europa, i alla fall för oss.

I Europa finns det ett par länder som har bra surf och av dessa har Portugal bäst klimat. För mej är inte surf viktigt, men så länge jag har känt Sverker har han pratat om att surfa och längtat efter att surfa. Vi behövde vågor och det har Portugal.

Det finns mer än Atlantens vågor som talar för Portugal. Som mamma till två döttrar är det viktigt för mig att vi inte bor i ett land med alltför utpräglad machokultur eller en alltför annorlunda kvinnosyn och där tjejer och kvinnor kan känna sig säkra och fria. Check på den för Portugal.

Man vill inte bo någonstans där man inte känner sig välkommen. Alla portugiser vi har kommit i kontakt med i olika situationer under de år vi bott här har varit tålmodiga och vänliga och hjälpsamma. De gånger vi har åkt så pass mycket vilse att vi varit tvungna att fråga om vägen har folk till och med satt sig i bilen och eskorterat oss dit vi skulle! Många av dem är också bra på engelska, vilket underlättar. Speciellt för Sverker. Vi har blivit väldigt väl emottagna i Portugal.

Slutligen har Portugal en vacker natur och klimatet är fantastiskt! Portugal har tre årstider: sommar, höst och vår! Ingen vinter! ” Vintern” här är som höst som snart går över i vår som snart går över i sommar och mera sommar. Även under den kyligaste regnigaste perioden, december – februari, har vi dagar som är som svensk sommar när den är som bäst. När ”vintern” är som sämst här liknar den svensk sommar när den är som sämst.

Varför Portugal? Förut hade jag nog svarat ”Klimatet, havet och människorna. Nu är mitt svar:

Människorna, havet och klimatet.

Portugal, we love you!

Portugal, we love you!