Hyra husbil i Portugal – äventyret fortsätter

Fördelarna med att resa med husbil är många. Frihetskänslan och äventyret har jag redan nämnt.  Man åker vart man vill och stannar var man vill. Framme är man redan överallt där det är fint och där man vill stanna till, och stannar gör man tills man vill åka vidare och se vad som döljer sig runt nästa kurva.

Portugals spännande kust är idealisk för husbilsresande vare sig man gillar det mer bebyggda eller är mer för naturupplevelser. Det finns gott om plats men mycket att se på kort avstånd. Vi siktade mest på naturupplevelser på den här resan, och nu var det dags för oss att lämna Troia och rulla söderut mot sol och surf och stränder och annat spännande som kunde tänkas dyka upp längs vägen.

Vi valde den minsta vägen, den som går närmast kusten, och höll oss på den. Vägen kantades under långa sträckor av fält som lyste gula av lupiner. Långa sträckor följer vägen havet och även när den inte gör det bjuder den på vackra vyer.

Ibland ett hus.

west coast campers april 2016 059 west coast campers april 2016 060

Vi närmade oss plötsligt den första staden längs vår resväg. Sines, som liksom de flesta portugisiska städerna tronar på minnen från Portugals fornstora dagar. Det var förstås fröken Fátima som berättat för mig att det var från Sines Vasco da Gama avseglade när han gav sig iväg för att upptäcka världen på andra sidan horisonten. Kanske sevärt? Jag konsulterade Sverker. ”Om han seglade därifrån kan det ju inte vara så mycket att ha”, sa Sverker och så körde vi förbi. Lite svårt faktiskt att förstå varför han prompt skulle segla iväg och lämna alla dessa vackra stränder bakom sig, men han kanske hade sina skäl. Precis efter Sines tyckte vi att vi hade goda skäl att stanna i alla fall.

west coast campers april 2016 073

Surf´s up!

west coast campers april 2016 064

west coast campers april 2016 089 west coast campers april 2016 112

west coast campers april 2016 120

Vi hade ju med oss våtdräkter och brädor, men annars kan man hyra det i samband med att man hyr husbilen. Längs kusten finns också surfskolor på flera ställen för den som känner sig hågad.

west coast campers april 2016 081 west coast campers april 2016 095

Ännu en plats vi hade lite svårt att slita oss från, men vi valde att rulla vidare och hann med ett stopp i en liten alentejansk by som kan få ett eget inlägg tycker jag. Sedan var det dags att hitta nattplats.

Hade vi stannat här hade vi fått en lång balkong på köpet.

Hade vi stannat här hade vi fått en lång balkong på köpet.

Hade vi stannat här hade vi haft sällskap

Hade vi stannat här hade vi fått sällskap

Det börjar skymma

Det började skymma

 

Det finns också gott om campingar för den som inte vill avstå från duschar och andra bekvämligheter under resan. För den som vill ha bekvämligheterna med sig i bilen har West Coast Campers från och med alldeles snart en äventyrsfarkost deluxe som är utrustad med varmdusch, toa, kyl med frysfack och mer plats. (På deras facebooksida kan man rösta på vilken design man tycker den ska ha – jag röstade på sardinmönster!)

För oss funkar det utmärkt med den här varianten, lite friluftskänsla vill vi gärna ha! I handskfacket låg en guidebok över campingar och vi åkte förbi flera stycken, campingar alltså, inte guideböcker, men på just den här resan tyckte vi inte att vi behövde någon campingplats utan valde att fricampa. Det finns gott om plats längs kusten och att fricampa är inget problem på de allra flesta platser. Vi lyckades få nattläger alldeles för oss själva samtliga nätter vi var ute. En fin bonus är att i stort sett hela Portugals kust bjuder på fantastiska solnedgångar som man kan njuta av från första parkett om man reser med husbil. Det passade vi på att göra.

west coast campers april 2016 166

Ramla inte ut för kanten bara!

 

west coast campers april 2016 178  west coast campers april 2016 184 - Copy

Enbra plats att sova på!

En bra plats att sova på!

 

En bra plats att sova på och en bra plats att vakna på. En bra plats att stanna på också, men nu hade vi ju fått smak på det här, så vi rullade vidare …

Fortsättning följer snart. Nu blir det en strid ström av inlägg om husbilsäventyret ett tag!

Tusen tack till West Coast Campers som bjöd oss på detta äventyr! Jag kan verkligen rekommendera vem som helst av er som vill lära känna Portugal och få en dos av frihetskänsla och äventyr på köpet att boka en husbil hos dem! De har bästaprisgaranti och håller till alldeles intill flygplatsen, så det är bara att slå till, boka flyg och ta ledigt en vecka eller säga upp sig om chefen trilskas. Längre än så är det inte till äventyret!

Här, här, här och här har jag skrivit mer om vår resa med campervan från West Coast Campers

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Med husbil i Portugal – på hemväg

 2. Verkar vara en fantastisk upplevelse! Blev väldigt sugen på att prova själv! Vi är vana husvagnsresenärer, men har aldrig kört vår egen husvagn så långt bort som till Portugal. Ett alternativ är ju absolut att flyga ner och hyra en husbil. För två långbenta tonårspojkar, en lite kortbentare lillasyster och en pappa och en mamma tror jag dock att just den bilen ni lånat skulle bli för liten. Verkar inte finnas större bilar hos just den här uthyraren? Har du möjligen något annat tips på husbilsuthyrare? Eller lägenheter för veckovis uthyrning i era trakter? Just nu står Portugal allra högst upp på vår önskelista för sommaren.

  • De har en på gång som kommer ut under april månad med plats för fem, toa, dusch och kyl m frys. De har bästaprisgaranti så det kan inte bli fel! Maila dem och gör en förfrågan, till sommaren ska de större redan rulla och jag kan tänka mig att efterfrågan blir stor! Lycka till, Anna! /Åsa

  • Ja vi hade det verkligen bra med campingbilen och upptäckte nya smultronställen, FreedomTravelHelena! /Åsa

 3. Så läckert! Och jag antar att de har en annan allemansrätt än många andra länder, då man får campa lite varsom. Ser fram emot fler inlägg och bilder!

 4. Det låter härligt! Jag har varit sugen på husbil ända sedan jag såg en husbil från Spanien här uppe på Shetland – och de hade katten med sig! ”Smart grej det där..man kan ta med sig allt”, tänkte jag 😉

  • Ja det är verkligen smidigt, Shetslandsfrun! Vi hade vgärna åkt längre och haft med oss katterna! Coolt att resa med husbil ända från Spanien till Shetland, och nuförtiden får man ju ta med sig katter över gränser i Europa också! (:

 5. Så härligt det ser ut! Jag och min man har funderat att göra en roadtrip i Portugal, antingen i sommar eller till hösten. Då skulle nåt sån bil som ni har vara perfekt. Jag tar förresten väldigt gärna emot tips för var man hittar de bästa kitesurfing- och vågsurfingspotsen i Portugal, om du har såna på lager! Det finns så många att välja mellan, så var ligger de bästa? Var är det bästa plattvattnet för kitesurfing? Ha en bra fortsättning på er roadtrip! 🙂

  • Jag det var verkligen härligt, hoppas ni kommer iväg också,Lina! September är ju en fantastiskt månad här, till exempel! Plattvatten för vindsurfing hittar man bäst i lagunerna, finns ett par stycken längs kusten. Jag vet att den stora uppåt Óbidos har vindsurfinguthyrning och Lagoa de Albufeira har även kitekurser. Sedan finns det ju fler laguner och andra spots vid ppet hav där det kan vara mer eller mindre platt, oftast mindre, men ändå. Guincho, Caparica, Fonte da Telha..Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *