På husbilsäventyr längs kusten – byarna vid havet

Som ett litet avbrott mot alla stränder vi redan stannat vid gjorde vi en liten paus i en liten by. Inte för att det behövdes, men vi fick en oemotståndlig glimt av torget och gatan ned mot havet, hittade en parkering och ställde oss där för att titta närmare på underverket som hette Porto Covo.

west coast campers april 2016 151

Snyggast på parkeringsplatsen!

 

På sommaren är den säkert full av turister, och då säkert mest portugisiska turister. De flesta av barnens skolkamrater som åker någonstans på sommaren åker på semester åker till Alentejo. Jag har alltid undrat vad Alentejo har som inte finns där vi bor. Kanske är det byar som den här som lockar?

Så här års var det väldigt lugnt i byn, men inte folktomt. Den obligatoriska klungan av män som hänger i något gathörn eller utanför ett café saknades inte här heller. Dessutom hade de hundar. Jag undrar alltid vad de pratar om där de står, eller hänger. Inte hänger väl svenska män i klungor på det där viset?

west coast campers april 2016 131

west coast campers april 2016 149

Några barn lekte på torget

 

west coast campers april 2016 136

Några gamlingar som kanske också lekt där som barn njöt av vårsolen och filosoferade lite

 

På det stora öppna torget vid kyrkan vittnade souvenirbutiker om att vi inte var de enda turisterna som hittat hit, men just nu var vi rätt ensamma.

west coast campers april 2016 132 west coast campers april 2016 150

Husbilsinspirerade souvenirer

Husbilsinspirerade souvenirer

west coast campers april 2016 141

Mot havet!

west coast campers april 2016 146

Byns alldeles egna lilla strand låg tom och öde.

 

west coast campers april 2016 147

Tills vi kom

 

Byn gav mersmak. Vi bestämde oss för att försöka hinna med de byar som fröken Fátima tipsat om också och det behövde vi inte ångra. Först ut var Vila Nova de Milfontes där floden Mira mynnar ut i havet. Den här byn var inte bara var vackrast utan bjöd också på oväntade äventyr som jag berättar om en annan gång.

west coast campers april 2016 260 west coast campers april 2016 273 west coast campers april 2016 279 west coast campers april 2016 277

west coast campers april 2016 278

Här kunde man hyra kajak, fast det gjorde inte vi den här gången.

 

Sist och även minst var Odecieixe som klänger på sluttningen ned till en alldeles särdeles speciell strand där vi tillbringade ett par timmar.

west coast campers april 2016 341

Liten by, stor strand

west coast campers april 2016 338

Inga vågor idag, men perfekt för skimboard.

Inga vågor idag, men perfekt för skimboard.

Dags att åka vidare!

Dags att åka vidare!

 

Det luktade gott från restaurangerna i de här byarna, och havet suger som bekant. Menyerna såg rätt lockande ut och priserna låg också lite lägre än närmare Lissabon, men vi envisades med att äta alla måltider i husbilen. Vi hade ju med oss mat för flera dagar och allt som behövdes för att tillaga enklare måltider fanns med i husbilen, till och med olivolja och vinäger, och en citruspress! Fast osthyvel och rivjärn hade vi med oss.

 

west coast campers april 2016 288west coast campers april 2016 284 west coast campers april 2016 289

Sverkers tur att fixa käk.

Sverkers tur att diska.

 

Förutom att det spar pengar så är det praktiskt när man har barn (eller är vuxen och får humörsvängningar när man är hungrig) att kunna stanna var man vill och fixa käk utan att behöva leta rätt på en restaurang som faller en på läppen och har köket öppet precis då. Förutsatt att man har provianterat alltså, och det hade vi.

Äventyret fortsätter i övermorgon!

Tack West Coast Campers som vi fick låna en så bra camper van av. Vi saknar den mycket och hade gärna behållt den!

Kommentarer
 1. Pingback: Den här sommaren – Bortugal

 2. Pingback: Bröllopsdag i det lilla gula huset vid havet – Bortugal

 3. Pingback: Bortugal | Hyra husbil i Portugal

 4. Har gjort tur som ni, längs med Portugals syd-västkust med husbil och besökte flera av de byar du nämner. Ett härligt land som jag gärna återvänder till! Vänliga människor, god mat, vacker natur och fina stränder! Åkte även i inlandet och såg barragemerna samt fina små byar lite upp i bergen. Vad det gäller Alentejo så gillade vi det goda vinet där, särskilt det gröna!

  • Vad roligt med någon som känner igen sig, Elisabeth. Håller med om allt du skrev, särskilt det gröna! 😉 Åsa

 5. Charmiga byar, underbara stränder. Där förstår jag mycket väl att många väljer att semestra.
  Du lyckas verkligen fånga Portugal i dina bilder.
  Ni åker inte osett förbi i er ”explosiva” husbil.

  • Haha, nej vi väckte viss uppmärksamhet, Steve. Ibland glömde vi hur vi såg ut på utsidan och undrade vad de stirrade på i byarna. Kanske de trodde vi skulle sälja popcorn! Det är ju ett bra sätt att fånga folks uppmärksamhet! /Åsa

  • Vila Nove de Milfontes var en av höjdpunkterna. Ett litet ställe, men väldigt vackert beläget. Mer kommer, Casa Annika! /Åsa

 6. Vad kul med husbilssouvernirerna! Och det ser grymt mysigt ut när ni sitter vid ert campingbord vid havet 🙂 En läsare på vår blogg kommenterade förresten att er bil bör heta campingbil istället för husbil. Och Peter säger att man får upp såna bilar som er om man skriver campervan… Så de orden kanske är bättre än husbil ändå 😉

  • Ja det är ju vad det kallas hos uthyraren, West Coast Campers, men campervan tycker jag inte om att skriva i en svensk text så campingbil borde det ju heta. På campervanäventyr låter krystat, och på campingbiläventyr likaså. På äventyr med campingbil kanske, men hur många som vill hyra en dylik sak googlar på campingbil? Litet dilemma, men kanske man borde ändra rubriken ändå, Freedom?

 7. Hej! Tack för en intressant blogg. Är nyfiken på hur ni upplever trafiken i Portugal? Hur kör medtrafikanter, är väglaget bra, saknas det räcken i bergen och så vidare?

  • Vi undvek ju autostrada, alltså motorväg, Viola, men vill man hinna långt är den väldigt bra. Estrada nacional varierar lite i kvalitet. Där det är tätt mellan orterna blir det ganska långsamt att åka estrada nacional, då den går genom samhällen, men å andra sidan är det ju då man ser något. Väglaget är bra överlag men det finns ju sträckor som är sämre underhållna. Rent generellt är vägarna bra tycker jag, där vi åkt i alla fall. Det där med räcken är en annan sak. De saknas ofta. Jag tycker portugiserna kör bra, men jag har hört solk som tycker de kör som galningar. Motorcyklisterna kör ju som galningar, mem inte bilisterna tycker jag.

 8. Åh, Milfontes, där hyrde vi hus ett par somrar när barnen var små. En precis lagom stor by som passade oss perfekt då.
  Många bra utflyktsmål nära. Nu vill kidsen ha nära till Lissabon så då blir det lite svårare att vara ngn annanstans än där…

  • Ah, gillar kidsen Lissabon, Lena! Det kan jag förstå! Ja Milfontes är ju lite litet, men väldigt vackert! Vi hade en jättefin dag där och hade gärna stannat lite längre! Kul med någon som känner igen ställen! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *