Karneval i stormens öga

”Nej, det ser tyvärr helt kört ut enligt alla väderprognoser, och tro mig, jag har kollat!” Så sade en granne som vi mötte när vi var på väg till karnevalsfixande och han antagligen på väg hem från karnevalsfixande. Han är en av de bybor som är mest engagerade i hela karnevalstraditionen, och hade säkert lagt ned merparten av alla helger sedan i julas på att fixa karnevalsvagn med mera, plus att han hjälpt Jonnas grupp att fixa lampor till sina dräkter.

Det hade tydligen aldrig hänt på de 43 år som karnevalen anordnats, att man varit tvungen att ställa in på grund av dåligt väder, men nu såg det mörkt ut. Stormen Carlota drog in och regnet öste ned eller rättare sagt blåste in i sidled från Atlanten. Ett stuprör på vårt hus blåste ned och det läckte in vatten kring fönstren som vetter mot havet. Inte såg det ut att ge sig heller. Tvärtom såg det ut som att det skulle regna och blåsa extra ordentligt hela söndagen och även på tisdagen såg det blött ut. Alltså just på den söndagen och tisdagen då hundratals karnevalsdeltagare tänkt ge sig ut på byns gator och dansa loss i sina dräkter, som de lagt ned hundratals kronor och många timmars arbete på.

Nu vet jag hur man gör fiskhuvuden av skumgummi. Jag blev faktiskt ganska bra på det till slut!

 

Man kan heller inte ändra vare sig dag eller tid, eftersom det krävs tillstånd för att spärra av vägen genom byn för trafik. Typiskt! Det som varit så fint väder veckan innan med sommarvärme nästan! Barnen hade haft skollov faktiskt, mellan första och andra skolterminen, första veckan i februari (superkonstigt!) och var då på stranden flera dagar och solade och badade, men nu var den lilla minisommaren över och karnevalen riskerade att regna bort.

Vi hade ju suttit och sytt och klippt och klistrat flera timmar i sträck, flera helger i rad, och jag tror både Fridas och Jonnas dräkter med tillbehör gick loss på mer än tusen kronor vardera. Och då var deras dräkter inte de mest påkostade av alla heller.

Det var dagen innan karnevalen det, som vi fixade det sista med dräkterna fast det såg ut som att det hela ändå kanske skulle regna bort. I norra Portugal hade de redan tagit beslutet att ställa in söndagens karnevalståg och hoppades nu bara på tisdagen.

Fem dagars festligheter är det i vår by – förutom själva karnevalstågen på gatorna är det fest varje kväll. För våra tjejer började det på fredagskvällen med MPV som betyder Música Para Vôce – (musik för Er) –  dans och party med hippietema. Kvällen därpå var det uppvisning av årets dräkter och danser på ena sociededaden, som hade tema ”Jorden runt”. Vi kör bara en bild därifrån, och så Fridas dans, för dem som vill se.

 

Det vore ju synd om de inte skulle få dansa runt på gatorna också! Detta var de 9 tävlande grupperna, men totalt var det 17 grupper som skulle ut och dansa på gatorna, om det inte regnade vill säga.

Sedan var det party med förra årets dräkter på den andra sociedaden och de kom väl hem fyra på morgonen, ett helt gäng som sov i vår koja och några i vardagsrummet. Sedan var det söndag morgon, och regnet det bara öste ned. Klockan tre skulle karnevalståget antagligen inte kunna gå, tänkte alla dystert, men vid tolvtiden lättade det lite och banne mig såg det inte ut att kunna bli uppehåll tillräckligt länge för att de skulle kunna dansa de två varven längs bygatan. Både Fridas och Jonnas grupper hade gjort sig redo, utifall att, och stod i standbyläge.

Det såg inte bra ut på någon av väderapparna.

 

Klockan halv ett fick vi besked – då skrev sociedaderna på insta att nu var det bestämt. De skulle gå. Inte skulle lite regn få stoppa dem, och de trodde nog att São Pedro (väderhelgonet) skulle vara på deras sida. Så blev det alltså ett karnevalståg genom byn i år också, för 44:e året i rad!

Det var lika fantastiskt som vanligt, och lite speciellt eftersom det nästan inte blev av. Årets teman var Under havsytan (Jonnas sociedad, ett av karnevalstågen) och Jorden runt (Fridas sociedad, det andra tåget). Nästan tusen pers dansade utklädda på bygatorna. Att det var färre åskådare än vanligt var det ingen som brydde sig om. Det här gör de ändå mest för sin egen skull, tror jag.

 

Först kom trumslagarna, i någon sorts pyjamas… ? tänkte jag tills jag kom på att de var klädda som fiskargubbarna i Nazaré var, traditionellt. Där tanterna har sju kjolar och långa strumpor och vågorna så stora.

Här kom självaste 25 Aprilbron åkande, med karnevalens kung och drottning på.

Någon av dem är Jonna!

Fortfarande uppehåll, och det enda som regnade var konfettin. Nu väntade vi bara på att Fridas gäng skulle komma, och höll tummarna för att de skulle hinna göra sina vändor innan det började regna. Japp! Här kommer de!

 

 

 

Här möts Fridas och Jonnas grupp

Här möts alla

Det hann precis börja duggregna när de tågat klart och dansade in i sina respektive sociedade-hus. Nu var det dags för Jonnas grupp och de andra grupperna med havstema att visa upp sina danser, och sedan var det fest hela natten igen. Några bilder därifrån och Jonnas dans om ni vill se den:

Sedan gick vi hem. De här två hade inte en tanke på att gå hem eftersom festen fortsatte till småtimmarna. Jag var nöjd över att fått till det årliga fotot av dem tillsammans i karnevalsdräkterna, nästan, fast en inte hade huvudet på och den andra hade hakat av sig långa kjolen.

 

På måndagen är det inget karnevalståg, utan liksom en mellandag och då sken minsann solen. På tisdagen upprepade sig vädret med regn på morgonen, men precis som på söndagen blev det lagom med uppehåll för att även det andra karnevalståget skulle kunna av stapeln.

Vilken tur vi hade, och vilken fantastisk karneval det blev även i år. Jag har så många bilder så jag har inte ens hunnit kolla igen om alla, och det ni ser här var bara en bråkdel, men det räcker säkert! Nu ser alla i byn redan fram emot nästa, fast nog är det bra att det bara är en gång om året!

Jag har skrivit massor av inlägg med hundratals bilder från tidigare karnevaler. Om ni vill se mer är det bara att skriva ”karneval” i sökrutan! (Den är högst upp till höger om du läser på datorn tror jag, och under inlägget om du läser på mobilen. Där kan du söka annat också. Husdjur, renovering, surf, Lissabon… )

 

 

Kommentarer
 1. Så fint att det blev av trots osäkra prognoser!

  Jag lärde mig när jag läste littvet var karnevalsrtraditionen kommer från men minns inte riktigt.

  • Samma som semlan – en sista utsvävning innan fastan som ska vara fram till påsk. Men det finns även förkristna traditioner som kan ha inspirerat, ungefär som med jul och påsk.

 2. Så fint! Ja, det blev nog uppehåll den kritiska stunden på tisdagseftermiddagen i hela landet. Här också i alla fall. Brukar det inte vara så? Jag tror att São Pedro säger att de där som har för sig att de ska fira karneval som om de vore i Rio, de ska minsann få veta att här är det vinter. Men så blidkas han i sista stund och håller i alla fall inne med regnet.

  • Ja, jättefint att det blev av trots allt! Tänk ändå att de aldrig behövt ställa in under alla år fast det är ostadigt väder i våra breddgrader så här års och inte alls som i Rio. Jag vet att de ställt in på andra orter vissa år, och även i år, men vi har haft tur. Peppar, peppar!

 3. Men oj vad mycket folk överallt och mycket hålligång! Jag är inget fan av parader och stora folksamlingar men de verkar ha kul de som är där. Vilken tur med vädret :)! Är det bara folk från er by/ort som uppträder? Det verkar vara så många olika grupper och jag trodde nog att ni bodde på en lite mindre ort…

  • De flesta är från vår by, som fast den är så liten har två karnevaler. Några andra byar deltar med en egen grupp – Cascais som är närmsta stad kommer hit med en grupp. Byn själv har nog mellan 30 och 35 grupper, och utifrån tillkommer kanske 5 grupper.

   Jag är inte själv ingen karnevalsmänniska men det är smittsamt och kul när hela byn sjuder av kreativitet och glädje!

 4. Tack för att du delar med dej av detta. De är så duktiga dansare! Vi var i Torrevieja i Spanien på deras karnaval i år. Sån feststämning!

  • Ja alla dansar bra här känns det som och de är bra på festligheter. Nu laddar de för Marchas. Nya danser ska läras in och nya dräkter sys upp! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *