Påsk i Sierra Nevada

Vilken tur att det inte var i år vi skulle fira påsk i Sierra Nevada, för nu är bilen på verkstad och kommer att stanna där över påskhelgen och vi kommer att vara hemma, men i fjol kom vi iväg till Sierra Nevada efter att i flera år ha pratat om att åka dit.

Bara namnet låter lockande, det har jag alltid tyckt. Sierra Nevada. På håll har jag faktiskt sett dem en gång, de snötäckta topparna som helt osannolikt tornar upp sig mitt i Andalusien. Det var för hundra år sedan, när jag och pappa tog en charterresa till Marbella och jag kom på att man kunde åka lokalbuss därifrån till Granada.

Why visiting Granada in Winter? Advices to enjoy despite de cold

Lånad bild.

 

Vem kunde tro då att nästa gång jag skulle återse Granada skulle jag komma åkandes från Portugal, med bilen full av familjen och skidor och brädor och vinterkläder som vi rotat fram på vinden. Inte jag i alla fall, men här var vi nu. I Sierra Neväda, för att åka skidor och bräda. (Ja, jag är nöjd med det rimmet).

Behövde dammas av!

 

Hur långt är det då från oss till Sierra Nevada? Åtta timmar, sa google maps, så ungefär som från Stockholm till Åre. Alldeles för långt för oss egentligen, men nu hade vi bestämt oss och nu skulle det bli av.

Öppna fotot

8 timmar totalt, med badstopp längs vägen innan gränsen till Spanien.

 

Startade hemifrån gjorde vi redan klockan 6 på morgonen, och såg solen gå upp över Alentejo medan vi körde söderut. Vid halvtiotiden eller så var vi i Algarve och tog ett morgondopp i havet och en kaffe i den bedårande byn Cacela Velha (där vi stannat förut en gång) innan vi åkte vidare mot Spanien.

Kändes inte som om att vi var på skidsemester än, men …

Över gränsen till Spanien, och sedan var det ”bara” drygt hälften kvar!

Man vet att man är på en spansk mack när det säljs pata negra och dunkar med olivolja. Vi funderade på att köpa ett skinkben att gnaga på mellan åken.

 

Bara att fylla tanken (bensinen är billigare i Spanien av någon anledning) och gasa österut och trassla sig förbi Sevilla och där låg de ju – de snötäckta bergen: Sierra Nevada. Så himla snötäckta var de inte, men ändå – äntligen!

Inte så himla snötäckta, men lite snö låg i alla fall kvar högst upp. Granada låg också kvar där i sluttningen, ungefär halvvägs upp till toppen med sitt Alhambra som påminner om att nästan hela iberiska halvön en gång varit muslimsk. Här drog den siste moren sin sista suck och tog sedan sitt pick och pack och lämnade sin sista utpost i Europa, en gång i tiden. Sägs det, men det är en annan historia.

I Granada stannade vi inte ens till denna gång, för dels var vi trötta efter den långa resan och inte alls upplagda för stadsliv och sightseeing. Vi ville bara komma fram, och så var vi nyfikna på hur det egentligen såg ut på en spansk skidort och hur det skulle kännas att vara där. Det kändes lite som en oxymoron – en självemotsägelse – en skidort i Andalusien, hur är det ens möjligt? Hur det är möjligt vet jag inte, men där låg den, uppe i bergen, lite gömd från resten av världen i en dalgång, efter några kilometers ringlande och bitvis hisnande bergvägar.

Ett fotostopp på väg uppåt.

 

Hur var det med skidortskänslan då? I byn var i och för sig snustorrt, vilket var bra eftersom vi inte hade några vinterskor, men man såg folk komma bärandes på skidor och helt tydligt var det ju skidåkningen byn levde av. Det låg faktiskt en St: Bernhardshund vid en hundkoja vid torget, och det viktigaste av allt: liftarna var igång och man kunde fortfarande åka skidor nästan ändå uppifrån och hela vägen ned till byn. (En sträcka på flera kilometer kändes det som i vaderna i alla fall när man hade åkt den.)

Vi kände på snön och kände oss peppade. Två dagars åkning skulle det bli.

Längs backen gick hästar och betade på några ställen, och bergsgetter, men lyckades inte fånga dem på bild.

 

Hur var det med snö i backen då? Jag hade bokat boende redan i februari tror jag och sedan spanade jag på snöprognosen varje dag. Skulle det alls finnas någon snö kvar på påsken? Nästan inte faktiskt. Den smälte undan, undan för undan på de veckor som gick mellan bokning och påsk och den helgen vi var där var den absolut sista på säsongen. Just därför betalade vi bara halva priset för liftkorten och även boendet var överkomligt, och det var ju bra i alla fall.

Inte jättemycket snö alltså, och långt ifrån alla liftar och nedfarter var igång, men den åkning som fanns räckte bra för oss, som inte stått på skidor eller bräda sedan (bläddrar på bloggen) 2015, då vi firade påsk i portugisiska fjällen – Serra da Estrela. Vi var väldigt peppade på att åka, men hade inte skyhöga förväntningar, så vi blev inte besvikna.

Track map Sierra Nevada

Så här mycket åkning är det tydligen när det är gott om snö, men det var det ju inte nu.

Lunchpaus

 

Fikapaus med churros.

Upp igen och ända ned till byn igen men sedan får det räcka!

After ski

 

Nöjdast var Frida, som ställde sig upp på snowboarden direkt och körde som om hon aldrig gjort annat, fast hon tvärtom aldrig åkt snowboard förut. Efter två dagars åkande var hon så trött att hon inte ens orkade äta middag, utan somnade med skidkläderna på.

Jonna hade mindre tur och ramlade och slog sig så illa första dagen att jag tror mitt hjärta stannade en stund när jag såg vurpan. Genast såg jag framför mig helikopterflyg till Sevilla och undrade över hur mycket försäkringen skulle täcka, men som tur var inga benbrott, konstaterades det efter röntgen på akutmottagningen nere i byn. Bara en rejäl smäll. Efter ”hembesök” av spansk fysioterapeut på hotellrummet kunde hon åka igen nästa dag, men då blev det vanliga skidor.

Detta var bara en liten vurpa. 

 

Läskigt som sjutton med vurpan, men det var som tur var inte så illa som det hade kunnat vara. Vi hade tur. Vi hade också tur med boende och blev uppgraderade så vi fick två sovrum och en fin balkong med utsikt över backen och byn och dalgången och både soluppgången och solnedgången. Vi hade också garageplats och kunde ta hissen från garaget och upp till rummet, samt gångavstånd till liftarna och de affärer och restauranger som fanns kring torget.

Hotellet

Vyn

Efter två heldagar i backen orkade ingen av oss åka mer och så var det dags att åka hem till hundarna. Tidigt på morgonen rullade vi ut från byn och nedför berget och gasade hemåt!

Hejdå för den här gången!

 

Sammanfattningsvis, trots att det var långt att åka och inte helt gratis och inte så mycket snö var det så kul att vi gjorde om det hela över julhelgen. Även då var det snöfritt i byn, men  lite mer snö i backen och några fler liftar och nedfarter öppna och väldigt kul och lyckat. Så pass kul att vi nog kommer att åka dit igen någon gång. Kanske rentav till jul igen, men påsken firar vi alltså hemma i år. Eller firar och firar. Vi gör väl inget särskilt utan har det mest lugnt och skönt. Det är också bra, men kul var det att få se något nytt, och att få åka bräda i Sierra Neväda.

På hemvägen blev det badstopp vid vattenfall i Algarve.

 

Så. Det var en liten tillbakablick till förra påskens äventyr! Avslutar med senaste springbilderna och önskar er en Glad påsk!

 

 

 

 

Kommentarer
 1. Den här påskhelgen måste det väl snöa på höga höjder, så mycket som det regnar kallt på lägre höjder och vid kusten! Tycker man i alla fall.

  Tänk, det ser ut som ni skulle kunnat stanna och bada i Cacela Velha på vägen. Det kan man inte på vägen till Alperna…
  Alhambra och Granada är verkligen värda ett besök om ni har möjlighet att ta några dagar extra nästa gång.

  • Ja de verkar ha fått mer snö i år faktiskt! Här i Lissabon var det översvämning av det skyfallen förra veckan men nu skiner solen och har gjort det hela påsken nästan. Hoppas ni får lite sol i Porto också!

   Vi badade förstås i Cacela Velha! Det var ett perfekt stopp. Nästa gång kanske vi försöker hinna med Granada också. Det tror jag faktiskt!

 2. I år är det mycket snö har jag förstått i Estrela. Kanske många som firar påsk där i år. Vi gör inget särskilt heller i år, vi åker ju inte skidor så det hade inte varit aktuellt ändå. Du har väldigt fin miljö omrking dig för dina löpturer. Allt gott!

  • Ja i år har det varit lite mer snö. Snö i byn nu i påsk såg jag men liftarna var stängda hela dagen igår p g a stark vind. Åker man inte skidor är det nog inte värt ett besök, men Granada kanske? Vackrast är det i alla fall här, på mina löprundor! Speciellt nu när det blommar så vackert!

 3. Intressant att läsa om er skidresa från förra året, tack för det! Men oj vad lite snö… så tråkigt och hemskt att det bara blir mindre med snö i alperna för varje år 🙁 !
  Annars ser ju orten väldigt mysig ut och hotelläget var ju perfekt – speciellt utsikten från er balkong :)!
  Önskar dig en riktigt Glad Påsk!

  P.S Bild 21/3 var finast med blommor och hund ;).

  • Ja jättevackert med blommor nu längs stigarna!

   Visst ser det lite trist ut med så lite snö, men det var väldigt roligt ändå! Det var ju också sista helgen på säsongen och ändå stort att man faktiskt kan åka skidor alls i Andalusien, ända in i april!

   I år har det tydligen kommit mer snö. Trist för skidorter som får kortare säsong eller kanske ingen snö alls. Håller med.

 4. Härligt inlägg! Undrar hur många år till det kommer finnas snö alls där. Man pratar ju om snöbrist i alperna… men härligt såg ni ut att ha det! Och Frida kanske fixade snowboarden så bra tack vare allt surfande. Eller vad tror du?

  • Ja osäkert med snö på sina håll. Det är trist!

   I Sierra Nevada hade de tydligen haft fantastiskt med snö under pandemin. Men ingen som åkte utom the locals.

   Surf och snowboard är rätt olika men balansen behövs ju i bägge!

 5. Låter som en riktigt härlig tripp. Vi måste ta oss i kragen och åka dit nästa år. Vi har sagt under våra 5,5 år här i PT att snart åker vi…men det blir inte riktigt av. Jag som älskar skidåkning i alla former, född & uppvuxen norrlänning, tävlade som ung, reseledare i Alperna…men det är det där med alla kläder, vantar …å vinter…som skaver. Not my cup of The just nu.
  Jaja. Nästa år. Då jäklars!!!

  Ser lite tragiskt ut med vovven där. Hoppas stackarn inte sitter i kedjan hela tiden. Är en av de få saker som jag verkligen avskyr här nere. Det är alla stackars hundar, hästar mm i kedjor i små utrymmen. Mår nästan fysiskt illa av det, och blir arg. Vi har några stycken i vår by och försökt få ägare att ändra sig. Äldre män självklart så det gick ju jättebra. Not! Blev så jäkla förbannad efter en kort konversation så sa lite mindre väl valda ord på portugisiska på slutet när gubbf-n vägrade inse det vidriga. Och det funkade ju toppen. Not på den oxå.

  Jaja. Skidåkning som sagt SKA det bli…typ sen.

  • Ja det var ju inte som alperna men ändå himla kul, och rätt mysigt i byn och liksom behändigt. Klart ni ska åka dit, ni har ju mycket närmare också!

   Hunden hade det ganska okej tror jag. Vi såg honom på promenad också och på kvällen var han inte där utan förhoppningsvis inomhus. Han fick mycket uppmärksamhet också så värre kunde han nog ha det. Däremot finns det ju sjukt många som har det hemskt. Det mår vi också dåligt av. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *