Den här sommaren

Den här sommaren är slut snart, säger de. Enligt den portugisiska kalendern slutar sommaren den 21:a september, och den 22:a börjar hösten. Höstterminen börjar den 15:e september, så nu njuter barnen av de sista dagarnas ledighet innan det är dags att sätta på sig masken och sätta sig i skolbänken igen. Ändå känns det som att sommaren knappt börjat. Kanske för att jag jobbat, och kanske för att det är varmare nu i september än det varit under själva sommarmånaderna.

Somrigt värre idag!

 

Den här sommaren har annars varit svalare än de första heta gassande somrarna med temperaturer upp emot 40 grader. Ofta när jag kollat har det varit varmare i Stockholm än hos oss. Det är den där anticyklonen som gör att Atlanten kyler ned mer än vanligt (eller liknande), så medan stora delar av Europa haft en svettig sommar har vi haft det svalt och skönt. Den här sommaren har det också varit färre bränder. Vår granne säger att Portugal är inne i en svalare period som kommer att vara kanske tio år till, med kallare vintrar och svalare somrar. Å andra sidan säger han allt möjligt konstigt om ditten och datten, så det är ingen säker källa. Han är varken meteorolog eller virolog eller synsk, om man säger så, men han kan ju ha rätt för det.

Jag älskar ju dimma, och det har vi haft mycket av. Underbart!

Den här sommaren har vi inte åkt längre än 45 minuter hemifrån, och då åkte vi till stugan. Det har alltså inte blivit någon längre utflykt i någon riktning Annars har vi ju äventyrat oss liite längre bort, både både österut, söderut och norrut tidigare somrar. Västerut kan man liksom inte åka om man inte har båt. Inga större äventyr alls egentligen och inte heller lika många stranddagar som tidigare somrar. Vad har vi gjort då? Jag ska försöka sammanfatta, så jag vet när jag ser tillbaka, hur just denna sommar var.

Den här sommaren har jag alltså jobbat heltid och inte haft någon semester. Jag har förresten inte haft någon semester på länge, men ganska mycket semesterkänsla kan man ändå få till om man lägger sig på den uppblåsbara madrassen och glider runt i poolen på lunchen eller drar ned till stranden eller in till Lissabon när man har loggat ut för dagen. Jag har inte haft några kvällskurser i sommar, så det känns lite som semester bara det. Det känns inte som att jag har jobbat hela sommaren fast jag har det.

Den här sommaren har nog präglats mest av att vi har pendlat mellan stugan och hemma, med jobbdatorn och surfbrädor och hundar och ungar och verktyg. Tre dagar där, fyra hemma, två där, tre hemma, fyra där och två hemma. Så har det hållit på. Lite förvirrande ibland när man var säker på att man hade ägg hemma, men neeeej, det var ju i stuuugan, och surfbrädorna, de lämnade vi ju där den här gången, och har vi inget jäst? Nej, inte här men hemma. Ni fattar.

Den här sommaren har vi alltså nästan var och varannan dag stuvat bilen full och åkt antingen i ena riktningen eller den andra. Vi vill inte gärna vara hemifrån alltför länge även om grannpojken tittar till katterna och så vill Sverker inte missa någon vindsurfingdag vid Guincho, så blåser det mycket kan vi inte vara i stugan.

Juni och juli var det mycket vind i seglen.

 

Sedan har tjejerna en del aktiviteter och kompisar som hackar upp veckorna också. Två veckor hade de surfskola, så då var vi inte i stugan, men den bästa surfen har de nog haft här vid stugan! Yoga och muay-thai och dans kan man inte ta med sig till stugan, men kompisarna har vi stoppat in i bilen och tagit med oss flera vändor.

Tonårshäng i uthuset har det varit massor av.

 

Den här sommaren har alltså varit lite hattig, men vi har haft många fina dagar i stugan och upptäckt Ericeira lite mer och även hunnit fixa det mesta som behövde spacklas och målas och snyggas till härinne. (Sverker har). Nu ska vi (Sverker) bara bygga en rabatt på framsidan och sedan kan hyresgästen flytta in. Han ska bo här tills i maj, och efter det ska vi hyra ut det veckovis är det tänkt över sommaren så vi också kan vara här mellan varven. Kommer ett litet reklaminlägg om det framöver, om själva huset och omgivningarna!

Ericeira är fint!

Hundarna trivs här.

Paddeltur på floden.

Saker börjar falla på plats även i själva stugan.

 

Den här sommaren har vi också varit på många marknader och loppisar. Denna ovana fick ett uppsving när marknaderna öppnade upp igen efter lockdown, och nu är tjejerna i en ålder då de uppskattar att fynda annat än gamla konstiga leksaker. De verkar ha ärvt min talang för att hitta fynd och själva intresset för att gå och rota i andras gamla avlagda kläder och saker. Det är inte alla som delar det men i vår familj gillar vi alla sådant, så det har blivit många loppisar och många fynd.

Den här sommaren har jag också sprungit massor. Inte långt och snabbt som förr. Efter sjukdomen kommer jag nog inte tillbaka till den formen, men nu springer jag i alla fall igen. Varje dag. Jag började en dag i slutet av maj då ett inlägg som Dryden skrivit om sin Runstreak sammanföll med att jag hade köpt nya träningsskor och var ute i skogen med hundarna, och plötsligt sprang jag i stället för att gå och det var ovant och jobbigt och tungt och kämpigt ett tag men alldeles underbart ändå. Det har faktiskt inte gått en enda dag i sommar som jag inte sett fram emot löpturen och ofta är den en av dagens höjdpunkter. Jag skriver nog ett eget inlägg om detta sedan.

Mobilen är full av bilder från löprundor, för jag har tagit (och sparat) minst en bild från varje runda. Vilken i ordningen detta var vet jag inte men idag var det löprunda nummer 107.

 

Den här sommaren har jag också virkat massor. Jag virkar när det är möte på jobbet, när jag har elevsamtal eller kollar på elevpresentationer och när jag tittar på teve och lite däremellan också. Jag har virkat några toppar till tjejerna och sedan en massa mormorsrutor av olika slag. Helt utan plan och inte har jag följt beskrivningen riktigt heller, men jag ska väl sy ihop dem till något så småningom.

På jobbet.

 

… och på stranden.

 

Den här sommaren har vi också varit in till Lissabon utan att gå på loppis några gånger och upptäckt nya spännande saker och återupplevt andra saker, sådant som vi inte hade gjort på länge. Det kan få ett nytt inlägg framöver det med.

 

Coola Lissabon!

Sverker på galej i Lissabon. Han fyller faktiskt år idag!

 

Den här sommaren har vi också fått några riktigt jobbiga skrämselskott och några oväntade obehagliga händelser har vi också råkat ut för, men det tar vi en annan gång. Det där med han som skallade Sverker till exempel och när Sverker feltolkade ett myndighetsbrev så hela marken försvann under fötterna för oss. Sådana där saker som gör att man åldras flera år på ett ögonblick. Sådana har vi haft ett par stycken denna sommar, men om man bortser från det, vilket man försöker att göra, har vi haft det bra.

Den här veckan har varit ganska typisk för denna sommar, fast lite varmare alltså. En kväll i Lissabon mitt i jobbveckan och i torsdags packade vi in oss i bilen och åkte till stugan med bilen full av hundar och ungar. Jag har förstås med mig jobbdatorn och virkningen och har redan hunnit med tre av veckans löprundor här. Idag var vi också på en stor bagageluckeloppis och eftersom det nu är så där riktigt sommarvarmt har det också blivit en del sol och bad.

Imorgon rullar det hemåt och den här veckan börjar alltså skolan för tjejerna, så då blir det bara på helgerna vi kan åka till stugan, och nu är det heller inte många sådana helger kvar innan hyresgästen kommer. Kanske blir det ändå två eller tre vändor till? Jag kommer att sakna stugan de här månaderna, men det kan vara skönt att inte åka fram och tillbaka som en annan jojo också ett tag. Allt packande och åkande kommer jag inte att sakna, men att vara här. Det kommer jag att sakna!

Fram och tillbaka till stugan, en hel del loppisar, löprundor, virkning, och lite Lissabon. Allt detta i ganska behagligt svalt väder är alltså det som präglat den här sommaren. Sommaren som de säger är slut nu snart, fast det inte känns så.

Nog om vår sommar nu. Hur var er sommar? Hur kommer ni att minnas den?

 

 

Kommentarer
 1. Sommaren är som vanligt bäst i slutet. Här vid norra delen av kusten hade vi fantastiska veckor med spegelblankt vatten 18-20 grader. Nu har det blivit ostadigare men vattnet är fortfarande ljuvligt varmt. Jag hoppas att det blir stillsammare igen innan hösten sätter i på allvar. Större delen av juli och augusti har det varit högst 15 grader i vattnet och alldeles för mycket vågor för den som inte surfar.

  I förhållande till hur nära havet jag bor och hur mycket jag älskar att bada i havet önskar jag att Atlanten vore lite snällare…

  • Ja, värmen kommer sent. Vi gillar ju vågor och vind och dimma också men den senaste veckans vindstilla värme med kristallklart ovanligt uppvärmt badvänligt stilla vatten var skönt. Som grädden på moset som de säger (oklart varför).

   Sedan vände det som sagt med världens åskväder och regn, men nu skiner ju solen igen så jag tror på sommar september ut.

 2. Ni verkar ha haft det härligt, trots jobb!

  En konkret fråga: Hur får man ner livbojen från pinnen när någon behöver hjälp? De ser ut att hänga så högt upp!

  • Ingen aning, men jag tror det finns en pinne intill. Det är väl badvakterna som gör det. De finns på plats mellan 9 och 19 hela badsäsongen, redo att rädda badare. Badsäsongen börjar i maj någon gång och slutar i oktober, någon gång. Lite olika för olika stränder.

   Du ser deras kur där på bilden. Ser man inte en pinne också?

 3. Vilken skillnad på våra länder, när det gäller Corona!
  Här i Danmark har alla restriktioner slopats den 10 September. Bara i lufthamnar skall man ha munskydd.
  Det var bara få restriktioner kvar, och sommaren har varit helt perfekt.
  … och om få dagar skall jag hämta vätternkräftor i Helsingborg och hålla kräftkalas för de närmaste.

  • Ja väldigt olika i olika länder! Läste om Australien nu där de haft väldigt lite smittspridning och få dödsfall men väldigt strikta restriktioner. (Kanske just därför, men ändå).

   Kräftkalas har jag fina minnen av! Ha så trevligt!

 4. Vi var nere i juli och jag håller med, vädret var svalare i år.
  Värmen bekommer mig inte speciellt i Portugal, tycker den är värre här i Sverige eftersom luftfuktigheten är värre här, inte alls behaglig. Synd att föräldrarna inte vågade åka ner, tyckte det var mer lagom med turister i år. Men samtidigt förstår jag dem.
  Tyckte semestern blev mer vilsam då allt stängde tidigare där nere. Blev inget jagande för att hinna med en massa utan mer kallt konstaterande att det hinner vi inte med bara.
  Har precis nu i helgen skickat iväg dottern på någon surfkurs i just Ericeira och stackaren som jobbat hela sommaren har råkat pricka in den regnigaste veckan verkar det som. Men men, det blir nog kul för henne ändå.

  • Ja, visst var det svalare och mindre turister är det helt klart. Man fick till och med plats på spårvagnen i Lissabon!

   Vädret vände verkligen från igår till idag faktiskt med åskväder i natt och regn. Helt annan luft idag och en del regn ska det bli i veckan. Hoppas dottern får en fin vecka ändå! (Nyfiken på vilken surfkurs det är – det finns ju en del aktörer).

   • Dottern köpte en surfkurs hos Lapoint. Vet inte alls hur de är men hon har roligt iallafall trots vädret ni har. Träffat massor av nya människor och så surf på det så är hon nöjd 😁

 5. Grattis till Sverker!

  Stugan ser helt fantastisk ut, du måste visa mer bilder för Sverker har ju lagt ned ett fenomenalt jobb på den.

  Antar att vintern nu för hans del kommer att ägnas åt det stora gröna?

  Åh h-e vad rädd jag blev precis. Sitter ute och en flock fåglar rejsade förbi, Schwisch! lät det. Tror det bar parakiter. Fast de brukar skräna …

  I alla fall. Jag AVSKYR att springa men jag är väldigt avundsjuk på er som gillar det, enkelheten i att bara sätta på sig ett par bra skor och ge sig ut.

  Ja, på onsdag börjar skolan. Hoppas att de innan dess berättar när de hade tänkt att sonen ska vara på plats. Hur svårt kan det vara att informera om det, egentligen?

  • Ja det kommer fler bilder från stugan när allt hamnat på plats och innan hyresgästen dyker upp! Sedan blir det Det Stora Gröna för hela slanten! Skönt att inte behöva åka emellan två ställen!

   Jag avskydde också att springa innan jag började springa faktiskt. Klyscha: Man måste bli vän med smärtan (och gilla att svettas). Och efteråt är det så värt det. Endorfiner eller vad de heter. Fina grejer!

   Jag tror mina får veta på tisdag vad de kommer att ha för schema. Man tycker ju de kunde tota ihop ett schema tidigare, då de har alla komponenter – antal ungar, klasser och salar och ämnen, men så minns jag att det var samma i Sverige. Lärarna börjar ju någon vecka innan eleverna, och då hade de förhoppningsvis fått ihop lärare i alla ämnen, men vilka ämneskombinationer dessa hade kunde påverka hela schemat, så om tjänsterna inte var helt klara kunde schemat inte spikas. Och så skulle facket se över det hela och i princip fick vi inte något spikat schema förrän samtidigt som eleverna, som fick det först på uppropet.

   Att man inte får veta vilken dag skolan börjar förrän veckan innan känns däremot väldigt konstigt. I fredags fick vi veta att skolan börjar på onsdag. Innan var budet ”14-17/9”. Lite luddigt alltså.

   Mina har upprop på tisdagen och vi fick info om tid och sal i fredags faktiskt, via föräldragruppen på whatsapp. (Tror det liksom ”läckte ut” på något vis! Någon mamma jobbar på skolan.)

   Har inte sonens skola en hemsida? Kanske det står där på måndag?

   • Jo de har både hemsida och Twitter. Dessutom den officiella informationskanalen Pasen, en app med inloggning från juntan. Den 15:e vet jag för då börjar alla de äldre skolbarnen, de yngre började den 10:e. Men hur svårt kan det vara att informera att de ska vara på skolan kl 9 eller 10 den första dagen liksom … Ta ett beslut! Och informera oss!

 6. Tack för att du fortsätter med dina intressanta inlägg Åsa! Härligt att läsa om hur en annan del av Europa fungerar genom ärliga (blå?) ögon! Har Portugal lättat på restriktionerna nu? Är det masktvång på fler ställen än skolan? Du skriver om era katter; är de från Sverige el har ni nya?
  Till sist,
  Grattis på namnsdagen Åsa!
  Ett sent grattis till fantastiska Sverker!

  • Hej Carin! Jag har nästan slutat hålla reda på exakt vilka restriktioner som gäller för tillfället. Läste en rubrik häromdagen dock om att från och med den 14/9 måste man inte ha mask ”na rua” d v s ute på gatan. Himla konstigt eftersom det inte varit masktvång utomhus utan bara inne i affärer och där det är trängsel /svårt att hålla avstånd. Folk har ändå tolkat det som att man måste ha mask så fort man lämnar hemmet och man ser många som går helt solo i naturen till och med och har mask på. Jo en regel var visst också att man måste ha mask när man går från parkeringen till stranden och när man inte ligger på sin handduk eller är i vattnet men folk verkar inte ta det på så stort allvar. Det känns överdrivet tycker jag. Mask i skolan kanske gör viss nytta, men stackars barn och lärare och alla som jobbar i butiker också för den delen som måste bära mask hela dagen!

   Vi hade två katter med oss från Sverige. Bägge över 15 år gamla. De är borta nu tyvärr men vi har två hittekattee som vi haft sedan de var pyttesmå och vi hittade dem på gatan. Vill du läsa mer om katterna kan du testa sökfunktionen. Inte många vet att den finns, men vill man läsa mer om ett visst ämne kan man söka på det så kommer flera inlägg upp som förslag.

 7. Jag har haft en lagom varm sommar mestadels (jag är ingen soldyrkare så runt 20- 25 grader är perfekt 🙂 och varit hemma i Stockholm lite, i Småland med omväxlande ”jobb” och lata dagar samt en dryg vecka i sommarstuga på Öland. Perfekt avvägt och lagom på alla sätt och vis.
  Annars så har klimatförändringarna och coronan haft fokus naturligtvis och efter FN:s klimatrapport känns läget ännu värre. Detta kan vi ju inte bortse ifrån och årets sommar i världen har verkligen visat på vart vi är på väg… Tyvärr. Skönt att ni har haft svalare sommar då än tex. Spanien!

  • Ja 20-25 är perfekt tycker jag med. Mer än så är onödigt. Det låter som att du haft en skön sommar. Bra!

   Ja, alla medelhavsländerna har haft värmerekord men framförallt längs kusten och norröver har Portugal haft ovanligt svalt.

   Jag hoppas klimatexperterna har fel men är försöker tänka på miljön genom att köpa begagnat och lokalproducerat och inte resa till exempel. Ändå gör jag säkert mer skada än nytta på den här planeten ändå om man ska vara krass.

 8. Meteorologiskt har det varit en normal sommar åtminstone här på östkusten där jag bor. Nu har ju corona satt sina spår, även om man denna sommar har haft hjälp av att varit vaccinerad. Dock har sjukdom i familjen gjort att även vi har hållit oss till korta utfärder i vår närhet.
  Till skillnad från ifjol då vi tog sikte på Blekinge/Österlen som då var minst drabbad av covid-19. Även begränsning införda av regeringen och folkhälsomyndigheten har till viss del spelat en roll även om landet successivt öppnats upp under sommaren.

  • Jag tycker jag läst om värmerekord överallt utom här, men det var inte överallt förstås. Corona har inte påverkat hur vi levt i sommar så himla mycket, förutom att man måste ha mask på affärer och bland folk. Vi hade ändå inte rest någonstans eller varit mer sociala. Däremot har mina föräldrar inte vågat komma ned. Det är trist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *