Vad gör man i Vila Nova de Milfontes?

Min kamera är på lagning igen och garantin har gått ut. Medan jag väntar på kostnadsförslag för lagning och överväger om jag kanske ska köpa en ny passar det ju bra att ta fram lite bilder från Vila Nova de Milfontes, där vi var i mars med campingbilen. Det finns ingen övre gräns för hur många bilder man får lägga ut i ett och samma inlägg hoppas jag, för det blev en hel del bilder och jag har svårt att välja.

Det var en mulen morgon sådär som det kan vara innan solen orkat skingra molnen när vi rullade in med campingbilen i Vila Nova de Milfontes, ”Nya småstaden med tusen källor”? En småstad med betoning på små, med bara 5000 invånare enligt Wikipedia, men ny har den inte varit på länge eftersom staden grundades av João II år 1486 på en plats som redan fanns och hette Milfontes, som låg där floden Mira mynnar ut i Atlanten.

”Vad ska man göra här?” undrade Sverker skeptiskt när vi parkerat och tagit några första trevande steg i den riktning vi antog ledde mot ett centrum av något slag och säkert någon sorts strand. ”Kanske går man bara runt och tittar”,  svarade jag, om nu inte det också är en fråga.

Där fanns flera stränder, men den som det rullade in surf på låg på andra sidan floden, och dit skulle vi inte ännu. På den sida om floden där vi befann oss låg kajaker på tork, men paddla kajak skulle vi inte heller. Eller skulle vi det? Efter en ganska liten stund hade vi gått runt och tittat och tänkte att jaha, det var det, nu har vi gått runt och tittat färdigt på Vila Nova de Milfontes. Det var ju fint.

west coast campers april 2016 210 west coast campers april 2016 211 west coast campers april 2016 213

Då fick vi syn på en skylt, vid en ganska lång trappa som slutade vid en brygga som slutade vid en båt. Flodtur, stod det på skylten! Jaa! ropade barnen, Okej då, sade Sverker, så flodtur blev det. Bra tajming hade vi också, så det var bara att kliva ombord.

 

west coast campers april 2016 274west coast campers april 2016 271

west coast campers april 2016 214 west coast campers april 2016 220 west coast campers april 2016 226

Ett lite äldre par (säkert i vår ålder ) med en liten hund välkomnade oss och ett par från Lissabon ombord, och så bar vi iväg uppåt floden. Båten hade de köpt som ett vrak och rustat i ordning med mycket kärlek och stor omsorg, och nu levde de på att köra runt med folk som oss på floden.

west coast campers april 2016 236

Vila Nova de Milfontes akterut

 

west coast campers april 2016 237

Drömmen var att ha en större båt, så man kunde ha toalett och café ombord, men en sådan investering var omöjlig. Vi öste beröm över den lilla fina båten och försäkrade dem om att en större båt omöjligt kunde vara lika charmig.

 

west coast campers april 2016 265

west coast campers april 2016 238

Där floden var som mest stilla stannade vi till. En fikakorg dök upp och vi serverades termoskaffe och kex och lyssnade på tystnaden.

west coast campers april 2016 244

Flodmynningarna är bästa fiskevattnet, fick vi veta.

 

west coast campers april 2016 251

På hemvägen matades hunden med kex

 

west coast campers april 2016 259

Mycket att titta på längs vägen

west coast campers april 2016 257west coast campers april 2016 234

Tillbaka i Vila Nova de Milfontes

Tillbaka i Vila Nova de Milfontes

 

Efter flodturen hade solen börjat värma ordentligt, och på vägen till bilen kände vi tydligt att floden inte bara inbjöd till flodtur utan också till bad. ”Efter lunchen ska vi snorkla, och sedan ska vi åka över bron och surfa!” sa Sverker, och nu var han plötsligt väldigt entusiastisk över Vila Nova de Milfontes.

west coast campers april 2016 282

Sverker fixar lunch

 

west coast campers april 2016 296west coast campers april 2016 297 west coast campers april 2016 302

west coast campers april 2016 310

Souvenirer

 

Sedan åkte vi vidare, över bron, mot nya äventyr.  Nästa gång någon frågar vad man gör i Vila Nova de Milfontes vet jag. Man åker på flodtur, man äter lunch med utsikt och sedan snorklar man. Efter det åker man över till andra sidan floden och surfar, om inte vågorna hunnit lägga sig medan man åkte båt och snorklade. Man kan även paddla kajak. Nästa gång kanske vi gör det.

 

Kommentarer
  1. Pingback: På tur till Vila Nova de Milfontes |

  2. Milfontes, en liten sömnig håla som likt Båstad vaknar upp till sommaren och fylls med folk! Ett av portugisernas favoritställen av någon anledning.
    Spenderade några somrar där när barnen var små. Var ute och gick vid fem sex tiden varje morgon då jag hade en morgonpigg krabat som med lätthet kunde väcka hela omgivningen med sitt ickesnack 🙂
    Då kunde man möta många som var på väg hem efter nattens övningar, något vi inte provade. Jaja, har många roliga minnen därifrån 🙂

    • Kul att du känner igen dej, Lena! Sömniga små hålor finns det gott om i Portugal. I Sverige också förstås. (kommer själv från en ju) Lite skönt att uppleva dem off season tycker vi, även om det är kallare i vattnet då. Visste inte att det var så populärt och livat där under sommaren, men varför inte? Vi tyckte det var fint där, och roligt med båtturen. /Åsa

  3. Härligt med tid, då man kan vara oplanerad och verkligen upptäcka saker. Och bilden på snorkeltjejen ovanför stranden är verkligen fin – där hade inte jag kunnat låta bli att bada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *