Med husbil i Portugal – vid ett vägskäl

Det här var vår sista dag med campingbilen från West Coast Campers. Hittills hade vi hållt oss så nära kusten som möjligt och gjort samtliga stopp vid stränder eller byar precis vid havet, men så vaknade vi en morgon under en mulen himmel, och tanken på att fortsätta strandhoppa som annars är vårt favorithoppande kändes inte lika lockande.

Sverker med morgonkaffet

west coast campers april 2016 206

Både West Coast Campers och fröken Fátima (min lärare i portugisiska och mentor i allt portugisiskt) hade rått oss att fortsätta kusten ned i lagom takt med stopp på vissa ställen som de snällt markerat på kartan så långt vi hann, kanske ända till Algarvekustens södra stränder, för att sedan damma motorvägen norrut två-tre timmar innan det var dags att lämna tillbaka äventyrsbilen.

Sverker som alltid brukar rösta på stranden oavsett väder och vara minst nyfiken på allting annat ville plötsligt inte se Algarves södra stränder och absolut inte köra motorväg.”Varför pröjsa för att gasa förbi alla fina ställen? Då ser man ju ingenting!” var hans argument och det hade han ju rätt i. Speciellt som vi inte hade bråttom, i alla fall om vi bestämde oss rätt snart. Det var bara det att småvägarna längre inåt landet hade jag inte rekat alls. Noll tips, noll koll. Ett stort frågetecken. Det är ju ändå alltid finast vid havet, och kanske skulle det ändå skina upp?

west coast campers april 2016 326

Lämna kusten?

west coast campers april 2016 117

På stranden är det ju bäst!

 

west coast campers april 2016 186

Vid havet vill man vakna

 

west coast campers april 2016 385

På stranden vill man vara…

west coast campers april 2016 390

Till solen går ned..

 

west coast campers april 2016 391

west coast campers april 2016 393

Solnedgångarna..

 

En av fördelarna med att ha en blogg är som sagt att man kan visa sina semesterbilder där

En av fördelarna med att ha en blogg är som sagt att man kan visa sina semesterbilder där

 

Men nu var det som sagt mulet och vi hade svårt att ta ett beslut. Vi bestämde oss för att åka till den lilla staden Aljezur, ta en fika och bestämma oss där. Aljezur var en söt liten stad som delades i en äldre och en nyare del av en liten flod.

west coast campers april 2016 414

Nya delen

Lilla floden

 

Vi promenerade lite i den äldre delen som ligger på en kulle som kröns av en fästning från den tiden Portugal var ockuperat av det arabiska väldet.  Just fästningen i Aljezur byggdes på 900- talet och var den sista arabiska fästningen som föll, år 1249, tänka sig. Svårt att föreställa sig att något så dramatiskt hade ägt rum i denna sömniga lilla by.

west coast campers april 2016 415 west coast campers april 2016 418

Numera är Aljezur i alla fall som vilken annan portugisisk by som helst. Befolkad av tanterna i städrock som hälsar glatt, gubbar i klunga, hundar som skäller och så katterna.

west coast campers april 2016 409

Nej jag har fortfarande inte tröttnat på att gå runt i byar som den här och fotografera.

west coast campers april 2016 402 west coast campers april 2016 406 west coast campers april 2016 416 west coast campers april 2016 419

Från fästningen kunde vi se bergen. Skulle vi verkligen ta den vägen?

west coast campers april 2016 412

Vad tror ni?

 

Kommentarer
 1. Hej, jag är lite nyfiken om hur det funkar med husbil i Portugal. Det finns ju så väldigt lite information på nätet så jag tänkte höra med dig som har erfarenhet av landet och husbil.
  Behöver man något särskilt körkort för att få köra husbil i Portugal eller funkar ett svenskt B körkort?
  Hur är det med allemansrätten? Får man stå var man vill eller är det endast campingar?
  Hur är det med försäkringar? Krävs någon särskild försäkring för att få hyra och köra husbil?
  Tack på förhand. Du har en jättefin blogg! Hälsningar Johanna

  • Hej Johanna! Den vi körde var ju inte så stor, så för oss funkade det med vanligt körkort! Det finns ingen allemansrätt i Portugal och ibland står det tydligt att man inte får parkera över natten. Sedan finns det ju ställplatser och campingar, men på många ställen är det okej att parkera över natten. Vi friparkerade alla nätter, på ställen där det kändes okej. Vi pratade med biluthyraren och han sa att det oftast inte är några problem, men man får ju känna sig för lite. Man löser en försäkring genom uthyraren. Hör gärna med http://westcoastcampers.com.pt/http://westcoastcampers.com.pt/ för mer info! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *