Halva dubbelkarnevalen

När jag cyklade in till byn på söndagsförmiddagen för att köpa mjölk och konfetti dånade redan karnevalsmusiken ur högtalarna. Vagnarna med friterade grunkor, chouriçobröd och popcorn hade redan börjat göra affärer. Några hade redan köpt den första ölen i någon av ölkioskerna och intog den till det ganska öronbedövande ljudet av brasilianska rytmer i vintersolen. Det var dags för karneval igen! Tredje gången gillt för oss och för trettiofemte gången gillt för byn!

Numera kan man nästan säga att vi har rutin på det här. Vi hade koll på schemat och visste att vi hade ett par intensiva dagar framför oss med deltagande i inte bara en utan två karnevaler. Eller tre, om man räknar med skolans karneval, som avgick i fredags från skola, genom byn, till gammeldagiset och tillbaka.

Årets barnevalståg genom byn

Lite roligt att lärarna klätt ut sig till nunnor och gjorde korstecken till höger och vänster. Man tar tydligen lätt på det där med religionen.

Frida hade fjolårets karnevalsdräkt: Gorila-tuggummi med banansmak.

Men man fick klä ut sig precis som man ville!

 

På lördagskvällen hade det också varit fullt pådrag med presentation av de tävlande gruppern, det vill säga den ena karnevalens tävlande grupper. Spänning. Förväntan. Äntligen få man visa upp dräkterna man sytt och danserna man övat. Äntligen får man se vad de andra grupperna hittat på! Temat för årets karneval – den ena! – var Rymden och Framtiden. I år var jag med och designade dräkterna till Fridas grupp och sedan hjälptes Sverker och jag åt att sy ihop dem! Jag tyckte det blev lysande med ljuseffekter i kjol och hår som verkligen kom till sin rätt under dansuppvisningen.

Alla detaljer är viktiga!

Fridas rymdgäng

Fridas rymdgäng

Redo att visa upp sin dans!

Men konkurrenser var stenhård! Salen fylldes på med den ena gruppen spektakulärare än den andra, alla med väl inövade danser.

karneval söndag 2016 033

karneval söndag 2016 035

Apornas planet-gänget hade en rolig dans!

karneval söndag 2016 036

Ännu mer?

karneval söndag 2016 054

Detta skulle utan tvekan bli svårt att överträffa, även om den andra karnevalens Disney-tema onekligen väckte höga förväntningar. Jonnas dräkt hade vi inte sett ännu, för där hade någon annan fixat allt. Tydligen skulle hon vara en älva ur någon Disneyfilm!

Det är ju inte bara tävling mellan grupperna i varje karneval, utan också ett tillfälle för de rivaliserande byföreningarna som ordnar karnevalen att mäta sina krafter. Det ligger mycket prestige i detta och det är säkert en bidragande faktor till att man försöker överträffa sig själv varje år.

För er som inte läst om det här förut eller behöver friska upp minnet, så är det så att ingen längre minns riktigt varför, men redan något år efter att man byggt ett ”Folkets Hus” eller en sociedade-byggnad i byn blev man osams och så byggdes det ett till sociedade-hus tvärs över gatan, och antingen tillhör man den ena eller den andra falangen, utom då vi, som tillhör bägge. Eller inget av dem, beroende på hur man ser det. Vi har i alla fall valt att sätta barnen i varsin byförening, alltså går de i varsitt karnevalståg.

”Trehundrasextio dagar om året är vi sams, men såhär i karnevalstider kan man få för sig att det är alla mot alla”, ropar speaker-rösten i högtalarna så det dånar ut över byn, några minuter innan kortegerna intar gatorna, men lägger sedan till ”Men visst är vi alla vänner?!” och publiken ropar JA! ”Visst gör vi karnevalen tillsammans?” ”JA!”

Några tokar passade på att visa upp sig för den väntande publiken medans gatorna fortfarande var tomma. En rolig som jag missade att fota var en kvinna som gick genom byn i tofflor och morgonrock inför hela publiken, med håret på ända, rökandes en cigg. Man vet inte om hon var utklädd eller bara inte orkade bry sig…

Carneval sönd 2016 003

Carneval sönd 2016 007

Carneval sönd 2016 009

Där kommer de ju!

Där kommer de ju!

 

Men nu får det räcka för idag! Nu orkar ni inte se fler bilder i ett och samma inlägg! Vi som har sett bägge karnevalstågen ska nu gå och se alltihop igen, för andra gången gillt! Vi kan ju ha missat något, och när det nu lagts ned så mycket jobb på att tillverka dräkter och öva in danser skulle det ju vara synd om det bara visades upp en gång! Tycker lite synd om gatsoparen bara, som just fått gatorna rena från konfetti och serpentiner, och så börjar det om på nytt!

Efter karnevalståget ska vi förstås se alla gruppers dansuppvisning i repris också, på bägge sociedaderna. Fortsättning följer! Jag kan avslöja i förväg att jag föll pladask för en av grupperna i år! Kanske kommer ni också att göra det! (Jag måste bara försöka fånga dem på film!)

Om förra årets karnevaler skrev jag  här, här  och här och här om barnevalen i fjol

Kommentarer
  1. Pingback: Ett kreativt kaos – Bortugal

    • Ja visst är det imponerande, Emma! Till barnevalen är det ju en del kinabutiksdräkter, men det är ju i många fall för att man haft fullt upp med att fixa dräkter till riktiga karnevalen och där lägger man ned en hel del jobb! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *