På turné till Nazaré – Stora vågor liten värld

Vi har hållit koll på surfrapporterna för Nazaré ända sedan vi flyttade hit. I Nazaré har vi ju varit i förut, och som jag minns det var det en sömnig liten stad med ett fantastiskt läge, en stor och fin strand och alldeles speciellt söta små tanter i gränderna. Nazaré står med på den där listan över pittoreska byar i Portugal, men enligt mig är det en liten stad. Sist vi var där, i februari för sex år sedan kom staden inte riktigt till sin rätt. Det var nästan storm, så vi var ganska ensamma i gränderna, och på stranden kunde man inte vara om man inte ville bli blästrad. Det var bara någon enstaka liten gumma ute och knatade iklädd de traditionella sju korta kjolarna och långstrumporna. Och vi. Trots att Nazaré inte riktigt var till sin fördel den gången uppstod visst tycke. Jag visste att vi skulle återvända dit igen, och det fast vi ännu inget visste om jättevågorna.

Sedan dess har det hänt grejer! Nuförtiden är Nazaré kanske mer känt för de enorma vågorna än för de sjukjolade tanterna. Det var här Garrett MacNamara surfade på världens största (surfade) våg 2011 och satte Nazaré på kartan som storvågsssurfarnas Mecka. När det stormat ute på Atlanten och stora vågor förväntas rulla in rullar också surfarna dit och då menar jag de riktigt tuffa grabbarna (och kanske någon riktigt tuff tjej!) Då vill man ju förstås vara med!

Det har varit jättevågor i Nazaré flera gånger sedan vi flyttade hit, senast nu i oktober men det har alltid kommit något emellan. Skola, barnkalas, dansträningar och spektakel till exempel, men nu när vi har jullov inte bara från skolan utan också från dans och spektakel kunde inget hejda oss när vi såg att det var stora vågor på gång! Hade det varit på självaste julafton hade vi åkt ändå, men nu var det dagen före som skulle bjuda på de största vågorna, så då blev det ju dessutom en utmärkt ursäkt för att strunta i allt julstök. Vi stoppade in mor och far och barn i bilen och försökte styra norrut. Körde förstås fel minst tre gånger innan vi kom ut ur virrvarret kring Lissabon, svor och blev lite osams (jag tycker inte att det var mitt fel!) innan vi kom ut på A8 norrut, blev sams igen längs vägen och efter en och en halv timme i bilen och ett fikastopp i vackra São Martinho do Porto var vi framme.

 

På återbesök i São Martinho do Porto

På återbesök i São Martinho do Porto

 

Nazare 2015 dec 025

Framme i Nazaré.

 

Nazare 2015 dec 027

Vägen ut till fyren

 

Vi blev inte besvikna! Det var full aktivitet ute vid fyren vid Praia de Norte. Jetskis och surfare såg ut som små kryp mellan de mäktiga berg av vatten som pumpade in. Fotografer, turister och TV var där och tävlade om att få de bästa bilderna. Och jag min stackare hade ingen kamera! Den är ju fortfarande på lagning!

 

Nazare 2015 dec 032

Min mobil gör inte vågorna rättvisa och kan inte zooma in på surfarna!

 

Nazare 2015 dec 034

Men visst är det vackert!

 

Nazare 2015 dec 049

Folk med kamera

 

Nazare 2015 dec 058

Årets julbild. Så nära en white Cristmas vi vill komma!

 

En hel del folk bakom skylten "Förbjudet område!"

En hel del folk bakom skylten ”Förbjudet område!”

 

Nazare 2015 dec 081

 

Vågorna var kanske enorma, men världen är ändå liten. Mitt i alltihop råkade Sverker på ett svenskt par som är bosatta i Nazaré, och de hade en väldigt bra kamera och erbjöd sig maila bilder till mig så jag fick jättefina bilder ändå! Det visade sig också att vi hade gemensamma bekanta bland folk som vindsurfar och surfar i gamla Svedala. Niklas i Nazaré har en blogg och en site med bra information om allt som kan vara av intresse för folk som är intresserade av att flytta till Portugals Silverkust och köpa hus, eller hyra. Titta in där eller här om ni går i sådan tankar!

 

1 a våg

Foto: Niklas Forsén/Portugalagent

 

1 aa våg

I ärlighetens namn är dessa första två Niklas bilder från oktober. Då var det tydligen ännu större! (snyft!)

 

23. 1

Foto: Niklas Forsén/Portugalagent 23/12

 

23. 3

Foto: Niklas Forsén/Portugalagent

 

23. 13

Foto: Niklas Forsén/Portugalagent

 

Jag passar också på att sno en bild från Nic von Rupp, som nog tror att vi stalkar honom nästan för vi dyker upp på alla ställen där han är. På bilden andningsövningar med Nic Lamb inför kampen med vågorna. Om ni undrar varför de har så stor byst så är det luftkuddar för att de snabbare ska komma upp till ytan om de ramlar och hamnar i tvättmaskinen. Om ni undrar varför de inte har en flytväst utanpå i stället så är det för att den då lätt skulle kunna slitas av. Det får en att fatta kraften i vågorna lite! Tydligen ska man rulla ihop sig till en boll  också så man inte bryter armar och ben i tvättmaskinen…

3456_10153445383598737_3779544519901100361_n

 

Sverker var lite sur för att han glömt sin bräda hemma.

Sverker var lite sur för att han glömt sin bräda hemma.

Innan vi åkte hem fick barnen bygga sandskulpturer i jultältet på den lite lugnare stranden inne i staden.

Innan vi åkte hem fick barnen bygga sandskulpturer i jultältet på den lite lugnare stranden inne i staden.

 

Nazare 2015 dec 134

 

När vi dumpat barnen i jultältet gick vi på spaning efter sjukjolade tanter i gränderna,men det får bli ett annat inlägg.

Mer bilder från ”backstage”på nazarewaves.com

Filmklipp ”Big Wave Awards Ride of the Year entry” Den var vi där och såg!

Mer vågor, större vågor vill vi ha nu, därför åker vi (med stor sannolikhet) tillbaka till Nazaré i övermorgon då det enligt surfrapporten ska det bli ännu större vågor! Kanske firar vi nyår där! Det blir nog fler inlägg från Nazaré i alla fall!

Nu väntar jag besök av någon som en del av er nog känner igen, (och det är inte tomten!) När kommer bebisen mamma? har barnen frågat barnen stup i kvarten hela dagen idag och nej jag är inte gravid, men det ska bli roligt att träffa någon annans lilla bebis!

Kommentarer
 1. Så mäktigt det ser ut, det får bli ett utflyktsmål. Tack för tipset. Vi firade våran jul och nyår här i Cascais, utan möbler. Tur att man kan vara ute. Tittade på nyårs fyrverkerierna på stranden i Cascais, så vackert. Att man kunde se Estorils och kustens alla fyrverkerier samtidig var en upplevelse. Gott nytt år till er.

  • Ja det var fina fyrverkerier, Jenny! Nazaré är värt ett besök vare sig vågorna är stora eller ej! Gott Nytt År! /Åsa

  • Ja, havet drar ju alltid, Marina, och vågor av den storleken är ju otroligt fascinerande, vare sig man är surfare eller ej! /Åsa

  • Nej, det är inget man paddlar ut i om man inte är lite galen tror jag, Eastcoastmom! Det är inget för oss vanliga dödliga! /Åsa

 2. Vad trevligt att läsa att ni varit i våra ” hemtrakter” . Nazare ligger ett par mil från vårt lilla hus och Sao martinho do porto är vår närmaste badort ca 7 km från oss ?. Vi har aldrig lyckats se några av de mer berömda surfarna eller jättevågorna i Nazare men vi tar alltid besökare dit för den fantastiska utsikten uppe från Sitio ner över havet. Och tack för tipset om en blogg som vi missat från Silverkusten , den ska vi läsa 🙂 . Gott Nytt År önskar vi från Casal do Aguiar

  • Det är väldigt vackert däruppe, Inger! Vi har ju aldrig sett hur det är där på sommaren annat än på bilder med massor av parasoll på stränderna. Så här års är det väldigt stillsamt och lugnt. Förutom då när det rullar in jättevågor! /Åsa

  • Jag tror jag såg samma tant som ni fotade i Nazare, FreedomHelena! Och det övre torget kände jag igen från era bilder, för vi var aldrig upp dit förra gången! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *