Feliz Natal från Bortugal! (Lucka 24)

I sista luckan i årets bloggjulkalender hittar ni förstås en julhälsning från oss i Bortugal! Det rullar på riktigt bra med julfirandet hittills. Hittills har vi hunnit med våffelfrukost med hallon och blåbär och varit i Carcavelos och surfat och fikat på strandpromenaden.

julafton 2015 005 julafton 2015 001

julafton 2015 014

Ingen vit jul men väl en whitewash Christmas! För er som undrar var det 16 -17 grader i luften och kanske 15-16 i vattnet. Jag hade dubbla våtdräkter och tyckte det var helt okej, men jag var å andra sidan inte i så länge.

julafton 2015 021

Julfika! Varm choklad, kanelbullar och clementiner

 

julafton 2015 024

 

Vi har också hunnit äta jullunch bestående av bacalhaupaj, pataniscas de bacalhau (friterade grejer), bacalhau á Brás, räkor och lite annat. Portugiserna äter bacalhau och avstår från kött på julafton har jag fått lära mig, så jag tänkte att det skulle ju vi också kunna prova i år eftersom vi ändå inte är så förtjusta i julmat. Det är tydligen en kristen tradition att äta fisk på julafton. Det där med korvar, köttbullar och skinka är nog ett arv från hedniska tider. För oss är det inte första julen utan svensk julmat, men första julen med bacalhau, och det gick ju riktigt bra. Det får bli en tradition tror jag, att surfa och äta bacalhau på julafton.

julafton 2015 028

Några svenska köttbullar ville Jonna ha.

 

Fyllning av bacalhau com natas (bacalhau, potatis, spenat och grädde tror jag)

Fyllning av bacalhau com natas (bacalhau, potatis, spenat och grädde tror jag). Helt klart godkänd!

 

Portugiserna har egentligen själva julfirandet den 25:e december har jag fått lära mig, men på Noite da Consoada som julaftonen kallas äter de bacalhau och umgås med familjen på kvällen. Vi har ju gjort lite fel som redan ätit upp vår bacalhau så nu har vi bara själva umgås med familjen kvar, men vi var så hungriga och tar oss friheten att göra lite som vi vill och skapa egna nya traditioner. Kanske blir det tomtegröt till kvällsmat.

Nu har vi i alla fall lite siesta och när solen går ned tänder vi en brasa och sedan får barnen öppna lite julklappar! Jag önskar alla en God Jul och God Fortsättning så länge, med frid och fröjd och allt det där, var ni än är och hur ni än gör när ni firar jul!

julafton 2015 017

Bloggjulkalendern är härmed slut men någon gång i mellandagarna kommer nog ett inlägg eller två om gårdagens utflykt!

 

Kommentarer
 1. Sv: Ja dom har specialvåtdräkter för just extrema väder. Men sen se dom komma upp ur vattnet och ta av sig blöta våtdräkter utomhus och decembervindarna som ven runt oss. IIhh det såg kallt ut.

  Jag kanske ska köra på din teknik med dubbla våtdräkter istället 🙂

  • Jag kan tänka mig att det behövs specialvåtdräkter, och att det är svinkallt att ta av sig dem sedan utan sol som värmer. Sverker har surfat i Sverige (Torö) på hösten, och kan vittna om att det var svinkallt. Han frös om ansiktet och händerna sa han, men vintersurfare kanske har vantar? Tuffa killar och tjejer i alla fall! Impad! /Åsa

 2. Oj, vad god den fyllda grejen såg ut, med torsk antar jag? Och inte trodde jag man kunde surfa i Portugal vid jul. Snäppet varmare i vattnet än vid Åland i juli…

  • Jo man kan surfa året runt här, A-mamman, om man har bra våtdräkt i och inte är en fryslort. Pajen som var fylld med en rätt som heter bacalhau à natas (torsk, grädde, potatis) var väldigt god! Det blir torsk nästa jul också! /Åsa

 3. Vad man äter på julaftonskvällen är nog lite olika, min mammas släkt i Lissabon äter alltid killing men min pappas släkt i Évora äter kalkon och bacalhau.. Bacalhau är så himla gott tycker jag, men gillade det inte alls när jag var liten.. Gör era barn det? God fortsättning!

  • God Fortsättnng, Gloria! Jag trodde man inte skulle äta kött på julafton? Men det kanske var fiskhandlaren som sa det till mej..:) Bacalhau är gott om det är bra tillagat. Jag har ätit goda à lagareira och à bras och vår paj var jättegod. Ett barn tycker om och det andra inte. Så är det med nästan allt. (: /Åsa

 4. Vilket fint julkort! Vi hade planerat lite roliga julkort, men så fick jag migrän. Julafton i sängen med andra ord. Som tur är så har jag kunnat äta, typ lite svampsoppa. Nåja, det är en ny dag imorgon, så förhoppningsvis blir den bättre. Önskar en fortsatt fin julhelg! PS. Tröttnar portugiserna aldrig på bacalhau…?

  • Det verkar inte så, Freedomtravel! 🙂 Riktig gott var det i alla fall som vi åt idag! Vad tråkigt att du fick migrän!! Du får krya på dig och fira en annan dag! Kram! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *