Ett år äldre… (Lucka 22)

Jag läste i tidningen att den sämsta dagen på året att fylla år är den sextonde december. Då har man enligt artikeln minst chans att bli uppvaktad och få presenter men jag tror faktiskt den tjugoandra december är sämre. Alldeles för nära jul! Det känns onödigt att klämma in ett födelsedagsfirande där i skuggan av jesusbarnets födelsedag, men nu är det som det är och jag kan inte ändra på varken ålder eller födelsedatum, och inte borde jag klaga heller. Jag kan ju inte gärna vara yngre, för då hade jag inte hunnit med allt jag gjort.

Fånig bild men fin fåtölj och fin utsikt. I Pé da Serra häromdagen.

Fånig bild men fin fåtölj och fin utsikt. I Pé da Serra häromdagen.

 

Datumet är väl inte idealiskt, inklämt mellan skolavslutningen och julen när varken jag eller någon annan brukar ha tid med något annat än julstök, men nuförtiden har jag ju mer andrum. Jag har också sett till att jag fått presenter. Bäst att köpa själv så man är säker på att man får något och att man får det man behöver. Det blev en ny cykel och nya lakan, så fina att jag knappt kommer att våga gå och lägga mig. Igår hämtade jag mor och far på flygplatsen och de hade dessutom med sig en massa böcker till mig från en omtänksam väninna, så nu kan jag inte önska mig något mer. Tur att vi slutat med julklappar!  Jag hade också önskat mig och köpt till mig själv nya hjul till mina inlines, för jag hade nött ned hjulen så det nästan inte var något gummi kvar! Jag köpte dem i mars tror jag och har hunnit åka hela 37 mil på dem!

Sverker och Frida byter hjul åt mig!

Sverker och Frida byter hjul åt mig!

 

Ålder är ju bara en siffra och när jag glider fram på mina inlines med Rage Against the Machine (eller något annat urgammalt som jag tror är hippt) i lurarna känner jag mig som sexton och får en mindre chock när jag sedan får syn på min spegelbild i bilrutan eller i backspegeln. Plötsligt känns det lite pinsamt och jag inser att folk som ser mig kanske tänker att man är en konstig tant. ”Där åker den där galna tanten igen!” Jag kommer nog att nöta ut fler hjul i alla fall, för det vore dumt att låta bli när det finns så lång och bra bana att åka på längs havet. Jag kan åka där många år till, tills jag blir helt vithårig och krum! Alla borde prova! Hur skönt som helst!

Om man ska utvärdera det 45:e levnadsåret så har det varit ett av de bästa åren i mitt liv, helt klart, på alla sätt utom vad gäller hälsan. Rent hälsomässigt har det nog varit det värsta året i mitt liv däremot. Lite tråkigt är det att jag faktiskt känner mig minst ett år äldre denna födelsedag än den förra. Kortisonet som jag käkat i snart ett halvår håller eksemet i schack, men jag har inte orkat springa lika mycket eller lika fort sedan jag blev sjuk och började äta kortison. Det är som att det fattas en växel. Det är väl därför jag nöter så på inlineshjulen och har köpt en ny cykel antar jag.

Nej jag ville egentligen inte fylla år, Inte så mycket och inte just idag. Det känns helt onödigt nu när det ändå snart är jul och jag är tillräckligt gammal ändå tack så mycket, men om man nu måste fylla 46 den tjugoandra december kan man nästan inte ha en bättre dag än så här!

Jag började dagen med språklektion hos fröken Fátima, bara hon och jag för spanjorskorna har dragit till Spanien. Kanske inte vad alla skulle önska sig på födelsedagen men jag uppskattade i alla fall lektionen som handlade om hur Portugal grundades för nästan tusen år sedan och sedan gled det hela in på hur man säger sucka, nysa och snarka och andra mänskliga ljud på portugisiska.

Sedan åkte jag och Frida en mil på inlines hand i hand sjungandes med i låtarna på Fridas spotifylista. Musiken från Frost-filmen bland annat…

12431469_10153518538843183_217810611_n

Jag fick god mat!

1974424_10153518519308183_1454231287_n

Jag hann börja på en av de nya böckerna!

Köra en premärrunda på nya cykeln upp till bergets topp och ned igen!

Köra en premärrunda på nya cykeln upp till bergets topp och ned igen!

 

Kanske ännu finare om man stryker dem, men jag tycker livet är för kort för att man ska hålla på och stryka lakan.

Bäddat med nya lakanen.

 

Innan dagen är slut får jag nog ett glas vin också! Jag tror jag ska fylla år nästa år också, på samma datum!

I morgon flyr vi allt julstök och åker på utflykt, norrut eller söderut, beroende på väder och vind!

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Lucka 22: Fyller väl motvilligt år då

 2. Grattis i efterskott och god jul! Ser ut som om du fick en härlig födelsedag och en mysig julafton. Vi hade en annorlunda julafton på många sätt.
  Vi har inte fått våra möbler ännu, så det blev lite sparsmakat. Men så härligt att äntligen vara här?

  • Tack Jenny! Julafton i nytt land utan möbler är onekligen annorlunda, men allt blir vad man gör det till! Lycka till med allt och god fortsättning! Lite kalla vindar nu men om några veckor är det sommar igen! /Åsa

  • Självklart är jag glad över varje år varje månad varje dag, men visst är det lite dubbelt. Jag har i alla fall alltid lite ångest över att bli äldre, Anna. Jag jobbar på det, och så här års bearbetar jag det lite extra eftersom jag fyller år. /Åsa

 3. Grattis på födelsedagen!

  Du har en sån bra bloggkalender. Men du skriver fortare än jag hinner läsa. Ska läsa ikapp i julhelgen. Och fortsätta skriva på min egen. Det finns väl ingen regel som säger att alla 24 luckor måste öppnas i december? 😉

  • Tack Casa Annika! Det finns ingen regel som säger att man måste läsa eller skriva eller öppna i någon särskild takt tycker jag! /Åsa

 4. Grattis på födelsedagen! Håller med Annannan där, det är bättre att fira att man blivit född. Fint att du fick en så härlig dag!

  (Får inte barnen heller julklappar?)

 5. Grattis på födelsedagen!

  Och tja… det är inte alltid så kul att fylla år och bli ännu ett år äldre, men det är i alla fall väldigt mycket bättre än alternativet!

  Jag fyller förresten också år på ett himla dumt datum – 30 december. Vem vill gå på en fest dagen innan nyårsafton? Ungefär ingen.

  • Nästan lika illa, Annika, att fylla år dagen före nyårsafton, eller kanske värre. Absolut bättre att bli ett år äldre en att inte bli det!

  • Tack Sofia och tack för alla böckerna! Jag började med Små solfåglar långt borta. Om en familj som bor i Lagos, fast i inte Lagos o Portugal, utan Lagos i Nigeria!/Åsa

  • Tack och du har rätt förstås, Annannan! Det heter ju födelsedag! Man ska dessutom inte hålla på att nojja över ålder, det tjänar ingenting till! Man ska vara glad för varje år man får, särskilt om man är frisk! Jag brukar ändå vara väldigt anti min födelsedag, men det börjar gå över. Jag tror att det var mest för att den låg så dumt till på året, när jag tyckte att jag inte hade tid att fylla år och inte orkade! Nu är det inte så tokigt ju! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *