Lucka 22: Fyller väl motvilligt år då

Jahapp, då var det dags igen. Denna gång fyller jag tydligen 48. Jag ska bespara er min ångest över tidens gång idag, för det är inte den som är problemet. Det är inte det att jag blir äldre som är jobbigt för det blir jag ju hela tiden. Det är själva fyllandet. Jag har inte den minsta lust att fira födelsedag i år (heller). Jag vill inte bli väckt med någon sång, jag vill inte ha några presenter och jag vill verkligen inte ha någon tårta.

Jag vill sova tills jag vaknar, sedan gå en lång, lång promenad och sedan kanske jag vill sova lite vid fikonträdet. Jag vill inte gå på restaurang och jag vill inte laga till någon festmåltid. Kanske Sverker kan grilla lite kyckling åt oss och sedan kan jag tänka mig ett glas vin eller två framför brasan. Jag vill bara ha en vanlig dag, utan krusiduller. Helt opretentiöst.

Jag förstår inte varför jag skulle vilja göra något annat än vad jag brukar vilja göra bara för att jag fyller år? De bästa dagarna är alltid de dagar då man vaknar utan vare sig krav eller förväntningar, helst utan några pretentioner och planer alls, och så fyller man dagen med vad som faller en in. Som idag, när barnen ville cykla uppför berget och så gjorde vi det, istället för att åka och köpa julklappar eller julstäda. (Jag överdrev ganska mycket eller ljög rentav lite förut när jag skrev att jag hade julstädat. ).

Åtta kilometers uppförsbacke (500 höjdmeter) och så fika innan det rullade utför i 8 kilometers nedförsbacke!

 

Så blir aldrig födelsedagar. Födelsedagar ska alltid planeras och krånglas till. Av mig.

Nej, jag behöver inget födelsedagsfirande och ingen jul heller, mer än den jag redan haft. Såhär dåligt humör är jag nästan alltid på kvällen innan min födelsedag, eller i alla fall har jag varit det sedan jag blev vuxen, det vill säga när jag var 25 ungefär. Det kanske inte har framkommit tidigare här i bloggen, men så är det om man ska vara helt ärlig. Ibland har jag varit på dåligt humör eller rentav gråtfärdig hela födelsedagen också och känt att den inte alls firas för min skull. Kanske är det kombinationen av julen och min födelsedag som känns så onödig, jag vet inte. Sedan brukar det i och för sig bli rätt trevligt ändå, men såhär dan före födelsedan är det så här det brukar kännas.

När jag tänker efter finns det inget som hindrar att jag firar dagen exakt så som jag beskrev den nyss. Precis som jag vill, det vill säga inte alls. Det är ju min födelsedag!

Några trevliga kommentarer kan jag kanske önska mig i alla fall. Kommentarer tycker jag om!

Såhär har jag hanterat födelsedagsångest tidigare år. Hur trevligt det än blev så var jag grinfärdig kvällen innan då med. :

45

46

47

 

 

 

Kommentarer
  • Det blev precis som jag ville, som en vanlig skön dag med promenad och latande. Grillad kyckling fick jag också, och några små hemgjorda presenter som jag blev väldigt glad över i alla fall. Saknar ditt bloggande från Colombia. Önskar dig och familjen ett Gott Nytt År! /Åsa

 1. Tänk på vilken speciell dag din födelsedag var för dina föräldrar!
  Deras liv ändrades och DU var
  orsaken. Det är en specialdag,
  även om man inte firar.

  Betr. nummer, så blir jag 90 i april med, antagligen, lite´ firande. 🙂

  • Föräldrarna är här och deltar i icke-firandet, Ruth! Det blev en bra dag, en vanlig dag som jag ville och önskade med promenad och allt, förutom att äldsta dottern fick feber och nu ligger nedbäddad. Det var ju lite för icke-festligt! /Åsa

 2. Grattis till ha varit med om ännu ett år på den här planeten! För man firar ju att man blivit född så att man får vara med, tycker jag.

  Jag fyller år så bra i början av sommaren, men är ofta motvalls på min födelsedag, så nog förstår jag dig alltid!

 3. GRATTIS!!
  De bästa födelsedagarna ärkravlösa, tillbringas med någon man tycker om och så tar man dagen som den kommer 🙂
  Fina bilder utöver havet, var tog du dem?
  Skulle gärna tänka mig att skärmflyga där när vi kommer ner i april! Då skall JAG fira MIN födelsedag därnere 🙂 Så ge mig nu ett tips på ett bra ställe att starta på!!
  Arrabida, Fonte & Bicas är ju mina andra favoriter men nya ställen lockar alltid…

  • Tack Ulf! Håller med, och min blev just så. Bilderna är från närheten av Cabo da Roca. Skärmflygning har vi sett vd Arrábida och vid Praia Grande./Åsa

 4. Låter som den ideala födelsedagen !
  Precis som jag själv skulle vilja ha den , känner igen mig till 100 % i ditt inlägg …
  Läser alltid din blogg med glädje , men idag kändes det verkligen som en själsfrände talade . Ingen annan än vi själva vet vad vi mår bäst av !

 5. Jag tycker att det jobbiga är att de som ska fira mig gärna vill fira genom att göra det de tycker är roligt att göra, inte genom att göra något jag uppskattar. Ibland har jag fått tillbringa min dag med att trösta arga barn som är osams och inte lyckats med de överambitiösa projekt de hittat på…. Så jag förstår din motvilja! Hoppas att årets födelsedag blev bra för dig! Grattis!

  • Som tur är har ingen i min närhet några krav på dagen och ingen ställer till med något. Men jag har haft sådana födelsedagar tidigare, med förväntningar om tårtkalas och tårtkalas är inte min grej. /Åsa

 6. Grattis!
  Jag förstår dig inte riktigt eftersom jag gillar att fylla år, gärna blir firad och gärna gör något utöver det vanliga. Men jag hoppas förstås att din dag blir precis som DU önskar.

 7. Gratulerar på dagen ???
  Låt den bli precis som du vill och njut av att ha klarat av ännu ett år utan större skavanker(hoppas jag ?) Ibland får man ge sig och njuta av att ens barn tycker om en så pass att de vill ställa till med firande åt en. ??☀️

  • Ja för barnen kunde man fira, om det var viktigt för dem, men de verkar glada ändå. Jag har fått många kramar och lite hemmagjorda presenter som jag blev väldigt gald av. Sedan kunde jag ju inte vara på dåligt humör längre…(:/Åsa

 8. Stort grattis till att få göra som du vill med din födelsedag! Jag brukar tänka att alternativet till att fylla år – alltså att vara död och inte få fylla år – är ju trots allt värre. Eller så får du önska dig terapisessioner i födelsedagspresent så att du är redo till nästa år ?❤️

 9. Grattis!!!
  Förstår precis hur du känner dig, jag är likadan. Undrar om jag omedvetet har ångest över att bli äldre…..och jag vill helst inte ha presenter, tycker att det är VÄLDIGT pinsamt om maken har köpt något som jag inte tycker om, vad säger jag i så fall!?

  • Åh vad glad jag blir, att jag inte är den enda som känner såhär! Då är det ju nästan normalt! Skönt att någon förstår! Nu när jag väl fyller är det inte så farligt, det är som sagt mest kvällen innan som jag får ångest och helst vill slippa! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *