Föräldramöte och födelsedag (Lucka 22)

Det känns lite malplacerat med ett föräldramöte såhär i lucka 22, dan före dan före dopparedan, men nu är det så att jag ska på föräldramöte idag på förmiddagen! På min födelsedag till råga på allt! Att fylla år två dagar före jul är inte heller så bra tajming, men nu gör jag det. Grattis till mej!

Föräldramöte och föräldramöte förresten. Jag tror det ska föreställa ett utvecklingssamtal snarare, mötet man blir kallad till efter terminens slut. Första gången jag var på föräldramötesutvecklingssamtal här i Portugal var i december i fjol. Inskolningssamtal blev det visst aldrig något och sedan rullade terminen på. Inga samtal alls. I stort sett ingen kommunikation under terminen förutom de gröna gubbarna som Frida fick nästan varje fredag. I början av december hade de sina terminsprov. Terminsprov som ligger till grund för 75 % av betygssättningen, och först när terminen avslutad och proven var rättade fick vi komma och få reda på resultaten. Jag var väldigt spänd på hur jag skulle klara av ett samtal med Fridas fröken. Jag undrade också lite över tiden. Hade alla blivit kallade till samma tid? Det verkade onekligen så.

När jag kom in i klassrummet satt det redan en massa föräldrar i de små stolarna vid de små bänkarna och såg obekväma och förvuxna ut. Jag letade upp den bänk där Fridas pärm låg framlagd och satte mej och började bläddra, som de andra föräldrarna gjorde. Åh, vad hon hade färglagt, ritat, ringat in och präntat bokstäver och siffror! Den tjocka pärmen var sprängfylld av allt som Frida hunnit göra denna termin hittills!

Från Fridas pärm i årskurs 1.

Från Fridas pärm i årskurs 1.

10867019_10152722516483183_1215097614_n

Fridas fröken kom förbi min bänk med Fridas terminsprov och ett papper som jag skulle skriva under när jag tagit del av resultaten. Inga problem med Frida, sa hon till mej, så vi behöver inte prata. Högt, så alla hörde. Não? – Nej? sa jag, dumt. (Det finns ingen jag pratar så dålig portugisiska med som Fridas fröken!) De hon behövde prata med hade hon redan pratat med, förklarade hon.

Jag antar att jag borde känt mej lättad, men jag kände mej också lite snopen över att jag inte fick prata om hur det gick för Frida. Men eftersom det gick bra; hon hade klarat terminsproven i samtliga ämnen, fanns det alltså ingen anledning att prata om det mer, enligt fröken. Likadant var det efter termin två och tre.

Det är ju smidigt och effektivt. Inom tjugo minuter hade alla föräldrar bläddrat klart, skrivit under att de tagit del av resultaten och lämnat klassrummet. Nu vet jag ju inte hur mycket tid Fridas fröken lagt på samtal med andra föräldrar, men jag är ju van att alla får en halvtimme per termin till ”kvartssamtal”, och att den blev ofta uppåt 45 minuter, även om det inte fanns några speciella problem som jag som lärare ville ta upp. I samband med samtalet skulle man också upprätta en Individuell Utvecklingsplan, om det inte redan innan funnits anledning att upprätta en. Sådana har de inte här. Skönt för dem! För att inte tala om den Skriftliga Informationen man skrivit inför utvecklingssamtalen! Varje termin, om alla hundra elever man undervisar!

Här får man ett skriftligt omdöme i samband med att man får resultaten från terminsproven. Efter terminens slut.
Så det så.

Omdöme från årskurs 1.

Omdöme från årskurs 1.

Ordning och uppförande..

Ordning och uppförande..

I dag är det dags igen, och då ska jag vara hos både Jonnas och Fridas fröken samtidigt igen. Nu vet jag ju ungefär vad jag kan vänta mig i alla fall.

Och så är det alltså min födelsedag. Jag önskar mig sol och god mat som jag slipper laga själv, och positiva omdömen från barnens fröknar. Det tror jag att jag får faktiskt! Och ett par nya skor som jag köpt till mej själv! Hurra!

Made in Portugal! Det finns sjukt mycket snygga skor här, även om man inte gillar just de här som jag gillar.

Made in Portugal! Det finns sjukt mycket snygga skor här, även om man inte gillar just de här som jag gillar.

Jag tror det blir lunch eller middag på ett nytt favoritställe i grannbyn. O Moinho – ”kvarnen”.

Det syns inte på utsidan..

Det syns inte på utsidan..

---vad som döljs på insidan!

—vad som döljs på insidan!

(inte mina bilder därifrån)

 

Mysig miljö..

Mysig miljö..

med vacker utsikt..

med vacker utsikt..

..och katter. Bilder från ett tidigare besök!

..och katter.

Kommentarer
  1. Pingback: Bortugal | Lucka 22: Fyller väl motvilligt år då

  2. Pingback: Bortugal | Lucka 12: Skapelseprocessen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *