På spahotell i norra Portugal

Det förlovade landet, det som flyter av mjölk och honung har ni kanske hört talas om? Det kan ju inte ha undgått någon som läser den här bloggen att Portugal är vårt förlovade land, men mjölk? Kanske nyttigt, men låter det inte mer lockande med landet som flödar av vin och honung? Det tycker i alla fall jag.

Ett spahotell med vin och honung som tema lät i alla fall så lockande att det fick oss att styra kosan mot den portugisiska världens norra ände. Där i gränslandet mellan Portugal och Spanien mellan bergen och floden i det gröna Minho skulle det ligga, i outforskad terräng för oss och säkert också för de flesta av er.

Vi visste att vi var framme när vi fick syn på hjorten, den som i form av en staty på en bergstopp vakar över den lilla staden Vila Nova de Cerveira, som betyder just hjortens stad. Därifrån har den inte bara en fantastisk vy över hur floden Minho mynnar ut i Atlanten och havets horisont. Den spanar också över Spanien på andra sidan floden och över spahotellet Hotel Minho.

Hjorten på bergstoppen, sedd från Vila Nova de Cerveira.

Hjorten på bergstoppen, sedd från Vila Nova de Cerveira.

minho april 2016 314

minho april 2016 319

Hjortens vy

 

Minhos nästan blånande berg och den breda floden som lika gärna kunde vara en älv förde nästan tankarna till min barndoms Hälsingland. Hjorten som även fått bli Hotel Minhos signatur liknade kanske också lite grand en ren och i kombination med hotellets avskalade design gav den nästan associationer till fjällvärlden, men där tar faktiskt likheterna med skandinavisk glesbygd slut.

minho april 2016 374

minho april 2016 356

minho april 2016 193

I Vila Nova de Cerveira befinner vi oss definitivt i Portugal och inte i någon glesbygd även om det finns gott om orörd natur i regionen för den som vill vandra eller njuta av grönska på annat sätt. Måhända befinner vi oss i utkanten av Portugal, så långt ifrån turisternas favorit Algarve som man kan komma och 40 mil norr om Lissabon, men Hotel Minho ligger väldigt centralt beläget med tanke på allt som den här oförtjänt okända regionen har att erbjuda. Just här finns ett stort och varierande utbud av intressanta sevärdheter och aktiviteter att varva med välgörande spabehandlingar och vila på hotellet.

Jacuzzi och massageduschar i spa-avdelningen

Bastu var länge sedan för oss! Vi provade även ångbastun förstås.

 

Och återställde vätskenivån med portugals gröna vin

 

Vi tyckte att närmiljön och spavistelsen räckte väldigt långt som upplevelse denna gång, men den som vill kan lätt åka till både Santiago de Compostela och Porto bara för att käka lunch om andan faller på. Det är också bara ett par futtiga mil till spanska Vigo och portugisiska Viana do Castelo, två spännande atlantstäder väl värda att besöka.

 

minho april 2016 030

Vi åt lunch i Porto på vägen dit, ungefär 12 mil från Vila Nova de Cerveira

Vi hann också med ett besök i vackra Ponte de Lima, 4 mil från hotellet.

På hemvägen  hann vi också med ett besök i vackra Ponte de Lima, bara 4 mil från hotellet. En portugis vid frukostbuffén sa att det var Portugals vackraste stad, men han kanske inte varit i Porto. Fast det var fint!

 

En helg på Hotel Minho kostar ungefär hälften av vad det kostar att boka en helg på badhotellet i Tranås (inget ont om Tranås) eller närmaste fyrstjärniga badhotell i eller utanför valfri svensk stad. För vad du betalar för en spahelg i Sverige kan du bo nästan en vecka på Hotel Minho, eller nästan bekosta flygbiljetten dit.

Det är ju lätt för oss som bor i Portugal att kvista till Minho, tänker läsarna i Sverige nu. Okej, det är lite längre bort för er som inte bor i Portugal men desto mer spännande och annorlunda när ni väl är där! Hur tar man sig då till Hotel Minho från Sverige? Jo, med flyg till Porto eller Vigo för ca 3000 tur/ retur enligt min research. Läs mer här.

Vad vi hittade på i Hjortstaden emellan lunchen i Porto och lunchen i Ponte de Lima får ni läsa mer om alldeles snart.

PS. Inlägget är ett samarbete med Hotel Minho men alla åsikter som vanligt mina egna.

 

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Bortugal fyller fyra år!

 2. På en helt fantastisk vingård utanför Viana do Castelo 2006 föddes vår dröm om Portugal . Vi besökte då också Ponte de Lima, underbart vacker. Var ( tror vi) samtidigt som er i Porto nu i april, vilket var mitt första besök i denna helmysiga stad.
  Man kan bara konstatera Portugal ” levererar ” från syd till nord ?

  • Ja, Portugal växer i hjärtat på en ju mer man ser och ju mer man lär känna landet och dess människor, Inger! Roligt att höra av dej igen! Vi kunde ju ha sprungit på varann i Porto då ju, kanske! (Älskar Porto!) /Åsa

 3. Så lustigt !! Vi passerade precis Ponte de Lima med vår husbil och det var verkligen vackert. Vi hittade en härlig plats att övernatta precis vid floden.

 4. Porto är den enda del av landet jag besökt, på en liten sväng från Spanien, där jag bodde en tid i min ungdom. Men de här bilderna och vyerna ser ju ut att locka till nya besök. Och visst liknar det fjällen!

  • Porto är värt ett återbesök, A-mamman. Till och med vi hemmagrisar vill gärna åka dit igen! Och ja, det påminner om fjällen, men ändå inte, med Atlanten och all historia, vingårdar med mera. /Åsa

 5. Med de skyltarna, nästan så att man trodde att det skulle dyka upp en hjort i badet eller bastun. 🙂

  Jag skulle nog kunna sätta mig ned vid hjorten, den på bergstoppen, och bara … vara. Länge.

  • Ja hjorten var lite här och var, Emma, och det var väldigt vackert hos hjorten på berget. En väldigt speciell plats med en väldigt vacker vy. /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *