En sommarvecka i november

Men Jonna, kom igen nu! Vilken månad är det nu? – November! Javisst! Och vilken årstid är det då? – Vet inte. Okej, men vilka årstider finns det? Jonna kan alla månaderna och rabblar primavera, verão, outono och inverno som ett rinnande vatten, men det visar sig att hon inte riktigt vet vad de betyder och vad som är vad. Det är som abstrakta begrepp för henne. Hon verkar inte ha något att hänga upp dem på.

Hon skulle ha prov på årstider och månader bland annat, i ämnet omvärldskunskap. Det kan ju tyckas att de borde kunna årstiderna i andra klass, särskilt med tanke på vad mycket annat de lärt sig, men icke. Det visade sig vara oväntat svårt att greppa. Jag fick ta till alla pedagogiska tricks jag kunde komma på, och samtidigt hålla Frida i schack med lappar och lucktexter för hon skulle ha prov på saker som Junta de Freguesia, Camara Municipal (kommunen och sånt) och Azorerna i sin omvärldskunskap. Jag kände mig nästan som en lärare igen!

november 2015 mobil 066november 2015 mobil 068

Efter ett tag visste Frida var Funchal och São Miguel ligger och vilket distrito, vilket concelho och vilken freguesia hon bor i. Vilket distrito, vilket concelho och vilken freguesia hon är född i däremot blev lite svårare. Typ Stockholm, Nacka…? Sörmland? Saltsjö-Boo? Om det är fel lär inte fröken veta det i alla fall. Jonna hade inga problem med vilka sorters tänder vi har och varför, vilket var nytt för mig, de fem sinnena och lite annat, men hur var det nu med årstiderna? Vi gjorde små lappar, ritade bilder med höstlöv och snögubbar att lade upp vid de olika årstiderna. Jo vinter är ju snögubbe, i Sverige alltså, men inverno (vinter på portugisiska) ? Vi försökte reda ut vad det kunde vara, men hur skiljer man den från hösten och våren? Vi var faktiskt nära att ge upp.

trabalho-sobre-as-4-estaes-do-ano-1-728Kanske men bara kanske lyckades vi reda ut det där med årstiderna så det förhoppningsvis sitter, fast det inte har så mycket med verkligheten att göra. Det gick lättare om vi struntade i de svenska orden för årstiderna för det verkade nästan som att det var de som rörde till det mest. Men varför ska de lära barnen i Portugal (och andra sydliga länder) att det finns fyra årstider när det inte finns det? Jag förstår Jonna. Det gör inte sentido, säger hon på svenskugisiska ( Não faz sentido/ It doesn´t make sense!) Särskilt inte just nu!

 

november 2015 mobil 073

 

Skolfönstren är dekorerade med höstiga symboler, men det känns inte särskilt  övertygande när det blommar så fint i byn och solen värmer så gott!

 

november 2015 byn 089november 2015 byn 156

Det blev så grönt och fint när det kommit lite regn!

 

Häromveckan var jag i och för sig iväg och köpte ved, och vi tillbringade två kvällar vid brasan, då temperaturen både ute och inne låg (lite) närmare 10 än 20 grader, men sedan dess har det inte behövts. Den här veckan har jag faktiskt badat i havet varje dag, bara för att jag kan. Jag tycker nästan att det är min plikt.

 

Ett säkert tecken på att det inte är sommar är att man har gott om plats på stranden, i alla fall måndag till fredag, fast det är så varmt och skönt.

 

En sommarvecka såhär i början av november kallas i Portugal för São Martinho-sommar.  São Martinho, eller Sankte Martin, var en jättefin kille som hade övergivit sin militära karriär för att bli missionär och på en vandring över alperna gav han halva sin mantel till en stackars frusen man och se då kom solen fram och smälte bort snön och de slapp frysa ihjäl. Enligt legenden är det förstås därför det blir så varmt kring São Martinho-dagen, den elfte november.

Om man blir osäker på vilken årstid det är i novembervärmen kan man ju nästan gå på lukten. Ett hösttecken är det att den portugisiska sommarens doft av grillade sardiner (luktar bättre än man kan tro) har bytts ut mot doften av rostade kastanjer, som luktar godare än de smakar. Oavsett om det är varmt eller kallt firas São Martinho med att man rostar kastanjer och dricker vin. Det skrev jag om för ett år sedan också. Rosta kastanjer började de i och för sig göra på gator och torg för flera veckor sedan och dricker vin gör man ju titt som tätt ändå, men sådär är det ju. De har redan börjat med juldekorationerna här också!

 

Det säljs glass och kastanjer parallellt för man vet aldrig. Den här bilden är dock inte från den här november, det ser man tydligt på hur påpälsade folk är.

Det säljs glass och kastanjer parallellt för man vet aldrig. Den här bilden är dock inte från den här november, det ser man tydligt på hur påpälsade folk är.

 

Så vad har vi för oss i värmen mer än äter kastanjer och dricker vin och solar och badar? Jag pluggar allt vad jag orkar inför mitt prov i portugisiska och är inte så lite stressad över det (mer om det en annan gång) och hinner nästan (obs! nästan) inte sakna Sverker. En viktig födelsedag och lite annat viktigt dök upp som inte kunde vänta längre. Synd är det att han är i Sverige och missar São Martinho-sommaren och en hel del bra surf, men det finns nog vågor och värme kvar tills han kommer tillbaka också. São Martinho-sommaren ser ut att fortsätta ett tag till.

Man får plugga på stranden ibland också!

Man lär sig minst lika mycket om man pluggar på stranden !

 

På kvällarna pluggar jag med barnen, årstider och Azorerna och algoritmer och vad alla krumelurer i portugisiska (^~`´) heter och var de ska sitta. De har prov i alla ämnen nu i veckorna och det är långa listor på vad de ska kunna. Det känns nästan lite tufft och de varken orkar eller hinner plugga så mycket efter långa skoldagar, men vi försöker dela upp det i lagom portioner så gott det går, plus hinna med lite annat också innan det är läggdags.

Förra helgen hann vi i alla fall med att åka rullgrillor, hitta en hundstrand och Jonna hade dansuppvisning, och under veckan har vi varit på skolutflykt igen. Kanske skriver jag om det med om jag får en stund över. Vi pluggar vidare så länge!

okt nov mobilen 2015 100 okt nov mobilen 2015 096

Ha en trevlig helg!
.

Kommentarer
 1. Ja det blir speciellt att prata om årstiderna, i klassen säger barnen att det givna hösttecknet är när surfarna kommer till Carcavelosstranden 🙂

  • Ja, man får ta andra riktmärken, Linda! Jag har redan varit där och surfat i ”höst”! Inte för att det gick så bra, men jag frös i alla fall inte! 🙂 Och just när jag kanske kan gå med på att hösten kommit påstår de att vintern börjar…/Åsa

 2. Men det är klart att man måste känna till de olika årstiderna, även i länder som Portugal och Spanien! Annars vet ju inte folk vad de ska ha på sig! I går , till exempel, hade de flesta jackor och stora halsdukar på bussen och på stan, trots att det var 22 grader i skuggan. Anledningen var förstås att det är höst. Här är det ju inte kläder efter väder som gäller, utan kläder efter årstid.

 3. Det förväxlas allt oftare numera begrepp om vad som är årstider och vad som är väder.
  Det är INTE samma sak. Väder är väder och varierar utan att bry sig så mycket om vilken årstid det rör sig om. Årstid är en tid på året som kan ha olika typer av väder, även väder som kan vara mer typiska för andra årstider.
  Det är SMHI:s fel som börjat svamla om ”meteorologiska årstider” senaste åren som är skulden till förvirringen.

  • Ja så är det ju, Phil. Det finns ju fastställt på vilka datum de olika årstiderna börjar och slutar, fast det hade jag aldrig tänkt på i Sverige, och det är ju lite meningslöst om årstiderna inte finns. Som vintern i Portugal. Fast den finns i kalendern. Det blir konstigt med de där bilderna för det ”typiska” för årstiderna om det inte är typiskt här, tycker i alla fall jag. Och Jonna. /Åsa

  • Tack Freedomtravel-Helena! Som Marie sa så blir det ju ännu mer komplicerat om man ska lära sig hur det varierar över jordklotet, men om om det åtminstone kunde stämma överens med hur det är där man bor vore det ju lättare 🙂 / Åsa

 4. Hehe, november är ju inte heller höst i hela världen, men den överkursen ska ni nog vänta med tills grunden sitter där den ska. 🙂 Onekligen är säsongerna inte lika tydliga i Portugal som i Sverige, men dina strandbilder ser bra mycket skönare ut än de bilder jag ser från mina vänner i Sverige på Fb. Ha en mysig helg!

  • Nej då blir det ju ännu mer förvirrande, Marie, om vi ska blanda in andra sidan av jordklotet. Jag erkänner att vi har höst här också, men att det inte känns så nu, och vinter hävdar jag med bestämdhet att vi inte har i Portugal. / Åsa

 5. Det är så intressant att läsa din blogg! Jag gillar spesiellt när du skriver om kulturskillnader och tvåspråkigheten. Vilken tur att dina flickor har en så pedagogisk och engagerad mamma. Säkert lär du dig en hel del själv samtidigt.

  • Lär mig massor på köpet Malin! Jag ligger hela tiden steget bakom eller kanske bredvid ibland. Vissa saker vet jag ju mer om…och andra inte. Det blir mer om tvåspråkigheten och kulturskillnader framöver. / Åsa

 6. Hej Åsa,
  Säo Martinho är Mårténs dag som alltid firas i Skåne. Förr i tiden åt man också i PT sopa de pato och provsmakade det första vinet, för att se att det var duglig, dvs. att den inte höll på att förvandlas till vinäger/ hade jäste sig, kastanjerna hade precis plockats i bergstrakterna Guarda, Castelo Branco och provinsen de Trás-os-Montes (Länet Bakom-Bergen) så det gick utmärkt att skölja ner de mjäliga kastanjerna med lite svag vin.
  När jag bodde i PT åren 76-80 var det riktiga höst och iskalla vintrar. Det började med åsk oväder, blixtrar och enorma skurar undrar oktober för att i november övergå i djup dimma, regn och påträngande kyla som varade ända till mars. Var i min mors byn i början på november 1977 och -78 och då hade man minus grader under natten och endast ett par plusgrader under dagen.
  Vädermakterna är icke sig lika idag…det experimenteras med klimatet (hiskliga experiment), människa vill ta makten över vädergudarna.
  Ge Jonna och Frida en tumme uppe, de kommer att klara sig bra i skolan.
  Varm hälsning till dig och familjen…Aura

  • Hej Aura! Jag läste faktiskt i tidningen att det redan snöat i Serra da Estrela, och nere i Algarve har de ju haft översvämningar, så lite kyla och höstrusk har vissa delar av Portugal fått känna på, men inte vi ännu som sagt. Vår första november här var det kallt vid den här tiden, jag kommer ihåg att vi frös på Jonnas födelsedag i mitten av november, men nu verkar det hålla i sig med värmen i alla fall till slutet av november, sedan får vi se. Vi får nog en del av den där råa kylan i år också, så småningom.
   Läste någonstans att kastanjer var en viktig föda i Portugal förr i tiden, men nu äter man dem ju mest som snacks. Idag var kastanjegubben på skolgården och Frida köpte hela två strutar och hade bara med sig några få hem, så hon åt en hel del. Jonna tycker inte om…/ Åsa

 7. Hej! Jag måste bara få göra en”vågen” här. Du skriver så BRA… Roligt, informativt med en härlig distans både när det gäller mer privata upplevelser som av Portugal i stort !

  • Tack för vågen, Inger! Vad glad jag blir! Tycker jag haft lite dåligt skrivflyt nu när jag har en massa texter skriva på portugsisiska till fröken Fátima också! Kul med positiv feedback! (Fröken Fátima ger mest feedback med rödpenna över alla språkfel. Sedan står det ”Bom” längst ned, men om det är bra eller inte vet jag inte riktigt. / Åsa

 8. Vi har lika strålande väder i Grekland och det är bara att njuta av det.
  Lite tufft tempo i skolan för flickorna, hoppas det går bra för er alla på proven.
  Trevlig helg!

  • Ja det är lite tufft för dem, Christina, och lite tufft blir det för mig att klara provet i portugisiska, men jag kan ju välja att inte göra det och de får inte välja…men de klagar inte direkt. De kämpar på, fast man märker att de är trötta. Det blir lite mycket. Nu är det helg i alla fall och vi ska passa på att njuta av novembersommaren! Grekland har jag aldrig varit i, konstigt nog…/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *