Åh, Porto!

Det är inte lika lätt att leva i Porto. Det är liksom inte lika glatt och ljust som här där vi bor sade barnens kompis Ema som har kusiner i Porto, när jag inför vår weekend i Porto frågade henne om hon varit där och vad hon i så fall tyckte. Jag undrar om det är något hon hört sina föräldrar säga, eller om det är hennes eget intryck. Vad alla andra har sagt om Porto är att det är en vacker stad och att vi absolut måste åka dit.

Vackert var det så det förslog. Porto har en skönhet av ett mer dramatiskt slag än de andra portugisiska städer vi varit i. Där Lissabon och Coimbra ligger på böljande kullar intill sina floder klänger Porto på branterna till sin flod, Douro, nästan vid dess utlopp i Atlanten. Där Lissabon och Coimbras kullar bebyggts i vitt och olika pastellfärger, går bebyggelsen som klänger på Douroflodens norra brant i en något dovare och djupare färgskala.

porto 2015 015 - Copy porto 2015 081 porto 2015 094 - Copy (2) porto 2015 238 porto 2015 304

På Douroflodens södra brant ligger Gaia och speglar sig i Portos glans.

porto 2015 101

Inte ett enda glas portvin drack vi på hela helgen, fast man överallt påmindes om att det här var portvinets hemstad, men vi hann med mycket annat! Vi gick i många backar och trappor under vår vistelse i Porto, det hade varit rent omöjligt att undvika, och för varje steg tänkte jag förstås på att jag skulle springa uppför dem på lördagskvällens Urban Trail- lopp och blev lite extra trött och matt i benen av den tanken. Sverker hade fullt upp med att titta på alla vackra och mindre vackra byggnader, yrkesskadad som han är, och blev snart alldesles matt av det för det fanns så många vackra byggnader som bara behövde lite Tender Loving Care så skulle de bli helt fantastiska. De var bara så många och behövde så mycket TLC.

porto 2015 068

Var ska man börja?!

porto 2015 059 - Copy - Copy

Bygglov? Fuskbygge?

porto 2015 037

Location, location…

 

När vi sedan tog en rundtur med buss i en vidare sväng runt staden också blev det definitivt en överdos. Det tog ju aldrig slut! Gata upp och gata ned där på sina håll kanske vart  fjärde eller femte av de vackra husen stod övergivna och i var i något stadium av förfall. Porto är helt enkelt ett renoveringsprojekt med enorm potential, konstaterade Sverker. Tyvärr ser det ut så i många portugisiska städer. Också i vackra Porto, och det är verkligen synd.

 

porto 2015 230porto 2015 379

porto 2015 232

Lustigt också att våningsplanen har olika höjd! Det och kaklet bidrar definitivt till charmen.

 

Vi korsade floden över till Gaia ett antal gånger, mest för att se Porto från andra flodbädden, i dagsljus och efter solens nedgång när både Eiffelbron (ritad av Gustave Eiffel) och staden kläddes i ett gyllene skimmer.

porto 2015 246

En bra sak med att ha en blogg är att man får visa sina semesterbilder!

 

porto 2015 140

porto 2015 151

Vi passade också på att ta en guidad rundtur med båt. Inte med någon av de fina portvinsbåtarna utan med en ganska ful blågul sak, men när vi satt i den såg vi den ju knappt i alla fall.

porto 2015 317

porto 2015 272

 

På båtturen varvades rösten (på svenska om man så ville) i hörlurarna med fado och traditionell portugisisk musik av det melankoliska slaget. Sverker blev alldeles deprimerad på köpet sa han, och matt av att se ännu mer vackra byggnader som skulle kunna falla ihop när som helst om ingen tog tag i det. Hela staden skulle kunna ramla som ett korthus, som dominobrickor med i floden inom en snar framtid, löd hans krassa expertutlåtande, men efter lite mat och en öl lät han mer positiv. Även Sverker charmades av Portos skönhet. Just för att det är så vackert med all gammal bebyggelse är det ju desto sorgligare om den tillåts förfalla.

 

porto 2015 255

Sverker var bekymrad över alla vackra hus som behövde renoveras.

 

porto 2015 287porto 2015 308

Han vågade sig på polvo (bläckfisk) à lagareira och blev väldigt nöjd!

Han vågade sig sedan på polvo (bläckfisk) à lagareira och blev riktigt nöjd!

 

Porto har en hel del modern arkitektur också som vi såg när vi åkte rundtur med buss i lite vidare svängar än kvarteren vid floden, men de imponerade inte alls på oss. Charmen och skönheten ligger väl lite i staden har en gammal själ, att de gamla mer eller mindre förfallna husen bebos av gamla själar som traskat de branta backarna upp och ned hela sitt liv, att varken livet eller bebyggelsen förändrats så mycket, att man inte – tack och lov – rivit allt och byggt trendiga minimalistiska terrasslägenheter till moderna människor som yuppies eller hipsters längs floden.

porto 2015 087

Jag är väldigt svag för tantar som hänger tvätt.

porto 2015 135porto 2015 006porto 2015 065

Vi hade en fantastisk helg i Porto. Solig fredag, molnig lördag, regn på söndag, men då åkte vi hem efter att ha åkt lite buss i regnet och käkat lunch.

 

Sett från bussen

Sett från bussen

 

Ute vid Atlanten i Matosinhos spelade de fotboll och surfade trots regnet.

Ute vid Atlanten i Matosinhos spelade de fotboll och surfade trots regnet.

 

Vi var tacksamma för att vi slapp regnet de hotat med skulle komma redan på lördagen och tror nog det var för tack vare att vi köpte paraplyer på en loppis vi hittade på lördagsmorgonen som det inte började regna förrän vi skulle åka hem. Vi passerade platsen för loppisen redan på fredagkvällen på väg hem till hotellet, och såg folk lägga ut skynken på marken för att tinga sin plats inför lördagens kommers. Några sov där för att inte gå miste om sin plats och möjligheten att tjäna några korvören.

 

porto 2015 192

Mulen lördagsmarknad i Fontainhas nära vårt hotell

porto 2015 209

Brant backe.. och lång

 

Ema har nog till viss del rätt i att det inte är så lätt att leva i Porto. Och alla andra som sa att det är en vacker stad och att vi måste åka dit hade till hundra procent rätt. Porto är en skönhet. Ni måste åka dit! (Man kan flyga dit rätt billigt från Sverige med direktflyg såg jag när jag googlade lite! En dryg tusenlapp tur och retur en vecka i november med budgetflyg från Nyköping till exempel)

När vi körde över bron – någon av alla sex broarna – över till Gaiasidan av floden för att köra söderut och hemåt frågade tjejerna redan när vi kunde åka tillbaka i Porto igen. De är väldigt bra på att göra städer våra tjejer!

porto 2015 049

porto 2015 057

Samtal med gatuarbetare om katt

 

porto 2015 044

Åh, Porto! Vi kommer definitivt att återvända till vackra vänliga Porto, och det kommer fler inlägg därifrån så småningom, om hotellet, om loppet, och om en ö vi hittade mitt i Porto.

Kommentarer
 1. Pingback: Bron Ponte Luís I i Porto – People in the Street

 2. Underbart bildspel! Porto påminde mej
  om Valparaíso, Chile, som också klättrar
  uppför berg och har funiculars till hjälp att
  komma upp. Samma vilda färger på husen
  och, tyvärr, också i dåligt skick.
  Innan Panamakanalen byggdes (1912), var Valaparaíso en viktig sjöfartsstad för alla som seglade fr Atlanten till Stilla Havet. – Har läst att staden nu är på väg
  att bli ”hemma” för artister och konstnärer.
  Hoppas Porto får en chans till återfödelse.

  Mycket intressant och – bilderna är tjusiga!
  Tack!

  • Tack Ruth! Valparaiso har jag hört talas om, av min colombianska kurskompis, och bildgooglat för det lät som ett intressant ställe. Står kanske på listan över platser att besöka om jag kan slita mig härifrån någon gång, men Porto ligger ju närmare…(; / Åsa

 3. Väldigt fina bilder som verkligen fångar romantiken med alla klättrande byggnader 🙂
  Jag brukar besöka porto minst en gång per år och då är favoritställena A vida portuguesa, en butik med bla gamla leksaker från förr (nostalgitripp för min mamma) men framförallt fina skrivböcker 🙂 plus ett fint konditori i Bolhão(?) som har massa ptbakelser i miniatyrer, där kan man plocka på sig och ha en mysig picknick nånstans 🙂

  • Ja det var roligt att fotografera i Porto, Joanna. Jag skulle kunnat gå runt och fotat flera dagar! Nu är du den andra som nämner Bolhão i kommentarerna, och jag har ingen koll på vad stadsdelarna heter i Porto, men jag ska kolla upp det bättre inför nästa besök! Hoppas allt är bra med dej! / Åsa

 4. Hej Åsa,
  Ett stort tack för dessa fina bilder. Ja, portuguiserna emigrerar i stora skaror till Frankrike, Tyskland men även Kanada och bakom lämnar man sina rötter och sina tomma hus. Det finns inga reformer, inga pengar för att hålla människorna kvar. Tredje världen kliver in i europa med stormande steg och stora krav och då kan politikerna plötsligt skaka fram miljarder euro.
  Vart är Europa och europeérna på väg???

  Ni har varit i Porto och jag skriver lite om ert hemstad….Fick en PRO tidning av en granne, då det finns en artikel om Cascais och lite om Estoril
  Enligt tidningen ska följande byggnader i Cascais besökas:
  1- ”Casa das Histórias Paula Rego” (konstnärinna Paula Regos museum)
  2 – ”Casa de Santa Maria / Palácio O’Neal” –…ett märkligt hus vid Fyren och vattnet…byggdes 1902 av en irländare, vilkens rikedomen kom från tobaksindustrin
  3- Mitt emot ska finnas grevens Castro Guimaräes sagoslottet – ”Palácio dos Condes de Castro Guimaräes”—idag ett museum, inträdet är grattis ….tittade på ngr. bilder ..hua, vilken fantastisk orgel det finns i slottet
  4 – Stadshuset ” Câmara Municipal de Cascais”
  5 – Palats Seixas – ”Palácio Seixas / Messe de Cascais/ Portal da Marinha” (tillhör sjöfarten) …och ..
  6 – ”Palácio do Duque de Palmela”….

  Staden Palmela (härifrån kommer den adliga familjen os Duques de Palmela) ligger på Tejos södra sidan ..häri ligger en av de lyxigaste Pousadas.
  Hotel Pousada do Castelo de Palmela – fick för ngr. årssedan bilder från kanadensiska vänner som bodde på Pousada ett tag… icke för vanliga oss)
  Pousadas de Portugal är statligt ägda historiska byggnader som man lyckades bevara tack anpassningen till lyxigare hotell … …http://www.pousadasofportugal.com/pousadas/palmela/?gclid=COGT2OnEzMgCFeXUcgodfMgL9g

  Nåväl, emedan jag tittade på bilder fr Cascais hittade bloggen:
  http://ilovecascais.blogspot.se/2012/10/cascais-tourism-guide.html
  ….Åsa, ute och knalla med familjen…

  En varm hälsning
  Aura

  • Hej Aura, ja det finns mycket vackert att se i våra nya hemtrakter, det är lite därför vi inte gör så långa utflykter särskilt ofta, men vi är glada att vi tog oss till vackra Porto. Det är väl som du säger att många portugiser både förr och nu tvingats lämna sin terra av olika skäl. Många har sett sig tvungna att söka sig utomlands för att få jobb…jag får försöka ta reda på mer om det och skriva om det också. Det är som sagt synd på alla tomma hus, men också synd om alla portugiser som längtar hem, men inte ser någon möjlighet att återvända som det ser ut nu.. splittrade familjer och allt.
   Vi har nog sett alla byggnader på listan, men kanske inte sett insidan på alla! Vi är dåliga på den sortens grundliga sightseeing. Det finns en pousada i Cascais också, jag känner till sådana från Spanien också men har aldrig bott på en.
   Allt gott! / Åsa

 5. Åh vilka fantastiska bilder och vilken charmig stad!!! Varför åkte vi inte dit tänker jag nu? Men så säger vi jämt, och vi kan ju inte åka överallt… Känner förresten igen det där med att titta på hus och hur de är byggda… 😉 Gillar sista bilden med tjejerna oxå 🙂

  • Ja Porto var värt ett besök, Freedom-Helena, men som sagt, ni kan ju inte stanna till överallt. Nästa Portugal-resa får det bli!

 6. Jag förstår Sverker, jag hade nog känt likadant trots att jag inte har en aning om hur man skulle kunna hjälpa de stackars husen 🙁 Gamla hus, gränder och tvätthängande tanter är jag också svag för så Porto kanske hamnar på min lista ändå 🙂
  Hälsningar Linnea

  • Porto ska absolut vara med på listan, Linnéa! Det är mycket skruttiga hus i Lissabon också, var beredd på det! Inte svensk/bayersk standard på alla håll precis…/ Åsa

 7. Jag kan bara instämma Åh, Porto! Min favoritstad i världen!
  Jag har en lista på vad jag ska göra när jag vinner på EuroJackpot, det är faktiskt sant 🙂 Där står ingenting om bilar och resor, nej det är helt enkelt en lista med hus som behöver räddas. De flesta ligger i Porto… Jag har jobbat med gamla byggnader större delen av livet men tänk vad härligt det skulle vara att dra igång ett antal projekt just i Porto, bara för att man älskar just de husen!
  Ser ut som att ni satt på Bachalaukajen och åt, så vackert. Vi har ju sån fantastisk tur att vi har våra portugisiska gamla ”extra” föräldrar boende i en liten lägenhet mitt inne i stan, alldeles nära den stora marknaden Bolhão. Många goda middagar och mycket portvin har avnjutits där!

  • Ja, Ulla det var en vacker plats att sitta och äta middag med utsikt över Eiffelbron och Gaia och Ribeiro tror jag det hette. Vi satt på den övre smala ”balkongen”. Nästa dag åt vi på andra sidan med utsikt över Porto! En stor marknad, Bolhão, låter ju intressant, och vad mysigt för er att ha extraföräldrar i Porto. Jag tänkte på er när guiderösten berättade om firandet av São João! Otroligt charmigt stad, ditt Porto, och vänliga människor!
   Man ser en del byggkranar på bilderna ser jag nu när jag tittar på dem igen, det kanske betyder att hus fixas upp här och där? Hoppas det, för du och Sverker kan ju inte fixa i ordning alla! Jag fotade mycket kakel i Porto, förresten! Hittade flera sorter som jag inte sett i Lissabon! / Åsa

   • Bara de senaste 2-3 åren har en hel del hus rustats upp. Många görs om till moderna lägenhetshotell vilket är bra mycket bättre än att de står tomma och fortsätter att förfalla. Jag gillar renoveringar med mer känsla för det gamla hantverket.
    Vi har bara knappt en timmes tågresa in till Porto och åker in ganska ofta. Fina gamla secondhandbutiker finns att hitta och när jag kollar på grejer så bjuds min man ofta på ett glas portvin medan han väntar… Nästa gång ni är i Porto så måste ni klättra upp i Torre dos Clerigos – fantastisk utsikt och bra träning för benmusklerna. Nära där ligger också Livraria Lello med en fantastisk jugendinredning om ni inte redan var där?

    • Perfekt med den närheten till Porto och så livet på landet, Ulla! Lite som vi har det med bylivet och Lissabon så nära. Vi hann ju inte med allt, men jag sätter upp Torre dos Clérigos och Livraria Lello på listan till nästa gång! Skönt att höra att det stämmer att det pågår renovering av de gamla fina husen! Secondhandbutiker är alltid kul, men bjuds inte du på portvin också! 😉 / Åsa

  • Ja det blev ganska många bilder, BackstageiMammalivet! Jag fotade massor! Rekommenderar verkligen ett besök till Porto! Jag kommer själv att åka tillbaka! / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *