Att pendla hem från Lissabon

Man ska ju inte bara dit, man ska hem också, innan man ska dit igen nästa dag! När arbetsdagen är slut gör jag hela resan igen fast åt andra hållet och i en mycket mer tryckande hetta. Allt klibbar. Jag tror det varit över 30 grader alla dagar jag jobbat hittills. (men OBS! jag klagar inte!)

juli mobil 088

Ser ni hettan?

Ser ni hettan?

Vägen genom parken. Nej det är inte jag. En okänd kvinna som ser sval och elegant ut.

Ned i tunnelbanan. Med Heja Portugal både på trafikinfoskärmen och i högtalarna inför EM-finalen

 

hund och jobb juni 2016 057

Ett byte mellan tunnelbanelinjer och ett byte till tåg vid Cais de Sodré . Tåget går tre gånger i timmen och om man har tur ska ett just gå. Sevärdheterna ligger tätt längs floden på resan ut från Lissabon. Genom ett repigt tågfönster i och för sig, men ändå!

hund och jobb juni 2016 071

hund och jobb juni 2016 089

Upptäckarmonumentet

 

Tåget till Cascais är fullt av turister och hemestrare som flyr stadens hetta med strandtåget och kliver av vid någon av alla de stränder som ligger som ett pärlband mellan Lissabon och Cascais.

 

Badjävlar! NEJ jag skojar bara! Men jag kan stå! Sitt ni!

 

hund och jobb juni 2016 111

Vid den här stationen är det extra färggrannt!

hund och jobb juni 2016 147

Jag måste nog ta ett dopp jag med!

 

Ibland måste jag ta mig ett dopp i havet innan jag kliver på bussen till byn. Hur varmt det än blir håller sig Atlanten ganska kall. Det är nästan så det fräser om mig när jag går ut i vattnet, av kontrasten mellan den dallrande stadshettan som ackumulerats i kroppen och det nästan iskalla havet, och jag kanske inbillar mig men det känns som att jag krymper en storlek om jag står kvar i vattnet ett tag.

 

hund och jobb juni 2016 253

Nu är det bara sista etappen kvar. Bussen mot bergen. Den snabba lite dyrare kanske? Ofta full av turister som ska till Sintra eller Cabo da Roca, men dit ska inte jag.  Där jag tycker det är som vackrast kliver jag av och tar kullerstensgränderna ner till vårt hus.

 

hund och jobb juni 2016 269 hund och jobb juni 2016 275

Nästan två timmar efter det att lektionen slutade är jag hemma. Med bilen tar det bara en dryg halvtimme, men vad gör man inte för att Sverker och barnen ska få ha bilen och kunna hitta på saker när de är lediga?

Kanske vore nåt?

 

Vad de hittat på (och vad jag själv ställde till med medan jag jobbade skriver jag om snart. Något jag inte alls var beredd på och först blev lite arg över….

Innan dess bara ett litet gästinlägg med reklam i, för första (och sista?) gången i Bortugal. Kanske lite utanför Bortugals ramar men apropå att tjäna sitt levebröd och kanske har jag fått en släng av vämeslag?

 

Kommentarer
  • Ja jag har hört om det där, Bara Brittiskt! Tänkte faktiskt på det när jag pendlade vid något tillfälle. Vilket stressmoment! Stackars alla som pendlar mellan Skåne och Danmark!! Tycker man borde kunna effektivisera det hela på något vis…det verkar ju helt sjukt! /Åsa

 1. Hej Åsa,
  Gratulerar till jobbet! Det sjätte sinnet funkade ypperligt bra, när tiden var mogen, sa bar det fram.
  Att åka bil under hösten, vintern kan leda till långa bilköer, så nog tar det längre en dryga halvtimme.
  Jag fick för mig att du skulle bo närmare Sintra än Cascais. Ifrån Sintra går tåget Linha de Sintra, CP (combois) direkt ill Estacäo/Terminal do Rossio- ligger snarare mellan Rossio o Restauradores.
  Ha en fin semester. Förresten du tål avokado o kan smörja dig med mossad dito när du får kli eksem.
  Varm hälsning till dig o familj
  Aura

  • Tack Aura! Jag äter en massa avokado men har inte vågat smörja in mig i det. Det låter lite …grönt? Men allt är värt att testa, bara man inte sätter sig i soffan sedan alldeles avokadokladdig! Jag har kollat upp tåget från Sintra, men det tar längre tid att ta sig dit. Det är sant att trafiken kan ställa till det så det måste jag ju ta med i beräkningen när jag åker bil. Plus att det kan ta ett tag att hitta parkering, så en timme får man nog ta till. Hoppas du mår bra. /Åsa

 2. Wow, det är en lång pendlingstid, jag hoppas verkligen Sverker är tacksam för möjligheten att ha bilen. 🙂 Jag gillar dessutom presentationen på ditt sponsrade inlägg, så oerhört skeptiskt.

  • Haha, skeptisk? Jag? Och pendlingstiden är okej om det inte är varje dag vilket det inte kommer att vara. Vissa dagar använde de inte ens bilen fick jag veta när jag kom hem. ”Nej det var ingen bra surf och vi höll på med…” ja, det där som jag blev så arg för och ska skriva om snart. Men det går ingen nöd på mig vare sig på bussen eller tåget eller i tunnelbanan. Fast tunnelbana gillar jag inte egentligen och inte byten heller. Tänker att jag får träna mitt tålamod och öva mindfulness. Spana in folk, tjuvlyssna, upptäcka nya saker längs vägen….och så planerar jag på ditvägen och läser lite bok på hemvägen. /Åsa

 3. Härlig färg på skotern.
  Tycker nog att familjeförsörjaren skall ha förtur på bilen?Men å andra sidan, vem kan bada i Atlanten på vägen hem??

  • Ja visst var det fint med blommorna på marken som matchade och allt, Aaake. Du har rätt, det är befogat att ta bilen, men familjeförsörjaren väljer oftast det kommunaliska hittills. Oklart om det är enbart av osjälviska skäl eller om hon gillar att åka kommunalt. Hittills. /Åsa

 4. Smart grej med det där att ”kliva av där det är som vackrast”, det ska jag också börja göra! Nu råkar ju du bo där du tycker att det är som vackrast men man kan ju undra vart jag hamnar, ha ha! 🙂

 5. Långt innan jag åkte till Portugal avgav jag mig ett löfte om att aldrig klaga på värmen. Hittills har det funkat, trots att det verkligen är varmt, men aldrig för varmt. Ser verkligen inte ut som att vara ”sval o elegant” som de flesta portugiser lyckas vara här i hettan. Natten har fått en ny dimension, ett andrum , ett kort ögonblick av svalka.
  Vespa,,,, lite farligt,,, men fram till tåget . Inne i staden är det även kö, trots vespa. Skulle aldrig köra utan riktiga handskar, skor, o annan utrustning. En liten vurpa kan ställa till det så mycket. Sa han som ung körde MC i träskor o vit LEE jacka med avklippta ärmar,,,,,

  • Nej vespa i Lissabon är nog inget för mig, Arne, men den såg så gul och glad ut! Det gäller att anpassa aktiviteterna efter klimatet så gott det går och söka skugga mitt på dagen till exempel! /Åsa

 6. Ja, här har vi också värmebölja! Men den är strax över… :/ Mosteiro dos Jeronimos, mitt favvo-monument i Lissabon.. 🙂 Jag älskar Belém över huvud taget med allt det vita o parken (o lekpark) o Jardim Botanico Tropical precis bredvid.. Min släkt bor på ”kullen” ovanför, (Restelo) så det brukar bli många fina promenader eller joggingturer ner till Belém. Inte lika kul att gå tillbaka upp sen i värmen bara hehe…

  • Belém är fint, Gloria! Jag tycker också mycket om Belém, men Restelo har jag kvar att upptäcka. Alla dessa backar /kullar i Lissabon! 🙂 /Åsa

 7. Lika trevligt och spännande läsning som vanligt här. Vi besöker ju oftast Portugal på vintern så det är kul att få läsa om hur det är på sommaren. Vi har själva haft 30 gr värme i en vecka och jag blev riktigt glad när jag såg att temperaturen skulle sjunka till runt 20 grader. Ha det gott i värmen. 🙂

  • Man kan ju göra mer i lite svalare temperaturer, så ibland kan man längta efter det, Maggan. Värmen kan vara lika begränsande som kylan (i Sverige). Tycker årstiderna är perfekt avvägda här. Mycket som och värme, men inte hela tiden, och aldrig riktigt kallt! Vi hade aldrig varit här på sommaren när vi flyttade ned så den kändes som en bonus. Härligt med lite tropisk värme ibland, men inte året om! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *