Sju saker som är bättre i Sverige

Det sitter långt inne och jag skriver det nästan lite motvilligt. Det är nog därför det inte blev klart i tid till Sveriges nationaldag men här har ni den. En lista över saker som är bättre i Sverige än i Portugal.  Såhär på dagen mittemellan den svenska och den portugisiska nationaldagen kommer det alltså plötsligt, inlägget ni aldrig trodde ni skulle få läsa här. Det här är ju en blogg som i princip handlar om att gräset faktiskt var grönare på andra sidan när man väl hoppat över staketet och emigrerat. Men, även solen har fläckar och det finns faktiskt en och annan gräsfläck som är grönare i fosterlandet än här i det portugisiska paradiset och nu ska jag ta av mig de rosa glasögonen och för en gångs skulle fokusera på dessa fläckar, gårdagen till ära.

Allemansrätten!

Hur fantastiskt är det inte att man inte bara får vistas överallt i naturen utan även kan slå ned sina tältpinnar och tillbringa natten var man vill i hela det avlånga landet däruppe i norr. Här får man välja mellan att slå upp tältet på en camping eller tjuvcampa och vara beredd på att någon form av myndighetsperson kommer och väcker en med ficklampan och bötesblocket i högsta hugg precis när luftmadrassen var som skönast. Allemansrätten alltså. Unik och underbart generös, men väldigt underutnyttjad skulle jag tro. Handen på hjärtat, hur ofta ger ni er ut i allemansrätten och campar?

 

Fricampar på Gotland sommaren 2005

På Camping i Portugal sommaren 2017. Inte heller helt fel, men inget slår att fricampa.

 

Vispgrädden!

Ni vet inte hur bra ni har det som kan lita på att vispgrädden inte bara går att vispa utan att den faktiskt också ändrar konsistens när man vispar den. I Sverige kunde jag med vilken gammal skruttvisp som helst och utan någon större ansträngning få grädden att förvandlas från flytande till fluffig. Så icke i Portugal. Här får man vara glad om man lyckas få den att tjockna till marsansåskonsistens efter en halvtimme med elvisp. Det är bara att glömma och köpa chantilly, alltså sprutgrädde, men det är inte samma sak. Tro mig.

Överlägsen

Underlägsen

 

Bregott!

Detta är inte ett sponsrat inlägg, men gud vad gott det är med Bregott. Här får man välja mellan antingen stenhårt smör eller bredbart smörsubstitut vars enda förlåtande egenskap är att den är just bredbar. Det duger att limma fast ostskivan på brödet med men tillför inget positivt till smörgåsupplevelsen i övrigt – till skillnad från då just Bregott, som ju gör halva smörgåsen.

Gott!

Inte gott

 

Nu ska jag lämna ämnet mat, fast jag skulle kunna skriva massor om det. Man får försöka hålla sig objektiv och saklig och om jag längtar efter svensk mat är det nog mer en smaksak och egentligen inte för att den är bättre (bortsett från vispgrädde och Bregott) så vi lämnar det därhän för tillfället och kommer därmed till väsentligheterna.

Lönerna!

Jag har ju redan konstaterat att det inte är så himla mycket billigare att leva och äta här än i Sverige. Jag vet att det klagas på bensinpriserna i Sverige nu, men betänk gärna när du tankar att de är ungefär lika höga här. (På den här listan ligger Portugal tia på listan över länder med dyrast bensin i världen) Det betyder i praktiken att den väldigt mycket dyrare här eftersom folk som bara tjänar en bråkdel av en svensk normallön.

De portugisiska levnadskostnaderna når de svenska ungefär upp till skjortkragen medan lönenivån ligger en bra bit under bältet. Så är det och det är orättvist helt enkelt. Så orättvist att det förtjänar ett eget inlägg som jag borde jag skrivit för länge sedan.

Hundhållningen!

Var och varannan portugis verkar ha minst en hund fastkedjad på tomten och jag kan för mitt liv inte begripa varför. Tycker de om hundar? I så fall, varför behandlar de dem så illa?  De gosar inte med dem, de går inte promenader med dem. Många har dem fastkedjade utanför huset och där får de tillbringa sitt liv inom en radie på tre meter där de skiter och skäller och sover. Varken hunden eller ägaren kan få ut något positivt av det hela.

Om de inte tycker om hundar, varför har de dem då? För att skydda mot inkräktare? Varför är de då fastkedjade så de omöjligt kan nå fram så de kan försvara vare sig huset eller husse om det nu mot förmodan skulle komma någon obehörig genom grinden. De skäller förstås, men det gör de ju på allt och alla så vem skulle bli varnad av deras skall om det nu en gång på miljonen var en inkräktare de skällde på och inte bara grannen som gick förbi? Obegripligt.

Då har nog gatuhundarna ett bättre liv och om man vill kan man till och med se en viss charm i att det ligger en byracka och sover i solen i vart och vartannat gathörn, eller att det ibland strosar runt ett gäng hundar som är ute på äventyr tillsammans, fria och kanske ibland lite lyckliga. Tar man av sig de rosa glasögonen däremot är det ju ganska bedrövligt på flera olika sätt. Det är jobbigt för hundrädda och det är synd om hundarna, speciellt när de blir sjuka eller skadade och så har de en massa parasiter och bajsar överallt.

En flock hundar i byn. En vanlig syn.

 

Häromdagen frågade en elev om det fanns gatuhundar i Sverige och så var vi tillsammans lite imponerade över tanken på ett helt land utan en enda gatuhund. Ett land där alla hundar har ett namn och en sovplats och de flesta av dem lever som små prinsar. Hur är det ens möjligt? tänker jag nu när jag vant mig vid att det finns byrackor i var och varannan gatukorsning. Mer om portugisiskt hundliv här. 

Vi har adopterat en gatuhund och ett par katter.

 

Familjepolitiken

Sist men inte minst är jag väldigt tacksam över varenda föräldradag jag hade rätt att ta ut i Sverige. Jag töjde ut dem så långt jag kunde och bävade inför den dag jag skulle bli tvungen av lämna ifrån mig barnen och återgå till jobbet. Tanken på att behöva lämna dem hos någon annan och behöva börja jobba innan de ens kunde gå och och jag fortfarande hade mjölk i brösten kändes otänkbar. I Portugal har man rätt till 120 dagars mammaledighet och 150 dagar om bägge föräldrarna tar ut ledighet. Etthundratjugo (arbets)dagar blir sex månader om jag räknar rätt. I Sverige har vi rätt att ta ut 480 dagar per barn.

480 dagar X 2, ändå kändes det tufft att börja lämna dem på dagis.

 

Jag må ha bävat inför att lämna barnen på dagis, men tacksam är jag också över den barnomsorg som man har rätt till nästan gratis (barnbidraget täcker ju avgiften ganska bra) när det sedan är dags att börja arbeta.

 

Barnen på dagis nästan gratis

 

Jag är också tacksam för alla VAB-dagar jag fick innan jag lämnade VAB-landet till förmån för Portugal, där man inte har sådana rättigheter utan får lösa vård av barn på annat sätt. Är det kanske så att när man snackar om livspussel i Sverige snackar man egentligen oftast om barnpussel där inga delar saknas. I alla fall om man jämför, och det tycker jag man ska göra.

Skidåkningen

Det säger ju sig självt.

Till och med lilla Kungsberget har fler liftar och fler pister än Portugal.

Men det finns i alla fall skidåkning i Portugal också!

 

Så. Nu tycker jag ni ska vispa lite grädde, ta ut en VAB-dag och åka ut och tälta i naturen. Bara för att ni kan! Se glada ut när ni betalar bensinen med er svenska inkomst och glöm inte att tänka på mig när ni brer en bregottmacka nästa gång. Ge hunden något gott också.

Just nu har ni ju dessutom bättre väder än vi har i Portugal! Njut!

 

Det är disigt i paradiset idag.

 

På söndag är det Portugals nationaldag men en lista på saker som är bättre här tycker jag inte behövs eftersom hela den här bloggen är en enda stor kärleksförklaring till Portugal, landet vi längtade bort till och hittade hem i.

Kommentarer
 1. Pingback: Levnadskostnader i Portugal 2023 – Bortugal

 2. Intressant perspektiv! Och så tycker jag mig se en bekant liten skrutt på sista bilden från Regnbågen. 🙂 Hoppas allt är bra! Fem år sedan alltså… Hälsa familjen!

 3. Som andra redan skrivit, grädden och redskapen måste vara iskalla.

  Angående Bregott, jag absolut älskar Bregott och har alltid gjort den själv sen jag flyttade utomlands!

  Mixa ihop:

  250g mjukt smör

  1,5 dl rapsolja (eller annan olja)

  1 dl vatten (ungefär)

  Havssalt

  Så snabbt och enkelt och gott till nybakat bröd!

  • Intressant, men hur har de mätt det där? Framsteg och ambition, inte hur mycket man faktiskt flyger? Svenskarna flyger väl bra mycket mer? /Åsa

 4. Ser att köttets kvalitet varierar. Dåliga bitar blir gudomligt möra i en elektrisk crock pot billigast online hos Amazon.co.uk stort urval köp storlek större även om ni inte är många (hemleverans av posten). Drar minimalt med el. Sköter sig helt själv i max 100 grader under 8-10 skonsamma timmar. Receptbok ingår inte alltid, googla slow cooking på nätet. Jag lagar nu sju timmars lamm enligt berömt recept helt utan ugn, även kyckling,kanin vilt blir fantastiskt.Det bästa jag köpt!!

  • Det är vi också ofta, men vi får inte campa var vi vill. De hade vi velat. Man å andra sidan kanske det hade varit fullt av tälttande turister som skräpade ned om man fick tälta var man ville../Åsa

 5. Superbra skrivet dom vanligt! Jag är glad att jag tittade in. Den där jämförelsen håller även när man jämför Sverige m Spanien. Föräldradagarna och Bregott samt min lön är jag mest tacksam över!

  • Ja det kan jag tänka mig! Det an vara bra att bli påmind om vad man borde uppskatta ibland. Ja inte du, du vet väl som varit ifrån Sverige och valt att återvända. De verkar ha haft hemlängtan till Sverige och inte inte rosa glasögon på gentemot Spanien. Själv är jag ju mest patriotisk mot mitt nya land. :)/Åsa

  • Ja gör det! Man ska uppskatta det man har, det som är bra. Fokusera på det och inte det som är dåligt! Det var jag dålig på i Sverige men bra på här… fast nu var jag visst lite kritisk mot Portugal också. Det tog emot som sagt, men det där om hundarna har gnagt i mig länge. :)/Åsa

 6. Longa Vida är 30% fett medan svensk vispgrädde är 40%. Jag har aldrig haft problem att vispa LV och tycker att den är godare än svensk vispgrädde som är för fet och jolmig i smaken. Skillnaden är också att Longa Vida har lite syrningskultur tillsatt, alltså som yoghurt eller filmjölk. Den är bara lätt syrad, och jag tycker det blir helt fantastiskt gott när man vispar med lite socker i.

  Svensk mellangrädde är 27% och det är på gränsen till för lite fett för att det ska vara vispbart. Min erfarenhet är att på sommarengår det inte att vispa mellangrädde. Husdjursagronom som jag är har jag alltid utgått från att det har att göra med hur mjölkfettet påverkas av vad korna (som ju går på bete på sommaren) äter.

  Till skillnad från de flesta andra portugisiska gräddsorter säljs Longa Vida i kyldisken, så jag tror inte att den är UHT behandlad (=”kokt).

  Och jag skriver också under på det där med att göra eget smörgåsmargarin enligt rekommendationer. Fast jag gör det inte, för det är mest bara P som har smör på bröd, och han vill ha SMÖR.

  På allt det andra håller jag med dig. Eller, jag har lite blandade åsikter om den sista punkten. Som chef i en bransch där 80% är kvinnor i fertil ålder skulle jag ta mig kraftigt för pannan om jag hade svenska medarbetare som skulle ha tre barn och vara borta tio månader eller mer för vart och ett av dem. I forskningen är det inte så att man ”bara” ersätter med en vikarie.

  • Oj vad jag får mycket tips om grädden och smöret, här och på andra forum. Egentligen saknar jag inte vispgrädde. Jag var ingen storkonsument i Sverige heller men jag tycker att den ska gå att vispa varje gång utan specialtricks när det heter natas para bater, och det borde gälla alla märken av vispgrädden här som där. Så det är mer en principsak än ett problem för mig.
   Det där med lång mammaledighet har vi varit inne på förut du och jag har jag för mig. Om det kanske är en kvinnofälla. Jag har massor av åsikter på temat jämlikhet och föräldraskap som inte ryms att utvecklas just här och nu men jag hoppas vi kan återkomma till diskussionen igen. Det är intressant. Och laddat.

  • Ah! Spännande med syrningskultur i grädde! Precis som det svenska smöret som är syrat. Personligen föredrar jag ett smör som är utan syrning.

   Appropå mellangräddens vispbarhet på sommaren har jag alltid trott att svårigheten på sommaren har berott på temperatur och luftfuktighet. Och där någonstans börjar jag fundera på om svårigheten att få till bra maräng på sommaren också kan ha med foder att göra mer än vädetr…

   • Ja det måste ju vara historiskt med så mycket sommarvärme innan sommarlovet ens börjat! Och hit har den som sagt intd riktigt kommit, men enligt almanackan ska sommaren börja först 21 juni så den kanske fick för sig att hålla tidtabellen för en gångs skull! Jag kan vänta!

 7. Pingback: Bortugal | Vi måste tala om vädret

 8. Det är väl så att grädden inte är lika fet som den svenska?

  Knepet bör vara att välja den sort som har mest fett. Låta grädden vara jättekall, samt att förvara visp och bunke i frysen minst en halvtimme innan vispning. Så fick jag lära mig vispa grädde i USA.

 9. Intressant inlägg med hög igenkänningsfaktor :).
  Vi har i slutet av maj återkommit efter en vår i Portugal. Nu just denna maj har ju Sverige visat sig från sin bästa sida till skillnad mot Portugal.
  Men det jag tänkt på dessa veckor hemma är att jag upplever inget som slår den svenska försommaren. Denna period fram till midsommar med sin underbara spirande grönska ( vi bor i Norrland) ljuset hela dygnet.
  Framförallt alla minnen av år av skolavslutningar , examen och med semester i vardande. Längtan och förhoppning!
  I Portugal finns inget av detta för mig då min tidigare historia är i Sverige.
  Kanske beroende på ökad ålder då rötter gör sig påmind med förnyad kraft o nostalgi 🙂 .
  Älskar liksom dig Portugal men ” ta inte min svenska försommar ” från mig .. då blir jag grining ?

  • Ja årstidernas växling har ain charm och väcker minnen. När vi var i Serra de Estrela väcktes minnen av svensk vår, hur det känns när den första barmarken kommer fram. Lättnad! Förväntan! Men våren är inte min favoritårstid i Sverige utan hösten med färgerna och den höga luften och svampplockning. Här gillar jag alla årstider och tycker det är skönt att slippa bäva och stressa över årstidsväxlingar. Är inte ett dugg stressad över den ”kalla” våren. Vi hinner nog få värme så det räcker ändå.

   • Håller verkligen med i detta. I Norrland, bra vår i maj, men kan inte jämföra sig med hur de haft i södra Sverige. Innan vi hittade vårt plats i Portugal, hade detta stressat mig. Icke nu eftersom jag vet att i Portugal har vi mer eller mindre sommar till oktober.
    Vi får vår del med råge… en halvbra majmånad i Sverige … so what ?. Men vidhåller … endast Sverige svensk försommar har ?

 10. Finns fördelar och nackdelar med alla länder tänker jag. Men ofta är den svenska välfärden något som saknas när en bott utomlands har jag förstått. Ang. Smöret.. låt det stå i rumstemperatur, det härsknar inte och är bättre att bre med än Bregott. Snart kommer vi och äventyrar i Portugal, längtar!

  • Ja det är en bra idé. Det enklaste kanske. Nu låter det som att det vore att stort problem för mig och det äf det ju inte varken med smöret eller grädden. Jag har istället slutat äta både mackor och vispgrädde och lika bra är det egentligen. Välfärden däremot, den tycker jag man ska veta att uppskatta om man bor i Sverige. Den är väl inte perfekt men folk -särskilt barnfamiljer – har det betydligt tuffare utanför Sveriges gränser (och klagar mindre) .

 11. Om inläggningar. Här i Pombal finns ingen Aldi och jag har inte hittat någon egentlig ersättning till Ättiksprit 12%, men har istället använt vitvinsvinäger, 6% ättiksyrahalt, av Continentes eget billigaste märke.

  Man får då räkna om inblandningen vatten, i ett rödbetsrecept som jag använt anges 5 dl kokspad (dvs vatten) och 1,25dl ättiksprit 12%.
  Ta dubbla mängden vinäger 6% och ta bort en del vatten (i detta fallet 1,25dl) så blir det samma syrainnehåll och totalt samma vätskemängd.

  Har fungerat utmärkt för ättiksgurka och även rödbetor, kommer att prova med rödvinsvinäger för rödbetorna också.

  Vi använder Gresso Nata, billigaste grädden på Continente, men den fungerar OK att vispa, trots UHT

  • Tack.för alla tips! Nu måste jag ju lägga in rödbetor nästan. Eller be Sverker. Vispad grädde kan jag leva utan, lätt, men det retar mig att den inte går att vispa fluffig när den marknadsför sig som vispgrädde. Alla vispgräddevarianter borde ju fungera.

 12. Intressanta observationer som i mångt och mycket kan överföras till Spanien också.

  Fast Bregott saknar jag inte, tycker INTE om. Men jag svär också över hårt smör, har funderat på att blanda ned olja i det så det ska jag definitivt prova!

  Tänkte också på det där med grädden, det står på de svenska att den måste vispas iskall. Haha, du får väl ställa in den i kylen efter 15 minuter och låta den bli kall innan du fortsätter. Jag har hört folk gnälla på samma sak här i Spanien men jag kan inte påstå att jag har upplevt det, egentligen, och då har jag inte köpt President eller annan dyrare produkt utan köpt till exempel Carrefours Nata para montar.

  Vad var det mer …? Bensinen. Har för mig jag hört (om det var du som skrev om det, till och med) att portugiser åker över gränsen och tankar här. Nu tankar vi ju diesel och dessutom väldigt sällan men för ca två veckor sedan betalade vi 1,275 € per liter.

  Hundjävlarna, ja. Eller det är ju inte hundarnas fel. Jag är mest förbannat på dem som har dem som inte sköter dem och aktiverar dem. De är så uttråkade, står bara och skäller. Här ser jag inte så många fastkedjade men det är nog för att det är just här på Solkusten, det är nog fastkedjat överlag här med. Och lika olagligt. Men vem övervakar det, ser till att det efterlevs?

  • Jag ska nog tillägga att de allra flesta portugiser INTE kedjar fast sina hundar och att det finns många portigiser som är djurvänner också. Men ändå, att det förekommer! Att det får fortgå fast det är förbjudet. Bra i alla fall att det finns ett förbud. Ett steg i rätt riktning!

 13. Nej, detta inlägg trodde jag inte att jag skulle få läsa här 😉 Men å andra sidan vore det ju konstigt om det inte fanns åtminstone något som är bättre i Sverige. Alla länder har ju sina positiva och negativa sidor 😉

 14. I Indien gjorde vi eget Bregott, tog smör och olja och lite vatten och saltade så blev det bredbart och gott… smöret måste dock vara relativt mjukt innan man börjar blanda

 15. Lägger in gurka själv. Dvs har svensk ättika. Även egna rödbetor.
  Och använder färsk grädde även om den inte är alldeles lätt få tag i. Dock finns det. Den Hbehandlade är inte god som den är. Urk. Olika märken smakar dock olika. Vi köper dem i de små kartongerna.
  Smör använder vi Miniprecos egna och låter det stå framme i köket. Testat mot Bregott blint. Ingen jätteskillnad. Finns även le Presidents med havssalt. Le President är ju ett franskt märke. Vi har inte Jumbo eller Leclerc inom rimligt avstånd.
  Bensin är chockhöjt!!!!
  I övrigt. Ja viss mat är dyr. Tex kostar fisk 12-13 euro kilot en del av dem, på marknaden!!! köttfärs 6 euro! Men annat är billigt. Kyckling gris kalkon. Nötköttet är enligt min mening uselt. Köper högrev för grytor. Oftast är de färdigstyckade bitarna helt ojämna dessutom! 1 cm i ena ändan och 2 cm i den andra….. inget kött hängs här, därav är det så segt. Och det är ju andra kossor här och de äter annat foder. Så både mjölk och kött är annorlunda. Vi äter gärna get när det finns. Lamm också. Fast de kostar 13 euro kilot. Kanin ska jag laga härnäst.
  I vår lilla by har vi tackolov inga gatuhundar. Några kedjade stackare tyvärr, fast inte jättemånga. Men man blir lessen. De har helt enkelt en annan syn på djur. Iaf de äldre.
  Vi har varit här 5 år. En enda lång läroperiod! Just nu längtar vi efter jordgubbarna! Måste få sol! Maken vill göra sylt. Och den blir god. Och att ta fram grillen!
  Många hälsningar!

  • Jag håller nog tyvärr med dig om nötköttet, man blir ofta besviken, men man kan få fina bitar också. Jag är kräsen med kött vet jag. Man ska ha i åtanke att de portugiser som flyttar till Sverige inte gillar vår mat heller utan längtar efter sitt. Inlagda rödbetor låter ju gott, men jag är inte så pysslig i köket, vill mest att det ska vara lätt. /Åsa

  • Jag lägger också in rödbetor själv. Behöver inte heller få ättika från Sverige då detta finns att köpa här ibland (Aldi har kampanjer varje vecka). Hittade ”Essencia de Vinagre” (25% och tysk) på Aldi i 400g flaskor. Spär ut denna till hälften och då blir den jämförbar med ”svensk” ättika. Gurkan köper jag som sagt även på Aldi.
   Köttfärsen är ett kapitel för sig då den alltid är s.k. ”preparado” vilket innebär att den är utdrygad med vetemjöl. Vill man ha riktig köttfärs så får man be dom i köttdisken att mala upp åt en. Och då kan man även få blandfärs om man vill ha det.

 16. Hundpolitiken verkar vara samma som i Polen där kedjan till hundkojan spikas fast när de är smâ och sitter fast tills de dör. Sorgligt !

  Jag frâgade varför och man svarade mig att de är ju bara smutsiga djur…..Är det därför att de är katoliker eller fattiga ??

  • Nog finns det ett samband mellan ekonomi och relation till hundar. Ju rikare samhälle desto mer är hundarna som familjemedlemmar. Man kostar på dem allt möjligt. Har man inte råd att sterilisera och avparatisera dem blir det ju som det blir. Man vet inte om det är någons eller ingens hund. Sedan det där med att ha dem som fångar… jag vet inte varför. /Åsa

 17. Håller med om allt. Trodde inte man skulle läsa något negativt om Portugal här hihi.
  Har aldrig ätit så god smör som Bregott ( och svenskt kaffe är det bästa!).
  Tror inte att barnledigheten är 6 månader i Portugal, snarare 4. De flesta är hemma i 5 månader då de använder semester månaden också. Men 4 månader är ändå ganska generöst med tanke på Portugals ekonomiska situation tycker jag. Här i Holland har man bara 2 månader har jag för mig…
  Djurhållningen generellt är ganska dålig i Portugal. Ha sin stora hund på balkongen i hela sitt liv är helt ok ?. Men nu har man i alla fall slutat med att sälja hundvalpar och katter i centro comercial, alltid något.
  Det var kul att läsa denna jämförelse mellan Sverige i Portugal. Jag hade nog lagt till innetemperaturen på vintern i Sverige. Har aldrig frusit så mycket på vintern som jag gjorde i Portugal. ?

  • Nej jag vet att många börjar jobba tidigare än sex månader, men enligt den info jag hittade har man rätt till 120/150. Jag tror och hoppas också att hundhållningen kommer att förbättras. Det finns regler, men man hinner inte hålla efter och åtgärda. Anmälningsbenägenheten är nog inte så hög som den kunde vara då man är van vid att se djur fara illa. Du har rätt i att inomhustemperaturen är skönare i Portugal. Hade jag skrivit detta på vintern hade det nog kommit med. Ofta är det ju en ekonomisk fråga dock. Man kan ju köpa ett välisolerat hus med centralvärme eller vad det heter och pumpa på med värmen men det blir inte gratis precis. Elen är ju inte billigare och inte husen heller. Nu låter jag gnällig men det vet ni att jag inte är. Jag tycker bara att det är intressant och nyttigt att jämföra. Jag uppskattar och älskar det mesta med Portugal men tycker ibland att det är viktigt att visa på att livsvillkoren här är tuffare. Det där med grädden och smöret är mest på skoj, men jag fick ju jättebra tips! Åsa

 18. Jag fick lära mig att om grädden ska gå att vispa tjock, måste den vara iskall. Det hjälper faktiskt.
  Som vanligt jätterolig och intressant läsning. Såg att du har svensk inlagd gurka! ?Men inget ”Bregott”. Förr i tiden köpte jag alltid med mig Bregott, när jag åkte till Sverige, men så tar den slut och då smakar portugisiska smöret ännu sämre. Jag har en liten smörburk med manteiga som alltid står framme och fylls på, så man kan bre på utan att brödet går sönder. Lakrits har jag också tack vare dig, men bara en kvar!

  • Så kan man också göra ju. Men inte på sommaren kanske, om det är fór varmt. Jag hade ju grädden i kylen så den var ju kall när jag började men efter en halvtimme var den kanske ljummen. Men lös.

 19. Vispgrädde saknar jag inte. Men varför inte använda glass i stället. Går bra till efterrätter men självklart inte till tårtor.
  Såg förresten att du hade en gurkburk i kylskåpet. Köpt till högt pris på IKEA kanske? På Aldi har dom stor burk med inlagd gurka för ca. 2€. Supergod dessutom.
  Som ”Bregott” använder vi ”Planta” med havssalt. Den är ok.
  När det gäller hund så lider jag mycket med dom fängslade portugisiska. Jag är djurvän ut i fingerspetsarna med speciell kärlek för just hundar. Vi fick faktiskt en valp helt gratis av en granne förra veckan. Vi hade fått alla 5 och dessutom tiken om vi ville. Här har dom inget värde över huvud taget. Ungefär som katter i Sverige. Detta gäller så klart inte för renrasiga hundar och katter som ju betingar ett pris även här.
  Visste du att hundar måste registreras hos din frequesia och vaccineras mot rabies varje år samt och att dessutom betala en årlig skatt?

  • Ja de måste ju det, men hur många bryr sig om det och den där lagen om att de inte får vara kedjade. Man blir ledsen när man set dem, stackarna! Vilket liv och så onödigt. Sterilisering är väl också dyrt…så det blir många hundar som ingen tar hand om. Jag köper också gurka på Aldi ibland men nu blev det en från IKEA sist vi var där.

 20. Jättebra jämförelse och slutsatser. På vispgräddspaketet står det ”Longa Vida” vilket antagligen är orsaken då den är typ kokt och med tillsatser samt kan förvaras i ett halvår i varmt klimat. Bregott kan man väl använda Becerel eller Olivolja.. Det är förbjudet att hålla hundar i kedja mer än kortare tider men verkar som om ingen bryr sig om att följa denna lag.

  • Ja man kanske kan mixa ihop det hårda smöret med någon olja. Bra idé. Men Becerel gillar jag inte. Bara smör från Azorerna men det kan man ju inte bre. Vad gäller grädden har jag provat flera märken utan framgång. Småsaker, men ändå.

   • Gör Bregott så här:
    Till 250 gr rumsvarmt smör, mosa med en gaffel in 0,5-1 dl olja (inte olivolja) när oljan är absorberad tag fram el-vispen och vispa in 1/2-1dl kallt vatten.
    Häll i lite i taget och sluta när smöret inte tar upp mer olja el vatten.
    Salta, helst med grovt salt.
    Dutta ner i en bytta med lock och in i kylen.
    Blir faktiskt godare än Bregott. Du kan även variera smaksättningen med örter och vitlök.

    Grädde som faktiskt går att vispa och blir tjock när man kokar den finns. Lägger upp en bild på FB.
    Det viktiga är bara att den är kall när du vispar. Fast smaken blir ändå inte den samma.

  • Precis vad jag ville säga. H-mjölk är ju annorlunda behandlad. I Belgien kör de mycket med sådan mjölk men det fanns vispgrädde. Dock fick man mest chantilly och nej det är ju inte alls detsamma (det blir vanligare och vanligare här nu också med kedjecaféerna, Lidl och andra budgetbutiker). Bregott var faktiskt det enda jag saknade i Belgien också i matväg.

   • Ja behandlad så man inte kan vispa men den utger sig för att vispbar. Så jag är inte ensam om att tycka att Bregott är överlägset! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *