Levnadskostnader i Portugal 2023

Har ni också märkt att nästan allt blivit dyrare? Vare sig ni bor i Portugal eller Sverige eller någon annanstans har ni säkert märkt det. Riktigt varför är svårt att begripa, tycker i alla fall jag, men uppenbart är i alla fall att pengar har blivit mindre värda. Jag märker det när jag handlar och när jag tankar bland annat, men det märks också på huspriser och annat.

En av fördelarna med att ha en blogg är att man faktiskt har vissa saker dokumenterat. Minnen, datum, bilder, men också en del siffror. 2016 skrev jag nämligen ett inlägg om levnadskostnader i Portugal och även om jag inte var så noggrann, så kan man göra vissa jämförelser med hjälp av det inlägget. Nu ska det handla om siffror och hur mycket dyrare det blivit att leva i Portugal.

Exempelvis skrev jag 2016 att en stor flaska gas (som vi använder för matlagning och varmvatten) kostade 86 Euro då och nu kostar den 110 Euro. Det är en ökning på 27%. Bensin / dieselpriserna har också ökat mycket, från drygt 1 euro liter för diesel då och nu drygt 1,6 Euro/ liter – alltså också en ökning med 60%. (Litern har varit uppe och nosat på 2-eurosstrecket, men det har sjunkit sedan dess).

Men hur är det med matpriserna? Där har jag faktiskt bäst koll på prisökningarna, för 2018 skrev jag ett ganska ambitiöst inlägg om just matpriser. Då kostade min portugisiska matkasse knappt 30 Euro, och nu får jag betala nästan 45 Euro för samma kasse. Det blir en prisökning på nästan 50%, eller hur? På 5 år!

Nej, tomater heter inte ”Poupe!”. Poupe! = spara! I min tabell finns dock inga extrapriser.

Hejkon Bacon – cirka en hundring / kilot både i Sverige och här. Inte för att man brukar handla ett helt kilo bacon, men det blev lättast att räkna kilopriser.

 

Här är min sammanställning, där jag jämför priserna 2018 i Portugal med dagens matpriser och även prisökningen i Sverige.

(Prisuppgifterna 2018 hade jag från Onkel Tom – nu ”Tid och Pengar” och de färska matpriserna har jag från Tove – båda lika pålitliga och om ni inte tror på mina källor kan ni kolla själva på närmaste Lidl).

Den portugisiska matkassen har alltså blivit nästan 45 % dyrare på fem år, medan den svenska matkassen har blivit drygt 90 % dyrare – nästan dubbelt så dyr!

Intressant är också att kronan tappat i värde så mycket att om man räknar in det också –  vilket man väl får göra om man till exempel har lön eller pension från Sverige – har matkassen blivit nästan 80% dyrare även i Portugal. Om man handlar med svenska pengar är den svenska matkassen bara knappt 20% dyrare än den portugisiska nuförtiden. Kan det stämma? Kursen 2018 var under tian för en Euro och nu kostar en Euro 11,60. (När vi flyttade ned 2013 kostade en Euro 7 kronor!)

Vin är billigt – mycket billigare än i Sverige vare sig man köper billigt lådvin eller finare flaskvin. Här 5-litersboxar som blivit någon Euro dyrare sedan sist jag kollade.

 

Ja, man blir lite snurrig av alla siffror, men sammanfattningsvis har alltså det mesta blivit ungefär 40% dyrare för portugiserna, men inte allt. Jag blev förvånad när jag såg att elen kostade 0,17 Euro per Kw 2016 och när jag bytte elleverantör igår fick jag faktiskt ett lägre kW-pris: 0.11 Euro / kW. Det var ju bara i alla fall, även om det nästan låter för bra för att vara sant. Kan det verkligen stämma?

Det som har ökat mest i pris här är nog boende. De ökande boendekostnaderna speciellt i Lissabonområdet har till och med nått svensk press, och är högt på agendan i portugisisk politik. En åtgärd har varit att sätta stopp för alla nya tillstånd att hyra ut på kort tid på AirBnB och liknande, alltså med turister som målgrupp.

Att hyra bostad har alltså blivit mycket dyrare, men också att köpa. Om man nu ska ta 2016 som utgångspunkt så har kostnaden per m2 nästan fördubblats, från drygt 1200 Euro/m2 till drygt 2500 i riksgenomsnitt, enligt idealista. 

Uma casa portuguesa, com certeza. (Ett portugisiskt hus helt klart). Här har jag skrivit mer om hus i Portugal och här om husannonser och här om hur husköp kan gå till. 

 

Hur ser det då ut med lönerna? Sammanfattningsvis: Dåligt. Fortfarande usla löner, trots att de också gått upp. Minimilönen i Portugal var 580 Euro / månad 2018, och majoriteten av portugiserna har faktiskt just minimilön. 14 månadslöner om året får de, så det blir ju då nästan 680 Euro/ månad. 2023 har den höjts till 760 Euro, vilket blir nästan 890 Euro/ månad. Den har alltså höjts med cirka 30%, vilket ju alltid är något även om det också är löjligt dåligt betalt för en heltidsarbetande.

Lite torrt att bryta bloggtorkan med siffror och inte så underhållande kanske, men ändå tänkvärt, och kanske intresserar det någon.

På tal om torka så är det faktiskt en ganska regnig juni här i Portugal.

Regn kan också vara vackert

 

Avslutar med en bild på det fina brödet jag överraskade mig själv och resten av familjen med att baka häromdagen.

 

 

 

Kommentarer
  1. Åsa, nu orkar jag inte vänta längre på nästa inlägg. Vad arbetar Sverker med? Barnen mår bra? Och framför allt, hur är det med dig och hundarna?

    • Hej Nisse!

      Förlåt att det varit så dött här ett tag. Jag ska försöka få ihop något snart, men det är bra med oss. Sverker jobbar på med renoveringen av det stora gröna och allt är bra med hundarna och mig. Barnen har haft långt och härligt sommarlov men idag börjar skolan igen!

  2. Mycket intressant läsning Åsa! Vilket jobb du lagt ner på att jämföra.
    Gillade verkligen ditt vackra bröd!

    • Ja, räkning är inte min starka sida så lite jobbigt var det, men visst är det intressant! Och lite oroande att priserna stiger så.

      Jag blev väldigt nöjd med brödet! Det var roligt att göra och blev väldigt gott också.

  3. Vad härligt att ni har regn! Det vill vi gärna ha i Sverige nu. Alldeles för varm och torr sommar har de spått i år med runt 30 grader redan i veckan kanske.. :(.
    Fina bilder på hunden och brödet :)!

      • Ja, visst är det så ibland men nu var jag faktiskt lite intresserad av siffrorna också men ingen annan uppmärksammade regnet eller bilden på den söta hunden. Den blev som en vacker tavla. Och brödet ser helt fantastiskt ut! Åt ni verkligen upp det fina konstverket…;)?

  4. Bra tänkvärd information. Vår matkasse har också blivit dyrare på senare tid, vi bor i centrala Portugal och gör inköp på Intermarche och Continente. Utnyttjar rabatter mycket, svårt att överblicka ökningar då men dyrare är det. Tomater och kaffe har blivit tokdyrt. Priset på gas och pellets har också ökat väldigt mycket. Elen blev dock billigare i nya avtalet vid årsskiftet. Portugal sänkte ju momsen på el. Portugal gör överlag mer än Sverige för att lindra effekter av prisökningar. Momssänkning på el och livsmedel, bidrag till mest utsatta och allmän kompensation för höga bränslepriser under ca sex månader, mellan fem och 20 euro utbetalades till var och en som handlade med bankkort på bensinstation. Sverige har ju också samtidigt försvårat för svenska pensionärer som bor i Portugal, avbryter dubbelbeskattningsavtalet med omedelbar effekt -kanske ska vara tacksamma att det inte var retroaktivt. Likaså med garantipensionen. Ingen tid att ställa om sin ekonomi alls för pensionärer. Hugg i ryggen kallas sånt. Och så kronans fall på det, nog ingen idé att ha kvar pensionspengarna i Sverige i väntan på vändning. Kommer det att bli värre tro? Folk måste ju bo och äta om de ska kunna arbeta och bidra till landets försörjning. Tycks bli svårt både i Sverige och Portugal.

    • Precis – momssänkning på el och vissa matvaror är bra, men jag skulle vilja veta om elbolagen och mataffärskedjorna känner av inflationen alls eller om deras vinster kanske rentav ökar och det är privatekonomin och småföretag som får ta smällen.

      Verkligen hårdare tider för många utlandspensionärer som räknat på det hela och nu får ta flera smällar.

  5. obs att airb’n’b verkligen inte alls är bra ! jag menade vanliga hyreslägenheter är bra för samhället. Hotell är bättre än airb’n’b. Som man kan vara med och påverka som konsument ju… minska sin konsumtion, och konsumera europeiskt.

    • AirBnB har sina fördelar också. Som turist får man tillfälle att bo mer bland och som lokalbefolkningen, och lokalbefolkningen har möjlighet att tjäna pengar genom att hyra ut. Värdefullt för många. Däremot ett problem om det tar över hela stadsdelar, så visst kan det vara bra att reglera. Förbud mot alojamento local (typ AirBnB) kommer dock knappast lösa Portugals bostadsproblem tror jag. Att försöka minska sin konsumtion är alltid bra, och att handla och så lokalt det går. I Portugal är matvaror ofta tydligt märkta med NACIONAL och det kampanjas ofta om att man ska handla portugisiska varor.

  6. Jag tror att vi vill ha inflation. Men svag inflation, vet inte vad som är inflationsmål, kanske 2% per år? Sedan är det bra om fler hyr sin bostad ! eftersom att äga bostäder ökar segregeringen. Rika blir rika och fattiga blir fattiga, och att ha köpt för bankens pengar (oreglerade lån) är en risk för låntagaren som kan bli hemlös eller bankrutt. Dessutom är bostadsägare ofta emot lokala förändringar som minskar samhällsklyfor typ kommunala studentbostäder och vill bo i stora villor vilket är dåligt för miljön. Bensin, gas har ju med kriget att göra. Elproduktionen har nog blivit grönare men kräver att elen kan distribueras, allra helst ”lagras” vilket vi inte har infrastruktur för. Mat i Sverige importeras nog i högre grad än i Portugal och om kronan sjunker blir importen dyrare kanske ? Ja att ha en inkomst i en främmande valuta kan ju vara en fördel eller nackdel beroende vilken valuta som är starkast men kronan är väl kanske bunden till euron ??? eller ??? måste kolla. Klimatet gör ju matproduktionen dyrare (torka, vattenbrist) och Ukraina producerade ju tidigare väldigt mycket spannmål så bristen driver priserna upp. Schweiz är däremot ett undantag och har inte hög inflation. Schweiz som brukar vara dyrt är alltså relativt billigare och samma gäller Norge? men kanske inte för en svensk? men med Euro? Frankrike är ganska robust traditionellt. England har jättestora problem?

    • Vill och vill. Jag tycker det är oroande att allt blir dyrare. Var ska det sluta om det fortsätter så? Speciellt här i Portugal är det ett problem om inte lönerna stiger i takt med de ökade levnadskostnaderna, då folk redan hade det knapert. Folk måste ju ha råd med att bo och äta (vare sig de hyr eller köper bostad). I övrigt håller jag med om vissa saker, men inte alla. Kronan har i alla fall tappat i värde enormt mot euron under de år vi bott här. Import blir dyrare, ja. Importerade produkter är dyrare här med, men Portugal har inte så mycket matimport – är självförsörjande på ris till och med har jag lärt mig av en bloggläsare. Tror det är mest elpriserna som driver upp priserna för produktion, men jag vet inte. En Schweizerfranc är ganska exakt som en euro – alltså 11 kr, men jag minns när jag jobbade i Schweiz och i franc var 5 kronor. Det var i och för sig hundra år sedan, men det måste ju betyda att Schweiz blir dyrare för svenskar (med svenska pengar).

      • Ja alltså när det är inflation kan det vara olika orsaker, men om du höjer lönerna eldar du eventuellt på inflationen i en ond spiral, hyperinflation. Det man ska göra är att kanske öka bidrag till de mest utsatta. Men du vill nog dämpa allmänna konsumtionen för att sänka inflationen. Alltså konsumera lite mindre. Nu faller inflationen. Men blir det tredje världskrig lär det inte bli bättre ? Du kan ju flytta pengar till Sverige om du vill dra nytta av valutakursen beroende om du tror att svenska kronan kommer falla ännu mer eller stabilisera. Inflationen i Schweiz är typ 3% i Sverige kanske 8% ? och i Baltikum kanske 15% och i Turkiet skyhög…

        • Är det inte tvärtom? Om kronan fortsätter sjunka mot euron är det väl bättre att ha pengar här, i Euro?

          Att göra så det blir för dyrt att leva så fler blir bidragsberoende kan väl inte vara bra?

          Ett tredje världskrig hoppas jag verkligen inte det blir. Det tycker jag ska undvikas till varje pris.

          • Absolut inte bidragsberoende, vad jag menar är att för att sänka inflationstakten vill man kanske dämpa konsumtionen temporärt i medelklassen som ett försök bland andra, men samtidigt stötta de personer som drabbas av högre kostnader. Därför har länder infört energistöd som kanske varit för generösa, eller tvärtom inte generösa, beroende vad som sker i framtiden… Det blir ljusare eller mörkare. Ingen vill ha krig men Ryssland och Kina kanske är opportunistiska. Hoppas inte. Just nu är arbetslösheten lägre?

  7. Siffror är alltid intressant! Jag har gjort sammanställningar också, men då såklart utgått från vår verklighet på landsbygden. Svenska kronans värde är det som slår hårdast för oss då vi har löner i SEK.

    • Ja, ens levnadskostnader varierar ju beroende på olika omständigheter. Det vore intressant att veta om matpriserna varierar mycket mellan olika delar av landet, men jag skulle tro att er lokala Lidl har samma prissättning. Eller? (Jag valde som sagt Lidl för att de finns både i Sverige och här).

      • Vi har ingen lokal Lidl. Än 🙂 Bra affär att jämföra med, men är säkert som du säger samma pris över hela landet i samma kedja. Vår lilla Mercado i byn har ofta bättre priser än de stora kedjorna, det förvånade mig! Nu har de ju inte utbudet så kan ju inte direkt veckohandla där…

  8. Mycket intressant och faktabaserad information. Tacksam för att bo i ett stabilt och tryggt land inom EU med Euron! Stort tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *