Levnadskostnader i Portugal #2 – maten

För ett par år sedan skrev jag ett inlägg om levnadskostnader i Portugal, ett inlägg som blivit ett av de mest lästa på den här bloggen. Tydligen är det många som undrar vad det egentligen kostar att leva här. Antagligen handlar det om folk som drömmer om att flytta men inte vet om det kommer att vara ekonomiskt möjligt. Att drömma är ju gratis, men ska man göra verklighet av det hela måste man ju se till att man kan försörja sig och betala för sig.

I och för sig tror jag inte så många flyttar till Portugal av ekonomiska skäl, om man bortser från folk med hög pension som gynnas skattemässigt av flytten, men en ekonomisk plan måste man ju ha. Man kan ju inte leva på enbart solsken. Till stor del beror ju levnadskostnaden på hur man bor, men det lämnar vi därhän för ögonblicket och fokuserar på maten. Äta bör man, annars dör man.

Jag skriver egentligen det här inlägget av två skäl. Dels som ett tillägg till mitt förra inlägg på temat levnadskostnader, där jag hade lagt ned en himla massa tid på att räkna ut hur mycket just vår familj spenderade och åt för i månaden och det var ju intressant att veta för oss själva och möjligen också för andra nyfikna individer, men ur jämförelsesynpunkt är det inte så intressant. Det som är intressant att veta är ju vad motsvarande matkonsumtion hade kostat i Sverige.

(På det förra inlägget fick jag en del kommentarer på köpet från folk som tyckte vi åt för mycket av det ena eller det andra eller helt enkelt bara för mycket. ”Vi äter minsann bara en gång om dagen och det räcker gott” var en av kommentarerna. Inte här på bloggen, men i ett annat forum.)

Jag skriver det också för att jag tycker det är onödigt att folk lever i villfarelsen om att man lätt kan leva väldigt billigt i Portugal. ”Om folk här kan leva på typ 600 Euro i lön måste det ju vara möjligt att leva jättebilligt även för en svensk som flyttar ned och lever snålt” resonerar någon. (verklig kommentar på ett forum på FB) Sådan relativisering av portugisernas ekonomiska levnadsvillkor provocerar mig. Därför vill jag nu komma tillbaka till detta tema som tydligen intresserar många och som skapar en del debatt.

Frågan är alltså: Hur ser prisnivåerna egentligen ut om man jämför med Sverige? Många hänvisar till ett Index enligt vilket prisnivån i Portugal ligger på 67% av den svenska, och vad gäller maten på 61% av svenska prisnivåer. Jag vet inte hur de räknar, men jag tror de räknar fel. Därför gör jag en egen uträkning.

En gammal hederlig matkassejämförelse var svårare att göra än jag trodde. Alla matkassejämförelser på nätet innehöll frysköttbullar, falukorv, knäckebröd och allt möjligt annat som man kanske kan få tag i här men inte brukar köpa. Jag ville också ha en jämförelse mellan butiker som är så likvärdiga som möjligt. Det blir ju konstigt om jag jämför ICA på Stureplan med Minipreço i Portugal till exempel. Därför bestämde jag mig för Lidl, som finns både i Portugal och Sverige och som i bägge länder är en lågprismataffär.

Man kan kanske kolla deras priser online, men i stället skickade jag Onkel Tom, för honom litar jag på. Han brukar handla på Lidl (det han inte odlar/föder upp själv), han är sjukt bra på att handla billigt och han är bra på siffror. Onkel Tom hade faktiskt själv planer på att flytta till Portugal men valde i stället att bosätta sig på en gård i Småland. och försöka bli så självförsörjande som möjligt.

http://onkeltomsstuga.se/2016/07/varfor-blev-det-inte-spanien-eller-portugal/

Han ställde gärna upp och hjälpte mig. Jag har ju ställt upp och blivit intervjuad på hans blogg en gång i tiden så nu kammade jag liksom in en gentjänst.

Onkel Tom och jag gick alltså och handlade tillsammans på varsitt Lidl. Han i Sverige och jag i Portugal. I våra matkassar har vi basprodukter som finns tillgängliga i bägge länderna och inte är ovanligare i det ena eller det andra landet och som folk i allmänhet brukar köpa och äta. Detta är vad vi kom fram till:

Som Onkel Tom så klokt påpekade är den verkliga kursen oftast sämre än den kurs jag googlat fram och använt i jämförelsetabellen ovan. Det såg jag tydligt senast igår när jag använde ett kort som var knutet till ett svenskt konto. Detta äter i så fall upp ännu en del av prisskillnaden.

 

Basvaror var temat

Basmatiris är dyrare än agulharis.

Hejkån bacon!

Det var rea på ”esparguete”

 

Man kan säkert komma med invändningar kring denna jämförelse också. Hävda att färsk fisk och vin är mycket billigare i Portugal än i Sverige till exempel. En diet av endast färsk fisk och vin skulle säkert bli billigare här än i Sverige, men basvaror behöver man ju ändå. Min erfarenhet är att vår matbudget inte direkt blir billigare om vi äter mer färsk fisk. Vin är i och för sig nästan gratis, men det kan man ju inte leva på, tyvärr. Säkert kan man få tag i det ena eller det andra billigare än på Lidl, men det gäller ju i bägge länderna om man är sugen på att jaga extrapriser.

Man kan också hävda att det är billigare att handla på andra håll i Portugal än just där vi bor, men att det skulle röra sig om mer än några enstaka procent tvivlar jag på. Jag tror inte man kommer ned i några 61% någonstans.

 

En kan inte leva på sprit bara för att det är billigt.

Jag är nöjd med min och Onkel Toms matprisjämförelse och tills någon kommer och gör en egen är det från och med nu officiellt denna som gäller. Matpriserna i Portugal ligger på 86% av de svenska.

 

Vi köpte körv och chips också.

 

Riktigt intressant blir ju prisjämförelsen när man även tar med skillnaderna i lönenivåer i beräkningen. Kanske blir det ett inlägg om portugisiska löner framöver.

PS. Kanske blir det också ett inlägg om vad det kostar att bo. Många undrar till exempel varför husen är så dyra här jämfört med till exempel Spanien.

Kommentarer
 1. Pingback: Levnadskostnader i Portugal 2023 – Bortugal

 2. Under min tid som boende i Lissabon försökte jag äta veganskt under en ca 2 månaders period. Upplevde att priserna för veganska/ekologiska etc. livsmedel var ganska mycket dyrare i Portugal än i Sverige. Handlade på celeiro dieta som kanske blir lite missvisande dock.

 3. Pingback: Bortugal | Sju saker som är bättre i Sverige

 4. Tror era siffror stämmer bra. Vår familj hade ungefär samma matkostnader i Lissabon som i Stockholm, enda skillnaden var nog att vi åt lite bätte i Portugal ( mer färsk fisk och frukt/grönsaker).

 5. Håller på att bygga hus vid Algarve, priset på mat, senast jag var ner och kolla var samma intermerocado (spelling) som på ica. Nu har jag en liten skatte lättnad av 0% i 10 år. Men billigt att leva där Näää inte. Precis som andra sagt de här länderna har kommit ifatt oss om man får utrycka sig så. Sen att de bor hemma länge eller bygger en tillbyggnad , det är så jag ser de får ihop det. Normal lön skulle jag uppskatta till 7000-12000/mån sek , ingen siesta heller.
  BTW, Jag är inte last gammal runt 40.

  Tack för en jätte bra sida annars.

  • Tack för medhåll men vad menar du med annars? 😉 Och ja, de är på god väg att komma ikapp oss vad gäller levnadskostnader, men inte vad gäller inkomst, så det är inte lätt. /Åsa

 6. Det var intressant att läsa. Dina siffror stämmer bra med mina ”känslor”. Jag får också många frågor om hur dyr egentligen är Sverige och jag brukar säga att förutom alkohol och att äta ut, skillnader är inte lika stor som folk tror.

  • Precis! En del protesterar högljutt när jag påstår att det är dyrare än enligt index, men visst är det som jag säger. Det är inte bara jag som tycker det. /Åsa

 7. Vi har nu för första gången bott i några månader i Spanien i husbilen. Maten blir billigare för oss eftersom de har lite andra varianter: Tex kalkon är väldigt billigt, färsk korv, soppgrejer och som sagt grönsaker.
  Vi upplever att våra matkostnader är ca hälften mot i Stockholm.

 8. Intressant! Dyrare varor innebär också att den slit-och-släng kulturen som vi har i Sverige är inte så vanligt i Portugal. Det är något som svenska lagstiftningen nu försöker komma till räta igen med nya lagar inom cirkulär ekonomi och stimulera återbruket. Dock har det försvunnit mycket kunskap om både återbruk och produktutnyttjande i konsumtionssamhällets härjingar. Jag tror att portugiserna har den fördelen att ha både kunnandet och vanan att leva mer hållbart. Detta sagt utan att på något sätt förminska deras svårigheter att få det gå ihop!
  Skriver detta för att jag tänker att vi kan inte fortsätta utgå från svensk levnadsstandard (där det behövs 3,5 jordklot;). Vilket är kanske mer realistisk för alla som funderar flytta till Portugal. Och med min katastroftänkande så tänker jag att portugiserna har försprång i framtiden:)

  • Ja det är inte bra för miljön när folk har för mycket pengar att spendera och inte tänker sig för. Jag funderar också mycket på det där med jordklotet. Att vi har bara ett. Jag vet inte om folk är så miljömedvetna här tyvärr. Det är så himla mycket plastförpackningar! Men du har rätt i att det konsumeras mindre och att man inte renoverar och reser så mycket som svenkar gör. Nytt badrum, thailandsresa…så är det inte här. De äldre här lever ju grönast, de som har det tuffast och har egna kaniner och odlar lite. En annan aspekt är det där med import mot lokala produkter. Portugal är oclså ganska självförsörjande vad gäller livsmedel vilket ju är jättebra.

 9. Jätteintressant! Ja, skulle vara kul med en jämförelse med Spanien med. Ja, jag håller med om att det inte är alls lika billigt som många tror och brukar också bli lite irriterad på de som tror att det går att leva ”med svensk levnadsstandard” på spansk lön. Spanjorerna lever ju väldigt snålt, äter ofta hela storfamiljen ihop och unnar sig absolut inget extra (köper ju heller aldrig nya möbler eller renoverar eller flyger hem till Sverige). Många spanska vänner tycker jag lever jättelyxigt men med svenska mått mätt så är det ju svårt att få det gå runt som ensamstående mamma… Mitt barns pappa handlar alltid på Lidl i Sverige då han blir helt chockad av priserna, men mest då på frukt och grönt som är väldigt billigt i Murcia-regionen (går ju att köpa direkt från bonden)

  • Ja jag tror skillnaden är störst vad gäller frukt och grönt. En vegetarian kommer nog ner lite mer i kostnad här, men å andra sidan är vegoprodukter dyrare här, om man är van vid en lite ”trendig” och modern kost med mandelmjölk och sesampasta och vad det nu är. Hoppas Emma går och handlar snart som sagt. /Åsa

 10. Tack för omnämnandet Åsa!

  Din hänvisning till index ”4- Den person som bor i Sverige och flyttar till Portugal får 33,1 % lägre levnadsomkostnad …” skulle jag ta med en nypa salt då den är för generell.

  Jag skulle tror att vi här i Småland kan leva 30% billigare än personer i Storstockholm bara genom att husen här kostar kring 500 000 i stället för 5 000 0000 kronor. Portugal lär ha liknande spridning och personliga preferenser gör nog mer än 30% på kostnadsnivån i vilket land som helst. Dessutom har vi med barn barnbidragen och föräldraförsäkringen som medvind.

  På så vis tror jag att vår prisjämförelse är mer korrekt, men naturligtvis begränsad. En matkasse för en typisk svensk barnfamilj är 10 – 15 % billigare i Portugal.

  • Men gör det Emma! Ta min lista och jämför med Onkel Tom och mig och så lägger du in länk till ditt inlägg i en kommentar här! Det vore jätteintressant!

 11. Kopierar in lite kommentarer från ett forum för portugalsvenskar på fejjan för er som inte kan vara med där:
  1- Mycket intressant jämförelse. Jag har en liknande syn som du när jag jämför vad det kostade i Sverige jfr med priserna på Jumbo där jag bor!

  2- Intressant. Vet inte hur de har fått det till 61%. Frukt och grönsaker är billigare men jag skulle gissa på att dina siffror stämmer bättre med verkligheten. Jag tror att det är ungefär där jag landar på också runt 80% om jag jämför vad jag betalar i Sverige. Tyvärr levde jag också i villfarelsen att det skulle vara så mycket billigare. Bor man dessutom i Lissabon så är hyran lika dyr som i Göteborg. Vilken chock.

  3- Sanningen är att många inte klarar sig, som ni säger… att bo hos föräldrar eller att flytta till ett annat land är bra exempel. Jag tror vad gäller de äldre (som är bland de fattigaste), de har också väldigt låga hyror eller så äger de sina lägenheter som de köpte billigt för 70 år sedan. Ni vet att när man köper så betalar man ingen avgift som man gör i Sverige.

  4- Den person som bor i Sverige och flyttar till Portugal får 33,1 % lägre levnadsomkostnad. För Norge blir det 40,9 %. Danmark 40,9 % och Finland 32,5 %.

  Omvänt uttryckt, för den person som bor i Portugal är levnadsomkostnaderna 49,4 % högre i Sverige. För Norge blir det 69,1 %. För Danmark 69,1 % och Finland 48,1 %.

  Källhänvisning
  Denna information kommer från en rapport som publicerats av Eurostat, Statistical office of the European Communitys. Comparative price levels of consumer goods and services 2015.
  (Mitt svar: Jag vet. Jag läste det också. Men allt som står på internet är inte sant. Så ser det inte ut i verkligheten när man står vid kassan och ska betala. Man kan ju prova att hänvisa till Eurostat, men man måste ändå betala vad det kostar.)

  5- Som svensk turist här nere är det guld ta en kaffe ,öl, ett glas vin och äta middag ute, köpa färsk fisk att lägga på grillen (är från Stockholm ) då är det löjligt billigt MEN när du bosätter dej här ( som vi har gjort )! Då måste man lära sej leva som en portugis dvs : fisk, kyckling ,lam ,get ,kanin mm du måste lära dej att ta hand om (utnyttja) alla delar på djuret för att få ut så mycket som möjligt av din råvara, samt att strikt hålla dej till årstiderna vad det gäller grönsaker om du inte kan odla själv !

  6- Tycker runt 60-70% billigare men då äter vi ”finare” här
  (Mitt svar: Tycka är en sak. Jämföra och räkna i rediga siffror en annan…)

  7- Stämmer bra med min uppfattning, brukar höfta och säga 85% för livsmedel förutom alkohol. Bortsett från livsmedel är det min uppfattning att varor generellt sett är dyrare än i Sverige, gäller iaf i såväl byggvaruhuset som i elektronikbutikten för att inte tala om IKEA. Däremot är tjänster betydligt billigare än i Sverige. Har ingen siffra men kan tänka mig att det rör sig om halva kostnaden.

  och så vidare

  Plus: Flera frågar om ekologisk mat vilket både jag och andra besvarar med att utbudet och efterfrågan är mindre vilket gör att det inte är billigare än i Sverige.

  Kul om ni kommenterar här med!

  • Vist är många varor billigare i Portugal då dom har tre momssatser på det du stoppar i dig och hygienarticklar, 6/13/23%. Egen erfarenhet av bilverkstad, större, timmlön 32 € per timme + 23% moms. Försök och få detta pris i Sverige. Kan man gå på restaurang med förrätt, varmrätt, dessert öl och ett ltite glas portvin någånstans i Sverige för 7,50€.

   • Ja en hel del är billigare och en del är dyrare, fast nu handlade det ju om maten. Anledningen till att tjänster är så billiga är ju att lönerna är så låga här. Det är inte så lätt att leva på en sådan lön som folk kanske tror. I relation till lönerna här är maten mycket dyrare än i Sverige. Fast här räknade jag ju på samma matkasse Sverige/Portugal och så får man tro att maten är billigare än så om man vill, men detta är den prisnivå jag och mina portugisiska vänner och grannar är vana vid. /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *