Pensionär i Portugal

..är det inte lätt att vara. Var femte pensionär i Alentejo, en lantlig region söder om Lissabon, har inte råd med mat, läste jag i tidningen. Jag har skrivit lite om det här förut i ett inlägg. Pensionerna är löjligt låga och sänks ytterligare. Det är nog också vanligare här än i Sverige att man inte ens haft den sorts anställning som alstrar pension. Kanske har frun inte yrkesarbetat utan skött hemmet, kanske har man haft en lite gård med lite grönsaker, några får och höns, lite ströjobb, hjälpt till på vingårdarna och så vidare, och då blir det knapert på ålderns höst. Då vill det till att barnen kan skjuta till. De är ju enligt lag skyldiga att göra det om det behövs!

Har tanterna som säljer grönsaker längs vägen betalat in sociala avgifter?

Har tanterna som säljer grönsaker längs vägen till Ericeira betalat in sociala avgifter?

Att sitta i solen en februaridag är i alla fall gratis!

Att sitta i solen en februaridag i Ericeira är i alla fall gratis!

Att spela bräde i parken en januaridag är också gratis!

Att spela kort i parken en januaridag i Lissabon är också gratis!

Att sitta och dingla med benen och titta på havet: 0 Euro

Att sitta och dingla med benen och titta på havet en decemberdag i Parede: 0 Euro

Jag läste också om en studie som gjorts i Porto, där man intervjuat 140 personer som var äldre än 100 år.  Av personerna i studien var 81 procent kvinnor. Av dem var 74 % änkor, medan resten aldrig varit gifta. Personerna i studien hade en medelpension som låg på 300 Euro i månaden, vilket ju inte räckte ens till det mest nödvändiga, som mat och mediciner till exempel.

Det mest anmärkningvärda i studien var att 98% av 100+åringarna bodde hos sina barn, som ju också lär ha varit lite till åren! Deras ”barn” hade ofta inte så mycket högre pensioner än hundraåringarna. Tänk att vara kanske 80 bast och bo med och ta hand om sin mamma eller pappa som är över hundra! Tänk att vara över hundra och bo med och bli omhändertagen av en kanske åttioårig son eller dotter!

Mor och dotter ända in i det sista?

Mor och dotter ända in i det sista? (Estoril, en kväll i november)

Om man är från något annat land och får en anständig pension däremot, är det jättebra att bli pensionär i Portugal. Portugal är det skattemässigt förmånligaste landet att flytta till om man är pensionär enligt utland.info. Särskilt om man är svensk, för då slipper man skatta på pensionen, plus att den räcker längre här. Man får helpension i stället för halvpension, eller i alla fall mer pengar över!

Om man inte är jätteförtjust i den mörka kalla årstiden får man ju i princip också dubbelt så mycket liv kvar om man flyttar hit där man kan promenera på strandpromenaden utan broddar och pannlampa även under vintermånaderna! Det har tydligen också blivit allt mer populärt bland svenska pensionärer att flytta till just Portugal, eller i alla fall övervintra här, som Börje och Kristina till exempel, eller husbilsgänget i Albufeira.

En novemberdag långt från mörker och kyla!

En novemberdag vid Azarujinha, långt ifrån mörker och kyla!

Egentligen tycker jag det finns tillräckligt med goda skäl att flytta hit utan att man ska behöva locka med skattefritt. Portugal kunde väl behöva de skatteslantarna, till sina portugisiska pensionärers pension till exempel!

Kommentarer
 1. Hej. Jag är svensk född. Jag är pensionär. Jag bor i Stockholm. Jag vill emigrera till Portugal. Vad är det första jag ska ordna med innan jag flyttar ? Den ekonomiska ordna upp saker ? Ge mig goda seriösa förslag ? Ge mig goda förslag som är seriösa och ärliga. Ge mig förslag på kristna bibliska kyrkor i Portugal ? Jag är en vis och klok man. Jag kan många saker. Ge mig förslag på cykelvägar och promenader i skogen i Portugal ? Ge mig förslag på camping och tältning och frilufsliv i Portugal. TACK.

  • Rekommenderar facebookgruppen ”Vi som bor i, eller vill flytta till – Portugal”.

   Där får du nog svar på alla frågor. Mitt tips är att se över ekonomin så du vet hur mycket du har att röra dig med och leta bostad utifrån det. Du behöver förstås också fundera på var i Portugal du vill bo. Stad, landsbygd, kust, inland, norr, söder? Kommer du att behöva bil? Sådana saker. Du måste förstås också resa hit och känna efter hur och var du skulle trivas!

   Lycka till!

 2. Jag letar på nätet efter hur svenskar upplever att leva i Portugal men all information handlar om skattelättnader. Verkar inte vara mitt gäng som väljer att flytta till Portugal.

  • Hej Ludd. Här handlar det ju om hur jag/vi upplever att leva i Portugal. Det är förstås väldigt individuellt. Du skulle kunna höra med facebookgruppen ”Vi som bor i Portugal” om du har funderingar. /Åsa

 3. Upplever att de svenska pensionärer som flyttat till p.
  Är inte dom som har det skralt i kassan.
  Det är inte medel utan överklassen som flyttar. Så visst borde de kunna betala lite skatt, fast hade de behövt betala lite skatt så hade de nog inte flyttat till Portugal

  • Det finns ju gott om skäl att flytta hit förutom skattelättnader (för pensionärer) men det verkar som att det är just skattelättnadrena som gjort att fler svenska pensionärer fått upp ögonen för Portugal, och det var väl det som var tanken med det hela från Portugals sida. Men visst är det de som betalar mycket skatt =(slipper betala mycket) som har mest att vinna på det.

 4. Låter som att många kan ha det ganska tufft! Men för de svenska pensionärerna blir det ju tvärtom… många av de vi pratat med menar ju att de har mer att röra sig med här än de skulle ha hemma! På Aftonbladet har man också kunnat läsa om de ekonomiska fördelarna med att flytta hit som pensionär, så många som lockas säkert!

  • Ja det är väl bra för Portugals ekonomi om det kommer hit folk med pengar utifrån. Så pass bra att de ger skattelättnader för pensionärer som flyttar hit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *