Mindre i lönekuvertet från och med september!

Sänkning av lönerna i offentlig sektor från och med september, läste jag på löpsedlarna här i Portugal i förra veckan.

Siffror är absolut inte min grej, och ekonomi är inte heller min starka sida. Jag domnar liksom av lite när man börjar prata siffror men nu blev jag faktiskt nyfiken och var tvungen att ge mej in på siffrorna för att förstå. Jag har knappt hört talas om lönesänkningar förut! Man brukar väl höja löner? Några vill höja skatten och några vill sänka den, men lönen kan man väl inte sänka?

Jag var tvungen att fråga min fröken Fátima på språkkursen efter att jag först tagit mej igenom artikeln med mycket möda och stort besvär. Jodå, det stämmer. Alla statligt anställda får mindre i lönekuvertet från och med detta månadsslut. Lärare, (vid icke-privata skolor), tjänstemän, läkare och övrig personal vid icke-privata sjukhus… en himlans massa folk drabbas av detta! Från och med nu i september får de en lönesänkning på mellan 500 kr och 4000 kr beroende på hur mycket de tjänar.

Man kan ha i åtanke att medellönen här bara är lite mer än en tredjedel av svenska medellönen.

Jonnas förskolefröken får mindre i lönekuvertet från och med nu!

Jonnas förskolefröken får nästan en tusenlapp mindre i lönekuvertet varje månad från och med nu!

Men varför höjer man inte skatterna? frågar jag Fátima, även om det ju i grund och botten får samma effekt i folks plånbok. Skatterna har man, enligt Fátima, redan höjt så mycket att man inte kan höja dem mer.

Men hur mycket kan de då ha höjt skatterna? De lär ju knappast ha så höga skatter som i Sverige, för i Sverige betalas det ju så mycket skatt! Sverige är ju känt som landet som skattar mest! Kollar de trista tabellerna igen, och så vitt jag kan se är skattetrycket mer eller mindre detsamma. Det är ingen större skillnad!
Tjänar jag exempelvis 300000 om året i Sverige betalar jag 29-34 % i skatt beroende på vilken kommun jag bor i. Tjänar jag 300000 om året i Portugal betalar jag också 34 % i skatt.

Men här är det ändå du som ska betala barnens skollunch, och skolmaterial, och just det – mellis! varje dag.
Kanske måste du också försörja dina föräldrar?! Det var Claudia på språkkursen som berättade att i Colombia är det lag på att om dina föräldrar inte sett till att de har ekonomin tryggad på ålderns höst, är det du som är skyldig att försörja dem – inte samhället/staten! Varpå Fátima säger att jo, så är det i Portugal också. Tänk er det! Och det drabbar säkert ofta dem som har svårast att bära det, med tanke på att utbildning kostar här.

Det känns som att det är mycket som ligger på ”samhället/staten” i Sverige och här ligger bördan på folket.

Har du pensionssparat, eller hoppas du på att det går bra för barnen?

Har du pensionssparat, eller hoppas du på att det går bra för barnen?

Enligt en annan tidningsartikel utgör pensioner samt socialbidrag hela 70 % av statens utgifter i Portugal, så därför måste man göra nedskärningar där för att få landets ekonomi på fötter. Redan i år har man sänkt pensionerna med 10 %! Nästa år kommer man enligt artikeln att bli tvungen att genomföra ytterligare sänkningar av socialbidrag och pensioner.

Är inte det tabu? Att ta av de som har det sämst?
Borde det inte vara ramaskri, demonstrationer, protester mot åtminstone någon av dessa nedskärningar?

Det skulle ligga nära till hands att säga att här är de lyckliga ändå för det är soligt och skönt och lättare att leva. Jag vet inte ens om det är så att folk är lyckligare här än i Sverige, men det de har definitivt mer att vara griniga och missnöjda över på vad gäller politik och ekonomi än svenskarna, men det är inget som det ges speciellt mycket uttryck åt, vare sej i media, i demonstrationer, eller i samtal med folk. De rycker på axlarna; Ja, regeringen! Den är hopplös!

Men nu verkar det i alla fall som om man börjar få nog. Sjuksköterskorna strejkar! står det på dagens löpsedel. Undra på det!

Odlar upp hela täppan så det blir något i soppan!

Odlar upp hela täppan så det blir något i soppan!

Skatt i Portugal

Skatt i Sverige

Lönesänkningar från och med september

Mer nedskärningar nästa år

 

 

Kommentarer
  1. Här i Spanien är lönerna också låga och i Madrid är det extra dyrt att bo. Man måste vara två för att kunna köpa en lägenhet, det går inte annars. Skatterna är ungefär lika höga som i Norden, och man måste betala för skolböcker etc. Fast sjukvården är helt gratis och väldigt bra.

  2. Men va….jag blir lite snurrig, det är ju ett moment 22. Eller vart går alla skattepengar till? Socialbidrag..som folk behöver för att de får lönesänkningar och högre skatt? Men jag får ändå inte ihop det riktigt. Snacka om misskött ekonomi. Skulle dessutom bli tokig av att behöva ta hand om min mamma…

    • Ja jag blev också lite snurrig. Men de försäker väl få in mer och lägga ut mindre… de har ju en del press på sej att få ordning på ekonomin. Inte riktigt mitt område heller det där med ekonomi men jag begriper ju att en del som redan har det tufft här får det ännu tuffare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *