Vi måste tala om vädret

På tal om saker som är bättre i Sverige: Vädret idag!

En kollegas facebookinlägg från igår.

 

I alla fall om man med bättre väder menar varmare och det brukar man ju göra som svensk. Ju varmare desto bättre. Varmast väder vinner. I Stockholm lär det vara nästan 30 grader varmt och det verkar det ha varit en hel månad minst. Det har jag sett på väderappen och på instagram där svenska konton som legat i dvala sedan senaste Thailandsresan plötsligt fylls av badstränder och solbrända kroppar. Fast nu är det inte Thailand utan Sverige, i maj! (Början av juni)

Samtidigt i Portugal har våren varit ovanligt kall, så mitt portugisiska facebookflöde har samtidigt fyllts av inlägg som dessa:

Eller try Sverige!

Det finns de som säger att vi befinner oss i juni, men idag är det den 157:e januari.

 

Jag är i akut behov av strandterapi!

Dra på trissor, snart är det augusti och här går jag och ska hämta ved!

En kompis som just gick på semester: ”Semester! Jullov eller? Okej, då sätter jag upp julgranen och bakar en Bolo Rei!” (typiskt julbak)

Och så gjorde hon det! 🙂

 

Det är faktiskt lite julstämning idag. Det skulle lika gärna kunna vara december. Vi har inte brasan tänd, men vi har fått ta in tvätten för det började regna och jag sitter fullt påklädd och skriver. Ingen nakenchock idag alltså! Jag har inte bara långbyxor och långärmat, utan också en varm kofta så jag inte blir kall om ryggen samt uggisar och ungefär så har jag gått klädd hela maj också för att inte tala om innan dess.

I maj hängde jag hoppfullt undan täckjackor och vädrade sommarklänningarna, men jag har inte haft användning av dem än.

Jag köpte till och med några nya och rakade benen.

Men det har bara blivit en klänningsdag hittills.

 

Vi har heller inte fått till en enda riktig stranddag hittills i år. En gång doppade jag mig i havet bara för att, men det gills knappt.

Däremot har vi ju surfskolan året om, men det är inte samma som att hänga på stranden en dag för att sola och bada.

Ännu en disig dag i paradiset

Såhär såg det ut på stranden idag. Folk i anorak som plockar sten eller plastskräp. (Stranden som försvann)

 

Hade vi varit här på semester i maj hade det varit riktigt illa, för finns det egentligen något värre för en svensk än att ha rest bort just när det för en gångs skull är varmare hemma? Även om jag inte direkt lider av att den portugisiska våren varit intill förväxling lik den portugisiska vintern och att den portugisiska sommaren verkar ha kommit vilse och hamnat i Sverige så sitter det en liten liten ursvensk gen i mig och grämer sig när jag jämför på klart.se, vilket jag såklart gör eftersom jag är svensk.

 

Liknar svensk sommar. Eller portugisisk vinter.

Jag konstaterar också att det faktiskt snöar i Serra da Estrella ända in i juni och undrar om liftarna är öppna.

 

Självklart missunnar jag ingen av mina läsare som suttit på kallare breddgrader och suktat över mina soliga bilder fler gånger än vad som egentligen är rättvist eller ens uthärdligt, men visst är det skumt? Jag förstår fullkomligt om ni bara tackar och tar emot när plusgraderna för en gångs skull är på er sida, men normalt är det ju inte. Varken här eller där. En teori jag hade är att nu när allt fler svenskar flyttar till Portugal kanske det är så att de tar de med sig lite av det kallare klimatet hit, medan de portugiser som emigrerar till Sverige efter att jag lärt den svenska kanske tar med sig lite av den portugisiska värmen? Kan det finnas ett samband mellan migration och klimatförändringar? Nej, antagligen inte.

Jag läste faktiskt en mycket trovärdigare förklaring till det upp- och nedvända vädret i en tidningsartikel. Tydligen är det en anticiclone som inte är en sorts cyklon utan ett vanligt högtryck över Azorerna som i år ligger något lägre än vanligt och låter lågtrycken och molnen passera in över det portugisiska fastlandet.

Nu har vi inte ens bra väder längre: 🙁 Regn och kyla i Portugal, varmt i centraleuropa. Varför?

 

I en annan tidning läser jag en krönika om att Portugal nu också har vädret att avundas skandinaverna. Förutom Allemansrätten, Bregott, vispgrädde, familjepolitiken och lönerna alltså, fast han nämner inga mjölkprodukter utan fokuserar på politiken och lagarna, som han tycker Portugal borde kopiera rakt av.

 

Är det nu också därför de skandinaviska länderna alltid är de lyckligaste – gå grund av värmen? ( och då jämför han en dag så kontrasten inte är på långa vägar lika markant som idag )

 

Hur som helst, som det ser ut kommer vi att ha ”svensk sommar” här ett tag till. Det är också intill förväxling likt portugisiskt vinterväder, så det är nästan så man får lite julstämning faktiskt. Bortsett från vädret har de senaste veckorna varit som varit lite av en repris av den här tiden på året i fjol. En festlig period, men  väldigt varm Barnens dag på skolan, utflykt till äventyrscamp med föräldraföreningen och avgångsklassen (Jonnas), restaurangmiddag med jobbet i Lissabon en gång till fast med kallare väder och varmare kläder. 

Svettigt i fjol, svalt i år.

I skydd av ett träd när det kom en skur.

 

”Slide” i regnet

Sedan sken det som tur var upp och alla lassade på oss sina täckjackor

Det blev till och med poolbad. Fyra årstider på en dag fick vi uppleva, men sommaren var bara en timme lång.

 

Jag fick ta en långärmad klänning och kofta. Nylonstrumpor och kängor.

 

Så nu vet vi varför det är mycket svalare här i Portugal än det brukar för årstiden och hänger inte läpp för det ett dugg. I stället passar vi på att ha orakade ben och träna extra mycket. Det är faktiskt väldigt skönt springväder så det blir flera rundor i veckan vilket det inte brukar bli den här tiden på året. Springtime helt enkelt!

 

 

Varför det är så varmt i Sverige vet jag inte, men någonstans ska den väl ta vägen värmen, den som brukar vara Portugal. Det är väl bara för er att tacka och ta emot! Vi bjussar på det helt enkelt!

(Egentligen händer det saker som är väldigt mycket mer spännande än vädret här i Portugal just nu, just idag, men det törs jag knappt tänka på)

 

 

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Rapport från värmeböljan

 2. Uppochner verkligen! Nu har det faktiskt blivit aningen svalare i Sverige, så det börjar kännas liiite mer normalt. Vi ska också upp och ”svalka oss” lite i Nordnorge 😉

 3. Då vet vi att det är Portugal vi ska tacka för som fick ta emot det kalla vädret:) Dock är lite roligt (och förundrande) här att folk kan ändå vara lite misstänksamma och små sura för att det fina vädret fortsätter. Tankarna går lite ”å, nu blir det regnig sommar bara för det..”. Ungefär som om det sitter någon i himlen och doserar de fina dagarna, så att de tar slut redan nu. Eller man vågar inte ta glädjen, bara för att de kommer att ta slut. Då missar man ju en massa…
  Det är härligt att slippa stressen med att de kommer kallare och sliskigare väder, jag kan sakna ibland det avsaknaden av väderstress:) Dock blir jag bättre och bättre att uppskatta det jag har här och nu, små och triviala saker i vardagen, som finns bara där och sänker glädje.

 4. Hej Åsa, tack för ännu ett trevligt inlägg i Bloggen. Vädret kommer strax att styras upp. Eftersom jag åker till Svedala i morgon så kommer värmen hit och det kommer att bli kallt och regnigt i Rättvik. Vi har i Pombal inte haft mer än enstaka vara soliga dagar i år. Hela juni har det regnat, så och även i dag. Tvätt torkar inte, men hundpromenader kan jag ta klädd i shorts och linne – på ren trots.

  • Nej klart ni ska ha sol i Rättvik! Det hoppas jag ni får! Pombal har nog haft sämre väder än vi som det låter. Jag borde inte klaga alls, men visst är det underligt det hela. /Åsa

 5. Eftersom jag har avhårat benen och dessutom helt enkelt är TRÖTT på det här gråvädret har jag kjol och bara ben idag!

  Och så var jag i Amsterdam fredag-lördag och det var klibbigt varmt och fuktigt och ingen sol. Det vädret vill jag inte byta till mig. Hellre kallt om vaderna i Porto än hett om öronen i Amsterdam!

  Allvarligt talat, det varma vädret i Sverige verkar konstigare än det svala här. I alla fall för Porto är det enda som är ovanligt att det har pågått så länge.

  • Ja det är helt klart extremt, mer värmen i Sverige än ”kylan” här. Jag tycker det är rätt skönt väder som det är nu speciellt eftersom jag jobbar och springer, men jag är kanske lite trött på jeansen. Nästa vecka blir det nog till att raka benen!

 6. Petiscos går alldeles utmärkt! Jag såg att du var här och vandrade. Ser jättefint ut! Jag har också spanat på den leden, men jag är u så hemkär…/Åsa

  • Det går väl ingen nöd på oss direkt, jag tycker som sagt det är skönt med springväder också. Och när man jobbar och pendlar vill man inte ha 30 grader varmt. Men det kommer det med, ingen panik. Vi behöver inte stressa över väder tycker jag. :)/Åsa

 7. Jag ogillar alla sorters extremt väder (tänker att hela jordkotet förstörts av människorna) men att vi haft stabil värme i maj kunde jag nog trots allt njuta en del av. Bara det att mina ganska ensamma bad nu ska ske bland en massa folk på kvarterets brygga och strand. Hallå, det här är min plats!?
  Torkan börjar dock bli ett problem och idag håller jag tummarna för regn, det behövs verkligen i naturen nu.

 8. Det är verklgen konstigt, det här med vädret. En dag hade vi 26 i göteborg medans de hade 12 i viana. I dont get it

  • Ja i norra Portugal är det ju ännu svalare! Men till midsommar rättar det nog till sig och blir ordning på vädret. Eller inte! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *