Rapport från värmeböljan

Det är varmt här nu. Som om väderguden plötsligt kommit på att han hade glömt att sätta på värmen i Portugal under både juni och juli och nu i augusti bestämde sig för att vrida på max för att kompensera.

Olika sätt att säga ”Varmt som fan!”

 

Värmerekord slås på flera håll och folk hör av sig och undrar hur vi klarar oss i värmen. Släkt och vänner och bloggläsare men även Aftonbladet och SVT mailar och undrar om jag kan ge en liverapport från värmeböljans Portugal. Det hade jag ingen lust med, men om jag hade sagt ja hade det gjort sig bra igår kväll när vi hade bäddat på balkongen och brandbilarnas sirener ylade i natten. Där skulle jag ha kunnat stå, alldeles blank av svett, iklädd ett sådant där snyggt och glansigt nattlinne som jag inte äger.

”Klockan är halv elva och det är fortfarande 37 grader varmt”, hade jag kunnat säga, och torkat svetten ur pannan. ”Vi har bäddat på balkongen för det känns mindre kvavt. Inte för att det är svalare ute än inne, men härute står luften i alla fall inte helt stilla”, skulle jag fortsätta och ta en klunk vatten så jag inte blev uttorkad.

Eller ja, bäddat och bäddat! När det är så varmt orkar man faktiskt inte bädda. Vi har faktiskt sovit på balkongen tre nätter nu.

 

37 grader hett enligt weathershot i alla fall.

 

”Som svensk vill man ju instinktivt öppna dörrar och fönster när det är varmt och liksom vädra, men nu får man tänka tvärtom. Nu gäller det att inte släppa in värmen. Många hus i sydligare länder är ju byggda för att skydda mot värme, med små fönstergluggar och fönsterluckor som man kan stänga för att hålla sol och värme ute. Vårt hus har stora fönster där solen lyser in och värmer upp huset vintertid. Och sommartid. Normalt sett brukar vi inte lida av värmen då vi oftast har svalkande vindar från havet eller bergen men nu finns det ingen svalka alls i luften.” Det där var kanske lite för mycket information och inte särskilt intressant tänker jag, men nu är det sagt. Jag torkar svetten som rinner i små rännilar ner i nattlinnets urringning.

Gammelkatten ligger platt på golvet på svalaste platsen huset, i det illegala badrummet.

 

”Hur jag skulle beskriva värmen? Det är en torr och het värme. Det blåser i och för sig en svag kvällsvind nu men den är varm, nästan het. Det som känns som att någon står och kör med hårtorken över balkongen”, skulle jag säga och känna mig nöjd med min målande beskrivning. ”Vi har precis tagit ett kvällsdopp i poolen och hämtat vattenflaskor från frysen, men innan vi ens hann lägga huvudet på kudden var vi klibbiga av svett igen och vattnet i flaskorna hade smält” Här skulle jag komma av mig lite för att jag blev obehagligt medveten om alla som inte har pool, och som det faktiskt är jobbigt för på riktigt, och här står jag och gnäller.

Faktiskt väldigt jobbigt..

 

”Det är förstås jobbigare för folk i inlandet, och inne i stan”, skulle jag lägga till för att prata bort det där med poolen. ”Där har det varit ännu varmare. Det har varit bilköer och parkeringskaos vid stränderna. Bara tanken på att behöva parkera en kilometer från stranden och behöva gå längs vägen i hettan har gjort att vi hållit oss hemma fast vi vet att det är mycket svalare och skönare på stranden. Alla vill ju dit nu”, skulle jag ha kunnat tillägga. Antagligen skulle jag skratta lite nervöst och antagligen skulle jag vid det här laget ha sagt ”liksom” minst arton gånger, men jag skulle inte ha sagt något mer om hur skönt det har varit att ligga och skvalpa i poolen.

Vi var faktiskt en sväng till stranden på kvällen, men det berättar jag inte. Det passar inte in i narrativet.

En ovanligt färglös solnedgång!

 

”Ur kranarna kommer det bara varmvatten”, skulle jag sedan fortsätta som om inget hade hänt. ”Man måste i alla fall spola ett bra tag innan man får lite svalare vatten. Ungefär som när man står och huttrar i badrummet på vintern och väntar på varmvatten fast tvärtom”. Nej! Det där sista var helt irrelevant och onödigt, det hör inte alls dit, men det kunde de ju klippa bort.

”Exakt hur varmt det varit här som mest? Enligt termometern på bilens panel var det 47 grader när jag åkte till apoteket och köpte huvudvärkstabletter i dag på eftermiddagen, men det är kanske inte helt vetenskapligt (jag kommer inte på något bättre ord). 44 grader säger de att det varit här idag och 45 komma nånting har det varit på flera håll. Det är många värmerekord!”

Bild från facebook. Cascais i fredags eller om det var lördags.

I bilen i lördags.

 

Här skulle jag ha varit på väg att säga något djupsinnigt om frånvaron av kyla, men bli avbruten. Den varma luften skulle nämligen fyllas av ljudet av ylande sirener. Jag skulle flämta till och andlöst utropa (hur man nu gör det) att ”Jag hoppas det inte brinner någonstans i närheten!” och medan jag med ett öra lyssnade efter fler sirener skulle jag (simultankapacitet!) ha berättat om att det faktiskt brinner ordentligt och ganska okontrollerat i Monchiquebergen i Algarve, ungefär två timmar söderut. Från balkongen skulle vi se fler blåljus på väg mot oss (de skulle kunna zomma in) och när de närmar sig hör vi sirenerna igen. Och igen. Nu har jag plötsligt ett helt TV-team på balkongen, hur gick det till? Var det tidningen, radio eller teve jag skulle vara med i?

Ingetdera faktiskt. Det är faktiskt bara vi i vår familj där på balkongen och jag har inget glansigt nattlinne och jag pratade varken med Aftonbladet eller SVT, men allt det andra är sant.

occurenciaativas.pt, den sajt jag kollar på när det luktar bränt eller när jag hör sirener yla får jag till min förskräckelse mina farhågor bekräftade. Det brinner faktiskt i en grannby, cirka fem kilometer från oss och att 52 brandmän och 17 brandbilar bekämpar elden.

 

Det blåser inte från det hållet, för ovanlighetens skull. Nu blåser det från Sahara av värmen att döma, och därför når ingen brandlukt från grannbyn till vår balkong. Jag är ändå orolig och väldigt svettig och går och tar en (någorlunda) kalldusch. De andra somnar före mig och klockan 02.42 när jag går och tar ett nattdopp i poolen har sajten uppdaterats och talar om att branden i grannbyn är släckt. Det är fortfarande 34 grader varmt, men till slut somnar jag.

Nu är det snart kväll igen och jag tror att jag känner en viss svalka i kvällsbrisen i kväll och kanske är värmeböljan över för den här gången. Måtte det inte bli fler! Jag undrar om vi hade haft det så här varmt hela sommaren om det inte varit för den där anticyklonen (lågtrycket) som alla gnällde på. Den som låg lite lägre än vanligt ute vid Azorerna och skjutsade in moln och till och med regn över Portugal hela sommaren fram till nu. Om det bara är tack vare det som det inte har varit hett som i en varmluftsugn hela sommaren och om det är sådana bakugnssomrar vi har att vänta i framtiden. Jag hoppas verkligen inte det.

Kvällsbrisen är svalare ikväll som sagt, men vi sover nog på balkongen en natt till.

Det var allt från Bortugal för idag. Nu över till vädret och därefter sportnytt!

Temperaturen kommer att sjunka med 8 grader till i morgon, då vi alltså kan vänta oss svalkande temperaturer strax under 30. På tisdag morgon blir det nog en fuktig dimma på förmiddagen som nästan liknar regn. Det tycker jag om. Sedan börjar det blåsa nortada. Då kommer Sverker antagligen att åka och vindsurfa.

 

Det ser ut att bli lite svalare temperaturer och risk för regn i Hendaye, dit tågresan går i slutet av veckan. Vi kanske kommer att behöva paraply?!

Nu över till Sportnytt. Idag surfade Åsa för första gången på evigheter. Det var små fina vågor och jättevarmt så hon hade ingenting att skylla på. Det gick förstås inte så jättebra, men hon stod upp i skummet och åkte ganska långt tre gånger.

 

Tack och god kväll!

Kommentarer
 1. Pingback: Sju skäl att älska vintern i Portugal – Bortugal

 2. Pingback: Bortugal | Varför brinner Portugal?

 3. Instämmer i att 43 gr är något för varmt, min smärtgräns går vid 30. Hade äran att få uppleva dessa tre dagar av extremvärme i Lissabon, inte så gött. Enligt ”varmt som fan”-kartan så verkar de vara betydligt grövre i sitt språkbruki den nordvästra delen av landet än övriga./ Pärra

  • Ja usch, 43 grader inne i stan är ganska outhärdligt! Det finns säkert värre uttryck också som togs till under värsta hettan! Jag hade roligt åt google translate misslyckade försök att översätta uttrycken! /Åsa

 4. Ja, det här var ju en onödigt varm period! Skönt att den var så kortvarig, men bränderna är hemska. Vi har inte heller AC, och för att slippa 44 grader körde vi 10 mil norrut till Peniche som endast hade 26. Men det skulle vi inte ha gjort. Vet inte om det var den varma asfalten, men vi fick punktering när vi åkt därifrån. Nisse tyckte INTE att det var kul att ligga på glödhet asfalt och byta däck på den trafikerade IP6 men han gjorde ett bra jobb och vi kom hem.

  • Åh nej! Stackars Nisse!
   Smart annars att åka till Peniche. Där verkar det alltid vara minst 10 grader svalare fast det ligger så nära. Nu alltså en temperaturskillnad på 15-20 grader bara en dryg timme från Lissabon! Det skiljer ofta cirka tio grader mellan Cascais och ständerna i Sintra också…/Åsa

   • Visst är det är smått fascinerande att det skiljer så många grader på så kort sträcka! Nu har ju temperaturen återgått till den normala, men det är bra att hålla koll på närområdet.
    För mig (och de i sammanhanget ovetande hundarna) är Nisse en hjälte 🙂

 5. Hej Åsa,
  Underhållande läsning som vanligt med härlig humor och tyvärr lite real dramatik också.
  Jag har haft min vindsurfing bräda på vinden i fem år nu. Sist jag var ute höll jag på att förlisa. Som tur var så tog strömmen mig in i landet upp i floden med hög fart. Nu blir man ju bara mer och mer harig med åren.
  Ha en fin dag,
  Christian

  • Ja det kan vara förnedrande. Vindsurfar gór jag bara i skyddad verkstad, dvs i lagunen, så jag inte bär av ut till havs. Ibland klarar man sig utan att ens bli blöt! Men vågsurfing är förnedrande på riktigt!

 6. Det är verkligen jobbigt när det blir FÖR hett. Är ju vad jag förstår ännu värre hos er i Portugal än här i södra Frankrike. Men vi har hett nog tycker jag! Vi har inte heller AC (jo, när vi kör har vi det, men inte när vi står stilla) och pool har vi ibland, men inte jämt. Svårt att få något alls gjort i hettan … Vi får massor av tips om att ”se detta” och ”missa inte detta”, men vi ligger mest och flämtar och missar det mesta 😉

 7. ”Ungefär som när man står och huttrar i badrummet på vintern och väntar på varmvatten fast tvärtom.”

  Precis vad jag har tänkt många gånger, jag med. Kunde det liksom inte vara tvärtom? Vad ska jag med varmvatten till just nu?

  Fast vi har inte haft det lika varmt som hos er eller i övriga Spanien, vi har haft det som vanligt här på Solkusten. I dag har det varit 35 grader, 31 i poolen. Fullt med medusor i havet därav inga besök dit. Men såg att i dag hade det i alla fall varit lite varmare i havsvattnet och inte fullt så mycket maneter.

  • Ja det är ovanligt att det hr varmare vid Atlantkusten än vid badbalhan 😉 men det ska vara en första gång för allt!
   Jag kan meddela att Atlanten intw kylts av det minsta utan var lika iskall som vanligt. /Åsa

 8. Kul med en uppdatering! Har undrat lite hur ni har det i hettan.
  Mina föräldrar är nere i Sydöstra hörnet av algarve och berättade att de haft runt 40 grader, som ni. Det gällde att hålla sig inne o ha på ac:n. Försöker höra av mig dagligen för jag blir lite orolig över både värmen och bränder som rasar i närheten. Det är ju på ett sätt tur att portugal haft en del regn tidigare i sommar, då råder det ingen extremtorka som gör det än mer lättantändigt. Skönt att graderna verkar sjunka lite nu också!

 9. Tycker det blev ett väldigt trevligt inslag i nyhetsflödet. Även om er värme så klart inte är trevlig. Men en skön ton och personlig touch. I like! Hoppas verkligen värmeböljan drar bort och ger er lite behagligare väder.

  • Nej det blir otäckt med för mycket värme. Särskilt om det brinner också! Jag blev orolig på riktigt när det brann i grannbyn. Annars gick det ingen större nöd på oss egentligen mer än att man pustade och svettades en hel del. Det fanns många som led på riktigt och bränder som de fortfarande inte släckt tyvärr. Fór mycket värme är definitivt inte bra!

 10. Oj! Och oj igen! Vi ska nog inte gnälla över våra bara 32 grader i Sverige! Hoppas att ni kan sova lite i värmeböljan i alla fall! Här har temperaturen sjunkit till bara 19 grader ikväll – det känns riktigt kyligt efter tre månader med runt 30 varje dag………

 11. En jädrans bra liverapportering måste jag säga.
  Ta det varsamt….där jag bor har vi 32 grader idag och luftfuktighet på 75%. Räcker gott och väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *