Sju skäl att älska vintern i Portugal

Det borde finnas många skäl att föredra den portugisiska sommaren framför vintern, men just nu kan jag bara komma på två, och det skulle då vara att på sommaren är det varmare och dagarna är längre. Men hur tungt väger det? Inte så tungt som man kan tro, har det visat sig. Inte för oss i alla fall, vilket känns lite konstigt att medge eftersom det ju var mycket på grund av längtan efter ett varmare klimat som vi lämnade Norden och flyttade hit. Inte bara, men ändå.

Varför flyttar ni inte till ett tropiskt land när ni ändå håller på? undrade folk faktiskt när vi sa att vi skulle flytta till Portugal. Är det egentligen tillräckligt varmt där? frågade en del. Tillräckligt varmt för att motivera en flytt med allt vad det innebär, tror jag att de menade. När vi damp ned här var det i alla fall mer än tillräckligt varmt. Mer än 40 grader var det ofta en första sommaren, och sedan dess har vi upplevt riktigt hetta ibland, så vi vet minsann att det inte är så att ju varmare desto bättre.

Vi undrade kanske också varför vi inte flyttat till ett ännu varmare land den där första vintern och då speciellt innan vi fått i gång värmaren och fixat ved, men med tiden har vi liksom vant oss vid att bara ha 16-17 grader inomhus faktiskt, så nu behöver vi inte gnälla på det heller.

Vi har nog ställt om termostaten lite sedan vi flyttade hit. Vi håller oss gärna undan solen de varmaste sommardagarna och äter till exempel sällan utomhus på sommaren för vi tycker det är för varmt. På vintern däremot sitter vi gärna i solen och äter. Då värmer solen skönt! Vi börjar nästan inse att vi – i alla fall på många sätt – faktiskt gillar den portugisiska vintern mer än den portugisiska sommaren. Otippat! Det skulle ju vara lite baksidan med det portugisiska klimatet!

Att vi uppskattar vintern och gläds åt att årstiderna växlar lite och man får en liten paus från värmen kan kanske också bero på att vi är nordbor i kropp och själ och helt enkelt inte är skapta för ständig värme. Det blir tröttsamt. Man blir lat och slö av det i längden känns det som. Det kan också bero på följande sju skäl att älska den portugisiska vintern:

 1. Det är inte lika trångt på stranden. Det är inte så kul när man knappt får plats med handduken utan måste frottera sig (Obs! Ordvits!) med halvnakna främlingar och man måste kryssa mellan andras handdukar för att ta sig till vattnet och tillbaka, och alla andra med. På vintern är stranden mer av en naturupplevelse än ett socialt event, och vi är mer lagda åt det naturupplevelsehållet än åt det andra hållet.
 2. Det är inte lika trångt på parkeringarna. Att behöva parkera långt bort och gå med all utrustning till stranden är jobbigt. Det och trängsel har jag skrivit om här. På flera ställen behöver man också betala för parkeringen på sommaren. Hela 8 Euro för en dag på Guincho kan det kosta! På vintern är det gratis.
 3. Man får ha med sig hunden till stranden. Så fort den officiella badsäsongen är över, någon gång i oktober, är det okej att ta med sina vovvar till stranden. Bra för oss som har hundar och för hundarna förstås!
 4. Det är inte lika klibbigt och stekhett i Lissabon som på sommaren, så på vintern är det mycket skönare att utforska vår favoritstad. Det är inte heller samma trängsel där som på sommaren då turisterna är fler.
 5. Man kan elda i brasan! Det är något visst med det! Sedan november började har vi inlett dagen med frukost vid brasan och avslutat den där också, nästan varje dag.
 6. Man slipper raka benen stup i kvarten! Man kan komma undan med att vara lurvig om benen i flera veckor under jeansen utan att någon märker det. Kanske inte ett så övertygande argument, men jag har några extra i bakfickan, ifall detta inte duger.
 7. Det är skönare att springa när det är svalt och friskt. Allt över 20 grader tycker jag är klibbigt och obehagligt att springa i, så under de varma månaderna måste man springa innan solen börjar värma eller när solen är på väg ned eller har gått ned, vilket krockar lite med frukost och middag tycker jag. Även vandringar och promenader i allmänhet gör sig bäst i lite friskare väder än i sommarhettan.

Ett extraskäl för säkerhets skull: Det blir grönare. Efter sommaren är det rätt torrt och trist i i naturen, men så fort det kommit något vinterregn vaknar naturen liksom till liv, ungefär som den gör i Sverige på våren. ”Sig regnets strålar närma, till allt som varit dött, lalaalalaalalaala, och allt blir återfött!”. På vintern alltså. Det är också mindre brandrisk på vintern, vilket kan räknas som ett nionde skäl, eller ännu ett litet extraargument ifall någon fortfarande tvivlade.

Till fördelarna med den portugisiska vintern kan också räknas att den inte är som den svenska vintern, som jag överlåter till någon annan att älska och som jag har ett väl fungerande distansförhållande till. Det gör den portugisiska så kallade vintern mer njutbar att den pågår parallellt med den svenska ”riktiga” vintern, som man då så att säga kan njuta av på avstånd, för att man inte är där. Det är något särskilt med att bilder på snö börjar synas i flödet. Då påminns jag om att uppskatta att jag kan springa i solen, på barmark, utan mössa och vantar och broddar och pannlampa, och utan att för den skull behöva svettas lika mycket som på sommaren.

Mer om portugisisk vinter.

Sju vinterbilder och en väderprognos får avsluta:

Ingen trängsel, inget tjafs!

Vårkänslor, julstämning, same same!

Tjuvarnas marknad

En kaffe i solen på en uteservering i Lissabon är godare på vintern.

Kommentarer
 1. Det är så roligt att läsa din blogg och få följa livet i Portugal. Vi funderar ibland på att ta vårt pick och pack och bosätta oss på varmare breddgrader, men det är alltid oro för barnens anpassning som stoppar oss. Vår son får kämpa lite i skolan här hemma och vi vill ju inte ställa till det alltför mycket. Vore jätteintressant med ett blogginlägg om hur det gått för era barn i skolan och om de hade lätt för sig i svenska skolan/hur övergången blev. Eller om du har några generella tips o råd 🙂

  • Ja, nu har det varit lite glest med skrivandet här på grund att jag haft mycket annat i huvudet, men kul att höra att någon fortfarande har glädje av Bortugal! Gällande våra barn och skolan så hade de inte ens hunnit börja i svensk skola när vi flyttade, så hur de hade trivts där vet vi inte. Vi var också oroliga för hur de skulle palla att gå i portugisisk skola, men det har – trots allt – gått mycket bra. Jag tror dock att det är väldigt individuellt hur det går, så det är svårt att säga hur någon annans barn skulle uppleva en sådan omställning. Det beror nog en del på ålder och allt möjligt. Här har jag skrivit mer om skolan: https://www.bortugal.se/portugisisk-skola-plus-och-minus/

 2. Vilket härligt inlägg! Som planerare av flytt till Portugal så uppskattar jag din blogg nåt enormt. Har nästan tänkt skriva till dig och be om ett vinter-inlägg, men hittade detta idag! Har varit orolig över just vintern då alla säger att man fryser så inomhus just, men har tänkt att man får lösa det med en kamin 🙂 Återigen tack för en kanonbra blogg!

  • Ja med en bra kamin och gärna fönster i söderläge kommer man långt! Kyligt på morgonen och kvällen har vi men framför brasan är det mysigt och under dagarna värmer solen upp. Vi har vant oss, och den här vintern har vi inte ens satt på värmen. Bara brasan och solen som värmer!

 3. Hej!
  Bor i Barcelona, Spanien och det känns som att jag kunde ha skrivit samma inlägg 😀 Vi flyttade också från Sverige mycket pga av klimatet (min man är dessutom italienare) och i början tänkte jag att sommaren är det som är bäst här vid Medelhavet, men nu efter 5 år är det definitivt vår,och framförallt höst och vinter jag älskar mes,t av i princip samma skäl som du uppger 🙂 Min italienska man tycker fortfarande dock heta sommardagar är bäst även här. Och jag har också insett att jag aldrig skulle vilja bo i ett tropiskt klimat utan verkligen uppskattar årstidernas förändringar, dock i lite mildare variant här vid Medelhavet. Stortrivs i detta klimat 🙂

 4. Klimatet är ju huvudskälet till att man vill flytta till Portugal, åtminstone i mitt fall. Just nu den 28/11-2021 har vi 4 minus och snöbyar där jag bor. Hatar när det blir kallt, allt går trögare inklusive mina egna leder och muskler.

  Ni har med era äventyr med portugisisk byråkrati skapat en viss oro om det är värt att flytta till ett mer passande klimat.

  Jag och krånglande myndigheter går inte bra ihop. Men man borde ju ha tid med det när man inte har ett 40h jobb att lägga energi på.

  Ekonomiska skäl och en fru som drabbats av stroke har dock lagt ett för stunden oöverkomligt hinder i vägen så man får nog bli kvar på den breddgrad som man är van vid.
  Livet blir ju aldrig som man tänkt sig ändå 😉

  Man kan ju ändå inte bli lite avundsjuk på hur ni har det och hur bra ni och era flickor har anpassat sig till livet i ett nytt land.

  Fortsätt skriv om er vardag så man kan drömma sig bort från mörkret och kylan som råder här i upp i norr, om du bara visste vad man gillar det.

  Har bara en fråga, om nåt som du aldrig nämt, märker ni någonsin av att ni bor i en jordbävningszon?

  • Jag tror också att klimatet väger tungt för de flesta, och då tänker man främst på sommaren och tänker att de kallare månaderna får man stå ut med, men det finns alltså en hel del skäl att uppskatta ”vinter”-månaderna.
   Gällande byråkrati så behöver man inte råka ut för så mycket sådant alls om man inte krånglar till det med husköp och annat. Man kan också få bra hjälp med exempelvis det där första, att registrera sig rätt och så. LC Consulting har jag tipsat om i tidigare inlägg.

   Beklagar att din fru drabbats av detta och hoppas hon får bra vård och rehabilitering. Livet blir som sagt inte alltid som man tänkt sig, och vi är medvetna om att vi är priviligerade nu, men också om att även vi kan drabbas av ungefär vad som helst när som helst. Jordbävning till exempel! Det har jag skrivit om faktiskt så här har du extra läsning idag om du inte läst detta inlägg förut! https://www.bortugal.se/skalvet-och-stora-skalvan

   Jag fortsätter skriva, fast inte varje dag när november är slut.

 5. En till.

  Och hur trist vore det inte om det inte fanns fyra årstider?!

  Dessutom: allt det goda man kan äta på vintern. Granatäpplen och persimonfrukter och grelos och alla saftiga citrusfrukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *