Frysa inomhus? (Lucka 14)

Via något nytt tillägg kan jag numera se hur folk hittar till Bortugal. De flesta har hittat hit via Facebook, men en del halkar in hit till Bortugal via google. Någon hade googlat ”frysa inomhus” och hamnat här. Frysa inomhus? Ja jag kanske skrev något om det när jag skrev om Clara på min språkkurs. Och ja, jag fryser nog lite när jag känner efter. Det är ju (portugisisk) vinter, och vi har inte satt på värmen, vilket innebär att det på kvällningen när solen gått ned och det blåser kallt från bergen är kanske tio grader utomhus, och inomhus kanske …tolv? På morgonen när man vaknar har temperaturen sjunkit ytterligare!

Tio grader enligt kylskåpsmagneten i morse!

Tio grader enligt kylskåpsmagneten i morse!

På dagarna stiger temperaturen till 17-18 grader härinne om det är soligt tack vare att vi har mycket fönster mot söder, i de rum som ligger så till att solen kommer åt att värma upp. Det är egentligen mitt bästa tips till folk som funderar på att köpa hus eller hyra hus på vintern i Portugal, se till att huset har fönster som vetter åt söder! Hos oss är det som tur är bara en toa och ett badrum som inte alls värms upp av solen, vilket innebär att de inte värms upp alls, så man sitter inte och häckar på muggen i onödan

Jag vet inte om vi är mer vana än nordbor i allmänhet, då vi under tiden vi byggde huset i Vikingshill bodde många år i en stuga med dragiga golv och fönster, och när vi sedan flyttade in i en del av vårt bygge hade vi till att börja med, under de första åren där, bara braskamin som uppvärmning. Vi hann i alla fall få känna på golvvärme i två år innan vi flyttade, men nu är vi tillbaka på kalla golv igen! Det innebär att man går runt i pälsfodrade tofflor eller uggstövlar och fleece eller ylletröja inomhus och försöker hålla igång helt enkelt! Ska man sitta och läsa eller skriva en dag då solen lyser med sin frånvaro gör man det helst framför brasan.

Bästa platsen!

Bästa platsen!

Varma uggisar istället för golvvärme!

Varma uggisar istället för golvvärme!

Vi har även en sorts värmeapparat, som gör några graders skillnad, i alla fall i vardagsrummet, om man har den på alltså! Första vintern tog det ett bra tag innan vi fick igång den. Vi hade nog gett upp om den och trodde att det var en A/C, eftersom vi bara fick den att blåsa kalluft, men så en dag ringde jag förre ägaren och fick veta att det fanns en kod som man behövde för att ändra värme till kyla. Tack för den informationen!

Nej den är inte på!

Nej den är inte på!

Nu har jag förstås glömt koden, och jag har varken skrivit upp den eller ned den, så jag får väl ringa upp igen när vi tröttnat på att frysa. Hoppas han inte glömt den också! Om vi inte redan tröttnat på att frysa? Njae.. vi börjar vänja oss tror jag.

Barnen klagar ingenting, de springer runt halvnakna som vanligt och man får tjata på dem om att ha sina tofflor på sej, annars går de lika gärna barfota på de kalla golven. Sverker är inte heller frusen fast han i stort sett saknar underhudsfett. Det var faktiskt det första jag fick veta om Sverker. Det var så han presenterades för mej; ”Det här är Sverker, han har inget underhudsfett”, och då blir man ju genast lite nyfiken på personen! Till råga på allt är han nästan dagligen ute och surfar i kalla havet även i regn och rusk, utan underhudsfett och allt. Så det är mest jag. Som tänder brasan. Som tar varma bad och dricker stora rykande muggar med te. Och nu i december har jag ju glögg! Fast det känns faktiskt som att till och med jag börjar vänja mej vid att inte ha värme inomhus. Jag frös mycket värre i fjol, och då hade vi ändå apparaten igång!

Soliga dagar är det inga problem, men när det regnar och är ruggigt som det är den här helgen, får man ha strategier. Baka och koka soppa. Dammsuga och hålla igång, ta en promenad och ett varmt bad.

Pepparkaksbak till julfika med Fridas klass på måndag!

Pepparkaksbak till julfika med Fridas klass på måndag!

Bokstavsminestrone och halvnaket barn.

Halvnaket barn med lördagsmiddagen: Bokstavsminestrone

Ligga nära varann!

Ligga nära varann!

Vi har förstås pratat om att installera någon sorts värme, men det är ju ett stort projekt, så det kräver lite efterforskningar före. Solpaneler på taket borde vara idealiskt! Kanske nästa år!

Det blir mycket kondens på fönstret när det regnar ute och man lagar mat inne!

Det blir mycket kondens på fönstret när det regnar ute och man lagar mat och andas inne!

Väldigt mycket!

Väldigt mycket!

Jag googlade också på ”frysa inomhus” och hittade  den här  med svenska rekommendationer kring inomhustemperaturer, och den här om Johnny som tycker 21 grader är för kallt och då tänkte jag ju på alla gamla i Portugal som bor i ouppvärmda hem. I tidningen läser jag att  ca 20% av portugiserna inte har råd att värma upp sina hem, oavsett ålder och hälsa. Men de kanske har vant sig?

 

Kommentarer
  1. Pingback: Sju skäl att älska vintern i Portugal – Bortugal

  2. Pingback: Bortugal | Bortugal fyller tre år!

  3. Jag bor i Madrid, och här hör det också till att frysa inne på vintern…och jag hatar det. Vi har ok isolering och bra element, men värme är över dubbelt så dyrt här som i Norden, så vi måste vara lite sparsamma. Vi går ordentligt påklädda hemma men betalar ändå 150-200€/vintermånad (november-mars ungefär) för värmen.

    • Ja elen är dyrare här i södern! Men å andra sidan är det kallt längre i Sverige, så då får man värma upp och betala för det dubbelt så länge! Men man fryser inte inomhus…

  4. Åh så glad jag blev när jag hittade denna trevliga blogg ( eller rättare sagt var det min man som gjorde det ) . Vi har ett litet hus på Silverkusten , vårt ” andra hem ” . Ler igenkännande åt många inlägg och har nu lagt upp denna som favorit på hemskärmen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *