Lucka 11: Dubbel glädje över snö

Jag har ju så mycket att glädja mig åt i livet att jag inte behöver snö också, ända kan jag numera också glädja mig åt snö. Ja, här i Portugal finns det ju ingen snö om man inte sätter sig i bilen och kör till Serra da Estrelatrakten, men jag kan glädja mig åt andras glädje över snö. Sedan ungefär ett år tillbaka får jag nämligen meddelanden från Sverige från före detta elever, portugiser som lämnat Portugal för Sverige och nu upplever Den Första Snön. Delad glädje är dubbel glädje.

Jag minns hur den känns, hur ljuset och till och med ljuden ändras när den första snön fallit. Det är ju egentligen väldigt exotiskt, speciellt för någon från ett liv där snön inte faller om vintern och aldrig har gjort det.

”Åsa, jag är i Sverige nu och det finns snö!” skriver de och skickar med bilder på snön, som att jag inte visste hur den såg ut, kändes, smakade, luktade, betedde sig.

Ja de hamnade på sniskan, men ni vet ju hur det ser ut.

 

Jag blir lika glad varje gång, kanske inte över att se snö men för att jag har före detta elever som hör av sig till mig för att berätta om sin första upplevelse av svensk snö. Några provar till och med att åka skidor!

Min glädje över dessa meddelanden från snön är dubbel, för jag också glad över att jag själv slipper uppleva den. Snö är vackrast på håll! Väldigt vacker är den på Flygande Drydens instagram också.

Hoppsan! Missat att gilla! Gå in och gilla på https://www.instagram.com/dryden/

 

 

Här sitter jag alltså och glädjer mig över snöiga hälsningar och vackra bilder av snö, och över avståndet mellan mig och snön. Sedan går jag ut och gläds åt barmarken och grönskan här i Bortugal.

 

Kommentarer
 1. Tack för delningen Åsa!

  Alltså, det är fantastiskt fint här nu och jag skulle inte vilja vara utan årstiden med snö. Hellre det än mörkt slask och plusgrader som resten av Sverige söderut. Det där som bilderna visar, i alla fall de från Östersund, är min promenadväg till jobbet. Livskvalitet! Fast uppenbarligen inte enligt alla kommentarer i det här inlägget. 😉

  • De bor nog mer i slasket, eller så är de frusna av sig. Det kanske är så att de som gillar min blogg gillar sol och värme? men det är som sagt vackert med snö. Särskilt på dina bilder! /Åsa

 2. Det gör du rätt i att glädja dig att det är snöfritt året om. För att här snön är också mörker, slask, och moln. Här sitter jag hem i Skåne mitt i vabbandet och längtar efter lite sol även om det är kallt. Som behagar visa sig en gång varannan eller var tredje vecka. Och behöver vara tacksamt för den stora murgrönan att villa ögonen på för att övriga grönskan kommer inte på 4-5 månader.
  Det var lite annorlunda när jag bodde i Bulgarien för 20 år sedan. Där kunde jag glädja mig för snön. Ibland. För att solen var inte bort mer än 2-3 dagar, för att kylan var torrare och för att vintern var 3 månader. Och sen var det slut. Dock frös jag också mer. Husen på den tiden var oisolerade, så det var kallt både ute och inne. Svensk värme i husen är toppen:).
  Ja, man kan inte få allt. Men hade jag möjlighet så skulle jag också valt Portugal. Inte bara för vädret och naturen men också den vänliga sociala klimatet. Den – människor emellan.

 3. Jag är glad men mitt i snön! Har bara haft ett vitt dygn hittills i år och eftersom alternativet inte är sol, värme, blommor och bad, utan mörker, regn, grus, gegga, allt i bruna toner, så ÄLSKAR jag snö på vintern. Hurra för allt det vita och vackra!

 4. Snö ja, den har tydligen fallit rejält i göteborg och jag är bara glad att den kom nu och inte om vecka. Då hinner förhoppningsvis landvetter, och andra flygplatser som tvingades stänga igår, att komma ikapp med vinterberedskapen inför nästa helg då jag flyger hem! Vill helst slippa bli strandad vare sig på Portos flygplats eller bytet i Bryssel, peppar peppar

 5. Jag saknar inte heller snön! Har faktiskt inte sett en enda snöflinga på 11 år. Men jag minns de hemska dagar när snön vräkte ner och man blev insnöad. Värst var det när man hade jobbat nattskift och inte kunde köra bilen hem på grund av oplogade vägar och gator. Ibland blev man tvungen att lämna bilen längst nere i backen och sedan pulsa genom snön hem. När man sedan vaknade på eftermiddagen så var det bara att gå ner för att hämta bilen och så klart hade den blivit inplogad av snösvängen. Så det är verkligen inga trevliga minnen jag har av snö i alla fall.
  Här är det bättre men igår och inatt var det storm och skyfall. Inte så trevligt det heller. Fast det är ytterst sällan det är ruskväder här och nu tittar solen fram igen. Snart dags för morgonpromenaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *