Snö i Portugal!

Vi tog faktiskt med oss skidor och snowboard hit när vi flyttade. De fick ju plats i containern, och det finns faktiskt ett skidområde tre timmars bilkörning norrut i Serra da Estrela, men vi kommer inte att åka dit den här vintern heller. Det är liksom för nära inpå. Det har inte gått tillräckligt lång tid sedan vi längtade bort från vintern.

Ibland frågar jag Sverker liksom på skoj innan vi somnar om han satt i motorvärmaren. För det mesta tycker han inte ens att det är roligt, för han vill inte ens bli påmind om vinter och snö. Ingen skidsemester i år alltså.

Serra-da-Estrela_pistemap1

Okej det är kanske inte alperna precis, men man skulle kunna åka ett par åk..

Okej det är kanske inte alperna precis, men man skulle kunna åka ett par åk..  (lånad bild)

SERRA-DA-ESTRELA-VISTA-PARCIAL-DE-MANTEIGAS

Manteigas i Serra de Estrella, tydligen. Googlat fram bilden. Ser ju rätt fint ut!

 

Vintrarna innan vi utvandrade var sjukt långa, kalla och snörika. Sedan vi emigrerade verkar det ha kommit av sig med vintrarna däruppe, i alla fall i Stockholmstrakten.

Här däremot säger folk att det var längesedan de hade en så kall vinter. Nu får allt våren komma snart, säger de! Nu får det räcka med kyla! Jag tror de har dåligt minne bara, för jag tycker det var kallare förra vintern. Den här vintern har vi ätit lunch ute i solen säkert hälften av dagarna, och då tycker jag inte man kan klaga!

Däremot var det inte bara gnäll när folk gnällde på att det regnade mycket förra vintern. Vi vet ju inte, vi hade inga andra portugisiska vintrar att jämföra med, men nu har jag läst i tidningen att förra året var det regnigaste i Portugal på 25 år. Visst regnade det var och varannan dag förra vintern, men det var inte värre än oktober november i Sverige. ÄNTLIGEN, sa folk när ”vintern” var över och våren kom i mars. De hade inte stått ut en dag till med regn och kyla. De har ingen ANING, tänkte vi.

I dag pratade jag med en portugisisk dam som var bosatt i New York men var här och besökte släkt och familj. Visst, i New York är det snö och kallt nu, som i Sverige, sa hon, men man behöver inte frysa, för alla byggnader är väl uppvärmda. Det måste de ju vara när det är så kallt som det blir där, men här är det inte tillräckligt kallt för att man ska göra något åt det. Här får folk sätta på sig en tröja extra och bita ihop, för det är liksom varken kött eller fisk. Hon sa så. Det är inte tillräckligt kallt, och inte tillräckligt länge.

Nu läser jag i tidningen om snö i Portugals norra inland. Områden högre belägna än 800 meter. Där snöar det, och det är tydligen normalt. Då kan man inte längre säga att det varken är kött eller fisk, utan då måste man väl ändå ha väl uppvärmda hus? Hoppas jag, för deras skull. Men jag är inte helt säker.

ng3856567

De har snöplogar i alla fall!

ng3856565

Är det varmt i stugorna tro?

ng3860899

Har de långkalsonger och raggsockor?

ng3860919

Bilderna är från Jornal de Noticias. Jag håller mig här där det är snöfritt så länge, men det är coolt att den finns där, i fall vi börjar sakna den. Snön.

Gillar ni snö?

PS. Det här är mitt 99:nde inlägg!

 

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Lucka 11: Dubbel glädje över snö

 2. Vi går i shorts och linne medan portugiserna har vinterstövlar och pälsjacka. Men det blir ju skillnad när man har kallt inne och alltid är frusen! Som svensk är man ju van vid att det är varmt inne… Nu har ställplatsen börjat med ofoget att stänga av elen på nätterna, men vi värmer med gasol. Det går åt mycket gasol för att få värme, men påfyllningsstationen är nära och det är inte så dyrt…

  • Ja ni har några grader varmare än oss nere på Algarve, men just nu klagar vi inte på vädret här heller! Jag läste om elproblemen, men blir det verkligen så kallt på nätterna inne i en husbil? Det är ju inte så stort utrymme.. värms det inte upp lite av kroppsvärmen och så? Räcker det inte med varma täcken och gosig pyjamas? Vi har ingen värme på i våra sovrum! Jag brukar svära lite innan jag kommit in under täcket och det blir varmt där, och det tar emot lite att lämna sängvärmen på morgonen, men det känns ovärt att brassa på där med en massa dyr el. Bara solen går upp värms det upp. Nu till helgen väntas i och för sig ruskprickväder = extra svordomar!

  • Haha! Snygga långkalsonger! Vi har också eldstad om tur är och håller oss intill den kyliga kvällaar! Jättemysigt! Den kunde förstås vara mer värmeeffektiv…. Rocket stove måste jag kolla upp! Tack, Aura! Och vilket vackert namn du har!/ Åsa

 3. Hej Åsa,

  Ja, det kan snöa reelt i norra och mellersta Portugal, t.ex. i Arganil, men vädret har allmänt blivit mildare. Även i de gamla hus i Coimbra fanns förre i tiden, någon slags vattenburet uppvärmningssystem men moderniteter ansåg dessa som onödiga och de flesta togs borta. Alla hus i norr har brasor…men mycket utav värmen går åt att värma kråkorna uppe i skorstenen…
  Se till att din Sverker bygger en ”rock stove” i huset….så får ni det varmt och behagligt….
  Må så gott….Aura

 4. Ja, jag tycker om årstider, och snö hör vintern till. Jag gillar däremot inte slask, så förra vintern tyckte jag var trist. Den här vintern artar sig bättre, i Stockholmstrakten i alla fall.

  • Det är ju vackert med snö på vintern, jag håller med, Sofia! Jag tycker det är bra att vi har någon sorts årstider här med. Vintern är jätteskön! Hög klar luft och friska vindar! Som svensk höst. (Fast ibland regnar det ju..:( ) Perfekt väder att springa i. Tror inte det skulle passa mej med tropisk värme jämt, men än så länge saknar vi som sagt inte snö. Däremot kanske jag tycker Sverige har vackrare höstfärger än vi har här. Här är vintern grön. Grönare än sommaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *