Vinter i Portugal

I Portugal finns det ingen vinter har jag ju hävdat i tidigare inlägg och det hade jag tänkt stå fast vid. Visst, enligt kalendern börjar vintern den 21  december klockan 10:44 och slutar den 20 mars klockan 10:29  men det finns inte mycket i verkligheten som styrker detta. Enligt fröken Fátima är det vinter emellan det att träden tappat löven tills de får små gröna musöron igen, men det finns gott om träd som bär frukt och blommar just den här tiden på året också, så jag har inte övertygats av det argumentet heller. Det liknar höst med inslag av vår, det känns som höst med inslag av vår, alltså är det höst med inslag av vår, och inte vinter.

 

Våra nísperos i januari i år

Våra nísperos (mispel) i januari i år

Sverker skördar.

Blommor från eukalyptusträd som blommar för fullt nu.

Nej inte så vintrigt. Sverker and the boyz vid Praia Grande i februari.

 

Årets så kallade vinter har varit ovanligt mild. Fram till för någon vecka sedan sov vi med sovrumsfönstret på glänt (gillar att sova svalt men ha varmt täcke), hade ingen värme på, och åt lunch ute med en sol som värmde ganska skönt. Igår gick det att äta lunch ute igen, men idag skiner solen bara med sin frånvaro.

Jag undrar om jag också vant mig vid att vi inte har någon värme inomhus eller om vi faktiskt haft ganska varmt  i huset år, undrade jag högt i samtal med en släkting som var här på besök i januari. Du har nog vant dig! kom svaret, väldigt snabbt. Tydligen har vi inte så varmt inne som vi tror. Termometern brukar visa på femton grader i köket eller så och lite mer i vardagsrummet där solen värmer 300 dagar om året, och där vi har en värmeblåsapparat och brasan om det behövs. Som nu.

Vintrigare än så blir det inte.

Vintrigare än så blir det inte. Typ.

 

Vi hade tur som klarade karnevalen för norrut i Portugal regnade karnevalen inne och kunde inte heller genomföras helgen efter, för då regnade det ännu värre, och skjuter man på det ännu mer blir det för nära påsken, och så nära påsken får man inte fira karneval. Här föll de första dropparna på karnevalstågets sista runda och sedan dess har det regnat en hel del.

carnaval 2016 tisd 030

Oss gör det inte så mycket, vi sitter inte i sjön! Huset och hela byn ligger i en sluttning mot havet och har bra avrinning, men i stora delar av Portugal har den stora mängden nederbörd orsakat svåra översvämningar, förstörda vägar, ras och lerskred. Det är många som drabbats, som fått hem och ägodelar förstörda. Alla floder norrut verkar ha svämmat över brädden.

Det lär vara lag på att ha sitt hus försäkrat, men jag undrar hur många av de drabbade som får någon form av ersättning egentligen. Jag undrar också hur många som inte har någon form av uppvärmning, och om de inte fryser sjukt mycket. Jag är lite sjukligt fascinerad av olika former av naturkatastrofer och dylikt, så jag har läst allt om översvämningarna och sparat en del bilder att dela med mig av.

Alla bilder nedan är från Jornal de Notícias.

Inställda tåg

Lerskred

Âgueda råkade illa ut!

Águeda, 13-02-2016 - Segundo dia de cheias em Águeda. Várias pessoas foram assistidas por os bombeiros, umas pela necessidade de medicação, outras para transporte e comida. (Maria João Gala / Global Imagens)

Águeda, 13-02-2016

Även Coimbra. Här satt vi på uteservering i mars i fjol. Nu står restaurangerna halvt under vatten för att floden Mondego stigit så dramatiskt.

Också Coimbra.

Där tjejerna körde fyrhjuling när vi var där

Där tjejerna körde fyrhjuling när vi var där (min bild)

 

Enligt en granne, han som har en liten vit hund med röd tröja (”Han är frusen av sig, han är ju portugis!”) beror översvämningarna på att det hamnar för mycket skräp och bråte i floderna så vattnet stoppas upp. Om det stämmer vet jag inte.

Att det snöar i vissa delar av Portugal på vintern var något som överraskade mig mycket när jag hörde om det för första gången, och där får jag nog ge mig, det finns nog vinter i norra Portugals inland i alla fall. Vinter som inte bara är höst med inslag av vår. Just nu är det mer vinter i delar av Portugal än det är i stora delar av Sverige faktiskt! Portugal är ju också ett ganska avlångt land.

12736083_10153635318008183_1251025410_n

Montalegre, 14/02/2016 - Neve em Montalegre e Paradela. (Gonçalo Delgado/Global Imagens)

Ser inte detta ut som någonstans i Sverige?! Montalegre, 14/02/2016 (Bilder från Jornal de Notícias)

Montalegre, 14/02/2016 - Neve em Montalegre e Paradela. (Gonçalo Delgado/Global Imagens)

Montalegre, 14/02/2016

 

Våra eventuella planer på att besöka Serra de Estrela (bara för att jag skrev att vi inte kommer att komma iväg dit har jag börjat göra research inför en eventuell utflykt dit i alla fall!) läggs definitivt på is tills vi är säkra på att inte bli insnöade.

Men hör och häpna! Det sägs att det kan snöa i Serra de Sintra natten mellan idag och imorgon! Bergen och skogen där vi brukar cykla. Vilka fantastiska och historiska bilder det skulle bli på Palácio da Pena till exempel! Byäldsten (76 år gammal) hävdar att det snöat en gång förr dessa berg, och det var när han var 11 år gammal. Det kanske stämmer, eller inte.

Men hörrni! Döm om min förvåning när jag tittade ut för att inte missa dramatiken i den sjuttioelfte regnskuren i söndags och såg att det haglade. Mamma det MÖGLAR! ropade någon av tjejerna och så sprang de ut och samlade ihop en hel skål med ”mögel” som vi nu har i frysen.

Bäst att spara, det kanske dröjer 46 år till nästa gång igen?

Bäst att spara, det kanske dröjer 46 år till nästa gång igen? Man kanske kunde använda det när man gör caipirinhas, om man nu gjorde sådana?

 

När vi gick in till byn en stund senare (och hamnade mitt i en skur till förstås) låg små drivor av hagel kvar vid trottoarkanten på sina ställen. I byn träffade vi en grannfru som berättade att hon minsann bott här i byn i 46 år, det vill säga lika länge som jag levat, och aldrig varit med om att det haglat så vi hade minsann varit med om något historiskt! Trodde jag tills jag pratade med fröken Fátima som hävdade att det händer ibland, kanske vart tionde år. Hon har säkert rätt. Hon brukar ha det. (Ni kan se hur det haglar över nísperon på instagram (asawinald) om ni vill.)

Sverker, han var ute och vindsurfade i lagunen när hagelstormen kom. Han pendlar till lagunen dessa blåsiga dagar och är barnsligt ivrig över att få åka fortare än han någonsin åkt på vindsurfingbrädan, och att få använda sina allra minsta segel. Han packar matsäck på morgonen och är borta hela dagen och bryr sig inte om att det regnar i sidled eller ens om det haglar på honom. Han blir ju ändå blöt och tydligen fryser han inte heller (fast han inte har något underhudsfett)

När det blåser lite mer lagom någon dag ska jag också följa med och åka lite.

Nog tjatat om väder nu. Ett av mina favoritämnen, men ändå, nu räcker det för ett tag. I nästa inlägg ska jag nog skriva om Resultat.

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Översvämningarna i Lissabon

 2. I april 2011 haglade det i Lissabon! Vi flög dit och blev väldigt förvånade när gatorna var vita av hagel på väg från flygplatsen.

  • Ja du ser Gloria. Fátima hade rätt! Eller i alla fall mer rätt än grannfrun! Hur kan grannfrun missat flera hagel under de senaste 46 åren? /Åsa

 3. Jag njuter av lunch utomhus i solen! Vintern lyser med sin frånvaro. Det är som en sommar dag, men hu så kallt det är i huset!!! Sommar ute och vinter inne…

  Killarna har badat i havet och doppat sig i poolen. För mig är sommar, när man kan bada i havet. Vi skall till stranden i helgen och på andra äventyr. Så härligt att få vara här i detta vackra land.

  Tack för allt du skriver, så roligt att läsa. / Jenny

  • Tack själv, Jenny! Alltid kul när läsare kommenterar! Ja, nu är det ju varmt och skönt igen när solen lyser! Ha en fin helg, med sol och bad! /Åsa

 4. Avdelningen för fritt tyckande:

  Vinter i södra Europa är den årstiden då man fryser mer inomhus än utomhus. Det har inte sydeuropéerna förstått vilket förklarar varför de är så rädda för vädret utomhus – se Casa Annikas senaste post.

  Man vänjer sig vid svalt inomhus och lär sig att klä sig därefter. Jag vantrivs numera starkt med nordeuropiskt vintervarmt inomhus och den hypertorra luften. Fast 98% luftfuktighet som vi ibland har i Porto på vintern är förstås att ta i åt andra hållet.

  Lustigt hur olika man kan se på vinter beroende på var i Sverige man bor. Att snön smälter och slaskar bort, det händer oräkneliga gånger under en skånsk vinter – utom de då det i princip inte snöar alls.

  • Avdelningen för fritt tyckande absolut Annannan! Och det stämmer rätt ofta att man fryser mer inomhus än utomhus faktiskt, antingen för att solen värmer mer ute eller för att man är mer stilla inne och därför blir mer frusen. Men man vänjer sig och anpassar sig. Jag känner mig redan rätt van. Första vintern var kallast och värst. Kanske skulle jag också må dåligt av 22-gradig torr inomhusvärme nu.
   Det är ju en ganska liten del av världen som har vinter värd namnet egentligen, och mindre blir den väl. De skånska vintrarna kryper väl uppåt i landet antar jag, men att det är bormalt att vintrar är mest snöslask behöver ju inte betyda att man gillar det. Ingen kan väl gilla snöslask? Tycker man att snöslask är riktigt vinter om man är van vid det undrar jag nu.
   Jag har läst Casa Annikas inlägg om spanjorernas skräck för regn och kyla men jag tycker det känns som att det där är mer överdrivet i Spanien än Portugal. Fast jag kan ha fel. (Men ur- och skurdagis finns nog bara i Sverige /Skandinavien)
   Porto har förstås lite regnigare kallare och fuktigare klimat än vi har här. Är Douro jätteöversvämmad? Ligger Ribeira (hette det så) under vatten? Hoppas inte! /Åsa

   • Douro har enligt uppgift svämmat över med en handsbredd en gång den här vintern. Det gick fort över och utan omfattande skador. Dammarna uppströms hjälper till att reglera vattenståndet. Man ser i portvinskällarnas register (=streck på väggarna för att markera vattenståndet!) att det var mycket fler översvämningar före 1970-talet än det är nu. Senaste året Douro svämmade över var 2001, men då var det fem översvämningar! Det var också en helt osannolikt regnig vinter.

    Det är ju högt och brant runt Douro nästan överallt, så det ska mycket til för att den ska svämma över.

    • Ja jag tänkte också på det, att Douro kanske har brantare flodbrink (heter det så?) än de andra floderna. Det sluttar ju rätt rejält nedåt, men ändå. Kajerna kunde ju vara översvämmade. Skönt att Porto klarat sig så bra. Nu verkar det vara slut på regn i stora mängder för denna vinter också. Peppar, peppar!/Åsa

 5. Åh, jag är också en vädermänniska. Blir t ex deppig och arg på riktigt om snön smälter mitt i vintern (vilket händer i princip ett par gånger varje år i Svealand). Men när det är -18 på morgonen så myser jag! För det blir lite exotiskt även för en svensk och det varar ju aldrig särskilt länge. Men de som inte gillar vinter borde inte bo här, stackarna, för slask och smuts är ju mycket värre tycker jag. Önskar en vit och frusen värld, ack så vacker, denna tid på året. Om en månad kan det få våras. Tycker jag alltså.

  • Vad bra att det finns fler som gillar väder. A-mamman! Och ogillar. Jag håller med dig om att riktigt vit vinter kan vara vacker men att det krävs stor mental styrka för att klara slask och smuts. Och mörker. Men det blir nog vår snart. Nästan lika irriterande som när snön smälter till slask mitt i vintern (typ jul!) är det ju när vintern tar om i mars eller så. Det blev ingen snö i Sintrabergen men väl ännu mer i Serra da Estrela. Hoppas alla har varmt i sina hus där nu, och att det torkar upp efter översvämningarna! /Å-mamman

 6. Jag sydde fodrat draperi till vardagsrummet igår för att vi ska få behålla värmen när vi eldar i öppna spisen . För nog är det ganska kallt när det är 15 grader inne …
  Kanske vänjer vi oss också . Men jag håller med dig , man kan inte kalla detta vinter det är ju plusgrader , och man kan vara ute varje dag utan att man håller på att frysa ihjäl

  • Ja man är ju van vid att ha det varmt och gott inne i Sverige, Annelie! Ni kom ju fram när det är som kallast i Portugal. Svalt mottagande! Här är det inte så stor skillnad på ute och innetemperatur och man vänjer sig faktiskt. Det är en relativt kort period det handlar om också! Snart är det några grader varmare, men tills dess kan man ju mysa vid brasan! Visst är det skönt att ha öppen spis att elda i! Åsa

  • Fast inte som i Sverige väl, Emma? Har du glömt hur riktigt kyla känns? Jag minns att det haglade på oss den dagen vi flyttade ut ur vårt hus i Sverige, i mitten av juni, så jag tycker fortfarande att det är svensk sommar året om här! (Fast inte i inlandet och bergen längre norrut i Portugal)/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *