Moln och dimma!

Just nu är jag väldigt fascinerad av molnens vanor. Lika ivrigt och otåligt som ni i Sverige spanar efter solen den här sommaren i väderleksrapporter och appar och på himlen håller jag utkik efter moln och mulet väder. Dimma duger också. Nu när vi bott här ett tag har jag lärt mig lite om hur det funkar med vindar och molnbildning, men jag upphör inte att förvånas över hur lokalt och flyktigt vädret är här.  Vi kan vara helt insvepta i dimma på vår bergsssluttning, medan solen skiner för fullt i Cascais tio minuter härifrån, och ibland rullar det in ett stort molntäcke över Guincho medan solen skiner på oss här ovan molnen. Jag hade inte tänkt skriva någon avhandling om de här molnfenomenen, men lägger ut lite bilder av molniga och mulna minnen.

fogo julho 2015 001

När det ligger ett långt moln över bergen, som grädde på en tårta, då blåser nortadavindarna! De har blåst mycket den här sommaren!

Sedan sveper nortadamolnet ned förbi vårt hus och lägger sig som ett täcke över havet.

Juli 3 2014 014

…och lägger sig som ett täcke över havet.

juli 2015 093

Ibland kommer dimman in som en tjock vägg från havet

 

Vare sig det är moln eller dimma får man skynda sig om man vill passa på och komma ut och röra sig i dem, för redan vid tiotiden brukar de skingra sig och släppa igenom den obarmhärtiga solens strålar. Jag hann med en löprunda häromdagen, den första på evigheter!

juli 2015 095

Dimman rullar in mot byn från havet.

juli 2015 099

In i dimman!

juli 2015 114

Guincho i morgondimma

juli 2015 109

Syns knappt!

 

Lokal dimma över Guincho

Lokal dimma över Guincho

 

En annan morgon passade jag på att åka inlines mellan Cascais och Guincho i en väldigt lokal dimma, så långt det gick för sanden som blåst upp på banan. Två vändor blev det, och på det en träningsvärk som gör att jag knappt kan gå nu, men som jag glädjer mig lite perverst åt. En rejäl vurpa blev det också, och ett stort blåmärke på skinkan.

11793406_10153246585433183_41215541_n 11749693_10153246584728183_476012171_n

Det hann nästan skina upp innan jag var klar, men över inloppet mot Cascais låg dimman kvar så det såg ut som om fartygen svävade bland molnen utanför Boca de Inferno.

 

 

moln och renovering 062

moln och renovering 084

Det kan också vara molnigt bakom bergen tio minuter norrut samtidigt som vi har sol på vår sida av bergen. En sådan dag passade vi på att leta dinosauriespår några kilometer norrut.

juli 2015 025

Vi har passerat den här skylten i Almoçegeme ett antal gånger och blivit nyfikna!

 

juli 2015 024

Jättestora dinosauriespår!

juli 2015 023

298 trappsteg ned till stranden och lika många upp igen.

juli 2015 019

Vi blev förvånade över att stranden vi kom ned till var Praia Grande! Där hade vi ju just varit, fast i den andra ändan!

 

Vi hade precis varit och dimsurfat vid norra ändan av Praia Grande, som den här dagen på morgonen låg i så tjock dimma att man kunde stå med fötterna i havet och knappt kunna urskilja folk som badade och surfade bara några meter ut i vattnet!

juli 2015 138

Hallå?

juli 2015 165

Ser ni surfarna en liten bit ut?

juli 2015 172

Surfare i dimman

 

juli 2015 151

Sverker vågar sig ut med tjejerna i dimman

 

För någon vecka sedan fick jag syn på det här molnet också, åt Cascaishållet! Det visade sig vara en brand, som tog sig som bara den i den starka vinden och spred sig i riktning mit Cascais sjukhus med rasande fart. Nästan 300 brandmän, över 50 brandbilar och flera vattenflygplan fick kämpa i timmar innan de hade branden under kontroll. Jag följde dramatiken från vår terrass, och nästa dag åkte jag förbi och kollade in förödelsen när jag var på väg till läkarbesök.

fogo 2 003

fogo 3 004

Så här nära bebyggelsen kom elden innan den släcktes.

Så här nära bebyggelsen kom elden innan den släcktes. Några brandbilar stod fortfarande kvar och vaktade vid husen.

 

Jag håller koll på moln bland annat,  och Sverker håller koll på vågor och vind så han vet om han ska vågsurfa eller vindsrufa! Alldeles snart, i nästa inlägg, blir det surfrapport från Praia Grande! Lite soligare bilder, för jag börjar sakta och försiktigt återerövra mitt liv i solen nu. Jag hoppas det funkar, för några mer skyddande moln verkar det inte bli de närmaste veckorna…

Kommentarer
  1. Pingback: Bortugal | Rapport från värmeböljan

  2. Underbara bilder av dimmor på olika platser. Påminner mej om San Francisco, som har
    naturlig A/C tack vare dimman, som kommer in genom Golden Gate varje kväll och stannar till solen bränner upp den vid 11-tiden nästa morron.
    SF har en a de lägsta sommartemperaturerna av alla USAs kontinentala städer, något som förvånar turister, som tror att hela Kalifornien är varmt.

    • Tack Ruth! Ja Golden Gate i dimman vore något att se! San Fransisco verkar väldigt vackert! Även Lissabons 25:e April-bro svävar över dimma ibland. Jag hoppas jag lyckas pricka in det någpn gång också! / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *