Hänt härhemma

Hela april och halva maj har gått utan att ett enda inlägg blivit skrivet, och i mars handlade alla inlägg om resor, men vad har egentligen hänt här på hemmaplan den senaste tiden? Jag får fundera lite och bläddra i mobilen för att kunna sammanfatta ett svar på den frågan. Inte för att någon har ställt den, men ändå.

Jag minns det mest som att jag jobbat lite och pluggat lite och däremellan tagit en och annan tupplur i utesoffan, och så alla hundpromenader förstås. Inget omvälvande, utan bara en ganska skön vardagslunk, precis som jag vill ha det, utan någon större dramatik. Vardagen har också bjudit på några extra fina upplevelser här på hemmaplan, som till exempel det här mötet med vildhästar i dimma, i bergen bakom vår by. De kom från ingenstans, och försvann sedan in i dimman.

Eller det här mötet med fåren som betade vid floden. Det vackra ljudet av bjällrorna!

Mina föräldrar har också varit här på besök, vilket var fint!

Annars är det väl i barnens liv det händer grejer och där händer det saker hela tiden. Jag har tappat räkningen på alla deras aktiviteter och hälften av tiden har jag ingen koll på var de är – om det är volleybollturnering, dansträning, surf, fast eller något annat, men jag vet att Frida har varit i Porto och deltagit i en nationell danstävling med sin dansgrupp från sociedaden – och kommit tvåa! Det betyder att hon ska åka åka med sin dansgrupp till Spanien för att tävla vidare i Europafinal i sommar! Jag antar att jag inte får följa med. 

Jonna skulle ha tävlat i muay thai i Mafra nästa helg, men det fanns ingen motståndare, så hon får åka dit och kolla på när killarna går match istället, och mellan träningar och skolarbete är det en massa roligt som händer hela tiden. Igår kväll var de till exempel på födelsedagskalas på pizzerian i byn och ringde vid midnatt, men inte för att säga att de ville bli hämtade, utan för att tala om att de skulle hänga på ett gäng till Cascais på klubb, där en kompis från surfen var DJ. Det står väl inte på förrän det är Lissabons nattliv som gäller, antar jag, och i sommar verkar det vara minst fem festivaler de ska på. Om jag inte var så trött skulle jag nästan vara avundsjuk!

Sverker har också haft en händelserik och väldigt social vår. Dels har en kompis från förr flyttat till Lissabon och vill hitta på en massa. Sedan var det ett tag som han hjälpte flumsurfaren att bygga en pizzaugn och någon sorts temporär servering nere vid stranden. Plötsligt kan jag inte utgå ifrån att han är i det stora gröna och äter matlåda till lunch med bara duvorna (våra husockupanter) som sällskap, utan han kan vara lite var som helst, i sällskap med någon av sina nygamla bekanta.

Häromdagen kom han hem till exempel hem och berättade om en svartkrog i en villa någonstans bakom sjukhuset, där alla traktens hantverkare verkar käka långlunch – trerätters med vin och kaffe för 15 euro. Där hade han varit med flumsurfaren OCH den svenska kompisen som nyss flyttat hit, när jag trodde han satt ensam med sin matlåda som han brukar. Eller brukade.

Dessutom har han skaffat sig kompisar vid det stora gröna också, som kommer förbi och snackar dagligen verkar det som. Igår när jag ringde hade han inte tid att prata för en 90-årig granne hade kommit förbi med några rördelar och fått en åktur i bygghissen och nu satt de och fikade och pratade om duvorna. En annan granne verkar ha oändligt med historier från diktaturen, och en motorcykelresa till Sverige på 80-talet. Han brukar också ligga vaken på nätterna och må dåligt över hundar som far illa, så där har de något gemensamt.

Det enda sociala jag varit med om på senaste tiden var ett informationsmöte på skolan om ett äventyrsläger Fridas klass ska iväg på, med camping och paintball och kajakpaddling med mera, och igår hade jag en liten pratstund med Inkas matte och en annan granntant om hundarnas kärleksliv, vädret och Eurovision. Eller nej, vi var förresten också in till Lissabon och testade ett Escape Room, med Sverkers nygamla kompis och hans sambo. Det var roligt, och lagom spännande!

Lite oönskad dramatik har det däremot varit för Sverker. En måndag när han kom till det stora gröna hade det varit inbrott. Någon hade stulit fönstren på nedervåningen (som ändå ska bytas, men ändå!) och en del verktyg och den gamla mikron som han hade i lunchvrån. Enligt grannar var det zigenare (“ciganos!”) som varit där. Sverker spikade för fönstren så länge och är nu mer noga än förr med att ta med verktygen hem. Lite obehagligt är det ju.

Sedan har han äntligen fått ordning på det där med det svenska körkortet som hade gått ut – tack vare en bloggläsare som tipsade om hur man skulle gå tillväga faktiskt! TACK! Det gick hur smidigt som helst, förutom när Sverker skulle åka ensam in till Lissabon och hitta till rätt myndighet i en okänd del av staden. Det finns ju GPS, men det är inget som Sverker brukar använda, så det blev som det blev, men jag får skriva om hur Sverker sprang vilse i Lissabon en annan gång.

Nu ska jag göra rårakor till lunch och sedan ska vi åka till lagunen faktiskt! Vi har bokat kitekurs åt tjejerna och jag kanske åker lite på grisen, min nybörjarbräda. På tal om bräda så har vi ju också varit i Sierra Nevada, men det får också bli ett annat inlägg, för nu handlade det ju om vad som hänt på hemmaplan sedan sist. Sammanfattningsvis har det alltså varit ganska händelserikt för alla utom mig. Jag har haft det ganska lugnt och skönt och vill gärna fortsätta med det.

Avslutar med några bilder från vackra promenader

Kommentarer
 1. Låter som om det ändå har hänt en hel del😃
  Väldigt nyfiken på er tur till Sierra N. Vi har varit på väg sedan vi flyttade ner men det har inte blivit av. Än.
  Annars väntar jag tålmodigt på det där inlägget om det stora gröna huset;)
  Önskar dig ett lugnt och skönt maj (som redan snart är slut!)

  • Det får du nog vänta på tills det blir mer presentabelt, och det kan nog dröja. Inlägg om gröna huset alltså. Sierra Nevada ska jag försöka skriva om innan maj är över!

 2. Hej Åsa! Jag hittade din blogg för en tid sedan och har nu läst ikapp ända från början. Wow, vilken underbar läsning! Tusen tack för allt jag har fått lära mig om Portugal tack vare dina intressanta och roliga inlägg. Jag och min man flyttar till Lagos i höst och jag skulle bli jätteglad för kontakten till ”din” flyttfirma.
  Ser fram emot att följa bloggen även i fortsättningen. Stort lycka till med alla era härliga (och ibland utmanande) projekt! 😍

  • Välkommen till Bortugal och Portugal, Caroline! Vad roligt att du gillar bloggen och att ni ska flytta till det här vackra och vänliga landet! Jag skickar kontaktuppgifter till flyttfirman!

 3. Hur är det med värmen och vattentillgången? Såg att det hade varit så varmt i Spanien och inte regnat på länge. Kanske ni också varit drabbade? Här i Sverige har det varit flera bränder redan och sommarvärme på många håll… Nu ska det visst bli lite svalare igen. Skönt :).

  • Här regnade det mycket den här vintern så det har fyllt på rätt bra. Dammen som var nästan tom i somras är fylld till brädden och vi har inte haft så varmt. Tydligen har det inte fyllt på så bra överallt i landet, så vi får väl se hur sommaren blir.

 4. Sierra Nevada – spännande! Jag åkte förbi för ett par dagar sedan när jag var i Granada! Har varit i Sierra Nevada också, men ingen rolig uoplevels… Blir skoj att läsa om din resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *