Slutet gott, Gott Nytt År!

Så här på årets allra sista dag är vi precis hemkomna från årets sista äventyr, det som vi lyckades klämma in mellan jul och nyår och lite annat fast det var stort och otympligt, äventyret. Kameran är full av bilder, håret är fullt av sand och salt och tovor, och hallen är full av packning. Det skulle kunna kännas stressigt. Det skulle kunna bli stressigt.

Jag skulle kunna sätta mig och gå igenom alla 243 bilder jag tagit och skriva ihop en halv roman om äventyret innan dagen och året är slut. Jag skulle också kunna känna mig stressad over att det redan behövde städas när vi åkte hemifrån och att det inte blev bättre av att vi bar in allt vi hade i bilen när vi kom hem från äventyret och att detta 1) behöver sorteras och plockas undan och kanske tvättas och 2) är fullt av sand. Nu behöver man ta itu med dessa massor innan man kan ta itu med den normala städningen.

Jag skulle även kunna bli stressad över att jag inte hunnit skriva en utvärdering om året som gått och avge nya löften inför det nya året. Jag skulle kunna vara missnöjd över att jag inte alls kommit igång med löpningen som jag hoppades och halvt lovade mig själv  inför 2016, och att jag aldrig kom iväg till frisören det här året heller.

Det känns som om det är ont om tid, så jag tror jag bestämmer mig för att inte betrakta denna nyårsafton som en deadline helt enkelt. Jag kommer inte att fira nyår i ett nystädat hus. Det kommer inte att bli någon finklänning och trerätters och champagne i år heller.  Jag kommer antagligen inte ens att hinna få ut tovorna ur håret innan året är slut och om jag känner mig själv kommer jag att ha somnat innan tolvslaget, men vad gör det, egentligen?

Jag kan skriva om äventyret en annan gång, och utvärderade och sammanfattade året gjorde jag ju egentligen redan i augusti så det kan jag ju göra i augusti igen. Vad gäller fjolårets nyårslöften kan jag ju välja att vara glad över att hela familjen kom iväg till tandläkaren som jag föresatt mig och att jag cyklat mycket i stället.  Städningen kan också vänta. Om vi är ute hela dagen i morgon och firar nyår i mysbelysning, kanske framför brasan, så märker vi knappt om det är ostädat. Man måste inte heller åka till affären och trängas på årets sista dag om man rotar lite i frysen. Jag tror vi har lombo de porco preto (fläskfile av godaste grisen, den svarta) där som vi kan grilla!

Då kan vi tillbringa årets sista dag som vi vill. Med en promenad till stranden eller en cykeltur till skogen och massor med tid för varandra. Det andra löser sig. Huset blir städat och inlägg blir skrivna så småningom, när andan faller på. Fast tjuvkikat på bilderna från äventyret har jag ju, så en liten glimt kan jag bjuda på.

 

Nyårslöfte? Okej då! Mer av allt jag mår bra av, mindre av det som tar tid av det jag mår bra av.

Önskar er detsamma!

 

Här och här  har jag skrivit om tidigare nyår i Bortugal.

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Gott Nytt År

 2. Städa är överskattat! Det hinner man en annan dag! Måste få tacka för en fantastisk julkalender! Tänk en hel månad med läsning varje dag! Härligt! Gott nytt år!

  • Absolut, Annika! Städa är definitivt överskattat! Roligt att du hade glädje av min julkalender och tack för att du kommenterar! Gott Nytt År!! /Åsa

 3. GOTT NYTT ÅR till dig Åsa och hela familjen Bortugal, två- och fyrbenta ??.
  Vi har just avslutat en enkel middag på kött och potatis, med bubbel att dricka. Middagssamtalet blev en ingående analys över hur vår kommande installation av centralvärme, i nya huset, skall se ut. Nu sitter jag framför elden med katt i knät och bubbel i glaset inom räckhåll. Skickat en hälsning till vännerna i Australien som redan gått in i 2017, tiden är relativ. Nyårsstädat?? Har jag inte ens tänkt på. Ha det gott.

  • Tack Ingrid!! Låter som ni har det mysigt också fast installation av centralvärme låter inte som mitt favoritsamtalsämne. Jag tycker sådant är jobbigt att tänka på. Den här vintern har vi hittills knappt behövt ha värmen på! 🙂 I kväll hade vi sett fram emot en kväll med katter vin och brasa också, och åt gott gjorde vi med nyplockad svamp och allt…när det ringde på dörren…Vi får se hur kvällen artar sig. Gott nytt och tack för alla kommentarer i år! /Åsa

 4. Ett underbart nyårsinlägg! Själv har jag spenderat årets sista dag i Göteborgs centrum och fått massa nostalgikänslor till mitt ungdomsliv när jag bodde här, samt resonerat med min man om fördelar med att eventuellt flytta hit… Vi får se.

  När vi kom hem firade vår son nyår, och sin fyramånadersdag, med att vända sig från mage till rygg för första gången. 🙂 Och nu håller mina föräldrar på med det sista på nyårsmiddagen!

  Gott nytt år!

  • Åh vad mysigt med en liten fyramånaders! Det blir jag nostalgisk av att tänka på. Bebistiden! Ta vara på den! Göteborg…där har jag också bott men jag landade aldrig riktigt där fast det är en fin stad på många sätt! Gott Nytt Tove! /Åsa

 5. Som min kompis sa: ”Dammet ligger kvar, oroa dej inte.”

  Betr. midnatt / Om ca en timme är det
  midnatt hos min son i Vietnam; alltid midnatt nånstans, så du kan glatt fira
  nyår när som helst i dag.
  Tack för en jättetrevlig december
  tillsammans med dej och familjen.
  Önskar er allt gott under 2017.
  Pax in Terra!

  • Ja det där med nyårsafton är lite relativt det med, då det är inte så noga, Ruth! Tack för alla fina kommentarer under året och gott nytt år till dig med! Och dammet ligger som sagt kvar, haha! Fast efter att få ha gjort som jag vill ehla dagen var jag så glad att jag sopade och torkade golven av bara farten! Lite slarvigt, men ändå. Det luktar lite nystädat i alla fall! Gott Nytt År och Pax in Terra (Paz na terra på portugisiska) /Åsa

 6. Feliz Ano Novo från en annan sandig plats i Portugal till dig och din familj! Tack för alla personliga inlägg – intressanta, roliga, sorgliga, eftertänksamma eller underfundiga. Alltid lika spännande att se vad du kommit på att dela med dig av. Hoppas att du orkar och hinner fortsätta skriva – för jag vet att vi är många som ser fram emot att läsa dina kommande inlägg ?????

  • Tack Ylva och Gott Nytt År till er med! Tack för fina kommentarer! Sådana värmer och motiverar mig att fortsätta blogga, iblnad när jag undrar varför! Allt Gott 2017, hoppas ni stortrivs! /Åsa

 7. Gott nytt år till er med! Det blir väldigt soft här med, pyjamas och något enkelt men gott att äta. Ut på gården och kolla fyrverkerier om vi fortfarande är vakna då ??❤

   • Alla ungar sov vid 21 ungefär, jag höll mig vaken ? Men jag släpade ut en halvsovande Isabella vid midnatt så hon fick se fyrverkerierna, hon hade blivit svinsur om hon missat det! Ingen av småttingarna vaknade av pangandet, men om jag nyser så vaknar de minsann…..

    • Haha! Det var bra jobbat, Susanna! Alla i säng vid nio och att hålla sig vaken! Vi var vakna allihopa, men mitt i fyrverkeriet som faktiskt var ganska spektakulärt sa Jonna ”Mamma får jag gå och lägga mig nu?”:) /Åsa

 8. Precis så ska man tänka!!! Det jag inte hinner idag, tar jag en annan dag, eller en annan….Att sträva efter lyckan kan ibland göra att det fina vi har framför oss inte syns.
  Och i långa loppet, visst är det härligt med ett rent, prydligt hem men inte blir jag lyckligare. Det härliga med livet kan vara resterna man äter tillsammans hela familjen där tiden finns att prata och skratta, berätta saker och njuta. De tända ljusets sken som bedrägligt men nödvändigt döljer det som kanske inte är perfekt. Tiden att njuta som vi oftast har ont om men som är det mest välgörande för familjen och lyckan.
  Det är de stunderna man minns med glädje???

  • Precis Lena! Det vore skönt om det vore nystädat, men jag tänker inte städa bort en hel dag och jag tänker inte stressa i onödan! Inte idag! 🙂
   Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *