Santo Antóniofirandet i Lissabon: Budget-Rio!

Jag såg ett rätt roligt inlägg någonstans om att man minsann kan få upplevelser på hemmaplan liknande kända resmål och turistattraktioner utomlands, och den andra söndagen i juni kom jag plötsligt på att det var det vi gjorde. Vi upplevde Europas svar på karnevalen i Rio här i Lissabon.

Varför åka till karnevalen i Rio de Janeiro och bli rånad, både när man köper dyr flygbiljett och troligen också på plats om man inte ser upp när Lissabon kan erbjuda ett alternativ som är mycket snällare mot plånboken och dessutom i lite mer lätthanterligt och påklätt format? Och med folkmusik i marschtakt i stället för den där jobbiga samban!

Jesusstaty finns i Lissabon också, så det så.

Jesusstaty finns i Lissabon också, så det så.

 

Jag har ju aldrig varit i Rio så jag vet inte vad jag missat. Jag har aldrig längtat dit heller såvitt jag kan minnas, men i fjol lovade jag ju att nästa juni skulle vi minsann uppleva firandet av Lissabons favorithelgon, Santo António, och förra söndagen gjorde vi just det.  Vi började med att ge oss in i Alfama, som dagen till ära var pyntat och fint och fullt av glada människor.

 

Santo antonio Lisboa juni 2016 072 Santo antonio Lisboa juni 2016 096

Firandet av Santo António skulle delvis kunna beskrivas som en stor kvartersfest, och kvarteret heter Alfama. Det firas lite här och där i staden, men i de gamla alfamakvarteren som är Lissabons hjärta är festens puls som starkast. Här har man pyntat med färgglada girlanger, och röken från sardingrillarna ligger tät. I vartenda gathörn grillas det och äts det sardiner och bifanas och dricks det Superbock, Sagres eller sangria.

Här någonstans tappade jag en 20-Eurossedel på marken när jag skulle betala.  I Rio ba´: ”Bye bye tjuga!” men eftersom detta är Lissabon kom en vänlig själ efter mig och gav mig den.

 

Santo antonio Lisboa juni 2016 081

Entreprenörstant i Alfama, lite i utkanten av firandet. En flaska likör, 1 Euro/kopp.

Entreprenörstant i Alfama, lite i utkanten av firandet. En flaska likör, 1 Euro/kopp.

Vi lämnar Alfama för att gå och se paraden på Avenida da Liberdade.

Vi lämnar Alfama för att gå och se paraden på Avenida da Liberdade

 

Sedan flera månader tillbaka har man just här i Alfama och i en massa andra stadsdelar ägnat sig åt omsorgfulla förberedelser inför årets parad. Tema har bestämts, dräkter har sytts, musik har valts, orkestern har repeterat, koreografi har tagits fram och övats in. Man har sminkats och pimpats och så äntligen är det dags för den stora paraden, när grupperna från alla stadsdelar med anseeende och Marcha-grupp möts och paraderar nedför frihetsavenyn och tar emot folkets jubel och poäng från domarna.

 

Santo antonio Lisboa juni 2016 154

Santo antonio Lisboa juni 2016 159

Försök komma såhär nära paraden i Rio!

Santo antonio Lisboa juni 2016 169

Fler bilder i ett bildspel här , bättre än mina.

Är man riktigt förtjust i parader och pompa ska man köpa biljetter i förväg och se alla grupper uppträda på MEO Arena i Parque das Nações i anslutning till paraden.

Eller se filmklipp här så får ni höra musiken också!

Detta är alltså Marchas Populares, fast man kan tro att populära marscher är lite av en oxymoron, en contradiction of terms. Vem gillar marschmusik? Lissabonborna tydligen. De gillar att slå på stora trumman och tuta i blåsinstrument i takt med paraden. Sjunger gör de också. A minha marcha é linda! (Min marsch är vacker!) är alla gruppers slagord.

Santo antonio Lisboa juni 2016 173

Jag har inte riktigt förstått sambandet mellan Santo Antonio och marscherna och sardinerna, men i fjol skrev jag ju lite om det där med att detta helgon var lite av en matchmaker, och att det är populärt att gifta sig just denna helg. En lustig likhet med svenskt midsommarfirande hittade jag också under mitt googlande. Om man är singel är detta kvällen då man ska möta sin tillkommande, särskilt om man utför vissa speciella ritualer, som till exempel att gräva ned Santo António med huvudet nedåt. Hittar man den rätte ska man ge henom en kruka basilika! Då blir hen glad.

Santo antonio Lisboa juni 2016 037

Basilika finns att köpa i var och varannat gathörn. Hitar man inte den rätte att ge den till kan man ju alltid göra pesto av den!

 

Santo antonio Lisboa juni 2016 042

Man kan också ha en mössa eller peruk som ser ut som basilika, eller som en sardin, eller som Santo Antónios gloria kvällen till ära.

Santo antonio Lisboa juni 2016 052

Ja det är sorgligt med Fado, men hatten är ju rolig.

 

Santo antonio Lisboa juni 2016 122 Santo antonio Lisboa juni 2016 128

Bra zoom på kameran men jag tror han såg mig.

Bra zoom på kameran men jag tror han såg mig.

 

Sardinerna? Tydligen var han inte bara en romantiker, Antonio, han var också så tråkig att folk inte ville höra hans predikan. I Rimini var det tydligen som han då gick ned till havet och predikade, och se fiskarna (alltså inte de som fiskar utan de som fiskas), de stack upp sina huvuden och lyssnade på António. Därför äter man sardiner på hans dag, i alla fall i Lissabon där varje anledning att äta sardiner är god nog.

Santo antonio Lisboa juni 2016 104

Därför luktade våra kläder av grillade sardiner när vi kom hem från firandet av Lissabons populäraste helgon.

Några spädgrisar åkade också illa ut.

Några spädgrisar råkade också illa ut.

 

Santo antonio Lisboa juni 2016 186

På väg tillbaka till bilen passerade vi firandet i Bairro Alto. Jag skulle tro att festen höll på hela natten.

 

Gillar du folkfest och färgglada parader? Glöm Rio och missa inte firandet av Santo António i Lissabon, den 12-13 juni. Ja, nu har du ju redan missat årets, men det kommer ju fler år!

 

Kommentarer
 1. Pingback: Medaljregn! – Bortugal

 2. Pingback: Bortugal | Vår jungfru av stranden

 3. Pingback: Bortugal | Vad är väl en junikväll i Lissabon?

 4. Pingback: Bortugal | Majminnen och juniplaner

 5. VILKEN FEST!!!
  Och jättefina bilder av det hela.
  Kostymerna är såååå otroligt vackra
  och färgglada. Ser ut som alla har kul
  och ingen slinger omkring av fylla.
  Om inte mina resedagar vore över,
  skulle detta definitivt bli nästa ”hållplats”!

  Du har verkligen fått med festatmosfären
  i dina foton. A+ !!

 6. Tack för tipset :-). Detta står på agendan för nästa år. Och allt är liksom lite billigare, bättre och vänligare i Portugal eller hur ( och jag är absolut inte part i målet här) ; -D

 7. Vilken perfekt budget-semester! Folk ser ju definitivt ut att roa sig 🙂 Men jag börjar genast fundera över vilken budgetsemester jag skulle kunna ägna mig åt i Stockholm…Förslag? 😉

  • Ja, det var jättekul att få vara med om. Det blir nog en tradition! I Stockkolm kan man ju kryssa med skärgårdsbåtar och campa i skärgården till exempel, Freedomtravel-Helena! Det har vi gjort en gång och tyckte det var helt fantastiskt. Men man måste ha tur med vädret! /Åsa

 8. Haha, ja han såg nog att du fotade. Vilken blick!

  Och stackars grisar – rakt igenom så där… Ouch!

  Vi såg Mardi Gras i Florida och det var helhäftigt. Kanske får ta Lissabon då nästa år.

  • Ja, jag hoppas grisarna var döda i förväg, Emma, och jo, han såg mig nog! Mardi Gras i Florida låter ju inte heller så tokigt, men det är långt dit! /Åsa

 9. Blir inget resa i år men nästa år står Lissabon definitivt på listan. Fina bilder med trevliga kommentarer!

 10. Tack för jättekul läsning till morgonkaffet! Det är så fantastiskt kul med alla mer eller mindre udda traditioner (eftersom det nu är så väldigt normalt att hoppa groda runt en lövad pinne, men det är en annan historia). Om man nu skulle råka hitta en hatt som ser ut som San Antonio gäller det alltså att hålla sig undan och se till att man inte blir nedgrävd med huvudet nedåt…;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *