Om frihet och frustration

Snart är vi inne i frihetsmånaden!

Så inledde jag det här inlägget förra veckan, uppfylld av hopp. Sedan dess har saker hänt som får mig att tänka ännu mer på frihet, men inte med samma hopp.

Så här avslutade jag min första version av det här inlägget, som jag skrev i onsdags:

“Kom nu inte med det där om att man inte ska ropa hej och allt vad det heter, för nu ropar jag: VÄLKOMMEN APRIL! HEJ FRIHET!”

Den dagen hade jag cyklat till Estoril med vinden i håret och helgen innan hade vi varit i stugan och surfat. Jag hade också fått goda nyheter både från mina föräldrar och mina barn, så jag var liksom fylld av hopp och frihetskänsla.

Äntligen började det lättas på de hårda restriktionerna som infördes som ett svar på den andra (eller var det tredje) smittovågen i början av 2021. Tydligen har vi skött oss, och siffrorna har gått ned och vi vädrade frihet, och hopp om en återgång till det normala. Jag kostade i alla fall på mig att hoppas och ta ut lite glädje i förskott. Om jag sedan skulle bli besviken hade jag i alla fall varit glad en stund. Så tänkte jag i alla fall när jag började skriva det här inlägget för ett par dagar sedan, men i slutändan sitter jag istället här med en känsla av obehag och lite klaustrofobi.

Visst kändes det lite som att friheten eventuellt hägrade igen efter två månaders lockdown, men lika krångliga och ologiska som reglerna var under nedstängningen, lika krånglig och ologisk är den strategi man valt för att öppna upp Portugal igen.

Jag skrattade igenkännande åt den här krönikan om krångliga regler, apropå premiärministerns framträdande där planen för återöppnande att samhället presenterades (Fritt översatt från bloggen Por falar noutra coisa  = “Apropå något helt annat”) den 11/3):

I motsats till vad jag trodde klev Costa (premiärministern) inte fram och sa ”Så här är det hörrni:  Jag är trött på den här skiten. Från och med imorgon är det fritt fram och sedan får vi se. Carpe diem! YOLO (You Only Live Once), bitches!” Det hade du varit mycket enklare, men istället presenterade han en plan så full av regler och detaljer att jag slår vad om att det måste finnas en punkt som säger att det är tillåtet för restauranger som serverar Bacalhau à Bras och har en kock som är född i fiskarnas stjärntecken att ha öppet när det är fullmåne.

Gym och frisörer öppnar före teatrar. Är det för att man först måste ansas och komma i form för att kunna gå på teater sedan? I maj kan man ha bröllop men bara för 50% av gästerna! Är det bara brudens gäster som får komma?

Premiärministern använde sig av en powerpoint för att förtydliga åtgärderna för portugiserna, men allt var mycket förvirrande. Snälla rara Costa! Kvadranter och axlar och grafer och tusen olika regler? Jag har läst till ingenjör och förstod knappt hälften!”

Någon var rolig och lade ut denna!

Här är någon sorts preliminär sammanfattning. Vi får idrotta utomhus ensamma sedan den 15 mars! Den 3/5 ska jag gå på både kafé och restaurang tror jag, och jag tippar på att det kommer att vara långa köer igen till klädaffärerna i köpcentrumen.

 

Lite är det som att de ger med ena handen och tar med den andra också, eller talar med kluven tunga. Å ena sidan öppnas allt upp, lite i taget, men vi ska ändå stanna hemma.

 

Hurra! Från mitten av mars blev det tillåtet att sitta på en parkbänk – MEN STANNA HEMMA!

 

Krångligt eller ej, hoppfullt kändes det i alla fall att höra att mina föräldrar snart får sin första spruta och svärmor snart sin andra. Förhoppningsvis betyder det att de snart kan komma ned och träffa sina utvandrade barn och barnbarn för första gången på snart 17-18 månader, men man vet aldrig. Det borde jag lärt mig.

Kanske dröjer det till maj eller lite längre till och med innan den äldre generationen kan flyga ner och krama sina barnbarn, men i april trodde i alla fall jag att den stora friheten skulle börja. Skolorna skulle öppna igen, så barnen slipper ha ännu mer av sin skolgång och tonårstid på en skärm, och innan dess dök det upp en trevlig överraskning, nämligen påsklov!

Jag trodde påsklovet var inställt (förutom långfredagen som väl är typ helig) i och med att de hade två veckor skolfritt i januari innan distansundervisningen kom igång, men igår fick jag veta att barnen är skollediga hela påskveckan! Ibland lönar det sig att missa information eller missförstå, eftersom man då kan få en glad överraskning som bonus, tänkte jag.

Genast började jag planera för denna bonusvecka. Vad skulle vi då ägna denna vecka av oväntad frihet till? Jo, vi skulle ägna den åt stughäng. Jag måste i och för sig jobba några dagar och har en hemtenta, men desto större anledning att dra till stugan och fly bullret från bygget bredvid (den här veckan har det satt igång igen!) och få jobba utan ljudet av sten som hackas sönder (PAPAPAPAPA!!! 8-18 måndag till fredag) och brasiliansk musik på högsta volym, som de som nu putsar grannhuset spelar som att för överrösta ljudet av berg som hackas sönder. Svårt att tänka och inte få huvudvärk, med andra ord och svårt att inte bli förbannad.

Vi hade det så bra i stugan förra helgen så att vi lämnade kyl och frys på med mat i och allt vad det var. Vi skulle ju ändå dit snart igen! Det trodde jag då och det trodde jag fram till i onsdags, när jag hade lektion med portugiser som berättade att regeringen bestämt att man på inga villkor (som passar in på vår situation i alla fall) får lämna sin hemkommun under den här ledigheten.

 

 

Så har det varit av och till länge. Rätt som det är får man inte lämna sin kommun mellan kl 20 på fredag kväll och kl 05 på måndag morgon, men vi har lyckats anpassa till det och kunnat smita till stugan ändå och det utan att sprida något virus, jag lovar!

 

 

Nu hade vi tänkt dra på fredag efter ungarnas sista onlinelektion som slutar klockan 19.10 (!) eller kanske först på måndag men tji fick vi. För att verkligen hindra folk från att ändå lämna sina hem för att få lite miljöombyte under skollovet mellan nörton veckors skärmundervisning och resten av terminen med masktvång meddelade regeringen i onsdags att förbudet börjar vid midnatt natten mellan torsdag och fredag, och man sätter in extrastyrkor som vaktar vägar och det är dubbla böter för att korsa kommungräns. Upp till 20000 Euro läste jag någonstans, om man är fler i bilen.

Böterna har höjts till det dubbla. 200 Euro för att gå omkring utan mask. 200 Euro om man lämnar sin hemkommun och mellan 2000 och 20000 (!) om man är fler i bilen

 

Jag fick veta det fyra timmar innan midnatt när jag pratade med elever – jag orkar som sagt inte hålla reda på alla regler hit och dit längre, men tur var det väl att vi fick veta. Annars hade vi kommit åkande med surfbrädor på taket med hundar och barn, glada i hågen, och kanske åkt fast i en vägspärr. Tvärstopp alltså ända tills påsk och lov är slut, om man inte stack innan midnatt.

Vi höll på och velade hit och dit om vi skulle slänga in lite grejer i bilen och dra innan midnatt, men då får vi inte åka hem förrän måndagen efter påsk, när skolan börjar. Lite väl länge att vara borta från katterna elva nätter och lite stressigt med en del vi inte hunnit fixa innan avfärd.

Vi funderade också på att dela upp oss. Jag och en av tjejerna kunde åka iväg dit innan midnatt så jag fick jobba i lugn och ro och de andra kunde vara hemma med katterna, men så länge vill vi inte vara ifrån varandra. Regeringen fick som de ville, med andra ord. Det blir hemmahäng hela veckan.

Lite trist kändes det. Och onödigt. Jag ser INTE fram emot en påskvecka med byggbuller, men det kunde vara värre och en tur till LIDL är ju alltid kul, tänkte jag igår tills jag blev stoppad av polisen i en stor vägkontroll i en rondell på väg dit. På med mask, se oskyldig ut – vilket jag ju var  –  och visa dokument om var jag bor och tala om vart jag ska. Borde vara lugnt, men känns så sjukt. Som att jag gjort något fel.

Tydligen har jag det också, för polisen går iväg med mina papper och konfererar med en kollega och kommer sedan tillbaka och säger att om jag bor där jag bor finns det affärer på närmare håll och där borde jag handla. Jag kollade sedan och det är förvisso 1,5 km längre till LIDL än till Minipreço men båda ligger för sjutton i min kommun! Hade jag åkt till Aldi som ligger på andra sidan kommungränsen hade jag kanske fått dyra böter. Nu räckte det med en tillsägelse.”Låt det inte upprepas utan håll dig så nära hemmet som möjligt och handla helst så mycket att du slipper åka och handla igen innan den 5 april, eftersom det är stränga restriktioner fram till dess och vi kommer att kontrollera vägarna” fick jag veta, och på hemvägen blev jag stoppad igen och fick samma uppmaning av en annan polis.

Våra planer på en tyst och skön påskvecka är alltså lika krossade som den spirande frihetskänsla jag hade när jag började skriva det här inlägget. Visst, det finns olika perspektiv på detta, och de menar nog väl. Vi har dämpat smittspridningen denna lockdown och det är bra, men jag tycker ändå det känns otäckt. En del kanske tycker att det är larvigt att gnälla och jag håller med om att det inte går någon nöd på oss härhemma i påsk, men det handlar ju inte bara om oss. Det handlar om Frihet, och  Frihet är ingen liten skitsak och inget man borde tafsa på i onödan tycker jag.

Jag hade börjat hoppas på denna april. April är ju faktiskt månaden när portugiserna annars firar Frihetsrevolutionen, eller har firat alla år sedan 1974 till nu utom i fjol, då det också var ”stanna hemma” som gällde. Då skrev jag också om frihet.

Jag har som sagt inte upplevt diktatur och revolution, men en sak jag har lärt mig det här året är i alla fall att inte ta friheten för given. Det kanske låter melodramatiskt, men plötsligt känns det som att det inte finns någon frihet att fira, för så länge den kan begränsas hit och dit utan rimlig anledning är det inte frihet utan bara en illusion.

 

 

Det var mina frustrerade funderingar kring frihet och frånvaron av den.

Glad Påsk i alla fall!

 

 

Kommentarer
 1. Pingback: Åtta år senare – i den åttonde fasen – Bortugal

 2. Pingback: Hopp och framsteg i april – Bortugal

 3. Var inte enkelt att ta in allt, rent av lite komplicerat:-) men jag hoppas att ni fick en bra och fin påsk.

  Det är rätt mycket fram och tillbaka i landet Sverige också och väldigt olika från region till region vad som anses, forna landstingen är det som bytt namn. Och alla oklarheter när en ledande myndighetsrepresentant säger att han inte förstår vad forskare säger och missat att ta till sig djupare kunskap.

  Men läser jag andra länders tidningar så är det rätt rörigt överallt och folk är folk var de än finns. Ha det så fint i vackra vårens tid.

 4. Kan det verkligen vara nödvändigt med alla dessa restriktioner och konstiga regler, hjälper det!?
  I Grekland har de nu haft en andra lockdown i snart 5 månader och aldrig har så många varit smittade med Covid som nu.

  • Nej, det kan inte vara nödvändigt. Det ger effekt om folk följer restriktionerna, men på sikt är det ändå inte hållbart och när man släpper på dem ökar smittspridningen i alla fall, så det går inte att vinna verkar det som. Det finns ju i och för sig länder som lyckats hantera detta på ett bra sätt och begränsa smittan utan för omfattande och utdragna utgärder, men förutsättningarna är ju heller inte desamma överallt. Jag vet inte vad som är bäst, men detta är inte bra. ”Vi måste ha kollektiva regler”, säger en granne. ”Vi kan inte ha individuella regler”. Jag håller inte med. Framför allt behövs det få och tydliga regler inte många och krångliga som omfattar allt och alla utan logik och hänsyn till olika omständigheter.

   • Nej det är alldeles för många regler i alla länder, även i Sverige, och unga vuxna orkar inte bry sig längre

    • Nej de tröttnar först i alla länder tror jag. Särskilt om det inte finns någon logik i reglerna, tror jag. Då känns det som att reglerna är till för reglernas skull, och inte av någon viktig anledning.

 5. Helt fruktansvärt! Och som sagt, tänk vad man tagit mycket för givet tidigare. Men mitt i allt elände så kommer det en del hoppfulla nyheter nu. EU har godkänt ett fjärde vaccin som man bara behöver ta en dos av och vaccinationstakten kommer att öka markant i april/maj. Så jag vill ändå tro att det värsta snart är över.

  Hoppas ni får en bra påsk trots allt.

  • Ja, om man ser till hela situationen så är det ju fruktansvärt vad detta har kostat, och då inte bara i människoliv utan allt annat som fått offras. Vi får verkligen hoppas att det vänder. Det måste det ju göra!

   Hoppas allt är bra med er! Tänker på din kompis med hästarna också och alla som drabbats riktigt hårt av detta. (Blev lite sugen på att åka dit faktiskt! Italiensk mat och ridturer… Kanske en dag!)

   /Åsa

 6. I den vägspärren hade det kostat er en rundlig summa – det är €200 i böter om man är ensam i bilen och det blir mer om man är fler. Om det är 200 per person vet jag inte men det är inte otroligt.

  Man får väl hoppas att alla de som efterklokt visste hur fel det var att lätta på reglerna till jul är nöjda nu, när det är så stränga regler till påsk.

  Jag har luttrat accepterat alla begränsningar och bestämt mig för att inte hoppas på något som inte uttryckligen står i planerna för desconfinamento. Jag gör ett extra litet glädjeskutt över kommundelsgränsen ett par gånger i veckan. Så kul har jag.

  • Som jag tolkar det är det 2000 om man är fler än en, men kanske är de inte lika hårda om man tillhör samma familj. Jag funderade också på att säga att jag åkte dit för jobbet, för i jobbet får man ju korsa kommungränsen, men orkade inte chansa /tjafsa.

   Ja, det är konstigt hur man ändå vänjer sig och nästan accepterar.

   Tror nog folk samlas och umgås mer eller lika mycket oavsett om man får lämna kommunen eller ej. I och för sig stoppar de folk som tänkt besöka släkt och familj på olika håll i landet, men inte mer än så.

   Tänkte att en del i stan kanske hyrt ett hus på vischan för att barnen ska kunna vara ute och röra på sig lite eller så. Har sett många sådana annonser, om ”perfekt för karantän i vacker natur…” men sådant kanske inte är så poppis. Om jag varit instängd i en lägenhet och distansjobbat med barn som haft distansstudier i två månader skulle jag ha nappat på det. Men då hade jag fått avboka och de som jag bokat med hade gått miste om den slanten.

 7. Enligt info på RTP.pt får man åka över kommungränsen om man har en sommarstuga i en annan kommun. Så ni kan nog fira påsk utan oljud från bygget på granntomten. Värt att kolla i allafall. Lycka till och Glad Påsk hälsar Kerstin i Ferragudo

 8. Förra året var första påsken på mycket länge som vi inte firade i vår stugan, eftersom man inte skulle åka mer än 2 h hemifrån. Lite godtycklig regel kanske, men för oss tar det 2,5 h så vi stannade hemma. Och det där med frihet alltså; att inte kunna röra sig som man vill inom det egna landet känns obehagligt och instängt. Jag tycker verkligen det, så jag förstår dig! Hoppas att byggarna tar påskledigt.

  • Ja, fredag lördag och söndag borde det vara tyst, men fram till dess är det buller 8-18.

   Det var lydigt av er. Jag hade nog kört lite för fort och kommit fram på ”drygt två timmar” men man vill ju inte heller att grannarna på landet ska titta snett på en om man kommer åkandes från stan. (Vi har inga sådana grannar på landet, så det behöver vi inte oroa oss för i alla fall!)

   • JAG är grannen på landet som tittar snett! Får se hur många sommargäster som kommer ut hit till vår lilla ö i påsk.. nä men viruset blåser ändå bort med västan så det är nog ingen fara så länge inte alla ställer sig inne på affärn och gosar. Påskbrasan är inställd i alla fall…

    • Ja, det kan jag tänka mig, alltså att det kommer dit många på lovet. Håller de sig för sig gör det ju inget. Eventuellt kan de sprida smitta om de handlar i affären. Här har vi ju mask på i affären och dessutom har vi hittills alltid haft med oss mat till stugan.

    • Ett litet inlägg om sommarö
     På vår sommarö vädjar färjepersonalen ” Snälla använd munskydd på resan och bråka inte med oss om varför Följ rekommendationer vänligen er färjepersonal ” även i högtalaren påminns om detta !
     Ja hälften kanske lyssnar så svårt att ta på ett enkelt munskydd
     När man läser om restriktioner i som nu portugal !!!

     • Ja, ändå verkar många tro att Sverige har lika strängt som andra länder ”fast det kallas rekommendationer, och inte restriktioner, men det är samma sak”. Jag har hört det och har i och för sig inte varit i Sverige på länge, men de som säger så har nog heller inte lämnat Sverige så de kan jämföra. Stor skillnad på hur olika länder hanterar detta! Att bära munskydd bland folk, speciellt inomhus och på bussar och liknande (färja!) är ju ingen större uppoffring och hjälper förhoppningsvis.

 9. Här i Sverige får vi ändå åka mellan kommunerna och genom hela landet om man vill, men med eget ansvar! Alla sorters affärer är öppna, med restriktioner på hur många som får vistas i lokalen. Och det som hela tiden upprepas är: håll avstånd, stanna hemma om du har minsta sjukdomssymptom, umgås inte utanför din krets som du brukar umgås med, jobba hemifrån om det är möjligt, håll god handhygien! Och detta har många svårt att förstå här hemma i Sverige och ropar efter tydligare regler, vad är det som är svårt att förstå, att man har ett alldeles eget ansvar som ingen annan kan ta, mer än en själv! Jag tillhör kategorin äldre med ett litet hjärtfel vilket gör att jag har varit ganska försiktig! Har inte varit in i en galleria eller klädaffär sen i februari i fjol. Apoteket ett fåtal gånger och mataffär också ett fåtal gånger på ett år! Inte träffat barn och barnbarn inomhus, bara ute! Två av barnbarnen har jag inte träffat sen februari i fjol och förstås inte deras föräldrar! Förövrigt bor vi i olika delar av landet och vi reser inget nu! Detta tär på mormorssjälen mest av allt!
  Påsken brukar vara vår bästa helg då vi brukar träffas i vår stuga i fjällen, men inte denna gång! Alltså det är ganska deppigt! Men vi har varandra min man och jag vi kan resa de 17 milen mellan vår lägenhet och fjällstugan( där vi är för det mesta) vi har en fantastisk natur runt oss var vi än är och kan njuta av snö och vinter! Så på så vis är vi ändå lyckligt lottade anser vi, och nu hoppas vi på att få vaccin om någon vecka och när vi har fått det, då har vi många kramar som väntar på att delas ut till nära och kära! Som vi väntar!
  Många önskningar om en trevlig påsk och en stilla bön om att Coronaviruset ska försvinna på något magiskt vis!

  • Jag hoppas också! Jag tror också på eget ansvar och hänsyn och kanske böter eller liknande vid rent oansvarigt beteende. Pengarna kunde gå direkt till de som drabbas mest av eländet. Här är som sagt restriktionerna strängare, men jag vet att livet begränsats mycket även i Sverige för många. Mina föräldrar har liksom du begränsat alla kontakter under året som gått och det är mycket större oofrihet än vi har men av andra skäl.

   Jag hoppas det blir en vändning och att vi sedan kan minnas denna tid som en lärdom om värdet av frihet och att kunna träffas och kramas om vi nu inte begripit det innan. Må det aldrig börja kännas normalt!

 10. Låter väldigt jobbigt med alla nya restriktioner fram och tillbaka. Och att dessutom behöva leva med det där bullret från grannhuset, fy sjutton! Borde inte det byggarbetet också beröras av restriktionerna på något sätt?! Kan man tycka i alla fall.
  Såg på ena bilden att Frida har blivit av med tandställningen, måste vara jätteskönt!

  • Ja, det var ett tag sedan nu. Skönt för henne och det blev ju väldigt bra! 🙂

   Svårt att hålla reda på allt faktiskt, och känns rätt onödigt om man ändå bara är vettig och håller sig undan och är försiktig, som sagt. Byggjobb berörs inte, utan de fortgår. Det var prat om någon lag om att det inte fick bullras eftersom alla som kan tvingas jobba hemifrån, men det struntar man tydligen här på vår gata i alla fall. I helgen har det varit tyst och skönt i alla fall och jag har skrivit detta i lugn och ro, pluggat lite och sovit middag på utesoffan! I morgon går det igång igen…

 11. Det är lite som med Löfvens regler i Sverige. Eller förlåt, han gör ju ingenting, utan den så kallade epedemilogen. Dvs fullt av motsättningar, som en enda soppa, troligen för att ge intrycket av att de gör något.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

 12. Oj, oj, oj vilka krångliga regler. Jag blir helt matt. Förstår att ni inte kan håller reda på vad som gäller…
  Vad tråkigt med sommarstugevistelsen i påsk som gick om intet men det kommer bättre tider framöver får vi hoppas.
  Glad Påsk trots allt 🙂 !

  • Ja, det är svårt att hålla reda på och väldigt stressande och irriterande. Vi var ju där förra helgen och kanske kan vi åka dit helgen efter påsk, men då har mjölk och yoghurt som vi lämnat i kylen surnat, och det var nu vi ville passa på att fly bullret. Inte sprider vi mer virus nu än andra helger…Suck!

   Men… vi gör det bästa av det, och en glad påsk önskar vi er också!

 13. Alltid ett nöje att läsa dina inlägg.
  Ja, man vet inte om man skall skratta eller gråta här.
  Här i Danmark har vi inte så svåra restriktioner, så det känns inte så frihetsberövande – med mindre man är en festprisse och ränner i teatern, på bio och museer.
  Till påsk öppnar Tivoli och Bakken, men man skall visa negativ Coronatest, som inte får vara mer än 72 timmar gammal …
  Glad Påsk till dig och din familj.

  • Ja, det är ju bra om folk tänker sig för, men inte när de försöker tänka åt en tycker jag. Speciellt inte när det är svårt att se logiken, men i den här härvan accepterar folk det mesta verkar det som. Jag hoppas det inte är något man ska behöva vänja sig vid!

   Det är ju en väg förstås som jag läst om att de testar i Spanien också. Med negativt test får man gå på konsert och så vidare. Kanske till och med lämna sin kommun….

   Glad Påsk! – hur man nu säger det på danska. (sitter här och försöker gissa och uttala. ”Glaedelig Poske”? haha!

   /Åsa Winald, NTI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *