En hösthälsning

Jag hade ju tänkt hinna med en sommarhälsning också, men idag är det försent. Idag inträder nämligen hösten, enligt den portugisiska kalendern. Enligt denna börjar sommaren i Portugal den 21 juni, och slutar den 22 september, och under hela denna tid har jag inte fått ihop en enda liten sommarhälsning här på bloggen. Rent vädermässigt känns det som sommar med 27 grader och sol idag, men nu är hösten alltså här, så det får bli en hösthälsning. En lite dyster sådan.

Man skulle kunna skriva något käckt och glatt om vilken fin och lugn sommar vi haft, eller skriva om allt roligt och spännande tjejerna haft för sig och om Sverkers äventyr, men jag är inte på humör och har inte varit på hela sommaren, så nu blir det varken glad eller spännande läsning men i alla fall ett livstecken från en varm och solig höstdag i Bortugal.

Apropå väder, som man ju kan kallprata lite om när man inte setts på ett tag, har det inte varit några värmerekord här utan en ganska lagom sommar – tack och lov – men vad har jag sysslat med egentligen, kanske ni undrar? Så lite som möjligt, är det tråkiga svaret. Hela sommaren har jag varit jättetråkig, helt enkelt. Hur jag mår? Ni kommer att önska att ni inte frågat. Svaret är att jag känner mig trött, asocial och tråkig, och ofta även ängslig och ibland lite gråtfärdig. Inte mycket att skriva om, utan kanske snarare något man borde ta med en terapeut, om man hade en sådan. Det har jag inte, om man inte räknar Sverker. Han mår förresten bra, förutom att han har problem med öronen och hörseln –  kanske av att lyssna på mitt ältande om allt jag är orolig och bekymrad över.

 

Glad 58-åring på födelsedagen

 

En tröst i tillvaron (fast det knappast borde vara en tröst) är att den lilla kontakt jag haft med människor utanför min lilla bubbla den här sommaren bekräftar att jag inte är ensam om att känna såhär. En tidig morgon i juni till exempel minglade jag lite motvilligt med andra mammor, när vi vinkade av våra tonåringar som skulle åka på campingäventyr. Är ni sugna på att följa med? frågade en lärare och en av mammorna svarade att ”Nej, jag är faktiskt mest intresserad av vila nuförtiden. Äventyr är inget för mig. Det är jag för gammal för.” och flera mammor höll med. Då är det alltså inte bara jag som är trött och tråkig. Det kanske är normalt. Tråkigt, men normalt.

Frida på äventyr

 

En annan gång berättade barnen (förlåt, de nästan vuxna personerna som var mina små barn alldeles nyss) en sak som också fick mig att känna att jag kanske inte är ensam i min gråtfärdighet, utan ganska normal. En av de otaliga dagar tjejerna tillbringade på stranden ihop med ett gäng kompisar bestämde de sig för att gå samma kväll gå på någon av sommarens otaliga byfester eller gratiskonserter, och sedan sova över allihopa hos någon. Som vanligt, alltså. ”Måste bara säga till mamma”, sade en av dem, och så följde ett telefonsamtal där mamman föll i gråt men sedan sa att ”Nej, det är okej. Det är bra att ni har kul, jag mår fint!”, varpå kompisen lade på och suckade och sa, att ja, min mamma är lite sådär och hör och häpna: nästan alla nickade igenkännande. ”Min mamma är också sådär ibland.”

Om man messar och frågar tjejerna var de är kan man få en sådan här bild.

Eller en sådan. Man skulle kunna skriva många inlägg om deras sommar, men den är ju just deras, och inte min, eller ens vår längre. 

 

”Mammor är sådär ibland”! Som jag alltså. Glad över att de har så roligt, men samtidigt lite gråtfärdig, sorgsen över att en fas i mitt liv är förbi. Inne i en ny fas, där jag inte längre är en äventyrlig småbarnsmamma, utan någon annan. Någon äldre och ängsligare, lite vilsen och osäker i den här nya rollen, och med tusen saker att vara orolig över. Särskilt på nätterna, vare sig jag ligger vaken eller sover och drömmer mardrömmar om att jag kör för fort, kör över något eller någon, ska resa och tappar bort biljetter och bagage eller att jag ska packa och inte hittar någon väska. Går vilse i stora hus som aldrig tar slut, springer med saker i famnen, missar bussar och jag vet inte vad.

Vad jag oroar mig för när jag ligger vaken ska vi inte gå in närmare på, men sammanfattningsvis – framtiden. Världen. Ibland ältar jag också jobbiga saker som redan hänt, för omväxlingens skull. Jag försöker förstås också med att rada upp allt jag har att vara glad och tacksam över, istället för att räkna får. Det blir en stor fårskock för jag har ju egentligen allt man kan önska och mer därtill, men borde jag inte vara gladare då? Är det kanske något fel på mig i alla fall?

Skönt då om det i alla fall är så lugnt som möjligt på dagarna. Jag håller mig till sådant som jag känner mig trygg med och som jag vet att jag mår bra av. Undviker folk och allt som känns krångligt. Försöker hitta lugn och lycka. Förutom en del jobb (grammatik är väldigt terapeutiskt) har sommaren mest bestått av djur och natur. Promenader och löprundor och hundar och katter överallt, för nu har vi inte bara två hundar och två katter, utan också två kattungar, som Sverker och Frida hittade i ett björnbärssnår nedanför vårt hus, så små att båda rymdes i en hand nästan. Självklart skulle de räddas och tas med hem, och så har de blivit kvar, eftersom vi helt enkelt inte blir av med dem och börjat fästa oss lite vid dem. Ragnar och Ruben. Utöver det har vi också Roxys flickvän fårmörderskan här flera timmar varje dag, som om vi vore hennes dagis, så det är djur överallt.

När jag kollar på bilderna jag tagit med mobilen den här sommaren är det mest djur, promenader och löprundor och utöver det en beklämmande brist på bilder på barnen, som ju inte längre är barn och som alltmer sällan är hemma. Så är det. Så ska livet vara, säger Jonna, när jag ibland  råkar på henne i köket eller så och beklagar mig lite, fast jag inte borde. Det har hon väl rätt i såklart, men ändå.

Löprundor ja. Precis innan den portugisiska sommaren började, började jag springa igen. Det var faktiskt dagen efter Santo Antonio, som jag tråkigt nog inte firade alls i år, tråkig som jag är. I alla fall, jag var ute i skogen och gick med hundarna och så började jag springa istället för att gå. Sedan dess har jag sprungit varje dag, ungefär 2 kilometer. Här är bilder från alla dessa dagar och kilometrar:

 

 

Det fattas en bild i ruta 55. Oklart varför, men sprang gjorde jag. Antagligen i skogen.

Vilken tycker ni var finast?

 

Visst har jag också andra sommarminnen, men inte så många som jag brukar ha. Visst finns det mer att berätta, men det tar jag en annan gång. Nu har jag i alla fall fått ihop en lite gnällig hösthälsning, denna somriga höstsöndag. Jag ska försöka skärpa mig, på alla plan, men den här sommaren kommer jag att minnas såhär, om jag inte glömmer den. Promenader, löprundor, djur och natur, en lite sorglig känsla och en hel del oro. Nu är sommaren över, och hösten är här.

 

 

Kommentarer
 1. Pingback: Ett lyckligt slut – Bortugal

 2. Snart jul…
  Vill önska dig en riktigt God Jul & Gott Nytt År!
  Hoppas 2024 blir ett bra år för dig och alla andra samt för hela planeten! Finns ju en hel del att önska för vår värld…
  <3 Annika P.S Hur har det gått med kattungarna?

  • Tack Annika!

   Önskar dig också god fortsättning och ett gott nytt år!

   Kattungarna har vuxit…

   Vi har inte blivit av med dem, så de får stanna. Ska försöka tota ihop något innan året är slut.

  • Vad fint, Anna!

   Vi har haft en fin jul och det verkar ni ju också haft. Önskar er också ett gott nytt år!

   Jag ska försöka skriva ihop något imorgon.

   Gulligt av dig att höra av dig!

 3. Hej!
  Det har gått ett tag sen det här inlägget skrevs, men jag ville ändå skriva en tanke.
  Livet är ju som bekant ett konstant äventyr med både upp och nedgångar. För mig vändes allt lite upp och ner förra året när jag fick cancer och fick gå igenom kemoterapi (tappade allt hår osv) Det var så klart en chock och en stor omställning, men det lärde mig också mycket om mig själv. Jag mår väldigt bra idag, och det som verkligen har hjälpt är våra djur (två hundar och två duvor) och att vara i naturen. Ja, jag kan också känna mig lite tråkig, haha, bor mitt i en storstad som Bcn men känner ibland att jag inte nyttjar den som jag borde, utan föredrar att åka iväg utanför stan så fort jag har möjlighet. Våra barn har flyttat hemifrån men bor tack och lov kvar i stan. Hursomhelst, det jag vill säga, är att livet kan bjuda på både det ena och det andra, men det är också dom tunga perioderna som får oss att tänka om, tänka nytt och lära oss acceptans. Jag känner mig oerhört tacksam idag för ganska lite och jag har accepterat att jag aldrig kommer bli samma person som jag var för några år sedan, men en ny version av mig själv helt enkelt. Jag har också fått tillbaka skrivglädje och kreativitet igen vilket betyder mycket. Ta hand om dig och njut av den underbara naturen du har runt omkring dig, och dina löprundor förstås. Jag älskar ju hästar så 18 jun är min favorit 😉 Vilken dröm!

  • Tack för fin kommentar, Sara! Skönt att höra att du är frisk igen och mår bra, men det måste verkligen ha varit ett helvete att gå igenom. Vilken hjälte du är! Naturen och djuren är verkligen viktiga för mig också, och egentligen saknar jag ju inget. Behöver bara hitta glädjen och lugnet igen. Tills dess får jag väl se det som en svacka som jag kommer ur som en starkare person, kanske. Fast jag kommer nog att fortsätta vara rätt tråkig, känns det som. Nu undrar jag över dina duvor och ska kolla på din blogg. Sverker har en duvfamilj som har adopterat honom i huset han renoverar. Han brukar prata om dem.

   • Ååh, ja våra duvor är i en liga för sig😍 Vi hittade dom på gatan som ungar, och tog hand om dom. Det visade sig att dom inte kan flyga så bra så dom liksom stannade här hemma, dom är 2 år nu och våra små bebisar. Otroligt personliga och roliga och dom förstår så mycket mer än vad man tror😊 Vi har tagit hand om fler duvor, som sen har flugit vidare efter ett tag, men dom här stannade kvar❤️❤️

 4. Hej,
  Tack för att du tar dig tid att skriva, det är så roligt att fortsatt höra hur ni har det med livet där nere.
  När jag är i Portugal tar jag alltid Magnesium som kosttillskott. En god vän här i Portugal som arbetar med sådana här saker har sagt mig att grundmängden av magnesium som man får i sig i Portugal är betydligt lägre än vad vi får i t.ex. Sverige.
  Magnesiumbrist ger precis de diffusa symptom som du beskriver som tex trötthet.
  Hoppas att det fungerar, det lär ju inte skada i varje fall ☺️

 5. Normal – ja, kanske… Naturlig – definitivt… Tror inte det är någon större skillnad på dig och oss andra i samma situation – livet går vidare fast i en delvis annan dimension…

  • Det är nog både normalt och naturligt. Något man ska igenom. Jag tycker ändå att jag borde vara bättre på att hantera förändringar och utmaningar än jag känner att jag är. Man borde bli bättre på det, och inte sämre.

 6. Det blev en favoritbild per månad: 20/6, 20/7, 19/8, 11/9.
  Kan känna igen mig i hur du känner – behovet av att bara vilja ha lugn och ro och slippa människor och intryck(?). Jag är nere i viana (do castelo) för andra gången i år. Behövde få lite värme och sol mot min hud innan höst och vinter får sitt grepp om göteborg. Det enda jag gör om dagarna är att pussla hemma i köket, promenera längs stranden, lyssna på musik och sova. Sverigefolk förvånas över att jag inte ”hittar på nåt” när jag väl är här, men jag vill bara få vila sinnet och kroppen lite, har inte ens besökt släkten eller mormor än. Innan kunde jag få ångest över att vara sån här (”tråkig”) men försöker jobba på att acceptera min personlighet och mina behov..
  Du skriver det inte rakt ut i texten, men jag får en känsla av att du har en anledning till oron, så ville bara säga att jag hoppas det ordnar sig, eller i alla fall känns lite bättre snart.
  Kramar Joanna

  • Ja jag försöker acceptera att jag förändras och blir tråkigare och tröttare och att det alltid kommer att vara lite läskigt att leva. Det finns alltid saker att vara orolig för – en del konkret och annat mer hypotetiskt. Jag har bara blivit sämre på att hantera det. Det låter skönt att vara i Viana och ta det lugnt och inte hitta på en massa! Ta hand om dig!

 7. Visst är det nästan tabu i vårt samhälle att bara vilja ta det lugnt, att inte göra något, att ge sig tid för en transformation från en fas i livet till en annan. Men när orostankarna och tröttheten tar över för mycket då kan det vara något fysiskt. Minst 100 berättelser som din har jag fått ta del av sen jag började läsa om klimakteriet. Innan dess tänkte jag bara vallningar/svettningar. Men det är sååå mycket mer! Mina neurologiska besvär t ex visade sig också bero på det, och jag är inte det enda. Vill tipsa om Facebook gruppen Stark genom klimakteriet-community. Där finns både tips, kunskap och råd. Ursäkta för oombedda råd men jag vet själv och har hört från så många andra vilken skillnad det kan göra med hormonbehandling och hur hormoner kan ställa till. Både kvinno- och sköldkörtelhormoner.

  • Ja, jag tänkte det kunde vara åldern, inte bara mentalt och att hantera förändring, utan rent fysiskt. När jag fick så många kommentarer om klimakteriet gick jag till en kvinnoläkare, men enligt hennes kriterier och analys kvalificerar jag inte riktigt in i den kategorin. Hon verkade inte alls förstå vad jag menade och kan mycket väl ha fel. Jag borde nog ta en massa prover för att motbevisa henne, men just nu orkar jag inte. Provar med lite extra Vitamin Sea och extralånga promenader tills jag uppbådat ork att boka en ny tid med någon annan.

   • Det är sorglig historia det med klimakteriet, mest att det är en sådan okunskap som härjar bland läkarkåren. I grunden är det en genus fråga. Men jag ska envisas och be dig att kolla rund i den facebook gruppen så länge; det är flera tusen kvinnor i den och det är en promille av dem som har hamnat i början på sin klimakterieresa hos en kunnig läkare. Med andra ord, finns i princip bara en väg. Man får utbilda sig själv och sen, med rätt argumentation,
    ställa krav på läkaren. Den gruppen räcker ganska långt, det är en nätverk, med tips, delad erfarenhet och hel del råd att sålla bland. Jag har varit nu en tid i den karusellen, med utmattning, depression, sjukskrivning mm och mycket har handlat om att dra sig själv upp i håret. i de stunderna man orkar. Men insikten hur mycket hormonerna ställer till vår mående har varit överväldigande. Och hjälp finns! Kram

    • Ja, jag borde gå vidare med detta. Jag tror dock inte att det är bara hormoner, utan en kombination av olika saker. Jag tror alltså inte att det går att trolla bort de här känslorna med någon behandling, men med rätt hjälp och mer insikt kring den här fasen i livet kanske jag i alla fall blir bättre på att hantera den. Tack för din omtanke! Det värmer.

 8. Hej! 13 Augusti är min favorit. Jag skulle vilja gå där på den soliga vägen – ser ut som att den leder mot havet men det kan man aldrig veta 🙂 Kämpa vidare och tack för att du delar med dig. Hälsningar från Sverige.

  • Ja det är bara att kämpa vidare! Det går ju lite upp och ned i livet och med humöret också. Det är bara att hänga med liksom. 13 augusti leder absolut till havet!

 9. Kul m din transparens, hedrar dig. Ja du är kvinna och jag är man, erfaren av livet m kvinnor. Men är det inte så att ditt största problem är att barnen, ditt hela liv, är vuxna nu. Stooor omställning, det är då kvinnorna i Sverige skaffar hund o katter. (Hästar) Och börjar löpträna! Men nu har ju du det i översta kvartilen redan!
  Vi killar har inte DET problemet, men jag kan säga att du har nåt magiskt framför dig, dina barns, BARN. Woaw, du anar inte hur läckert det är. Mitt är 21 år idag, Sebastian, mitt livs kärlek. Vi har väl 10.000 tim tillsammans. Min bästa kompis idag.
  Mina år 50-70 har varit bättre än 40-50.
  Trots en vidrig skilsmässa. Så du har bara 30+ magiska år framför dig. Jag o Annki åker t Albufeira f sjunde vintern på Lö, woaw.
  Havsutsikt i vintern, mkt bättre väder än ditt.
  Med vänlig hälsning,
  Kjell Karlsson Umeå

  • Tack för din kommentar, Kjell! Det var inte meningen att det skulle bli ett litet klimakterieforum här men jag har bokat en tid med läkare för att se om det går att bli av med demonerna den vägen. Annars får jag väl ta mig igenom det ändå.

   Jag hoppas jag kan känna mig gladare snart. Barnbarn lär nog dröja, men vi har ju hundarna. Och lite för många katter!

   Gällande vädret så har jag lärt mig uppskatta ”vinterhalvåret” lika mycket som sommaren här.

 10. 5 augusti är nog min favorit även om havet alltid är havet!
  Trist med humöret. Tror nog på klimakteriet. Har lika samma även om det går i vågor. Farbror doktorn har skrivit ut en hormonsprey som jag faktiskt tycker hjälper (och M säger att jag är mycket gladare😅)
  Hoppas det vänder snart😘

 11. Det låter nästan som östrogenobalans. Jag kände som dig innan jag kunde sänka nivån. Orolig, gråtmild och allmän ångest trots bra plats i livet. Värt att kolla iaf.

  Läste ett inlägg gällande åldrande som – fritt ur minnet – lät så här:

  ”Du har i snitt 75 somrar i ditt liv. Ett antal somrar har passerat beroende på vilken ålder du är i när du läser detta. Nu inser man att det finns ändligt antal somrar kvar och därmed behöver man försöka ge sig själv de bästa förutsättningar att må bra”

  Att barnen gör sin grej är väl härligt, men förstår att deras allt större oberoende gör att man funderar på sin roll i familjen och kanske livet. Så var det för mig iaf.

  Skönt att du skrev av dig!

  • Tack snälla Nisse. Det var fint skrivet om somrar och barn och livet. Man kan säkert få östrogen eller någon medicin, men nog måste man också få sörja lite. Samtidigt vill man ju inte gå och vara deppig. Jag tar till mig vad alla skriver och ska försöka hitta en doktor som förstår och lyssnar. Fortsättning följer! (Om inget hemskt händer)

  • Livet, livet. Det går upp å så går det ner. Jag är 55 och fattar att en del handlar om åldern både för dig , mig och många andra. Men när barnen blir äldre blir livet verkligen lite knas när de varit så stor del av det. Mina två äldsta har flyttat ut det senaste året och kvar är vi och den yngste. Tack och lov för den yngste. Men vi saknar de andra två och allt roligt vi alltid hade och gjorde tillsammans. Vi var också så tighta. Så jag fattar tomheten. I somras dök jag ner i vår trädgård och blev en riktig tant i rabatterna. Funkade ganska bra faktiskt. Finns det några projekt du kan skaffa dig, som är dina egna? Husen verkar ju vara Sverkers projekt, barnen kanske varit dina ”projekt”? Lite naiva men välmenande tankar. Du verkar vara en natur-, frihets-, aktiv och äventyrlig själ. Kanske en Camino eller två? Vara social i lagom mängder och bara om/när man själv vill. Halva nöjet är ju planera och drömma. Bara några tankar från en i liknande sits.

   • Tack för fin kommentar, Åsa! Egentligen inte tomt som i innehållslöst – jag har mer än jag orkar med jobb, studier, hundar och löprundor. (Trädgård går tyvärr bort – har inga gröna tummar alls)

    Det är mer en rädsla och sorgsenhet som kommer och går, men nu har det varit lite bättre ett tag. Det är nog bara naturligt att det inte är lattjolajban hela tiden utan att man ibland måste sakta ned och gå igenom saker och känslor. Jag ska skriva igen snart. Förhoppningsvis lite gladare…

 12. Hej
  Det är inte ovanligt att besvär som dina och i den åldern tas för klimakteriebesvär men symtomen kan bero på sköldkörteln (underfunktion). Ett enkelt blodprov på hälsocentral kan bekräfta eller avfärda sådan misstanke. Väl värt att testa.
  Hoppas att du får hjälp med ditt mående.

  • Tack för tips! Ja, det kan ju vara något sådant som är i olag! Jag får pallra mig iväg till en bra doktor så kanske jag blir gladare och bättre på att hantera livet och framtiden. Det här går ju inte i längden! Det känns nästan oförskämt att gå omkring och må dåligt.

 13. Tråkigt att må dåligt fast man vet att man har det så bra. En bit in i texten så började tänka att det kan kanske vara klimakteriet som spökar. Själv hade jag ”BARA” vallningar och svettning som inte är skoj. Men min väninna som också hade det tyckte att de var lätta att leva medan alla konstiga tankar om allt som kan hända och gå fel var desto jobbigare. Det tog henne ganska långtid innan hon fick reda på att det inte är ovanligt att få när man kommer i klimakteriet men det hade varken hon eller jag någon vetskap om. När hon nu blev medveten om det så blev livet lättare att leva. Så ville bara och skriva det och hoppas på att livet fylls med mer skratt än gråt. Jag älskar träd men älskar havet mer så 2/7

  • Hej Katarina!

   Ja, jag är väl som din väninna då, eller rättare sagt inget fysiskt utom trötthet (om det räknas), men jag vet inte hur många gånger jag googlat ”ångest klimakteriet” och liknande. ”gråtfärdig klimakteriet” och liknande. Det kanske hjälper lite att veta att det inte är så ovanligt att känna så. Det är ju lite som en att vara tonåring fast bakvänt / tvärtom. Jag tror och hoppas också att det kommer att gå över. Känns fel att beklaga sig och inte må bra när man vet att man har så mycket att vara glad för, men ska jag skriva alls får jag ju lov att skriva som det är, tänkte jag.

   Bild 2 är fin, det är sant. Om man kollar springer jag nog mer i skogen än vid havet, men nu när det snart blir svalare blir det nog ändring på det. På sommaren är det skönast i skogen, både för hundarna och mig.

   Tack för din kommentar!

 14. Tack för din hösthälsning Åsa! Jag tycker den var intressant att läsa om i alla fall och allting i livet är inte rosenrött… Och allt har sin tid sägs det ju. Men jag förstår din oro. För allt. Tänker man för mycket på framtiden för vår planet kan man ju inte bli annat än deprimerad. Kanske man kan göra något i sitt liv som gör att framtiden ser och känns lite ljusare…?

  Vilka gulliga katter ni har fått :)! Dom är verkligen näpna och vad roligt att de verkar gå bra ihop med hundarna. Jag önskar dig en bra och fin höst och skickar bästa hösthälsningar från ett vackert och grönskande Stockholm! <3 Annika

  • Ja, det finns mycket att oroa sig för tyvärr på många olika plan. Jag tycker jag gör vad jag kan för att det ska kännas bättre, men blir inte av med känslan.

   Katterna är roliga, i alla fall nu när de är små, men lite för mycket är det ju med så många husdjur. Djur överallt som sagt, fast vi kan ju inte gärna kasta ut dem på gatan igen. Jag hoppades att någon skulle adoptera dem, men det finns ingen brist på katter och hundar här, så efterfrågan är inte så stor.

   Tack för din kommentar och din fina hälsning!

   Hade du någon favoritbild från mina stigar och vägar?

   • Tack för ditt svar, trevligt att få.
    Och oj då, jag glömde rösta ;)… Det var svårt att välja bild från dina rundor men bilden 7 juli var vacker med fina hundarna och molnen över berget! Jag tar den :)!
    // Annika

    • 🙂 Ja det är ju många att välja mellan, och många är rätt lika, men det är speciellt när molnet ligger över berget. Jag älskar att åka upp dit då och springa i molnet!

 15. Livet o precis som du beskriver det så mådde jag oxå dåligt när barnen inte längre behövde mig på samma sätt längre. Den nya rollen, den fria rollen. Nu älskar jag den. Hoppas du snart finner dig till rätta.

  • Ja, det är nog lite så för de flesta, och nu är det flera saker som sammanfaller som känns tunga, både smått och stort, inbillat (kanske) och konkret. Jag hoppas också att jag snart kan skaka av mig det här och gå vidare lite gladare. Det finns ju så mycket att vara glad över och jag blir så irriterad på mig själv över att jag då ska gå omkring och vara full av tårar och oro. Det märks i din blogg att du trivs och jag ser att du också fått katter!

   Hade du någon favoritbild från mina stigar och vägar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *