Det stora gröna

Nu har jag funderat i flera veckor på hur jag ska skriva om Det Stora Gröna utan att komma in på det mest privata, det som många säkert undrar över men inte törs fråga och som inte angår någon och som dessutom är bland det tråkigaste jag vet, det vill säga vår ekonomi. Allt det där jobbiga och tråkiga om vad det egentligen kostar att lämna det så kallade ekorrhjulet och hur man har råd med det och så vidare. Det kommer jag inte att skriva om. Inte nu i alla fall.

Men hur ska jag kunna fortsätta blogga om jag inte berätta om Det Stora Gröna? Det kommer att bli ett nytt och spännande kapitel för oss, ett nytt stort och grönt äventyr som jag ju gärna vill dokumentera. Jag tänker redan på alla bilder jag kommer att kunna ta bara vi får nyckeln. Före-och-efter-bilder till exempel, under projektets gång.

En grej som dök upp på mobilen nyligen. Ungefär så.

 

Varför inte bara helt enkelt säga som det är? Att det Stora Gröna är ett hus vi köpt och att Sverker på köpet fick ett jobb eftersom huset i fråga har omfattande renoveringsbehov? Att det plötsligt bara stod där i kvällssolen och glödde av löften och potential och var till salu och att vi la ett bud samma dag och betalade handpenning samma vecka.

Så, nu har jag sagt det och i övermorgon har vi nyckeln i handen och kan gå och titta på vad det är vi egentligen köpt. Hur stora renoveringsbehoven egentligen är och hur många rum det egentligen var. Vi var så exalterade över husets läge med badrocksavstånd till stranden och viss havsutsikt från balkongen (som vi i och för sig inte vågade gå ut på av rädsla för att den skulle rasa) och nervösa över att någon annan skulle komma och sno det framför näsan på oss att resten kändes oviktigt. Därför ska det bli extra spännande att få nyckeln i övermorgon. Lite väl spännande om jag ska vara ärlig.

 

Något för den händige!

 

Dörren stod öppen, det var bara att kliva på!

Det bodde folk där, men de har flyttat nu.

 

Ett vindsrum hann jag också fota.

Men det var läget som avgjorde.

Närheten till stranden.

 

Det må ha varit lite väl impulsivt, men det finns en plan. Vi tänker framåt. Vi är vuxna och ansvarsfulla, intalar vi oss i alla fall. Planen är alltså att renovera och sedan hyra ut tills vi någon gång i framtiden flyttar in där själva. Vi eller tjejerna, när vi inte längre ryms i samma hus. Eller kanske vi ryms där allihop? Men kan vi någonsin flytta ifrån det här huset? Jag vet inte, vi får se.

Drömhuset 2 har det jag i alla fall döpt mäklarkontakten till i min telefon.

 

Om två dagar är det i alla fall tillträde och vi får gå in och se oss omkring. Vem vet, kanske det blir en julkalender på temat Det Stora Gröna i år? Med idylliska bilder på oss där vi står på varsin stege i snickarbyxor och skvätter målarfärg på varandra och fnissar lyckligt, alternerat med inlägg som osar av svordomar över elledningar och avloppsrör från förra seklet och ångest över vatten över huvudet när det börjar regna in genom taket?

Nej, så roligt ska vi inte ha. Det blir nog bara lucköppning på söndagar denna december, men ni kommer säkert att få läsa mer om det Stora Gröna.

Det stora gröna strandhuset.

Kommentarer
 1. Pingback: Ett stort projekt – Bortugal

 2. Pingback: Veckans höjdpunkt – Bortugal

 3. Pingback: Vad vi förlorat och vad vi fann – Bortugal

 4. Pingback: Så mycket lättare – Bortugal

 5. Grattis till husköpet! Det stora gröna är ju en dröm och jag ser absolut potential! Jag köpte lgh för ett drygt ar sedan (ja du vet, det var i samband med flytten som jag gav bort en del böcker!) i Bairro das Colónias som det sa opolitiskt korrekt kallas, ett omrade nära Intendente/Graça/Anjos. Vart hus byggdes 1931 och klassificeras som Art Deco, det gör hela kvarteret. Interiörerna är väldigt lika ert hus – fönster ovanför dörrar för ljusinsläpp via korridorer, höga, vackra tak, trägolv – en otroligt vacker epok! Mycket lycka med det nya projektet och ser fram emot att följa renoveringsarbetet! Boa sorte, muitos sucessos!

 6. Vi är likadana, sneglar ofta på hus fast vi har ett och det borde räcka. Men det här är ju en investering av något slag, inte en sommarstuga eller så. Det blir ju Sverkers jobb också. Byggeri och fastigheter var ju hans jobb i Sverige. Huset ligger längs Lissabonkusten, en tjugofem minuter från oss.

 7. Grattis till det vackra huset! Även jag är svag för den här typen av hus, och nära havet är ju pricken över iet.
  Svärmor bor i Parede (inåt landet utan havsutsikt tyvärr) och det finns flera fina hus av den här typen där.

  • Ja vi har sett flera liknande, ofta skruttiga, men när de väl renoverats är de så vackra! Jag undrar som sagt om de heter något speciellt, denna typ av hus. Jag hittade ett liknande hus som beskrevs som arquitetura racional anti-chalet…

    • Innan 1951, det vill säga innan det började föras register över byggnader. Alltså finns det varken planritningar eller uppgifter om byggår men släkten (arvingar till de som byggde huset) vi köpte den av tror att det byggdes på 30-talet. (!)

     • 30-tal verkar nog ganska rätt (eller who am I kidding, vad vet jag om portugisisk arkitektur?).
      Har ni fått tillträde idag? Så spännande!

 8. Åh, vad roligt! Grattis till er och grattis till det vackra huset som kommer att bli så väl omhändertaget. Det finns väldigt många hus här som ser ut att skrika ”hjälp”, och med ert köp gör ni även en kulturhistorisk insats :-). Någon förbarmades sig över vårt grannhus, som var i betydligt sämre skick än ert nya, och vi har med spänning följt hur vackert det ser ut att bli. Ert kommer att bli helt fantastiskt!

  • Det finns en hel del hus som skriker på hjälp, ja! Nu är det fler som tas om hand än för några år sedan när vi flyttade ned tycker jag mig märka. Jag tror också att det kommer att bli fint!

 9. Haha, såg att Susanne skrev det jag också tänkte. Men vi får lita på Sverker!

  Men det var inte det jag borde ha börjat med, Jag skulle ju börja med att gratulera er! Det är ett oerhört vackert hus, på bilden ser det väldigt elegant ut. Så jag ser verkligen fram emot att se vad som kommer här på din blogg.

  Det kommer bli så himla bra!

  • Ja köket ja…
   Vi sitter ju inte i sjön, säger Sverker. Vi har ju det tillfälliga köket. Fast han hade ju kunnat vänta med att riva det gamla. Men nu ska jag inte vara sån.
   Det blir nog bra som sagt. Tålamod..

 10. Så spännande! Vilket fint hus! Skönt att inte bo där man renoverar 🙂 . Och kanske blir det lugnare hemma när Sverker har ett annat hus att förverkliga idéer i :-). Sova över där då och då, när ni vill vara vid havet länge, kan ni säkert även under pågående renovering.

  • Ja vi kan ju hänga där en del allihop under renoveringen. Till och med hunden! Och så kan vi gå och bada när vi behöver en liten paus och åka hem när vi behöver en stor paus!

 11. Åhh, vad roligt! Huset ser underbart ut i mina ögon. Ett portugisiskt hus! Lycka till! Det blir spännande att följa er renovering.

 12. Ah vad roligt! Grattis till hus nr 2. Klart bättre än att bo i bygget det där fixar ni galant (med nån svordom då och då ?) ser framemot bilder!

  • Tack! Ja det känns bättre att inte bo i bygget helt klart! Nu väntar jag bara på att någon ska skriva att det är ett väldigt fint hus vi köpt, men hittills är potential det närmaste vi kommit en komplimang!

 13. Oj. Jag föreställde mig att ni köpte ett stort grönt hus i Lissabon. Och så har ni köpt mitt drömhus. (Jag älskar den stilen. Och särskilt med ingång på sidan. För att inte tala om hur mycket jag älskar badrocksavstånd).

  Säg att ni kommer att hyra ut det till vänner och bekanta under tiden ni inte behöver det själva!!

  • Nej det blev inget Lissabon! För stökigt och krångligt. Kanske är Lissabon en bättre investering men vi handlade med hjärtat -igen. Vi är också svaga för den här hustypen. Undrar vad den heter? Och med badrocksavstånd var det oemotståndligt. Prislappwn lite för bra för att vara sann vilket är iriande egetligwn men vi har kollat att huset är lagligt och räknar med ”dolda” fel. När det är (quando estivet med futurum konjunktiv med inbyggt tvivel eftersom man inte kan veta om framtiden) färdigrenoverat behöver vi ju hyresgäster!

 14. Detta är väl lugnt, ni har ju redan någonstans att bo(eller missade jag ngt?) . Ni verkar både händiga och energiska och finns det ingen deadline så är det både ett roligt(och jobbigt mellan varven förstås) och välinvesterat projekt, det kommer bli toppen!

  • Ja vi bor ju kvar här så det gör inget om det tar en stund, vilket det säkert kommer att göra. Det är Sverker som är händig, men jag kan vara bara att ha till hjälp också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *