Så mycket lättare

 

Så mycket lättare allt känns i februari än i januari! I februari tömmer jag diskmaskinen och hänger tvätten i förbifarten medan det vissa dagar i januari kändes som ett dagsverke.

Januari
Januarikänslan

Morgonpromenaderna i februari är dubbelt så långa och tar mig ända upp till toppen av berget ena dagen och ända bort till grannbyn nästa dag.

Kameran är trasig, men det tog jag också tag i. Är på reparation och det ska gå på garantin.
Jag tappade mobilen också så den dog, men också det fixade jag samma dag. Gick på försäkringen. Och jag visste var jag hade kvittot!
Älskar dimma!
Och sol!

Efter det och en tallrik gröt lägger jag mig i soffan av gammal vana men istället för att tuppa av och sova bort ett par timmar kommer jag på något jag ska göra, känner mig rastlös och kliver upp. Plötsligt har jag storstädat, bara hälften så slarvigt som vanligt och till och med gett mig i kast med att röja ut bland gamla urvuxna och utslitna kläder och skor.

Jag befinner mig långt inne i den röriga klädkammaren när mailet från arkitekten plingar till i mobilen. Jag läser det stående och behöver inte ens sätta mig ned för att ta in innehållet. Vår begäran av förlängd frist på grund av byte av arkitekt har blivit godkänt av kommunen (hurra!)  så nu återstår bara några formaliteter (especialidades) och tre månaders väntan, sedan är både illegala rummet och poolen och hela huset i all sin nymålade glans lagligt!

Jag tar trappan ned med långa kliv och går ut och hojtar till Sverker som står högt uppe på en ställning och rollar den nyputsade fasaden. Den nya fina fasaden är ju en lättnad bara den faktiskt, och på köksfronten händer också grejer. Plus att vi har nydraget vatten och avlopp! Dessutom visar det sig att den försvunne arkitekten av misstag råkat rita in ett fönsterparti som vi inte har men pratade om att göra. Nu är det alltså fritt fram för fler fönster, som en bonus!

Vi kostar på oss att ta ut glädjen i förväg fast vi är brända barn. Oddsen för att ännu en arkitekt ska gå upp i rök är låga, särskilt som den nya inte fått betalt i förskott. Med det bekymret så gott som ur vägen fylls jag av ny tillförsikt och nytt självförtroende. Ja, det kanske är krångligt ibland att vara vuxen, och extra så i ett nytt land på ett nytt språk, men jag är ju för sjutton riktigt bra på det här! Jag driver processer, köper hus och startar företag och bolag och jag gör det utan erfarenhet, nästan utan hjälp och jag gör det på portugisiska!

Av bara farten skriver jag ihop en lista över alla lösenord och loggar till och med in på ett par ställen när jag ändå håller på. Plötsligt ligger jag steget före alla myndigheter och banker och har dubbelkollat allt!

På kvällen åker jag gladeligen in till Lissabon och jobbar och i bilen på väg hem sjunger jag med för full hals: You know I´ll never go as long as I know it´s coming straight from the heart, och några andra gamla låtar som för tankarna till gångna tider då jag var en helt annan person men ändå jag. Att jag ens orkar ha musiken på är ett tecken på att jag mår bra. När jag är trött eller stressad är det tystnad som gäller.  

På februarinätterna drömmer jag fortfarande massor, lite som att jag hade ett eget gratisnetflix som startar när jag somnar, men jag går inte vilse i hus och jag vaknar inte helt slut. En natt blev jag i och för sig lite osams med Robert Mugabe men det skakade jag av mig snabbt.

Vi var på samma poolparty och han blev väldigt stött över att jag var där. Ändå vaknade jag glad.

Det känns mer som att jag kommer ut ur biosalongen när jag vaknar och när alarmet ringer på morgonen är jag redo. När det plingar in mail och annat i mobilen i februari är jag också redo. Kom an bara! Ge mig något att bita i! En påminnelse om att jag måste registrera agregado familiar på skatteverkets hemsida senast i morgon?! Jag (hånfullt): Haha! Det har jag redan gjort! Dags att betala in sociala avgifter? Ligger på autogiro, baby!

Skatteverket meddelar om att alla måste bege sig till Betlehem och skattskrivas, eller logga in och uppdatera/bekräfta uppgifter om familjeförhållanden och bostad. Det läste jag på på facebook förra veckan och fixade direkt!

Några februaridagar har hundpromenaderna till och med blivit löprundor, och snart är jag färdig med att inreda ett kontor i före detta klädkammaren.  

Mitt arkivskåp där allt ligger ganska sorterat

Jag har till och med lovat Frida att följa med henne och surfa efter skolan i morgon! Och så lyckades jag ju få ihop det här, trots att WordPress bytt utseende helt så jag inte kände igen mig när jag loggade in och fick lära mig allt från början.

Vilken skillnad lite järn och goda nyheter kan göra!

Kommentarer
  • Hej!

   Det är i Serra de Sintra och där är det många som åker MTB, inklusive oss, fast vi kanske inte tar de mest extrema vägarna ned. Det finns riktigt branta slalomstigar med hopp och hinder och allt möjligt, men dem undviker vi!

   /Åsa

 1. Hej Åsa, så kul att få ta del av livet i Portugal 🙂 Är själv halvportugis (med en pappa från Cascais) och underbart at se bilder därifrån. Du har inte ett instagramkonto man kan följa dig på?
  Abraços /Marta

  • Hej hej! Då känner du kanske igen dig på en del bilder! Och jo, jag finns på instagram! asawinald heter jag där.
   Beijinhos!

 2. Pingback: Ett kreativt kaos – Bortugal

  • Ja Portugal har många sidor! Skogsbilder har jag visat förut men inte i sådan vacker dimma. Verkligen skönt med frist. Skönt också att vi nu har en arkitekt som känns pålitlig och proffsig.

 3. Hej! Är i Lissabon just nu för fjärde gången. Blivit så förtjust. Men tänkte be om råd. Funderar på att åka till Evora imorgon eller inte. Är det resan värt? Så svårt att lämna Lissabon samtidigt som man kanske borde se nåt nytt? Annars; några extraroliga tips i huvudstaden som får oss att välja att vara kvar? Tack på förhand!

  • Svår fråga! Évora är en väldigt lugn och stillsam stad där man kan strosa runt ett tag och käka gott på någon restaurang. Det ska också finnas ett kapell där med benknotor men det skippade vi. Kanske är det värt ett besök om man gillar sådant, men det är ju en bit till Évora. (Fast det kanske går fort med tåg?) Jag vet inte hur ni färdas eller hur lång tid ni har på er så det är svårt att råda, men själv skulle jag nog hålla mig kring Lissabon om jag inte hade gott om tid. Om jag hade gott om tid skulle jag åka ända till Porto. Eller Aveiro. Eller Coimbra. Men det är ju längre bort än Évora. Ericeria är jättefint! Ha så kul!

   • Tack för snabbt svar. Vi har bestämt oss för att stanna i Lissabon. Porto som du skriver om är en ständig önskan för mig att åka till men det är så långt bort och denna gång är det bara jag och ett av barnen som är här. Har undersökt hur det är att åka dit direkt från Sverige men det verkar inte vara så bra förbindelser. Nåja vi får se i framtiden. Tack igen för svar. Ha en bra dag!

    • Prova tåg från Lissabon någon gång! Tar 3,5 timmar, men man får ju se lite landskap på vägen. Tillbringa en natt eller två i Porto och så tillbaka. Värt.

  • Ja det känns jättebra! Mitsatsen hade varit ett hårt slag! Arkitekten vi har nu verkar ha stenkoll, svarar direkt och är tydlig och trevlig. Vi ska fira på riktigt när allt är inlämnat och stämplat men redan nu känns allt mycket lättare. Det är bea. Vi kommer att behöva energin till det stora gröna..

  • Jätteskönt! Ska försöka komma igång och skriva lite oftare igen. Ju mer sällan man skriver, desto trögare går det! Kul att läsa om ert husköp också! Stort grattis! Ser superfint ut! /Åsa

 4. Now we talking!
  Så skönt att höra att livet är starkt.
  (jag vet att jag varit väldigt tyst, men jag var hårt drabbad av branden i oktober för ett tag sedan)

  • Oj! Ja jag undrade ju vart du tagit vägen! Det låter ju förfärligt! Jag undrade faktiskt om det också. Om det brann där nära. (I oktober? 2017?) Vad hemskt! Blev du skadad? Brann huset? Jag hoppas verkligen inte det! Det var roligt att höra av dig igen! Jag har saknat dina kommentarer!

 5. Hej, ja du och familjen tycks ha en hel del att glädjas åt +( jag är ju för sjutton riktigt bra på det här! Jag driver processer, köper hus och startar företag och bolag och jag gör det utan erfarenhet, nästan utan hjälp och jag gör det på portugisiska!) Hoppas att det fortsätter lika bra nu när vi börjar få så soliga dagar! Även om dom säger att måndag ska bli kylig.

  • Åh, det behöver inte var varmt och soligt hela tiden! Vi behöver lite regn också! Jag tror det fortsätter att gå bra, och gör det inte det har jag i alla fall ork och tålamod att ta itu med det! Och ja, vi har massor att glädjas åt!

 6. Härligt Åsa! Normalt med perioder med mer depp och hur underbart är det inte när det vänder! TACK för påminnelsen om ”agregado familiar” det hade jag sett ett mail om men lyckats ignorera – sista dagen idag, ju! Och inte var jag ensam hellen – nu sitter jag och mina 4 kollegor och kollar skatteverkets hemsida att alla våra telingar är med i rullorna. Allt tack vare dig och Bortugal. Jag älskar februari – mars i Portugal, lite smyg-vår, eller hur?

  • Haha! Vad bra! Då fick du det gjort också! 🙂
   Lustig grej – undrar hur många procent som fick det gjort? Älskar nog alla månader tror jag – njuter av gröna ”vintrar” med perfekt träningstemperatur och gott om plats överallt! Och alla klänningsmånader!

 7. Jag tror det blir regn faktiskt! Spektakel, karnevalsgruppsmöte och pyssel (dräkter ska sys). Full rulle! Men hunden ska ju ut också, så det blir nog några kilometer i skogen eller vid havet. 🙂

 8. Så underbart att du mår bättre. Klart att du är fantastiskt bra, allt du åstadkommit, alla hinder du kommit över. Sen kan man inte orka jämt.. det kan bli för mycket, även för den starka. Underbar dröm du hade ?! Jag drömmer själv så mycket nu att jag inte vet vad som egentligen har hänt och inte när jag är vaken om dagarna. Har man mycket att sortera i huvudet så blir det väl så ? kram

  • Ja undrar varför man drömmer så mycket i vissa perioder? Nu i natt drömde jag om en skådespelare som spelat Greven av Monte Cristo (fast som inte finns men var jättekänd i drömmen). Han var ju så märkvärdig, men när jag ramlade i floden hoppade han inte i för att rädda mig. Jag tror han inte kunde simma! Haha!

   • Ha ha! Fy skäms på honom som inte ville blöta ner sig ? (eller inte kunde simma). Visste du att R. Mugabe pratar perfekt svenska? Jag fick veta det inatt nämligen. Tänkte du kanske lärde honom det där på poolpartyt. (Ja, jag sa ju att jag också drömmer fruktansvärt mycket just nu och egentligen har jag nog med mina egna drömmar utan att ta efter dina också ?).

    • Haha! Var han i din dröm också! Och pratade svenska?! Det var inte jag som lärde honom. Varning för Greven, han är en riktig typ fast han verkar charmig först. Ifall han dyker upp hos dig också alltså.

 9. Så underhållande läsning och urfina bilder. Tack för böckerna. Har redan läst en och lånat den vidare. Den var jättebra!
  Men har redan glömt titeln. ? Men det var den med ” kollektivet”.
  Grattis till alla ” tillstånd”! Här kommer jag att bo tills jag dör! Skulle aldrig orka gå igenom, att sälja eller köpa någonting nytt.
  Vi hade tänkt göra ett till fönster i köket. Tror att vi skippar det.
  Kram
  Eva

 10. Så underbart att läsa ditt livs anekdoter! Skriv oftare! Vi är förhoppningsvis på väg ner inom 5 år… Ungar behöver flyga (eller sparkas ut) ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *