Transport: Att ta sig fram i Lissabon

Jag har fått en del frågor om tips inför lissabonbesök, så alltid gläder det någon som är på väg till Lissabon, och kanske lär jag mig något på köpet när jag googlar runt, vilket jag blir tvungen till för jag har inte personlig erfarenhet av alla transportmedel som erbjuds. Vi brukar nästan undvika dem kan man säga. Jag har ju i ett tidigare inlägg kallat Lissabon för mer strosstad än storstad, (se länk nedan) och det står jag för.

 

Fast inte här!

Lissabon augusti 2015 063

Bäst till fots!

 

Bästa sättet att upptäcka Lissabon, i alla fall om man har pigga ben och bra skor är till fots, men om man har begränsat med tid eller bara behöver vila fötterna och ändå se så mycket som möjligt av den vackra staden på kullarna finns det gott om andra alternativ – att komplettera med om inte annat!

1. Spårvagnar: Elétricos
Dem gillar vi! Att åka med de gamla spårvagnarna upp och nedför vindlande backar och i smala gränder där det känns som att man nästan kan norpa tvätten som hänger på tork i folks fönster är en upplevelse man inte bör missa när man är i Lissabon! Man får vänta väldigt länge vid hållplatserna innan det kommer en spårvagn som inte är för fullpackad för att ta mer folk och det blir nästan alltid trångt och resan är vinglig och ryckig och… alldeles underbar! Men – man får alltså inte ha bråttom och helst ska man inte ha anlag för klaustrofobi, och det är bäst att hålla i sig hårt om man inte har turen att få en sittplats.

juli augusti 2013 073 juli augusti 2013 082
Den populäraste rutten är 28:an. Åker man den passerar man genom flera av de mest pittoreska och typiska kvarteren. Biljetter köper man ombord om man är slösaktig eller om man vill spara pengar i vissa kiosker, till exempel i kiosken intill tågstationen Cais do Sodre.

Smartast kanske är att köpa ett Lisboa Card,  så kan man hoppa av och på vid olika hållplatser och se sig omkring utan att biljetten förbrukas. Kortet gäller för annat också och dessutom rabatt på en massa bra ställen. Du kan beställa det i förväg, eller köpa det på plats. På flygplatsen till exempel. Priset verkar vara 18.50/ dag/ person.

2. Turistspårvagnar
De röda spårvagnarna ingår inte i lokaltrafiken, utan kör en turistrutt. Fördelen med dessa spårvagnar är att det inte blir lika trångt. Man garanteras en sittplats och det kan ju vara skönt. Att bara hoppa på vid en hållplats är välidgt oekonomiskt, men köp en dagsbiljett så blir det mer prisvärt. Priset verkar ligga kring 17 Euro/ dag / person

Maj 2015 Lissabon 135

Mer info här

3. Tunnelbana : Metro
Den har vi verkligen inte utnyttjat mycket, men det är ju bra att den finns där! Det går tunnelbanetåg ända till flygplatsen!

Lisbon-metro-map

4. Lokalbussar
Det går bra att köpa biljetter ombord, men det blir billigare om man köper biljetter i förväg. Mer om hur det funkar med biljetter här. Buss 735 går från Cais do Sodré till Tjuvarnas marknad. Var alla andra bussar går vet jag inte, men hoppa på om du törs, så kommer du nånstans!

En lokalbuss skymtar väl där bland alla andra alternativ? Knutpunkt Praca de Commerçio

En lokalbuss skymtar väl där bland alla andra alternativ?

 

5. Kryssning på floden!

Se Lissabon från vattnet! Det kan vara en bra idé! Ibland är det ju så att man inte ser staden för alla hus när man är mitt i den, men från floden får man det där avståndet och överblicken!

Kanske med Lisbon River Sightseeing Cruises?

Eller med Taguscruises  som har turer med segelbåt också tydligen!

Ett budget alternativ är lokaltrafiksfärjan.  Jag har bara åkt den som går till Cacilhas, och där fanns det ju inte så mycket att se 1985 när jag var där i alla fall. Däremot gick det att ta lokalbuss därifrån vidare söderut  till vackra Sesimbra! Kanske är den främsta sevärdheten på den andra flodbädden helt enkelt vyn över Lissabon, men den är å andra sidan (oavsiktlig vits) spektakulär!

17_21133841-nunoduarte

 

Loklatrafikfärjor över floden Tejo

Lokaltrafikfärjor över floden Tejo

 

6. Sightseeingturer

Finns det en stort urval av. Är det fint väder kanske man vill åka dubbeldäckare med öppen övervåning? Inga av de där jättebussarna tar sig förstås in i gränderna, men man kanske får en bra överblick över resten av staden med dem, och så kan man ju ”hop-on-hop-off” och utforska vidare där det verkar intressant.

City Sightseeing Tours

Yellow Bus Tours

Maj 2015 Lissabon 131

7. Scooter eller cykel
Kan man hyra om man törs! ( Nej inte skoter – vespa heter det väl?)

Cykla längs floden är nog bättre än i de backigakullerstensgränderna!

Maj 2015 Lissabon 154

Cykla längs floden är nog bättre än i de backiga kullerstensgränderna!

 

Maj 2015 Lissabon 112

8. Segway!
Kan man också hyra om man tycker det verkar vara en bra idé i kullerstensgränderna och inte bryr sig om att man ser fånig ut. Man bör dock undvika trapporna!

Maj 2015 Lissabon 067Maj 2015 Lissabon 066

9. Taxi förstås! Inte alls dyrt i Lissabon! 20 euro från centrum till flygplatsen max!

10. Tuc-Tuc!

Ja faktiskt! Ett populärt sätt att ta sig fram i Lissabon är med tuc-tuc. Många är fantasirikt målade och dekorerade och har förutom att de är söta den fördelen att de är små och tar sig fram i gränderna. Man kan haffa en lite var man vill som en taxi, annars brukar de stå på rad vid Praca de Commerçio och vänta på passagerare.

Maj 2015 Lissabon 090Maj 2015 Lissabon 098

Lissabon augusti 2015 061

Här ett litet Ginjastopp i Alfama. Ginja = körsbärslikör. Det var visst bara chauffören som ville ha. Hoppas hon inte stannar där varje gång!

 

Det finns dubbeltuc-tuc för större sällskap.

Det finns dubbeltuc-tuc för större sällskap.

 

11. Parcour

Maj 2015 Lissabon 094  Februari 2014 2 098

 

12. Fyrhjuling?

 

Maj 2015 Lissabon 093 Maj 2015 Lissabon 092

Några Alfamabarn som sladdar runt gränderna på något sorts fordon om busar med turisterna!

Några Alfamabarn som sladdar runt gränderna på fyrhjuling och busar med turisterna!

 

Jag har skrivit mer och Lissabon här och här och här och här snart blir det nog ännu mer om Lissabon. Det blev en hel del tips, och då har jag nog ändå missat en del, som till exempel amfibiebussarna.

Lånad bild

Lånad bild

 

Nu vet du hur du ska ta dig fram i Lissabon! Nu behöver du bara ta dig hit!

Kommentarer
  1. Hejjegu ett sånt braigt inlägg för oss! Jag är sugen på både segway (kan bli svårt när barnen är med), tuktuk och bussbåten. De två sista tror jag kommer gå hem hos resten av familjen 🙂
    Jag ligger långt efter med att läsa andras bloggar men nu är jag ifatt och förstår din kommentar på Lanclin.com 🙂
    Hälsningar Linnea i Bayern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *