En kväll i Lissabon

Det är för tidigt för att ta ut något i förskott, men ibland behöver man fira lite ändå! Det var längesedan vi var i Lissabon nu. I den här värmen kanske en heldag på stan inte är det man längtar efter mest, men på kvällen kan man passa på att strosa runt och upptäcka den vackra pastellfärgade men slitna staden på kullarna vid floden Tejo. Vi har knappt varit där alls på kvällstid, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att vi är en barnfamilj, men nu är ju barnen lite större, och har ändå vänt på dygnet lite under sitt evighetslånga sommarlov, så nu tänkte vi köra en testrunda. Vi åkte in vid sjutiden, när det var fortfarande var ljust. Vi är ju ändå svenskar och är inga riktiga nattmänniskor!

Vi tog bilen in och parkerade i Lapa i närheten av svenska ambassaden och promenerade sedan nedför och uppför backarna lite på måfå tills vi befann oss i Bairro Alto.

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 099

Tant kollar in folkliv

Tant kollar in folkliv

Fortfarande pryds gatorna av dekorationerna från Festas Populares, vilket ger gator och gränder en lite festlig atmosfär.

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 104Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 103

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 100

Det var gott om folk i på gränder och gator och på uteserveringarna. Vi brukar inte äta på restaurang så ofta, så vi har ingen vidare koll på var man ska gå och inte. Det är alltid svårt så att välja var man ska äta, det finns ju en hel del ställen att välja på!

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 140

Det här verkar poppis!

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 083

Här var det tomt!

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 107

Kanske här?

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 113

Eller här?

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 106 Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 082

Det blev middag på en servering i parken Principe Real, där det fanns springutrymme och klätterträd. Som tur var fick vi god mat också!

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 078

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 056

Ser ni dem i trädet?

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 063

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 070

Fuskar med histamin-vin…

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 080

Sedan letade vi oss bort mot en av Lissabons många utsiktsplatser,  Miradouro de São Pedro de Alcantâra, där vi såg skymningen över Baixa och Alfama och  efter det en fika på ett typiskt portugisiskt fik med stark belysning, oväsen från kaffemaskinen, slammer, och lika mycket sprit och cigaretter som söta bakverk.

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 122Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 120

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 127Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 125

Under tiden hann det bli mörkare ute.

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 149

Barn som bor ovanpå bar kollar in folklivet!

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 134

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 129

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 145

Det var en bra bit tillbaka till bilen i Lapa så vi blev glada när det kom en spårvagn (nr 28) som gick åt vårt håll, och som inte var alltför fullpackad, men det var nära att vi fick gå ändå eftersom någon parkerat så idiotiskt att bilen stack ut i spårvagnsspåret!

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 150

På spåret – the movie:

Som tur var fanns den skyldiga i närheten och hörde spårvagnschaufförens plingande och kom efter ett par minuter springande och backade någon decimeter så vi kom förbi. Annars har vi vid något tillfälle sett hur det bildas trafikstockning med åtta –tio spårvagnar som blir stående på grund av att någon (idiot) parkerat på spårvagnsspåret. Ingen, inte ens spårvagnschauffören, visade någon som helst irritation över stoppet. Felparkeraren fick inte ens skäll. Man ryckte på axlarna och skrattade lite.

Vi var hemma vid halv tolv, så enligt sydeuropeiska mått mätt kan man väl knappast påstå att vi gjort Lissabon by night, men vi var nöjda ändå. Nästa gång ska det bli en kväll i Alfama!

Hemma!

Hemma!

Kommentarer
 1. Kul, känner igen miradouro-parken. Där satt jag och käkade frukost precis vid en minimarknad sista dagen av min cascais-resa. Stället låg så nära sodre-stationen så det var perfekt 🙂 Och vet du var jag är nu? I Sintra! Kom fram sön kväll och har till onsdag innan jag måste checka ut och dra vidare. Vart vet jag inte än (tips?) Den 18e börjar jobbet igen så det är min tidsgräns iaf. Idag blir det Cabo da roca och sen tänkte jag vandra lite i bergen innan jag åker, men kanske vi kan få till en träff av nåt slag 🙂 Kram

  • Hej Joanna! Vad roligt att du kom tillbaka till Sintra! Vi får se om vi hinner ses innan du åker vidare därifrån! Men det får bli på onsdag i så fall! Ericeira är ett tips! Testa också att ta det lilla tåget från Sintra till Praia das Maças! Kram! / Åsa

   • Hej! Vet du, jag tror faktiskt att jag såg dig igår. Jag satt på en buss ut till Cabo da Roca och när vi stod stilal i en kurva så passerade en jeepliknande bil med surfbrädor på taket och en eventuell åsa i förarsätet 😛 du såg väldigt glad ut 🙂
    Jag checkar ut från Sintra imorgon och tar faktiskt vägen via Cascais in till Lissabon. Blir enklast så för att nå hostellet. Har du vägarna förbi Cascais så hojta. Annars ses vi nån annan gång 🙂 Kramkram

    • Haha, nej det var inte jag som var ute och åkte igår, Joanna! Jag är hemma och passar barn, egna och andras och försöker plugga. Vore absolut kul att ses! Lösa planer denna vecka beroende på barnens kompisar och surfprognoser men jag hör av mig! You´ve got mail! / Åsa

 2. Åh, du fick mig verkligen att bli sugen på en kväll(eller flera:) i Lissabon, så himla mysigt det ser ut! Jag hoppas verkligen att eländet börjar lägga sig så smått för dig!

  • Jag blev själv sugen på fler kvällar i Lissabon, Marie, så jag rekommenderar verkligen! Och tack, eländet är under kontorll för tillfället i alla fall! Det är skönt så länge det är så! / Åsa

 3. Hej! Hemkommen efter 6 veckor i Portugal ( utan nät, bra för en som håller på att utveckla iPadmissbruk);) läser jag nu bl.a. om din tuffa sommar. Usch så trist och hoppas verkligen du nu blir fri detta elände. Känner igen utsiktspunkten i Lissabon där vi stod i början av juli , som vanligt fina bilder från en stad vi lärt oss älska i sin ruffliga charm. Tack också för tipset om tjuvarnas marknad. Vi hittade dit och fyndade lite keramik:). Hoppas som sagt nu på att du äntligen kan njuta av sommar, sol och bad som fortsätter ett par månader till därnere. Vi är så nöjda med våra 6 veckor i solen till skillnad mot allt regn och kyla som ialllfall härjat i det norra delarna av Sverige denna sommar

  • Hej Inger! Vad roligt att ni gillade Tjuvarnas Marknad och att ni haft det bra i er del av Portugal! Jag är mycket bättre just nu tack vare kortison och försiktigt optimistisk men lite orolig att det ska blossa upp igen när jag slutar ta tabletter. Njuter lite försiktigt så länge!

  • Lissabon är fantastiskt, Onkel Tom! Vi är inga storstadmänniskor egentligen, men Lissabon är avslappnat och mysigt. Vi tröttnar inte på att upptäcka Lissabon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *