Lissabon – mer strosstad än storstad!

En av de saker vi hann med på påsklovet fast tiden går fort när man har roligt var en tur in till Lissabon. Vi är som sagt inga storstadsmänniskor, så därför händer det att vi ibland nästan ångrar oss på vägen in till Lissabon och tänker att det kanske varit skönare att stanna hemma. På den timme det tar att ta sig dit hinner vi ofta tänka att det kommer att bli jobbigt och bökigt och bullrigt och …kanske alldeles underbart! Det brukar faktiskt bli det.

I tisdags var en sådan dag, när vi lovat tjejerna att vi skulle åka till Tjuvarnas marknad och vi hann ångra oss på kusttåget från Cascais till Cais do Sodre när barnen var så där tjatiga och örsiga som bara barn kan vara och kivades som bara syskon kan, och vi passerade all vackra stränder där vi kunnat tillbringa dagen på ett mycket behagligare sätt. Särskilt Sverker, som nästan alltid följer med lite motvilligt och har tankarna på vågor han kunnat ta istället. Varför krångla till det och åka till en storstad en så fin dag, som det var den här gången också?

Men – väl framme fångades vi upp av Lissabons välkomnande famn – den här gången också – och slappnade av och tillbringade dagen med att strosa runt och återupptäcka och förälska oss i staden all over again.

På vägen in brukar jag också tänka att nog var onödigt att ta med kameran. Jag har ju redan hundratals bilder på gränder och torg, bric-a-brac på marknaden, tanter i fönster och tvättlinor, men i Lissabon finns alltid fler bilder att ta, så jag kommer alltid hem med massor av nya lissabonbilder. Man ser alltid något nytt fast vi ofta hamnar på ungefär samma ställen!

Påsklov 4 2015 050

Uppför Alfamas trappor och gränder

Påsklov 4 2015 027

En av de smalaste svängarna som 28:ans spårvagn tar

 

Tjuvarnas marknad - alltid lika kul!

Tjuvarnas marknad – alltid lika kul!

Påsklov 4 2015 016

Den lilla gula spårvagnen kanske?

Den lilla gula spårvagnen kanske?

Tjuvarnas marknad -alltid lika kul!

Lunch på fiket i parken – igen!

Påsklov 4 2015 009

Påsklov 4 2015 006

Den här gången hade träden vid fiket fått nya fina sjalar!

Påsklov 4 2015 005

Nedför Alfamas trappor och gränder – igen

Påsklov 4 2015 048

Husen lutar betänkligt..

Påsklov 4 2015 031

Borde vi inte åka in någon kväll och äta på någon av uteserveringarna vid något av de  mysiga små torgen, med fadomusik?

 

Påsklov 4 2015 035

Jo det borde vi!

 

Jo det borde vi!

 

Det är ganska gott om turister i Lissabon året om, och ännu mer såhär i samband med en helg som påsken, och en hel del souveniraffärer finns det, både av det mer genuina slaget med portugisiskt hantverk och design, och av det mindre genuina slaget, men det är långt ifrån Västerlånggatans turistvimmel och souvenirkommers. Jag upphör inte att förvånas över att folk bor här, att de lever sina liv i de här gränderna, att det inte bara är en kuliss. Jag önskar att jag kunde kika in i deras hus och i deras liv. Ja jag vet att det bor folk i Gamla Stan också men dem är jag inte riktigt lika nyfiken på.

 

Påsklov 4 2015 046

Gubbarna spelar kort i ett skuggigt gathörn, eller i parken

Påsklov 4 2015 010

Man får inte köra för fort in i gränden, (som att man skulle komma på tanken!) för det är någons skolväg (!)

Man får inte köra för fort in i gränden, (som att man skulle komma på tanken!) för det är någons skolväg (!)

Påsklov 4 2015 026

En grannfru stannar till och byter ett par ord längs vägen..

Påsklov 4 2015 028

Någon har gjort fint med krukor och blomster utanför sin lilla dörr..

Någon har hängt tvätt på sin takterrass..

Någon har hängt tvätt på sin takterrass..

Påsklov 4 2015 056

Påsklov 4 2015 020

Och så något för turisterna. En tjurskalle kanske?

 

Vi har några kassar loppisfynd att släpa på! Gumman i bakgrunden spanar in Sverker!

Vi har några kassar loppisfynd att släpa på! Gumman i bakgrunden spanar in Sverker!

Vi skippar trängseln på Rua Augusta

Påsklov 4 2015 069

Min fluriga familj korsar Praça de Comercio eller  Terreiro do Paço som platsen också heter.

Påsklov 4 2015 068

Paus vid de sluttande trapporna som ska likna en strand vid floden.

Påsklov 4 2015 077

Påsklov 4 2015 075

Där det fanns en drinkvagn!

Påsklov 4 2015 076

 

Sedan var det lagom att ta nästa tåg hem! På hemvägen har vi hittills aldrig ångrat en dag i Lissabon. På hemresan brukar vi tänka att vi borde åka in till Lissabon oftare, man samtidigt brukar vi vara lite glada att vi inte bor mitt i det. Vi är inga storstadsmänniskor som sagt. Jag minns Sophie, en vän från förr, som bodde i Paris där vi aldrig hälsade på henne fast hon bjöd oss dit. Lite halvhjärtat kanske, som att hon inte kunde föreställa oss i Paris egentligen.  Med kraftig fransk brytning undrade hon ”Men vadd ska jagg göörra medd er i den stora staaden? Vi fårr gå till en parque, annars ni kommer vara som rådjyr där på gattan!”. Som rådjyr!-  det glömmer jag aldrig. Haha! Det blev som sagt aldrig något Paris, men Lissabon orkar vi med utan att bli som rådjur, i alla fall om vi får vila i en park ett tag! Fast Lissabon känns mer en strosstad än en storstad! Visst finns det flerfiliga vägar och höga moderna byggnader med glasfasader och så, men inte där vi strosar.

När vi kom hem hittade vi vårt hus på drift bland molnen, eller bland moln på drift.

Nästa dag kunde vi tvätta och hänga ut våra loppisfynd. Mina klänningar och Sverkers jeans. Ja, jag kanske ser ut som ett påskägg i någon av klänningarna, men jag är glad ändå.

Påsklov 4 2015 193

Höll nästan på att glömma - två delfiner till samlingen!

Höll nästan på att glömma – två nya delfiner till samlingen! (Lite påskäggsform på Loppan också..)

 

Det var en av våra påsklovsutflykter. Jag kanske berättar om en annan nästa gång.

Kommentarer
 1. Wow vilka moln! Är det de som sen lägger sig som ett tjockt sjok över floden Tejo? Min mormor hade utsikt över floden och ibland såg man den inte alls pga en hög dimm- eller molnbarrär. Intressant hur ni upplever Lissabon, jag är ju lite hemmablind, men ja, det är nog mera stros än stress…

  • Ja det finns en massa molnfenomen här, Gloria! Jag har sett bilder på hur 25 April-bron ser ut att sväva över dimma, men aldrig sett det. Det har jag kvar att se! Jag har sett en sorts dimma över inloppet vid Cascais, och så har vi ju o barrão över Sintrabergen när det blåser nortada…/ Åsa

 2. Hallå ! Tittade in hit för att tipsa om facebook-sidan
  ” UtlandsSvenskar Bloggar ” , där vi ska försöka samla svenska bloggare ifrån jordens alla hörn ! Kika gärna in & bli medlem . 😀
  P.S : riktigt grym blogg !

 3. Vet inte längre var jag såg länk till din fina blogg först – hos mammasmachete eller den där Jenny eller colombialiv eller nån helt annan stans kanske! Jag älskar dock bloggen och har nu spenderat några dagar med att mer eller mindre läsa den från start! Så himla modigt att bara flytta sådär!! Jag återberättar för min man och vi suktar lite men trivs för bra i Sverige för att verkligen flytta. Dock är vi båda övertygade att åtminstone vår största kille (6,5 år) skulle lära sig mycket mer – och trivas – i den sortens skola som era barn går i. Jag tycker inläggen om skolan är superintressanta. En sån enorm kontrast till svensk skola!! Definitivt inte bara positivt, men verkligen en diskussionsbas!! Jag gick ett år på gymnasiet i Schweiz som låter som att det är mer likt Portugal (än Sverige), får kommentera om det nån annan gång 🙂 Tack för att du delar med dig!

  • Tack för fina ord Catharina! Kul att höra att ni trivs i Sverige – ibland får jag för mig att alla längtar bort från Sverige och det vore ju trist om det vore så. Jag ska skriva mer om skolan, jag tycker själv att det är intressant att jämföra, och kul om folk vill diskutera. Jag tror också att den här typen av skola passar vissa barn bättre, och tvärtom kanske. Vi är förvånade över hur bra våra tjejer trivs! Hej så länge! / Åsa

 4. Då var det mina elever, jag jobbar på svenska skolan som lärare och våra tre barn går där. Det var spännande att läsa om flickornas portugiskiska skolgång, härligt att det funkar så bra!

 5. Hej, så roligt att läsa om era upplevelser. Vi flyttade hit till Portugal i augusti och känner igen oss i mycket av det du skriver! Jag tror att jag har sett flickorna när de klättrar på stenarna vid Carcavelosstranden, nästa gång kommer vi fram och säger hej!

  • Hej Linda! Vad roligt att du hittat hit! Visst tittar man till lite när man ser barn som ser svenska ut! Vi träffade norska barn på Guincho i helgen. De går tydligen på svenska skolan. Kom gärna fram nästa gång! / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *