Sommarplaner

Nu är det alltså sommar på alla sätt och vis. Enligt kalendern inleddes sommaren den 21 juni klockan elva, bussarna går sedan i torsdags enligt sommartidtabellen och enligt termometern är det kring 25 grader.

 

Terminens kvällskurser avlutade jag förra veckan iklädd klänning och sandaler och sedan igår har båda barnen sommarlov, så nu råder det inga tvivel. Sommaren har börjat. Då är det väl hög tid att planera den antar jag.

I år har vi faktiskt fått lov att använda väggalmanackan för att få någon ordning på datum och veckor och aktiviteter. Jag började med att skriva in min semestervecka och lämna den tom. Bara ha EN veckas semester? ropade en bekant i luren när jag berättade om mina sommarplaner. Eller egentligen en släkting och faktiskt på norsk. KUN EN UKES FERIE? Ja, faktiskt, men det är inte så snålt och svettigt som det låter.

Klart med kvällskurser för detta läsår.

Väggalmanackan hamnade ovanför den provisoriska diskbänken. Där hänger den och är oroväckande  fullklottrad.

 

Kvällskurserna är ju avslutade så jag jobbar bara tre dagar i veckan under sommaren. Det kommer alltså att bli en hel del ledighet ändå med tid för både vila och äventyr, ungefär som förra sommaren. Hoppas jag i alla fall. Jag inledde faktiskt sommaren med att titta i den välfyllda kalendern. Segurança social och Skolavslutning stod det igår, så gick ut hårt med att ställa väckarklockan så jag skulle få en kölapp och ändå blev det fyra timmars köande på socialkontoret för att precis som i fjol tjata till mig en stämpel och sedan var det till att kränga sangria och bifanas på skolgården resten av dagen med föräldraföreningen, för sista gången för alltid.

Nu har de alltså sin sjätte portugisiska sommar framför sig med nästan hundra dagars ledighet. Tidigare somrar har barnen varit nöjda med att hänga med oss (Sverker) hundra dagar i sträck med lite avbrott av lekdejter och annat och antagligen hade det funkat i år med men de är ju äldre nu och kan behöva ha lite aktiviteter som inte involverar mamma och pappa. Egentid kan vara utvecklande, nyttigt och kul och då menar jag alltså för barnen och inte för oss. Därför har vi skrivit in dem i surfskola den här sommaren.

Det innebär att tjejerna blir upphämtade av surfbussen på avtalad plats (oftast en bensinmack) ganska tidigt på morgonen fem dagar i veckan och ibland även på lördagen. Sedan åker de med surfinstruktörer och surfkamrater till den strand som bjuder på bäst vågor för dagen. Framåt eftermiddagen kommer de hem fulla av sand och salt och får vila sig i form till nästa dag. Kanske skriver jag ett inlägg om surfskolan senare i sommar, eller kanske inte. Jag kommer ju inte att vara med där alls fast det egentligen är jag som är i störst behov av surfskola i familjen. De andra surfar bättre och bättre medan jag blivit stelare och fegare och klumpigare för varje år vi bott här. Lika bra att ge upp och satsa på nästa generation helt enkelt!

Frida har redan hunnit gå i surfskola två gånger i veckan hela läsåret och hela förra veckan då hennes sommarlov började tidigare. Sedan har vi bokat tre veckor till för dem bägge.

I morgon står det ”Sverker till Sverige” och ”mamma och pappa hit” och ”Sofia” i väggalmanackan så då får jag köra skytteltrafik till flygplatsen och sedan hämta upp ett barn som ska sova här. Sedan är det förutom de inbokade surfveckorna och mina jobbdagar lite spridda anteckningar om tandläkar- och läkarbesök, djur som ska vaccineras, dansuppvisningar, betygsutdelningar, skolinskrivningen (!), kalas och pyjamaspartyn samt dagar vi lovat ha andras barn.

Frida har fått tandställning

 

Vad som ännu inte står där är min och Fridas tågresa till Baskien, men den ska också bli av. Jag har bara inte lyckats boka den ännu. Inte för att jag inte hunnit eller orkat utan för att jag helt enkelt inte lyckats med bokningen trots att jag tillbringar ett par timmar vid datorn på olika tågbokningssajter. Jag tror det är lättast att åka till tågstationen och köpa en i biljettluckan som på den gamla goda tiden.

Jag har också skrivit in alla Portugals matcher i fotbolls-VM i väggalmanackan och hoppas få följa Portugal ända in i finalen som jag gjorde när det var fotbolls-EM. Hittills är det bara jag som är intresserad i familjen och hejar i soffan men om när  vi går till final ska i alla fall jag se det på största möjliga storbildskärm, som jag gjorde sist vi vann.

Vi ska förstås göra saker ihop hela familjen den här sommaren också. Några dagar när jag inte jobbar och barnen inte har surfskola ska vi till exempel åka till Alentejo och campa. Det var en av förra sommarens höjdpunkter när vi väl hittade en bra camping och nu har jag gjort research och hittat flera, som tar hund och allt.

 

I dag stod det förresten ”5 år!” i väggalmanackan, för att det just idag är på dagen fem år sedan vi påbörjade vårt nya liv i Portugal.  Det stod där lite överklottrat av andra aktiviteter. Barnen hade inte tid att fira med oss, men vi hade en bra dag. En helt vanlig underbar dag.

Särskilt när dimman gled in från havet. Älskar dimma!

Sverker ser inte så nöjd ut som fick fel ända av hunden, men det blev en rolig bild! Barnen var på eget äventyr som jag kanske berättar om en annan gång. De hamnade nämligen i Guinness rekordbok!

 

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Sötchock i bergen

 2. Pingback: Bortugal | När barnen ringer från vägrenen

  • Jag ska tipsa dem! De slukar allt och försöker förstå allt. Tänk att lära sig i ett språk för att flytta till ett land man aldrig ens varit i! Nu har de i alla fall smakat sill! 🙂 Så kul att träffa dig! Nästa gång kanske vi hinner prata! /Åsa

 3. Pingback: Bortugal | I mina drömmars dal

 4. Som vanligt så kul och intressant läsning!Fast nu är jag ” trött på”, att varje gång vi ses, säger du:”Jag har en massa böcker till dig!”???Häng dem på dörren. Gör det, så ska jag köpa Bregott till dig, när jag åker till Sverige nästa vecka!? Vill också fråga dig några saker om er tandläkare. Båda mina barnbarn behöver tandställning.

  • Haha! Tålamod! Jag väntade ganska länge på lakritsen utan att klaga! Men jag ska försöka få ändan ur vagnen! Vad vill du veta om tandställningen? Maila så svarar jag så gott jag kan. Bregott behövs inte. Jag har löst det genom att sluta äta smörgåsar, och nu har jag ju flera recept på hur man gör ”bregott” / Åsa

 5. Härligt rörigt liv….men när blir det riktiga köket färdigt? Eller blir det aldrig färdigt, vad var egentligen fel med det gamla?
  Ha en bra härlig sommar!

  • Rörigt?! Här?! Nu när vi har väggalmanacka och allt!? Ja jo ibland kanske. Särskilt i köket. Jo det behövde fixas så pass så det var lika bra att börja om från början, men man kanske borde haft en plan.innan man rev det. Fast det funkar så här också så länge! Jag tror det kommer att ta hela sommaren att bestämma hur och var vi ska ha köket…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *