Portugal vann!

Portugals seger i fotbolls- EM förtjänar ju ett spontant glädjelinlägg tycker jag, även om jag hade lite andra lösa trådar att dra i just nu och även om det verkar finnas gott om folk som av någon anledning inte helhjärtat unnar Portugal segern. Det är ju då mest folk som bor i länder som inte vann förstås, men vilken tur att jag smittades av fotbollsfebern så jag fick uppleva glädjen i att bo i ett vinnarland!

Vilken segeryra! Portugal vann! Vi vann! Jag skriver vi även om jag ju konstaterat att jag varken är eller kanske ens kan bli portugis, men jag har ändå lämnat mitt hemman för detta land, förklarat Portugal min kärlek och lojalitet i en himla massa inlägg här på bloggen, och tillägnat det portugisiska landlagets framgångar ett helt eget inlägg. Jag delar vinnarglädjen helhjärtat även om jag förstås inte kan ta till mig äran mer än någon av de andra 11 miljonerna (+ ?) som hejade på rätt lag.

Ja, vi är jätteglada! Vi viftar med flaggan och tutar i bilhorn och tutor och gratulerar varandra. Jo, vi hör nog hur det tisslas och tasslas om ”otippat, oförtjänt”, om ”mål som kom från ingenstans” om att ”vi inte hade vunnit en enda match”. Hörde jag ”lipsill? Nej, det hoppas jag verkligen inte! Vi låter inte vår glädje grumlas av missunnsamhet och dåliga förlorare. Det var vi som vann!

Alla löpsedlar stoltserar förstås flaggan eller bilder på segrarlaget idag, och en hel del folk på stan går omkring med tröjor, halsdukar, vimplar och flaggor i Portugals färger. På portugisiska facebook delas gratulationer och tack till landslaget hejvilt, blandat med diverse lustigheter som till exempel följande:

fotboll 031

Ronaldo var det den här som gjorde illa dej?

fotboll 027

Språklärarhumor kallas nog detta: Vi har ”pena” som kan översättas med fjäder eller ”pity” – alltså ” Vi tycker synd om/ beklagar” – om Quaresmas fjäderfrilla.

 

 

Det var Eusebios ande (Eusebio = portugisisk fotbollslegend/gud RIP) som i form av en fjäril landade på Ronaldos tårar och sade "Oroa dig inte, lille hjälte, jag reinkarneras i Feder och gör målet genom honom" Och så blev det!

Det var Eusebios ande (Eusebio = portugisisk fotbollslegend/gud RIP) som i form av en fjäril landade på Ronaldos tårar och sade ”Oroa dig inte, lille hjälte, jag reinkarneras i Eder och gör segermålet genom honom” Och så blev det!

"Ronaldo sa att det skulle bli jag som gjorde målet!" Ronaldo är synsk! "Omnipresente" är ett annat ord som nämndes om Ronaldos närvaro/roll i matchen

”Ronaldo sa att det skulle bli jag som gjorde målet!” Ronaldo är synsk! ”Omnipresente” är ett annat ord som nämndes om Ronaldos närvaro/roll i matchen

 

Om Feder läser jag att han växte upp på barnhem i Guinea-Bissau och blev lovad en kotlett av den lokale slaktaren för varje mål han gjorde. När han gjort 36 mål frågade slaktaren hur han ville ha kotletterna. Svaret blev" Tillsammans med mina lagkarmater som hjälpte mig göra målen!" Stavas ödmjukhet, Zlatan!

Om Éder läser jag att han växte upp på barnhem i Guinea-Bissau och blev lovad en kotlett av den lokale slaktaren för varje mål han gjorde. När han gjort 36 mål frågade slaktaren hur han ville ha kotletterna. Svaret blev” Tillsammans med mina lagkamrater som hjälpte mig göra målen!” En bättre askungesaga än en annan som jag inte nämner vid namn för säkerhets skull. Med ödmjukhet och allt.

 

En hel del statusar och notiser berör också det faktum att Eiffeltornet INTE lystes upp med Portugals färger efter finalsegern på fransmännens hemmaplan, så som det gjort efter Portugals andra segrar. I stället lyste tornet i de franska färgerna, vilket i och för sig ha berott på att portugiserna twittrar för lite!

Kanske vi blev så glada att vi inte hade tid att twittra #POR?

Kanske vi blev så glada att vi inte hade tid att twittra #POR?

 

Man skyller alltså eiffeltornsmissen på portugiserna, då #FRA twittrades mer än #POR. Men nu var det ju inte twittrande man skulle vara bäst i utan fotboll, och fotboll var faktiskt Portugal bäst på, även om det verkar finnas folk som har svårt att acceptera det.

fotboll 011

Här spekuleras det om andra motiv…

Men men, vi har väl egna grjer att lysa upp, om det nu sitter så långt inne!

Men men, vi har väl egna grjer att lysa upp, om det nu sitter så långt inne!

fotboll 019

fotboll 001

Barcelótuppen är Portugals dalahäst

 

Andra länders besvikelse var förstås stor och särskilt då Frankrikes. Endast en enda fransk löpsedel hade vinnarna på löpsedeln, och passade på att påminna om 2004, när Portugal förlorade på hemmaplan mot Grekland. Jag tycker nog att Portugal kunde fått mer helhjärtade gratulationer, men det kanske är för mycket begärt? Huvudsaken att vi vann i alla fall.  Vår glädje må vara odelad, men också ogrumlad, som sagt! Vi kostar nog till och med på oss lite skadeglädje också, men bara lite.

fotboll 009

Den här dök upp som ”Fynd! Slumpas bort!” på facebook…

 

fotboll 022

Hur vi såg matchen? Dagen till ära fick soffan stå tom. Detta ville vi uppleva så live som möjligt! Jag ska inte säga att jag kände på mig att vi skulle vinna, men hade jag inte haft väldigt stora förhoppningar hade jag kanske inte övertalat hela ointresserade och kvällströtta familjen till ett ställe med fotbollsfeber och storbildsskärm. Det fanns några att välja på. Sociedaderna i byn förstås, Terreira do Paço – den stora öppna platsen vid floden i Lissabon, jätteskärm i Alameda, marknadsplatsen i Cascais..

fotboll 015 fotboll 021 fotboll 029

Men valet föll på Costa de Caparica, där jag smittades av fotbollfebern. Barnvänligare och hundvänligare, och kunde kombineras med surf innan matchen!

dans och fotboll mobil juni 2016 058dans och fotboll mobil juni 2016 059

Och vy över solnedgången och strandpromenaden

 

Där satt vi, hela familjen – inklusive hund – på en grässlänt mellan strandpromenaden och festplatsen och såg på skärmen hur Cristiano Ronaldo bars ut från plan.

Eller jag hade förresten smitit iväg för att se på närmare håll..

Fast jag smet iväg för att se på närmare håll då och då..

 

Jag tror inte att någon portugis (till skillnad från vissa andra) hade tagit ut någon seger i förskott, blygsamma och ödmjuka som de är i sinnelaget, men när hjälten bars ut var det ändå en hel del luft som gick ur det hela. Stämningen var minst sagt dämpad under hela matchen ända tills målet kom, men säg inte att det kom från ingenstans! Vi har hört att det tisslas och tasslas om både Ronaldos tårar och Éders mål, och vi vet att ingen trodde vi skulle klara det utan Ronaldo, men nu gjorde vi det. Vi vann. Vi var bäst och det kan ingen ta ifrån oss!

fotboll 005

Lojaliteten med Ronaldo förblir helhjärtad. Tack kapten!

fotboll 006 fotboll 030

Från och med nästa inlägg är jag normal igen och skriver om mitt jobb, som jag vet att ni är nyfikna på… och om hur jag lyckas göra bort mig totalt sedan jag började jobba. Vad det är jag gör och så småningom den lilla historien om hur jag fick jobbet – via bloggen. Nu när ni sett en bild på hunden har väl den värsta nyfikenheten på hundfronten stillats men han har förstås en historia, den lilla vovven som alltså fick följa med ända till Costa de Caparica och uppleva Portugals seger i fotbolls-EM.

Sista matchkvarten smet jag ifrån familj och hund och stod mitt i smeten och såg målet och segeryran på nära håll!

Força Portugal!

(Nedan finns plats för gratulationer, gärna helhjärtade!)

Kommentarer
 1. Parabens Portugal! Eller Grattis Portugal?!

  Som svensk- portugis höll jag helhjärtat på a selecao!!

  Caparica är ett mysigt ställe att fått fira på?!

 2. Och jag som är svag för målvakter säger bara. Rui Patrício. Utan honom hade den finalen varit Frankrikes. Så står han också i mål i UEFAs Euro 2016 team.

 3. Det fantastiska var ju att de vann UTAN Cristiano Ronaldo på plan. Det är nog det allra bästa med den här finalen tycker jag – den visade att laget kunde vinna en finalmatch utan sin stjärnspelare. Det kan ju svenska tyckmyckare försöka föreställa sig svenska landslaget göra utan Zlatan i motsvarande situation.

  Sedan betydelsen som det har för ett land som Portugal att vinna det här. Fotboll är så stort och viktigt – samtidigt är det något man aldrig kan enas om mer än för landslagets räkning för klubbfotbollen innebär ju alltid att när någon är glad är någon annan förbannad. Men framför allt detta att ett land som aldrig tror sig själv om något och som aldrig tror sig själv om organisation lyckades vinna i en så knepig situation och lyckades vinna genom att klara av att omorganisera sitt spel.

  • Ja det var sååå välförtjänt tycker jag också Annannan. Och på något sätt bra att de vann som de vann, så ingen kan säga att det ”bara” var tack vare Ronaldo. Portugal är ju så mycket mer än Ronaldo! /Åsa

 4. Så nyfiken på ditt nya jobb!

  Grattis Portugal! Jag hejade på portugal och tyckte faktiskt om att se Ronaldo gråta eller kanske att min son såg Ronaldo gråta ”machokultur…
  Det knasiga är väl att alla uppfattade matchen så olika beroende vem de höll på, läst på flera bloggar om Frankrike men jag tyckte själv att fransmännen spelade oschysst i början… Kul att få uppleva segeryran, jag minns när Spanien vann när jag var 13? 94?

  • Ja det var känslosamt och fint tycker jag. Surt för Spanien i år… och nu är jag nyfiken på de franska bloggarna. Läste att de ville ha omspel..? /Åsa

 5. Jag förstår att det måste vara häftigt att uppleva segeryran på plats! Nu får jag väl erkänna att jag tillhör de som inte höll på Portugal, men jag gratulerar så väldigt mycket ändå 🙂

 6. Vi hade också möjlighet att uppleva denna historiska seger i Portugal! Och även jag som ligger på nivån att jag ( nästan) inte vet vem Ronaldo är , satt där med keps och halsduk i det ” rätta ” färgerna ! Vilken glädje och vilken folkfest efteråt?. Underbart och vi var 100% portugiser denna kväll ?. Nu ska även jag återgå till normalt skick men ack SÅ kul det var !!!!

  • Vad roligt Inger! (Och vad roligt att höra från dig här igen!) Jag har ju inte heller koll på spelarna riktigt, men kul är det när det går bra! De andras entusiasm är smittsam! /Åsa

 7. Det känns gött i hela själen att Portugal vann ??????
  Ja, här i Sverige fanns det en hel del negativ attityd mot Portugal.
  Men det är ju som vanligt bara AVUNDSJUKA .
  Skrattar först som skrattar sist ??????????

  • Ja det verkar som att det finns en negativ attityd till Ronaldo i alla fall, Magda. Men nu känns det gött på alla sätt oavsettt /Åsa

 8. Grattis! En riktig stark insats av Portugal. Vem trodde det när Ronaldo fick lämna planen. Han verkar dock ha gjort en avgörande insats även vid sidan av planen. Jag har sett en del TV-inslag från glädjeyran i Lissabon. Vilket drag! Nu blir det väl fest hela sommaren i Portugal.

  • Fest hela sommaren blir det, Steve! Visst var det trist för Ronaldo men lite kul att de fick visa vad de kunde trots att han inte var med. Fast han var ju ändå med! /Åsa

 9. Portugal hade mina sympatier från minut 0 och framåt! Så jädra härligt att Ronaldo tillslut fick sin landslagstriumf och att det löste sig ändå, trots skadan. Härligt, härligt och härligt. Och i fejset på alla Ronaldo-hatare där ute. 🙂

 10. Har Portugal verkligen varit så lågtippade? När EM började pratade vi om det i skolan och alla fick säga vilka de trodde skulle vinna. Jag var visserligen den enda som sa Portugal men jag trodde att de hade riktigt bra chanser att vinna, eller hade de inte det? Jag verkar inte ha haft koll för fem öre. Eller så hade jag det kanske, ha ha! Så jäla kul i vilket fall!!

 11. Jag var i ”min by” , jäklar vilken fest det blev!
  Så himla skönt att det nu blev vinst genom ett riktigt mål.
  Inser stilla att jag måste välja ut ett Portugiskt favoritlag. Funkar inte att stå helt neutral.
  Visst är det kul att Portugal vann. Än så länge så bor jag ju inte här, men jag är här!
  Jobbet, igen.
  Kan det vara den där flyttfirman.
  Såååååå jobbigt det är att vara nyfiken.

 12. Stort grattis till Portugal! 🙂 Lustig grej med den där malen som satte sig i Ronaldos ansikte, jag la märke till att de flög omkring överallt… Någon sa att detta beror på att de hade haft på belysningen under hela natten vilket lockade till sig en enormt stor andel malar, inte så lyckat.. Undrar hur många malar som svaldes av fotbollsspelare under den matchen 😉

 13. Jag och Axel hejade helhjärtat på Portugal!!! Det gjorde dock inte Jon och Love, men nu var i alla fall enahalvan av familjen glad!!
  Men nu vill vi höra om jobbet, så spännande!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *