Facebook på portugisiska

Man kan knappast kalla det för en djupgående komparativ analys av trendenser på portugisiska facebook, men nu när en stor del av mitt facebookflöde är portugisiskt tycker jag nog att jag kan kosta på mig att komma med lite oseriösa och generaliserande iakttagelser på temat ”facebook på portugisiska” , som för övrigt uttalas fessebook ( på portugisiska).

Ett tag trodde jag inte att ”fessebook” var så populärt här, men så fort jag blev facebookvän med en av barnens kompisars mammor så dök det upp fler, och nu har jag med en hel del mammor och pappor samt tanten vi beställer gas av, fiskhandlaren, barnens fröknar och lite annat folk här i byn på min vänlista, där de trängs med mina klasskamrater från lågstadiet och annat löst folk från mitt förflutna.

Nu är facebook inte i längre bara ett halvhjärtat sätt att hålla kontakten med folk långt borta både i tid och rum (en hel del som jag utan facebook antagligen skulle ha noll kontakt med), utan också ett sätt att hålla koll på vad som händer i byn. ”Visst har jag fina orkidéer”, sa hon i kassan på affären i går till exempel, och det hade hon ju, det hade jag ju sett och lajkat på fejjan, så det så.

Jag har fått ut mer än bara en inblick i kassörskans krukväxtintresse sedan min facebook blev halvportugisisk. Jag lär mig faktiskt en hel del på fejjan nu. Jag lär mig en hel del ord och uttryck genom att läsa portugisiska statusar och kommentarer. Till exempel lärde jag mig ganska snabbt att kkkkk och även rrs kan översättas till ”haha” eller ”LOL” .

229c3c7b8b7c1a97827abff100110053

Jag har också lärt mig vem São Pedro är. Han har fått mycket skit i mitt facbookflöde på sistone. Det är tydligen hans fel att vädret inte är som det ska. Det är han som i egenskap av väderhelgon sett till att sommaren här i Portugal liksom tjuvstartade, fick gå tillbaka och nu står i startblocken, lite vindpinad och ganska blöt av allt regn som mot bättre vetande fallit nu i maj av alla månader. Det är också hans fel att det snöar i Serra da Estrela i samma månad. Ni i Sverige kan tacka São Pedro för den tidiga sommarvärmen!

01 (2)

13006551_1021917514510875_8700675976069960742_n

”En regnig dag till och jag sätter upp julkrubban!”

13231001_10153856770973183_1418740876_n

São Pedros fel att det snöar i Serra da Estrela, i maj!!

 

Sedan mitt facebooksflöde blev mer portugisiskt kan jag också konstatera att det blivit mycket mer recept där. Det är en strid ström av recept på mjuka kakor och dylikt, men allra mest fascinerande är recepten som går ut på att man ska baka in bacon och ost i allting, alternativt baka in allting i bacon och ost. Jag har ett par facebookvänner här som ständigt delar youtubeclip med ost och bacon i.  Mer underhållande än man kunde tro!

 

11245473_1719626571598031_8456952896981698872_n

Och så en kaka med kex och yoghurt i på det!

 

Det är också plötsligt många i flödet som gillar och delar modesajter med bilder på skor med sjukt höga klackar. Sådana som jag inte kan gå på, allra minst på portugisiska kullerstensgator, men de är populära här och det märks på facebook.

sandalia-kuki-azul
Här måste jag erkänna att jag en gång förälskade mig i en kofta via facebook, och på något sätt blev det så att jag plötsligt hade beställt den. Jag var lite osäker på om jag hade beställt den eller ej, för jag hade ju inte uppgett något betalkortnummer, men en dag ringde det på dörren och där stod brevbäraren med ett paket. Koftan! Gissa om jag blev förvånad när jag fick betala den med kontanter, till brevbäraren! Snygg kofta förresten! Det var det inte bara jag och brevbäraren som tyckte. Knappt hade den anlänt förrän jag såg samma kofta på inte mindre än fyra andra mammor i byn. (alla facebookvänner till den som delade på modesajtens koftbild) Jag vet inte om jag är konstig, men då kändes det så fånigt att ha koftan.

Eller också var det för att det kändes fånigt med de korta ärmarna

Eller också var det för att det kändes fånigt med de korta ärmarna

 

Nuförtiden är också väldigt mycket kärleksförklaringar på portugisiska till släkten på min facebook. Faster, jag älskar dig! Världens bästa syskonbarn! och dylikt och bilder på hela tjocka släkten där de sitter samlade och äter och tycker om varandra.

frases_059

En fasters/mosters kärlek – sann kärlek. Jag är 100% förälskad i mina syskonbarn!

 

Jag älskar dig mamma!! i olika former (dikter, rosor, hjärtan, bilder) var det ganska gott om för två veckor sedan också, när det firades Mors Dag här.  Känns lite osvenskt när det läggs ut av tonårskillar och –tjejer.  (Jag misstänkte först att det var deras mammor som varit där och kapat, men så verkar inte var fallet) Det har också förekommit en del kedjebrevsaktiga statusar som går ut på att man ska ”tagga” fem kvinnor som man tycker är bra mammor. Ingen har taggat mej. *snyft.

 

Om allt går åt skogen så har jag åtminstone fått fina barn! (Denna var mycket populär!)

 

Den här skulle antagligen inte få stå helt oemotsagd på svenska facebook, men här var det några som delade och lajkade och ingen hade några synpunkter på det.

13096243_1277357005625092_4727438749042831071_n

Läggdags! Mamma: Lång lista på allt hon ska göra innan: Diska, sortera tvätten, städa undan leksaker, nattar barnen, kollar almanackan inför morgondagen, kollar igenom barnens ryggsäckar osv..Pappa: Går och lägger sig.

 

13138816_10209981716246418_6003302129949500922_n

Å andra sidan var denna ännu mer populär: (Sonen:) Pappa, vad innebär det att vara man? (Pappa:) En man är den som fattar beslut, tar hand om pengarna och bestämmer i en familj. (Sonen: ) Då vill jag också bli man, precis som mamma!)

 

Det kan vara så att jag inbillar mig, men det känns som att det är lite kitschigare på portugisiska fejjan också än på den svenska.
Om man skulle generalisera lite skulle man kunna säga att portugisisk facebook, i alla fall som den ser ut i mitt flöde, är lite som ”Hemmets Veckotidning” om man bortser en del saker som till exempel fotbollen. Benfica eller Sporting dyker upp lite här och där. Kanske har det varit match eller så är man bara allmänt exalterad över att man håller på just det ena laget och inte det andra. Då visar man det på facebook.

 

13164404_1095915393802743_5599740038389810307_n

Här var det Benfica som skulle Kämpa till döden!

 

Lite religiösare har det också blivit på min facebook. Nu har det till exempel varit en del som delat denna varning, att man ska tänka på att det är folk ute och pilgrimsvandrar på vägen till Fátima, och denna gång menar jag inte min kära portugisfröken, utan en portugisisk stad som många troende vallfärdar till, särskilt nu i maj. Jag har faktiskt haft facebookvänner som pilgrimsvandrat de sexton milen från kapellet i vår by till Fátima två år i rad nu.

11138573_457202004435213_877265534532555113_n

Var uppmärksam i trafiken! Pilgrimer på väg till Fátima!

 

Jag har faktiskt lagt ut en och annan facebookstatus på portugisiska jag med, nu på senare tid!

 

Hörde ett oväsen i köket. En katt har fastnat med huvudet i en yoghurthink och springer runt i panik. Hittar dörren och flyr ut. Om någon ser den är den vår! Hinken alltså, inte katten!

Hörde ett oväsen i köket. En katt har fastnat med huvudet i en yoghurthink och springer runt i panik. Hittar dörren och flyr ut. Om någon ser den är den vår! Hinken alltså, inte katten!

 

Jag får även nyhetsflöde och lite puffar för lokala händelser via portugalnews, jornal de noticias, beachcam, novidades de cascais och annat som jag har i mitt facebookflöde, så det är faktiskt inte bara trams, men roligast är ju faktiskt just trams. Det här till exempel tyckte i alla fall jag och många andra var väldigt roligt:

12650817_1715379308675922_7706440417267774255_n

”Där står man och gör sig till i en halvtimme, försöker konversera och lära sig något om deras kultur, och så kommer kyparen och säger att det bara är solparasoller!”

 

Nu finns Bortugal på facebook (igen) också, så om ni vill kan ni gå in där och lajka. Kanske jag lägger ut lite roligheter från mitt portugisiska facebookflöde där! Om ni har facebook men ändå vill få en puff när det kommer ett nytt inlägg kan ni fylla i er mailadress och klicka på subscribe en bit upp till höger, här på bloggen. Annars fortsätter ni som vanligt bara, det går bra det med. Och så kommenterar ni förstås!

Kommentarer
 1. Pingback: Livet med zoom och facebookspaning i slutet av karantänen – Bortugal

 2. Vilket underbart inlägg! Du beskriver allting så himla bra jämt. Kan inte du skriva min blogg liksom??? 🙂

  Förutom galghumorn om vin och äkta män har jag även ett annat flöde på Fb genom min samoanska kör. Jag måste nog göra ett inlägg om det flödet faktiskt. Det är oerhört mycket storfamiljer och alla äldre i släkten man är tacksam för hela tiden, oerhört mycket fin musik då de lever musik och är oerhört begåvade och mycket Gud. Det är så spännande att se när jag själv kommer från en kultur som är så mycket tvärtom. Där vi har gått från storsläkt till självständighet och institutioner. Från Gud till ateism, från musik och konst till produktivitet och effektivitet.

 3. Det är roligt hur ”hahaha” skrivs på vissa språk, t.ex. ”jajaja” på spanska som bara låter suspekt om man läser med svenskt uttal, eller ”hhhhh” som de skriver på arabiska med västerländska bokstäver 🙂

  Annars känner jag igen mig i en del av dessa fenomen, trots att jag inte har några portugisiska vänner. Utan det är snarare här i Svenskfinland som det delas en del religiösa saker (regionen jag bor i kallas inte för ”bibelbältet” utan orsak) och kärleksförklaringar till sina barn etc.

  Det där skämtet om parasoll som misstas för burkaklädda kvinnor och ”…Då vill jag också bli man, precis som mamma” har jag sett i svensk tappning 🙂

  • Ja skämten var ju ganska internationella, Maria. En fördel med sociala medier kanske, att världen blir mindre, vi skrattar åt samma saker? Ändå kul om en del saker är typiskt lokala, regionala och nationella. Det vore trist annars! /Åsa

 4. Vilken intressant spaning! Mitt flöde är en blandning av svenska och spanska vänner och jag märker verkligen av det du skriver ovan om kitschiga citat etc och bilder på tårtor, kötträtter etc med fula dåliga foton som inte ens ser goda ut (ser ut som sjuttio/åttiotal kokböcker, färg på fotona!). Jag märker dock en förändring på bara senaste året på fler feministiska genus åsikter från spanjorerna. Speciellt om debatten att kunna kombinera arbetsliv och mammaliv. Sociala medier sprider mycket… Jag har slutat följa många äldre spanska släktingar för jag tröttnade på alla helgon, katolska traditionella värderingar…

  Intressant spaning!

  • Jag tycker fortfarande att det är lite kul med helgon på facebook, Backstageimammabraschen! Någon från Frankriken skrev en kommentar på facebook (!) till inlägget: i Sverige är det mycket nyttig mat och nya löpardojjor, lägga ut att man är lyckad och duktig, och så politik. Det är förstås inte bara så, men det ligger något i det. Kul med recept, fula bilder och helgon som motvikt. 🙂 /Åsa

 5. Facebook är en källa till lite muntra fniss på kvällarna hos oss 🙂 Jag har dock ruttnat ordentligt på den andel av mina vänner som delar ”visdomsord”, ”kärleksförklaringar”, fejk-tävlingar och alla dessa ”tester”, spådomar och annat trams. De som delar sånt har jag slutat följa och gu så lugnt och skönt det blev, ha ha! 🙂

  • Tack, Eva! Spaning var ordet! Och restips kan vara kul! Här i Portugal delar folk en hel del om vackra platser i Portugal, de finaste stränderna, världsarv, 10 skäl att besöka osv. De verkar vara stolta över sitt land! Jag förstår dem! (: /Åsa

 6. Facebook har varit ett himla bra sätt att ”hålla koll på allt som händer” under åren borta från Sverige och det blir vad man gör det till. Vill jag bli personlig så är det ju bara att använda meddelandefunktionen. Sedan är det ett bra sätt att föra gruppkonversationer.
  Sedan undrar jag lite försiktigt vad vi gjorde för fel eftersom Sao Pedro försvann…

 7. Jag har för egen del avstått att skaffa FB, men har förstått att FB liksom andra sociala medier har både bra och dåliga sidor.

  Det var i a f ett utmärkt sätt för dig att bättre lära känna folk i er by. Kul.

  Det är inte bara arbetsfördelningen i hemmet som ter sig lika i Portugal och Sverige, nu har vi även vädret gemensamt. Vem kunde tro nåt sånt?

  • Jag kan förstå att man väljer bort FB, Steve, men som du säger finns det både för- och nackdelar med det. I lagom doser är det rätt kul tycker jag. Ja vi böt visst väder där ett tag, men nu är nog ordningen återställd snart. Det är svårt att säga hur det är på riktigt med arbetsfördelningen i hemmen rent generellt, i något land, kanske rätt lika, att det varierar från familj till familj. Kanske inget man skyltar med i S om det är lite traditionellt fördelat, däremot? /Åsa

 8. Vad kul att läsa om! Jag tycker att FB kan vara ganska kitshigt i Sverige oxå, men det kanske beror på vilka vänner man har… Jag har några vänner (ganska få men de tar mycket plats i flödet) som älskar att dela ljusrosa visdomsord med små änglar runt, eller kanske indianska kloka gummor eller kärleksförklaringar till sina barn. Fast antagligen tycker de att sånt som jag delar är helt värdelöst… (Jag har också kommit på att man kan sluta följa flödet utan att sluta vara vän. Jag har inte gjort det med de rosa visdomsords-vännerna men däremot med en del SD-sympatisörer, märkte att deras delningar gjorde mig på dåligt humör ;))

 9. Faktum är att jag sett en svensk variant på det där som mamma gör och det som pappa gör innan de lägger sig delad på svenska sociala media. Fast det är nog kanske sju år sedan eller så. Det som var politiskt inkorrekt i genusfrågor har kanske förändrats radikalt sedan dess. På den fronten har jag förresten mer än en gång tänkt att det är ganska befriande här att faktiskt få sucka över att det är så – i Sverige är det liksom genant att inte vara helt hundraprocentigt jämställd.

  Parasollbilden var helt oemotståndlig! (Men den är nog inte heller politiskt korrekt i Sverige).

  Tack för insikten!

  Förresten, följer du Zuzu och Margarida?

  • Hej Annannan! Nej Zuzu och Margarida har jag inte hört talas om men det måste jag ju kolla upp! Det finns förstås olika ”lager” av facebook i både Sverige och Portugal beroende på vilka man har där, om det är hippa studenter (fast de har väl inte FB längre) eller övervägande medelålders + kvinnor. Jag har också märkt att vissa saker dyker upp både på svenska och P. FB, men kan inte komma på något exempel nu. What goes around comes around kanske, det sitter väl folk och översätter sånt där. Fast vissa saker får väl olika spridning i olika länder, är olika aktuellt. Och så det där med politiskt korrekthet.. Solparasollerna skrattade jag så himla gott åt och det är ju inget elakt i den humorn, som jag uppfattar det. Nu ska jag kolla upp Zuzu och Margarida! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *