Portugisiska resor och utflykter i böckernas värld

Vilken tur att jag inledde april med att skaffa nya läsglasögon! Plötsligt dök det upp två fantastiska böcker i mitt flöde som jag bara måste läsa, och de fanns inte inlästa. Annars lyssnar jag gärna för att vila ögonen när jag loggat ut från jobbet. Perfekt också att Sverker varit borta hela veckor i taget, så jag haft tid att försvinna in i de här e-boksfyndens värld. Eller kanske rättare sagt, perfekt att jag hade de här böckerna som sällskap när nu Sverker inte varit hemma så mycket.

Jag har lite dåligt samvete för att jag inte läser mer på portugisiska, men nu råker det vara så att de här böckerna är skrivna på svenska. Det är ju praktiskt för er som inte behärskar det portugisiska språket. Bägge böckerna är lustigt nog skrivna av någon som heter Henrik. Det är inte samma Henrik som skrivit bägge, utan olika Henrik. Henrik Nilsson och Henrik Brandão Jönsson, ett namn som inte kan skrivas utan att byta språkinställning på min dator.

Bägge böckerna handlar dock om den portugisiska världen. Den ena boken är en reportagebok om en resa dit solen aldrig går ned, det vill säga i det som en gång var det portugisiska väldet, som ju sträckte sig över flera världsdelar. Den andra boken är en novellsamling och innehåller berättelser som i sin tur innehåller berättelser och alla utspelar sig i olika portugisiska miljöer.

Två böcker som kanske kan intressera någon mer nu när rent fysiskt resande är begränsat, krångligare än vanligt och icke rekommenderas? Viva la resande i böckernas värld, och speciellt då i den lusofona eller portugisisktalande världen, om du frågar mig!

 

Varsågoda: Här kommer två boktips för alla som längtar till Portugal eller ut i världen!

När jag snubblade över den första boken blev jag nästan sur för att jag inte hade hittat den tidigare! Varför har ingen sagt att det finns en bok som berättar allt jag velat veta och allt jag inte visste att jag ville veta om Portugals koloniala förflutna och vad som hände sedan? En resa både i tid och rum till exotiska platser som en gång varit portugisiska men nu bara är exotiska, men som har en tydlig koppling till Portugal och enligt författaren också till de sju dödssynderna! Den hade jag velat läsa för flera år sedan om jag hade vetat att den fanns.

Med denna recension presenteras den på Storytel där den finns som e-bok

 

Så här skriver författaren själv på sin hemsida: 

 

När jag började arbeta med Där solen aldrig går ned hävdade flera kollegor att ingen ville läsa om arvet efter den portugisiska kolonialismen. Det kändes tråkigt att höra, men faktum var att det sporrade mig. Jag tänkte att jag ska fanimej skriva om den lusofona världen på ett sätt som gör den intressant för alla.

Det har han lyckats med kan jag intyga som är mer för historier än för historia. Här får  man bildningen på köpet!

Det andra guldkornet som någon sorts algoritm vaskade fram åt mig utspelas uteslutande på portugisisk mark och är alltså skriven av en annan Henrik. Här är det inte historia utan historier, eller små berättelser som i sin tur innehåller en annan berättelse eller flera.

Till exempel den om en författare som somnar på tåget, vaknar och kliver av i en sömnig liten stad i Alentejo en kväll, och upptäcker att det sista tåget därifrån var det han nyss klivit av. Där hamnar han på föreningen för nattligt berättande och temat för kvällen är att gå vilse. Eller är det i själva verket en annan dimension han hamnar i?

En annan berättelse är den om telefonförsäljaren som drömmer om Lissabon så som det var innan den stora jordbävningen och ständigt söker efter rester av det i det Lissabon som blev kvar och som han nu tvingas genomleva sina dagar i. Som saknar det så mycket att, ja hur mycket ska jag inte avslöja, men magin är inte långt borta, och i varje berättelse ryms inte bara en annan värld utan flera i denna fina och annorlunda bok som fann mig, eller som jag fann.

Ur recensionen av ”Nätterna, Verónica!” 

Att läsa Nätterna, Verónica är att stiga in i en annan värld. En portugisisk värld, eftersom novellerna alla har staden Lissabon som centrum, men också en mytisk, gåtfull värld där friheten, ödet och slumpen tävlar om att styra tillvaron. Under läsandets gång förflyttas man till Lissabon, till de smala gränderna, caféerna, floden Tejo, hamnen – allt det som fängslat besökare genom alla tider. Men samtidigt växer berättelserna till allmängiltiga betraktelser över människans främlingskap och drömmar. Vi får lära känna sju olika människor, sju olika livsöden.

Här kan ni provläsa en bit ur boken innan ni köper den eller laddar ned hela.

Är det inte lustigt förresten att den ena boken handlar om sju dödssynder i sju kapitel, och den andra innehåller sju noveller? Vad har jag sagt om siffran sju? 

Där har ni inte sju men i alla fall två bra boktips om ni längtar hit till Portugal, har saudades eller bara längtar bort! I denna underliga tid av social distansiering och begränsad rörlighet har jag själv känt att jag längtar till Portugal fast jag bor där! De här böckerna har hjälpt mig att ”matar saudades” – stilla min längtan i en dålig översättning av det portugisiska ”döda min(a) saudades”

Hälsningar från boktanten. Så där brukar jag inte se ut i vanliga fall, men jag hade visst kammat mig den dagen.

Kommentarer
 1. Tack för fina boktips!
  ”Nätterna, Veronica” lånade jag idag på bibblan och den verkar mycket bra. Får betygsätta den senare. Den andra boken var utlånad. Får kanske tag i den senare. Alltid roligt att läsa något som man inte skulle hitta på i vanliga fall :). Passar bra att läsa idag då vi har kyligt och dagsregn här i Stockholm… Värmen kommer till nästa vecka sägs det. Har ni varmt nu?

  • Ja, lagom varmt skulle jag säga! Inte den där riktiga värmen, inte så varmt så hundarna tycker det är jobbigt med promenader ännu, men ändå så man kan ha shorts. Kyligt på kvällarna och lite kalla vindar ibland, men den portugisiska solen är ju så varm! Nästa vecka får vi också lite regn igen sägs det, men det är bra det med.

   Känns bra att kunna tipsa om så bra böcker!

   Bara någon dag efter mitt inlägg hade DN denna text av Brandão Jönsson! https://www.dn.se/kultur/henrik-brandao-jonsson-dags-att-bryta-forbannelse-over-portugisiskan/

   Bakom betalvägg, men jag har lyckats läsa den tack vare en snäll person!

   Också intressant och lite av ett sammanträffande, tycker jag!

   • Tack Åsa för DN-artiklen! (Vi har DN men detta hade jag missat). Så intressant och jag håller med, många vet inte mycket om Portugal och har heller inte varit där fast de rest mycket. Jag tyckte mycket om både landet och de människor jag stötte på de gånger jag varit där och A.Guterres i FN är mycket bra och verkar sympatisk (fast jag har ju inte träffat honom ;). Trevlig helg!

   • Nu har jag läst ett av dina boktips; ”Nätterna, Veronica” och jag tyckte den var intressant och bra! Kanske hade varit ännu bättre om man vore lite mer hemma i Lissabon/Portugal men funkade bra när jag i alla fall har varit där och kände igen mig lite i atmosfären och vissa platser :).

    • Ja, kanske man har extra behållning av den om man känner igen miljön, men om man inte är bekant med den blir det ändå en liten resa till en annan värld. Både berättelserna och miljöbeskrivningarna är fina tycker jag. Jag tycker om att läsa om både platser jag känner till och platser som är helt främmande. Lite som att resa…fast bekvämare. /Åsa

 2. Wohoo, tack för boktips! ‘Där solen aldrig går ner’ fanns på stans bibliotek, så nu är den reserverad

  • Vilken tur! Hoppas du får tag på den andra också sedan. En pärla det med! Hoppas allt är bra med dig, förresten!

   Glömde svara på en del av din kommentar till förra inlägget: Jo han är kastrerad, men kaxig ändå. Tränaren sa att han verkar tro att han har bollar i alla fall..

 3. HBJ:s bok ligger hemma hos pappa och väntar på mig, när det nu kan komma att bli möjligt att resa dit igen.

  Den andra har jag inte hört talas om. Den låter som samma stämning som Nattåg till Lissabon!

  Man får alltså lov att ta ansiktsmasken av när man provar glasögon? Jag har kört med billiga standardläsglasögon från apoteket i ett år, för jag ville inte lägga pengar på bågar som jag inte kunnat prova ut ordentligt. Men jag skulle behöva olika korrigering för vänster och höger så det vore bra att gå till optikern.

  • Det har du rätt i – den påminner kanske lite om Nattåg från Lissabon, men det är kortare noveller, vilket är lite uppfriskande ibland.
   Man får inte ta av sig masken inne hos optikern egentligen, men det blir ju omöjligt annars, så jag var olydig.

   Jag tyckte inte jag såg bra ut i några bågar, men nu ser jag i alla fall bättre (om än inte bättre ut).

   Funderar över om portugiserna är världens sorgsnaste folk och om de verkligen känner avund, men oavsett om det stämmer eller inte är boken bra, intressant och lärorik och jag gillar upplägget med dödssynderna!

  • Ja, riktigt bra läsning på olika sätt. Ovanligt också i och med att det inte är romaner! Man kanske borde läsa mer olika typer av böcker?

   /Åsa

 4. Åh det låter verkligen som en bok för mig, jag är oxå mer intresserad av historier än historia. Även om det nu börjar krypa på mig att historia är intressant, i lagom dos…Kanske det är för att vi är i ett nytt land och inte fått ”något gratis” vad gäller PTs historia. Ska se om den går att låna på e-biblioteket.

  • Ja, man känner att man gar kunskapsluckor, men det har jag även i svensk historia fast min historelärare var en bra historieberättare. Så svårt för årtal bland annat! Och namn. Och i vilken ordning saker hände.

   Hoppas du får tag i den!

 5. Läste Där solen aldrig går ner i början av året med mycket stor behållning. Tänk att något kan vara så underhållande och läroriktrikt på samma gång! Själv visste jag inte ens att det kallades för den lusofona världen🙈
  Får försöka skaffa fram den andra också😀
  Tack för tips!

  • Så du hittade den före mig! Jag undrar så varför jag inte hittat den långt tidigare – men glad att jag hittade den nu! Verkligen underhållande, intressant och lärorik! ”Nätterna, Verónica!” är en helt annan typ av bok men väldigt skön på sitt sätt! Rekommenderar som sagt!

   /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *