Ett ständigt flöde av historier

Ni ska inte tro att jag ligger på latsidan bara för att jag inte uppdaterar bloggen lika ofta nuförtiden. Fast när jag tänker efter är det just det jag gör när jag är inte jobbar, inte är upptagen av att hämta lämna barn till och från skolan och fritidsaktiviteter och se till så de får mat i magen samt fuskstäda och sköta mina distansstudier. När jag inte är upptagen av något av detta gör jag just det – ligger på latsidan, och när jag ligger där läser jag. Massor.

Jag har tänkt tanken att det kan vara så att det är vad man gör när man får tid över som definierar vem man är. Jag har tänkt på vad jag fyllt min tid med sedan vi emigrerade och jag plötsligt fick oceaner av egentid efter att länge på sin höjd haft någon timme om dagen efter barnens läggdags. Jag har också tänkt på vilket svenskt ord egentid är, men det hör inte hit just nu.

Jag har i alla fall fyllt min alldeles egna tid med frisk luft (löpning, cykling och promenader), skrivande och läsning. Någon annan hade säkert fyllt tiden med något annat. Sverker till exempel fyller sin egentid med att bli ett med havet och att (envisas med att) bygga om huset. Vad fyller du din med om du får välja?

Tuxa ligger gärna här och gör ingenting när han inte vaktar huset eller är ute och nosar.

 

Jag läser gärna som sagt. Lite går det i perioder och just nu befinner jag mig i en period då jag läser massor. Jag fullkomligt slukar litteratur. Sverker påstår att det är ett missbruk och att det gränsar till verklighetsflykt och gör mig mindre närvarande i häret och nuet och kanske har han rätt, men just nu kan jag inte sluta. Det ger ju Sverker delvis rätt, men bara delvis. Jag tycker nog det är mer att ge livet en extra dimension än att fly verkligheten. Särskilt som jag inte har någon anledning att vilja fly den, snarare tvärtom. Jag är bara lite trött på mina egna tankar och tycker det är skönt att resa i tanken, men ändå vara här. Och så finns det ju så många bra historier!

Några favoriter

Och jo, jag läser på portugisiska också, men mycket långsammare.

 

Länge har jag fått näring till mitt läsbehov via familj och vänner som kommer på besök och när det inte räckt har jag länsat boklådor. När inte det heller räckte skaffade jag en ny kanal, nämligen Storytel. När jag väl vant mig vid att inta historier i form av ett pågående flöde bestående av en människas röst via öronen istället för att ha historien i handen och läsa i min egen takt blev fördelarna tydliga. På väg till jobbet kan jag titta på landskapet jag färdas igenom istället för ned i boken, och när jag kliver av och går till tåget kan jag fortsätta lyssna. Jag kan också lyssna när jag kör bil, lagar mat, torkar golvet, hänger tvätt och putsar fönstren. Det som Sverker kallar missbruk har med andra ord trappats upp.

Platser man aldrig tröttnar på att se, vägar man aldrig tröttnar på att gå, men där man kanske ibland vill ha något annat i huvudet än sina gamla malande tankar

I bilen

En dimmig morgon på väg till bussen

Till och med på marknaden!

 

Vi hade en diskussion häromveckan apropå detta med missbruket. En diskussion alltså, inte ett gräl. En diskussion apropå Sverkers vision om att man inom en inte alltför avlägsen framtid skulle kunna inta litteratur intravenöst eller på något sätt streama den rakt in i hjärnan, alltså få i sig hela den historia och värld som böcker kan måla upp utan att ta omvägen via orden. Uppleva dessa historier och världar snarare än läsa om dem. Min poäng var att man inte vill gå miste om orden, att de inte alls är en omväg utan att det i en välskriven bok är orden som är själva upplevelsen. Att litteratur är ett hantverk som som det inte finns några genvägar till. Sådant kan man alltså fundera över och prata om ibland när man inte är upptagen av att läsa. Om man har tid.

Vad Sverker gör när han inte är i havet eller bygger något (eller klappar katterna eller ritar)

 

Nu har jag bestämt mig för ett växel(miss)bruk. Lyssnandet har ju inte bara fördelar. Lite störande är det ibland att alltid ha en röst mellan sig och bokens värld. En irriterande röst kan lätt förstöra en bra bok. Lite saknar jag allt känslan av att vara ensam i den värld boken skapar och att vara den som styr den. Att en fysisk bok till skillnad från rösttråden som bär historien på Storytel pausar eller väntar in mig om jag glider iväg eller somnar ifrån den, vilket händer oftare än vad det skulle vara okej att erkänna. Går man omkring med lurar i öronen för jämnan kan man ju få skavsår eller hörselskador också.

Å andra sidan vilar man ögonen och slipper läsglasögonen

 

Växelbruk får det bli. Att det gapade tomt i hyllan där olästa böcker brukade stå löste sig som genom ett trollslag när jag snubblade över ett facebookinlägg av en annan läsande svenska i Lissabon som hade  en massa böcker att skänka bort! Nu kan jag varva, läsa varannan bok med öronen och varannan med ögonen.

Nya olästa världar!

 

Så kan det bli när man skriver om det som hjärtat fylls av för tillfället, och när katten spytt på datorn så att man inte kan komma åt bilder till andra inlägg man planerat om diverse ickelitterära äventyr som campingutflykter och surfkurser till exempel. Nu ska jag återgå till litteraturens värld. Vad jag läser? Det får jag berätta om en annan gång. Nu är jag redan uppe i tusen ord.

 

Jag fick köpa en ny portugisisk dator som jag inte är riktigt vän med ännu, men ett inlägg blev det i alla fall. Massor av bilder är kvar i den gamla döda datorn som katten spydde ihjäl.

 

Svara nu gärna – vad gör du när du får tid över och om du läser, vad läser du?

Kommentarer
 1. Pingback: Portugisiska resor och utflykter i böckernas värld – Bortugal

 2. Hej, Åsa!
  Hittade din blogg av en slump i våras, så härlig! Vår dotter, som studerar psykologprogrammet i Sverige, har sin kärlek i Lissabon då hon bodde där under 18 månader för tre år sedan. Vi (och framför allt hon;) återvänder gärna och ofta. Kul att läsa att du varit högstadielärare, precis som jag är. Jag älskar att läsa, ”klämde” 20 böcker i somras. Jag brukar försöka få tag på böcker som är skrivna av författare från landet, alternativt som utspelar sig i landet dit jag reser. Har du några tips till mig inför kommande Portugalresor? På svenska eller engelska, då jag tyvärr inte ännu kan portugisiska. /Anna

 3. Så fint du skriver om läsning! Jag är (som du vet) en läsande person men jag ska erkänna att det har blivit lite tid över på senare tid. Jag har också sugits in i iPhone-träsket där det känns lättare att läsa lite delade artiklar på diagonalen än att ta upp en bok.

  Just nu är ambitionen att komma ur DET boeroendet och tillbaka till litteraturmissbruket!

  Nu har jag äntligen flyttat och när allt har kommit på plats tänker jag att det ska frigöras tid för alla historier. Jag har en massa olästa kvar! Nu känner jag mig även motiverad att börja lyssna på Storytel, jag har aldrig testat en hel bok, men då jag är lite av en P1-junkie tror jag att det kan vara ett bra format för mig! Trevlig helg med många fina läsupplevelser!

  • Hej Anna! Jag har en del utlästa här om du är sugen på att läsa! Bara att hojta, och så kan jag tipsa om flera bra på Storytel. Är så glad och tacksam över boktravarna och ser fram emot att börja läsa dem. Lyssnar på en Majgull nu och kanske väljer en sådan från bokhyllan sedan. Hoppas du trivs i nya lägenheten! /Åsa

 4. För mig går det också i perioder, som ofta triggas igång av att ha läst en bra bok till att börja med, sen vill jag bara sluka mer och mer. Samtidigt, kmr det en mindre bra bok och kanske en till så mattas perioden ofta ut och jag får lust att börja ägna fritiden åt annat.
  Här i Portugal blir det inte mycket läst ironiskt nog, för fritid om något har jag ett överflöd av just nu. Men hittade ändå en kul bok på bibblan häromdan: ”Gods behaving badly” av Marie Phillips. Så liite sugen har jag allt blivit på att ta upp läsandet igen

  • Ja en riktigt bra läsupplevelse brukar lämna en med både saknad och mersmak och vara svår för nästa bok att leva upp till. Hoppas du hittar något bra att uppslukas av! /Åsa

 5. Många trådar att spinna vidare på som kommentator ( känns inte som det blev rätt benämning här ) ? i ditt inlägg.
  Jag har ännu inte fastnat för ljudboken, har en auditativ lärstil,som det så ljusigt heter, så får jag inte se orden tror jag inte mycket skulle fastna.
  Ogillar precis som du böcker som börjar med ett lik och läser aldrig deckare. Verkligen försökt då 8 av 10 böcker på ” boktoppen” är just detta men det går bara inte.
  Älskar dock biografier av alla de slag, just nu en om Kerstin Thorvall och nyss av samma författare en om Barbro Alving. Har också som någon här ovan läst Glöm mig och tyckte att den med all rätt var en bra nominering till ” årets bok” .
  Har också läst första i den oerhört populära serien av Ferrantes men köpte del två på engelska och tog mig vatten över huvudet.
  Man kan också verkligen fundera över datans inverkan på läsandet.
  Själv fastnar jag ofta nu på bloggar ?. Men även en hel del slösurfade som inverkar på lästid. Detsamma för min man som tidigare var en storläsare innan ” spindelharpan” kom in i hans liv ?. Barnen ( unga vuxna) läser inte heller speciellt mycket trots en läsande uppväxt!
  Så Sverkers tankar kanske inte är så utopiska ?. Nu ska jag sansa mig och avsluta denna långa kommentar innan den också blir 1000 ord?. Men att få läsa böcker är en gåva och en rikedom som enligt mig är bland det mest värdefulla sätt att spendera sin tid på ( den tid som naturligtvis ser olika ut för var och en )

  Så Sverkers tankar är intressanta

  • Ja tyvärr har han kanske lite rätt Sverker – den yngre generationen väljer oftast andra media än böcker för underh+llning. Det
   är nog därför läsförst+elsen blir allt sämre bland skolbarnen vilket drabbar alla skolämnen. Jag hoppas kunna föra vidare läsvanorna till mina barn men hittills har de inte kommit in i n+gon bokslukar+lder eller s+ blir det ingen…
   Och visst är det 8 av 10 som är deckare p+ topplistan. LiZa Marklund hade en intressant teori om det i ett sommarprat minns jag. Att deckare (läskig spänningsläsning ) bara är populärt i länder där man inte lever med hot om v+ld och ond br+d dör i verkligheten. Kanske är det s+. /+sa (dumma dator!)

 6. Definitiv växelmissbrukare och ofta mer än en pågående. Just nu är Hunden Arthur precis avslutat (öronavslappning, perfekt för pendling) och jag har börjat lyssna på ”Den underjordiska järnvägen”. På sängkanten har jag Kung Leopolds vålnad som verkligen får en att tappa tron på mänskligheten.
  Läser gärna deckare vare sig de inte börjar med ett lik eller ej:) Bok efter tillfälle är min devis.

  • Det händer att jag har mer än en p+ g ocks+, Cathinka. Just nu har jag det. Visst har jag läst m+nga bra deckare ocks+ men det är andra typer av böcker som intresserar mig mest. Tycker det är lite ”fusk” att behöva dra till med mord och blir mer impad när n+gon lyckas skapa spänning utan ond br+d död. Spännande livsöden gillar jag mest. /+sa

 7. Jag är oxå periodare. Har provat Storytel m fantastiska Katarina Everlöf! Jobbigt att inte kunna överblicka bokens kapitel. Är inte uppvuxen m fylld bokhylla utan har alltid lånat böcker på bibblan. Guldgruva m alla strömmande böcker 🙂 Läser numera end digitalt, i väntrum, på raster, på tåget mm Stort utbud finns att välja mellan och skönt att alltid ha en bok i byxfickan 🙂 / Carin

  • Pluggar du på distans, jobbar halvtid, läser, bloggar, är mamma och maka, springer o idrottar…??? Hur hinner du Åsa?
   Vad pluggar du?
   / Carin

   • Jag hinner mycket, Carin. Till och med lata mig! Jag gör just nu en distanskurs i bedömning av svenska som andraspr+k. Det är intressant! /+sa

 8. Jag läser också massor! Nu måste jag erkänna att jag läste mer under åren i Singapore, av förklarliga skäl fanns det mer tid där. Även jag fastnade i lyssnarträsket och har alltid en bok i öronen när jag är ute och går eller gör något annat då det passar att ha en berättarröst i öronen. Med andra ord har jag alltid en pappersbok och en lyssnarbok på gång samtidigt. Jag har förälskat mig i Stefan Sauk som uppläsare, det är som att ha en enmansteater i öronen – han är helt underbar som uppläsare! Det är ju ändå så, att med en tråkig uppläsare är det svårt att få någon behållning av en bok man lyssnar på.

  • Ja han är bra! Uppläsaren är verkligen viktig! Jag gillar Katarina Ewerlöf också! Just nu lyssnar jag på en bok som författaren själv läst in. Det skulle hon inte gjort. /Åsa

 9. Hej! Hittade din blogg för inte så längesedan och fastnade! Nu kollar jag efter nya inlägg ofta…..
  Jag är nog periodare, precis som många andra. Men ljudbok har jag aldrig testat – jag har något slags motstånd tror jag. Jag gillar ju att hålla i boken och vända bladen. Men ljudbok verkar ju ha sina fördelar, så jag måste nog prova i alla fall!
  Har du läst Fredrik Backmans böcker? Jag avslutade just hans senaste, ”Vi mot er”, som är en fortsättning på ”Björnstad”. Fantastiskt bra tycker jag. Ett tips……
  Tack för en intressant blogg som jag gärna följer!

  • Tack själv Mari-Anne för fin kommentar. Fredrik Backman har jag bara läst en bok av: En man som heter Ove , och den verkar jag vara den enda som inte gillar. Varken boken eller filmen. Men han kanske skrivit annat som jag skulle gilla bättre. Jag har råkat på något (här gick det att skriva +!) blogginlägg av honom som var hur roligt som helst! http://www.fredrikbackman.com/2016/10/03/fre-kylningen-en-introduktion/
   Hade ocks+ visst motst+nd mot ljudböcker men l+nga resor blir riktigt underh+llande med en bra bok i öronen, och sa kan man titta ut samtidigt. /+sa

   • ”A man named Ove” hittade jag på det loppis, där jag volunterar – tänkte att jag borde läsa den, eftersom jag hört, att den var urpopulär i Sverige. Liksom du, gillade jag den inte; blev
    väldigt tjatig. Annars läser jag mest artiklar i tidningar och tidskrifter. Tycks att med åldern (89) blir det svårare och svårare att koncentrera sej på en bok. Reseskildringar och äventyrsböcker var favoriter.

    -Tycker alltid mycket om det du
    skriver –

 10. Jag älskar böcker! Fysiska alltså. Ser 3-4 st i din hylla som också jag har läst och kan rekommendera hur många som helst tror jag 🙂 Älskar Gerda Antti, har läst en hel del av Bodil Malmsten, fastnar ibland för mer spännande böcker även om jag inte brukar tänka att jag gillar deckare. Alex Schulmans Glöm mig var gripande, jag läste den förra veckan, men ofta blir det kvinnliga författare och ofta köper jag böcker på rea som jag inte alls känner till sedan innan. Det brukar ändå bli bra!

  • Ibland kan man hitta ett riktigt guldkorn där man minst anade det! Alex Schulman har jag lite sv+rt för och precis som du läser jag helst kvinnliga författare. /+sa

 11. Är oxå en periodare med böcker. Har försökt lyssna men gillar mer att hålla i boken även om jag ser fördelar med att lyssna. Gillar mysböcker, romaner. Eller kriminalromaner. Just nu läser jag en mysbok av Lucy Dillon

 12. Haha, vad kul att du undviker böcker som börjar med ett upphittat lik!
  Jag gillar dem! Om du har några sådana böcker hemma, som du har valt bort, tar jag gärna över dem 🙂
  Jag läser också när jag får tid över. Just nu är det Kvinnan som gick i solskenet, en av Damernas Detektivbyrå-böckerna av Alexander McCall Smith. Så fint att kliva in i den världen för en stund.
  Och vacker titel, när man kommit in i boken lite och vet vad den syftar på.

  • Jag har massor med utlästa böcker hemma Casa Annika, ganska m+nga som börjar med ett lik ocks+. Dem läser jag i brist p+ annat och ibland är de ju rätt spännande, men rent generellt tycker jag det blir intressantare utan lik. Jag har barnböcker ocks+ och jag vet att du vill ha till Disa s+ jag kan spara dem tills vi ses igen, här eller där! /+sa

 13. Älskar att läsa men har inte orkat behålla fokus på samma sätt de senaste åren. Det där att helt sjunka in i en berättelse och släppa allt annat för en stund. Lättlästa till form och innehåll bekanta berättelser fungerar dock, t ex Damernas detektivbyrå. Vad är skillnaden för dig nu mot då ni bodde i Sverige när det gäller sk egentid? Hur har du lyckats öka den tiden i Portugal?

  • Ja när vi bodde i Sverige jobbade jag heltid som högstadielärare och s+ var barnen mindre och allts+ mindre självg+ende, plus att vi levde i ett husbygge som slukade nästan all min mans ”fritid” s+ det blev jag som stod för allt det andra. Markservicen som det brukar kallas. Hush+llet. Nu jobbar jag bara halvtid (första +ren inte alls) och barnen är s+ pass stora att de nästan är till mer nytta än besvär höll jag p+ att säga, plus att vi delar p+ alla sysslor kring hemmet. Det är inte alltid jag som handlar och lagar mat, städar och tvättar. Nästan tvärtom faktiskt. Jag pendlar ocks+ rätt l+ngt nu s+ det blir gott om tid att läsa p+ väg till och fr+n jobbet.
   När barnen var sm+ läste jag ingenting de första tre +ren tror jag. Men var sak har sin tid och nu är det tydligen läsningens tid.

 14. Jag kan väl säga att jag är en periodare… det kan ibland bli långa perioder där jag inte kan samla mig till att läsa en bok och få ngt ut av den till perioder där jag läser en, avslutar och börjar direkt på nästa. Allätare beroende på humör och sinnesstämning , från deckare till chiclit, dokumentära böcker till hälsoböcker, ja det mesta passar?. Läste alla Isac B Singers böcker en taga tills jag kom på mig själv med att det viktigaste nog var att bocka av på listan att jag läst dem vilket gjorde att det gick för snabbt och idag kan jag inte återberätta ngn av dem utan att bli osäker på vilken historia som tillhörde vilken bok ???. Jag älskar böcker men visst kan det bli så att man fastnar och lever det verkliga livet lite för snabbt så att man kan gå och sätta sig i fåtöljen och falla in i den världen boken befinner sig i. Kallar det väl inte verklighetsflykt men ibland behöver jag vila från livet och sjunka in i berättelsen…
  Ja, annars finns ju alltid tvätten och strykningen att förgylla sin tillvaro med ??

  • Ja periodare är nog jag med, men jag är nästan alltid p+ (datorn vill inte skriva en viss bokstav som mitt namn börjar med av n+gon anledning) Ibland händer det att en bok är s+ bra att jag har sv+rt att börja en ny när den tagit slut. (Stryker gör jag aldrig, men om jag gjorde det skulle ja nug behöva lyssan p+ n+got under tiden! (Konstigt att den skriver ö och ä men inte +!) /+sa

 15. Just nu läser jag en långsam bok om mord, en massgrav och polisutredning i den svenska fjällvärlden. Den har liksom inte kommit igång ännu och jag tycker jag läser och läser men det känns bara som försnack. Jag ger den några chanser till sen letar jag reda på någe roligare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *