Mellofeber i Portugal

Om jag var påven skulle jag nästan bli lite sur över att få konkurrens om uppmärksamheten denna väldigt speciella dag. Här har han gjort sig besvär och rest ända hit och så fylls löpsedlarna av en annan nuna, nämligen Salvador ”Frälsaren” Sobral.

Portugal har ju inte varit så framgångsrika i sammanhanget någon gång och tidigare år har jag knappt hört Eurovisionsfestivalen nämnas någonstans här i Portugal, men nu är Salvador överallt. Hans framträdande i tisdags ”var  perfekt”, ”sången är i en klass för sig” – så låter det, både i tidningarna och mitt portugisiska facebookflöde. Det har också skrivits en del om hans hjärtproblem, och hans politiska ställningstagande. Till och med i svensk press. 

Mer goda nyheter för vårt land! Portugal är favorit nummer två och Salvador har inte ens gjort sitt framträdande!

 

Salvador rör världen till tårar – nu vill folk ha hans sång som bröllopsmusik! 

 

Lika plötsligt som oväntat har Portugal drabbats av mellofeber,  i alla fall med portugisiska mått mätt. Det beror förstås på att man har segervittring! Bland mycket annat har jag sett den här bilden av Salvador och Eder cirkulera, med referens till Eders segermål i EM–finalen i fotboll i fjol.

 

Kommer Salvador att sätta den i krysset i kväll? Jag vet inte, men Eurovisionsfinalen kommer i alla fall att ses av betydligt större antal portugisiska tittare i år än vanligt. Jag tror faktiskt att till och med jag ska titta, och det har jag inte gjort sedan Finland vann!

Jag tycker att det är fantastiskt roligt att Portugal tagit sig till final, och det med en sång på portugisiska. Tydligen är det ett av få finalistbidrag som inte framförs på engelska! Melodifestivalen var väl annars ett av de få tillfällen då man faktiskt hörde andra språk än bara engelska i stugorna, i alla fall som jag minns det.

Força Portugal! – på portugisiska och allt!

 

Andra inlägg om portugisisk pop här och om fado – portugals nationalmusik – här

Kommentarer
 1. Pingback: Att få stanna – Bortugal

 2. Salvador var bäst! Klart att man blev tagen av hans enkla sång. Skönt att slippa ” skrik” och fyrverkerier! Sedan älskar jag ju fado också. Så nu ser vi fram emot nästa år i Portugal! ❤️

  • Ja det var ju en skön låt som vann i längden, Eva! Att det är ett så fint språk att sjunga på gör ju sitt också! Fado kan vara fantastiskt vackert! /Åsa

 3. Jag älskar eurovision :o) Men jag brukar inte orka titta hela. Utan brukar titta ikapp i flera dagar efter… Utan att kolla vem som vunnit innan jag själv bestämt vilka mina favoriter är. Kollar aldrig melodifestivalen eller semifinalerna dock… Lite som att titta under invigningen av OS eller Kalle ankas jul. Trevlig tv-tradition för mig.

 4. Så kul att hitta in till din blogg, och ser att du bor i Portugal, va roligt!
  Jag är ett stort schlagerfan, jag och min kompis åker runt på en svensk deltävling varje år sedan 2006, och nu har vi just avverkat vår 5e eurovision i Kiev!
  Såklart ska vi försöka åka till Portugal nästa år, jag har aldrig varit där,så det känns extra kul!
  Jätteroligt att Portugal äntligen vann, och det är en fin sång. Fast min favvo var Italien 😀

 5. Redan första gången jag hörde Amar pelos dois gillade jag den. Själ som det ska vara i Portugisisk musik 🙂
  Det här med mello är ju intressant. Ser den aldrig själv, växlar på sin höjd över till snabbreprisen av finalen men inte ens det på senare år. Har nog heller aldrig hört någon säga/erkänna att de kollar på mello. I så fall bara de som har barn och som vill sitta med barnen när de tittar. Några fler måste väl ändå titta på spektaklet, men det är inte ok att erkänna, väldigt B i vårt moderna klassamhälle!

  • Är det inte rätt inne att titta på Mello i Sverige nu? Jag tittade när jag var barn och sedan har jag inte tittat på många många år mer än någon enstaka gång. I år tittade jag för första gången med barnen. Det var roligt att jämföra tycke och smak och prata om länderna! /Åsa

 6. Plötsligt händer det!
  Visst var det rätt land som vann.
  Begreppet schlager har nu blivit ännu större.

  • Ja det är ett riktigt sömnpiller för mig med i vanliga fall, men just i år blev det ju spännande, precis som fotbolls-EM i fjol. Man måste ha någon att hålla på! /Åsa

 7. Det gick ju bra för Portugal 🙂
  Jag undrar alltid hur Eurovision kan vara så litet i många länder; ok att det inte är galet intresse som i Sverige, där vi kör yup 6 veckor under våren för att ens få fram vårt bidrag, men att vissa inte ens verkar bry sig om vem som representerar deras land, eller hur, det tycker jag ändå är konstigt. Intressant då att detta blev stort hos er i år, redan innan vinsten var ett faktum.

  • Ja i år var det ju för att det ryktades om att Portugal var favorit. Nästa år lär det också bli stort. Att det inte varit så poppis innan är väl för att det gått dåligt så länge. Då tappar man väl intresset. /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *