Intriger i virustider

Är ni redo för årets första intriger i vår idylliska lilla by mellan bergen och havet några veckor in i årets första månad, som för övrigt varit rekordkall och faktiskt bjudit på flera frostmorgnar och flera förkylda familjemedlemmar och en febrig Frida?

Nej, det var inte jag heller. Redo för intriger alltså, men de har en förmåga att komma objudna. Fridas coronatest var i alla fall negativt, så vi slapp det bekymret. Däremot testade en klasskamrat positivt, så hela klassen hamnade i karantän med distansundervisning i två veckor. Konstigt egentligen att det inte hänt tidigare, under hela coronaåret blev ingen i tjejernas klass smittade, bara två mammor, som vi ska återkomma till senare i detta inlägg, tyvärr.

Helt omedveten om att folk intrigerade och tisslade och tasslade bakom min rygg såg jag fram emot en förkylningsfri och coronafri lycklig helg med sol och lite mera värme, långpromenader med hundarna, kanske en tupplur i solen efter lunch och lite jobb med en rolig hemtenta. Jag  infriade alla planerna och trivdes bra med livet tills på söndag kväll, då intrigerna nådde mig via telefonluren.

Mot slutet av helgen när det blivit lite kyligare ute satte jag mig vid datorn för att jobba med hemtentan. Jag hade haft fullt upp med långpromenader och tupplurar och läsning inför tentan att jag inte ens kollat mobilen, men nu ringde den plötsligt, vilket den sällan gör. Det var grannpojkens mamma som undrade om jag läst kommentarerna i mammatråden. Vilken tråd? Vilka kommentarer?

Det hade jag alltså inte läst, men nu gjorde jag det, på grannpojkens mammas uppmaning.

”Är det inte så att man ska hålla sig inne när man är i karantän? Jag bara undrar?”

”Staten har väl varit tydliga med att man inte ska gå ut och inte träffa andra än familjen?” skriver en mamma som bor mellan oss och de gröna kullarna.

”Hur så? Har du sett något kanske??!” skriver en annan mamma som bor mellan oss och barnens kompisar.

”Jodu, jag ser och hör mycket dumheter, må du tro!!!” fortsätter den ena, och den andra påpekar då att

”Det där har minsann pågått hela tiden. Har du inte sett det förrän nu? Haha!”

Jag bara gapar. Illvilligt jäkla skvaller i fårakläder av ansvarskänsla och rättrådighet!

Detta hade hänt:

Tydligen hade mina barn bakat en kaka och gjort varm choklad och givit sig ut på promenad och picknick både lördag och söndag eftermiddag, med fika någonstans i det gröna tillsammans med två barn från grannskapet. Jag var vagt medveten om detta, men hade väl inte reflekterat så mycket kring det mer än jag tänkt att det är bra att de hittar på saker, att de har kompisar och att de är ute i friska luften. Jag tänkte inte alls på någon smittrisk och var inte medveten om att grannhusen hade både ögon och öron och snabba fingrar som knapprade iväg små illvilliga kommentarer i mammagruppens whatsapptråd, som små knivar i min rygg. Jag trodde vi var på god fot med varandra?

Ute i det fria tills solen gått ned.

Jag medger att jag kanske borde ha tänkt på smittrisken, men Frida var ju nytestat negativ och de här barnen är ju i princip en del av familjen, eller i alla fall av vår bubbla och som Frida sa: om de är smittade borde jag också vara det. De här två barnen och ett till utgör hela vår umgängeskrets sedan surfskolan i somras. Ingen i vår familj träffar någon annan än dem utom då man kanske växlar ett par ord vid soptunnan – på avstånd. Och i skolan. Det har gått bra, tycker vi, men alla håller tydligen inte med.

Ironiskt också att just de där två hade synpunkter, som är de enda som smittats av alla familjer i bägge barnens klasser, fram till denna vecka då det dök upp ett tredje fall. Dottern till den ena av dem har dessutom fått skjuts hem från skolan med våra tjejer och Sverker varje dag under hela förra terminen. Även när hennes mamma hade corona, men nu är det slut med det tror jag.

Hur som helst är det alltså detta vi har att leva med nu, om ens det. Vi ska vara livrädda för all form av mänsklig kontakt och medvetna om att det finns folk som håller ögonen på om vi sköter oss och om de vill antar jag att de kan anmäla oss om vi inte gör det.

Enligt reglerna, som sedan dök upp i mejl från skolan ska Frida i princip sitta instängd på sitt rum i två veckor, och om hon lämnar rummet ska alla i hushållet ha mask. Det kommer vi inte att hålla, men nu håller vi henne väl inomhus i alla fall då i en vecka till, så folk inte får mer att prata om och så ingen anmäler oss, för det läskiga är att de har rätt, och man kan bli anmäld om man inte följer reglerna.

Jag har haft mardrömmar om det här faktiskt, att det ringer på dörren och vi blir bortförda för att vi brutit mot reglerna. En natt var det hela familjen som fördes bort av folk i vita overaller och masker. En annan natt var det bara Frida de tog. Jag måste ha levt i en diktatur i ett tidigare liv, för jag är verkligen allergisk mot det här.

Inskränkt frihet, angiverier, fingerpekande, skammande, skuldbeläggning. Det ligger mycket sådant i luften här nu i media och alltså även i min omedelbara närhet. Det blandar sig med nyheter om ökad smittspridning och stigande dödstal på ett sätt som kan göra vem som helst paranoid och neurotisk.

 

”Alla har vi skäl att vara trötta på det här, och det är fullkomligt normalt att vi har lust att ta en promenad, men för allas bästa och för vårt eget måste vi anstränga oss mer” vädjar psykologförbundets talesman. (Slarvigt översatt).

”Böter skrivs ut” Cascais förstärker bevakningen av strandpromenaden. (Lustigt bara att bilden inte är från strandpromenaden utan från tågperrongen – något som inte ens Cascais borgmästare märkte när han delade bilden, vilket ledde till många roade och kvicka kommentarer om att problemet kanske inte är att folk tar en promenad.) 

 

Folk som är ute och cyklar med mask och folk som är ute och går helt ensamma blir stoppade och får kanske till och med böter. Strandpromenaden och alla stränder är stängda.

Samtidigt ser det ut så här för pendlare.

 

Sedan dess har det hela utvecklats vidare på olika sätt, men nu är orden slut för idag. Jag skriver mer om det hela i helgen, mellan hundpromenader, tupplurar och hemtenta. (Den blev inte klar)

Jag har skrivit lite på samma tema tidigare: Här och här

Trevlig helg!

Kommentarer
 1. Pingback: En dans på rosor – Bortugal

 2. I mitt tidagr yrke så hade vi “proportionalitetsprincipen” högt på listan. Och jag tycker att framförallt media har frångått den för länge sedan. Visserligen har det alltid varit medias “uppgift” att skrämmas och ställa naturen mot människan, men det börjar nu urarta till en egen samhällsfara. Det allmänna intresset för virusforskning med tillhörande statistik har väl aldrig tidigare varit så stort. Ändå har vi alltid haft, och har, dödstal och vårdbelastning under årliga influensorna. Visst ska man vidta åtgärder för att sakta ned smittspridning men inte så att man skapar andra allvarliga situationer.

  • Jag håller med. Läget är allvarligt, men proportionerna är orimliga. Jag menar inte för mig, men restriktionerna drabbar många mycket hårt.

 3. Otäckt med baktaleri, förstår din reaktion och tycker du hanterar det med nästan onödig dos av förståelse. Den där typen av rygghugg visar verkligen brist på ryggrad. Här var ju i grunden frågan om att hantera en rädsla och ett mera rättfram önskan om justering av beteende skulle framförts direkt till den det berör. Jag skulle blivit störtarg.

  • Jo, både jag och de andra mammorna som kritiserades blev upprörda men bestämde oss för att låta det vara och gå vidare i livet, en lärdom rikare.

 4. Jag är ju utbildad biolog och har jobbat som läkarsekreterare. Smittskyddslagen är ju till för att skydda samhället och inte individen. Även om man först testar negativt tror jag man bör respektera karantänen för man kan utveckla symtom först efter ett par dagar och då testa positivt. Ingen risk för dina barn men det kan ju starta en smittkedja som växer exponentiellt. Även om chansen var minimal. Är man kontaktperson och ätit eller pratat inomhus nära en smittad person utan munskydd ska man nog vara extra försiktig.
  Det hade varit bättre om de ringt dig och frågat såklart. Här spelade min son fotboll med ett barn som satt i karantän efter ett sjukdomsfall i hans klass utan munskydd. Jag sa inget för jag visste inte, en annan förälder som kände igen barnet sa till att han skulle ha munskydd, och när jag hörde det så gick vi faktiskt därifrån. Vilket inte betyder att jag tycker deras beteende var okej. Nu vet jag inte om din dotters kompisar går i samma klass och satt i karantän. Då är det inte ett problem egentligen. Går de i andra klasser och skolor som är öppna är det mindre bra. Jag förklarar gärna mer om smittspridningen om du vill. Nu är det länge sedan jag tog examen… Så jag har verkligen inte expertkoll.

  • Jag förstår principen och att man måste vara försiktig. Jag vet att de hade rätt, men jag tycker man ska värna om grannsämja också.

   Smartast hade nog varit att ringa upp, som du säger. Typ ”Åsa, inte för att vara sån, men du vet väl att….”. Då hade jag sagt ”Oh, shit. Dumt av mig. Tack så mycket!”

   Just det här att en kille i klassen testat positivt ändrar ju vår ”status” och gör att vi måste följa vissa regler, så i den saken har de rätt, men de här barnen har hängt en del under hela pandemin. De åker i samma bil från skolan varje dag och det har gått bra. Det var väl det man menade med att ”Det har pågått länge”, som att de inte borde ha fått leka/samåka – sen när då? Det antyds ju att vi ”fuskat” eller varit ansvarslösa en längre tid (och därmed att vi spridit smitta och typ haft ihjäl folk)

   Okej, vi kanske inte borde ha gått utanför dörren sedan i mars och inte heller släppt in någon, men den enas dotter har som sagt fått ”skolskjuts” av oss hela terminen – till och med när hennes mamma testat positivt och var i karantän. Därav min reaktion.

   Jag tycker också att man ska värna om samhällsklimatet och tonen i media kring detta och inte bara titta på statistik – eller regler för den delen.

   • Absolut. Aldrig hänga ut en person i en what’s app grupp. Det hade kunnat hända oss. Vi har ibland tagit en ”extra” promenad eller lämnat kommunen till exempel. Jag tycker ju inte ens att ni behöver vara inomhus och ser ingen mening med munskydd i sitt eget hem! What’s app grupper har ju en tendens att ibland snöbolla iväg lite. Vi har blivit lite mer skeptiska eftersom föräldrar liksom eldar upp varandra mot skolan/ läraren etc.
    Jag tycker inte att du ska känna dig ledsen eller skyldig och tycker inte det verkar som att beteendet var särskilt riskfyllt heller.

    • Nej, det var liksom oväntat också i den här gruppen, men på facebook ser jag många fördömande kommentarer om till exempel folk som är ute och går ”i onödan” och det stör mig. Men som sagt, folk är olika bra på att hantera den här situationen, på olika sätt.

 5. Fr Público idag:
  ”No mesmo comunicado, o gabinete do Ministério da Administração Interna informa que “as Forças de Segurança devem requerer o respectivo comprovativo das razões que justifiquem a deslocação” na via pública ao longo do dia de hoje — e isto inclui a prática de exercício físico, passeio de animais e passeios higiénicos. Um documento de justificação pode ser, por exemplo, “um documento comprovativo de morada” ou “comprovativos de aquisição de bens ou serviços essenciais” assim como a indicação “sob compromisso de honra” da deslocação que vai fazer.”

  Så imorgon får jag väl stoppa vattenräkningen och en deklaration på heder och samvete i fickan när jag ger mig ut och springer då.

  • Såg det också precis! Jobbigt att alla abonnemang (el och dylikt) står i Sverkers namn bara. Jag finns knappt på den här adressen har jag märkt. Och vad ska Sverker ha med för dokument när han åker och renoverar sitt eget hus med eget företag? Bäst att ta med hela pärmen kanske.

   • Byggbranschen är ju ett av undantagen, så strängt taget ska det väl vara tillräckligt att man har bevis på att man har ett företag i den branschen och att det är för att arbeta i det företaget som man är ute och rör sig? Så vitt jag förstår har man då rätt även att passera kommungränser. På mitt jobb har det utfärdats ett allmänt intyg om att vi bedriver laboratoriebaserad forskning som inte kan avbrytas och inte kan genomföras hemifrån, och så får man visa det intyget tillsammans med sitt passerkort som visar att man jobbar hos oss, om man skulle bli stoppad.

    Men det är nog bra att sätta något av de officiella abonnemangen i ditt namn. Jag har haft nytta av det två gånger tidigare, att vattnet står på mig.

    • Ja vi får förse oss med varsitt dokument av något slag och hoppas att det duger. (Jag går i och för sig bara ut med hunden)

     Det var samma folk som stod och skrek åt folk ”utifrån” som kom här och ”spred smitta” som skrev i tråden. (Man får ju inte ta bilen till ett annat ställe för att gå med hunden, vilket jag tycker är dumt. Tror risk för smittspridning via hundpromenad är minimal, oavsett om man går runt det egna kvarteret eller åker till ett grönområde för omväxlings skull).

   • PS Det var ingen som stoppade mig. Allt såg ut precis som vanligt, fast med mindre folk, till dess att jag kom till den delen där flodkajen börjar övergå i strandpromenad. Där stod det med 30 meters mellanrum skyltar om att när man motionerar eller ute med hunden så ska man göra det i närheten av sin bostad. När jag hade passerat den tredje skylten och läst hela budskapet som slutade med att tala om att det var brottsligt att inte respektera det så vände jag! Men då var jag ändå bara ett par hundra meter från där jag vanligen vänder.

    • Skönt att du slapp bli stoppad. Konstigt att det ska vara brottsligt att vara ute och röra på sig! Här har de stängt strandpromenaderna och stränderna som sagt. Synd om alla som har kallt hemma (de flesta tror jag) och vill komma ut och röra på sig och få upp värmen i solen under dagen, tycker jag.

     • Till min stora lättnad var promenadområdena vid floden inte avstängda. Skyltarna stod visserligen halvvägs över vägen men det var inga barriärer eller plastband. Vad som menas med att man ska motionera i sitt eget bostadsområde är väl en tolkningsfråga, jag bor inte precis där även om jag hade sprungit dit på egna ben!

      Jag förstår dock att man spärrar av områden där det flockas oerhört mycket folk en solig helg. Fast så som vädret har varit i Porto sedan mitten av förra veckan behövs inga regler för att hålla folk inomhus…

     • Vädret (São Pedro!) hjälper till att hålla folk inne här med nu.(Skrev fel helgon först och var tvungen att kolla senare och rätta, för det kändes inte helt rätt.)

 6. Jo, detta har ju blivit en ny sak att skamma varandra för. Visst ska man vara försiktig i dessa tider, men när det övergår till att folk blir elaka och baktalar varandra, eventuellt för att själva framstå som bättre … nej, det är inte konstruktivt på något sätt alls.

  • Nej det är ju inte det. Man ska försöka vara snäll och välmenande i alla lägen, tycker jag, men om jag ska rannsaka mig själv är jag väl inte alltid det heller. Man ska tänka efter innan i alla fall. Nu tänkte jag efter innan jag svarade ilsket, och det är jag glad för. Om de tar upp det någon gång eller är ovänliga mot mig igen får jag väl ta en diskussion och försöka hålla det konstruktivt.

   Ska man vara riktigt ärlig baktalar jag ju dem här där de inte kan försvara sig, men ni vet ju inte vilka de är så det blir en ganska abstrakt diskussion kring själva fenomenet och inte utpekande mot någon speciell person, hoppas jag i alla fall. (Plus att jag skrev att de tyvärr har rätt i sak).

 7. Kan det vara så att mammornas oro och rädsla för smittan är orsaken till deras skvaller? Ingen verkar veta hur denna pandemi ska besegras, en del följer sin övertygelse andra följer regler. Jag tror på ömsesidig respekt även om det verkligen är svårt ibland.

  • Jo det kan tänkas, men de har ju bägge haft viruset – förlorat luktsinnet ett par dagar, testat positivt och haft karantän i två veckor. De var förstås noga med det, vilket man ju måste vara. Orolig för smittspridningen kan man ju vara ändå och ja, det finns regler men sättet de lade ut sin oro eller omtanke på var ful tycker jag, som att man inte bryr sig om vänskap alls. Det var ju också riktat mot de andra två mammorna vars barn var ute med mina och de har ju känt varandra och är ”vänner” hela livet.
   Nej, jag tror inte oro är det främsta motivet här, men rent generellt blir det starka känslor kring detta då många fått offra mycket under karantänen (socialt och ekonomiskt och kanske någon nära dem drabbats riktigt av sjukdomen) och då kan man förstå om andra inte verkar bry sig. Det förstår jag, men det är ändå skrämmande med hatiska kommentarer på sociala medier mot folk som bara tar en promenad.

 8. Vad bra att du inte upptäckte det här förrän du fått njuta av en skön helg!

  Folk är inte kloka, och den här senaste veckan har de helt tappat greppet. Jag fattar att man inledningsvis fokuserat på att stoppa smittspridningen, men nu börjar det verkligen behövas ett allmänt samtal om hur man stoppar smittspridningen med folkvettet i behåll.

  Jag vet att folk har bötfällts för att inte hålla karantän, men jag tror att det gäller människor som själva testat positivt. Polisen gör väl förhoppningsvis avvägande själva om var de ska fokusera sina insatser och skolbarn som är i karantän för att det varit smitta i klassen kan knappast vara prioritet.

  Vad höll alla de självutnämnda pandemipoliserna och dito experterna på med innan pandemin kom?

  • Vad bra att jag inte är ensam om att tycka detta är ett bekymmer och visst har det gått lite över styr? Det hänger förstås ihop med ökad smittspridning och delviskan man förstå det men ändå inte.

   Jag vet folk som bötfällts utan att ha testat positivt, för att de lämnat kommunen men jag hoppas de inte delar ut för mycket böter. Folk har det tufft nog ändå.

   Jag tror i alla fall den ena har skvaller som hobby i vanliga fall också.

   • Det har gått över styr, och media spelar också in i det här. Público som vanligen har hög kvalitet på sin rapportering ger helt orimligt mycket utrymme för tyckande av experter som visserligen är experter på någonting men inte på det de uttalar sig om. Är man forskare i något som avlägset har att göra med biologi är har man tydligen nu legitimerad av media att vara expert i pandemisammanhang.

    Under de gångna två veckorna var media huvudsakligen intresserade av experter som tyckte att det var väldigt viktigt att man stängde skolorna. Det var så länge regeringen hävdade att de skulle vara öppna. Nu när skolorna är stängda ger media plötsligt i stället utrymme åt de som har något att säga om de negativa effekterna av att stänga skolorna.

    Ingenstans har det getts utrymme åt en diskussion av helheten i frågan om att stänga skolorna. Man får hoppas att den diskussionen trots allt har skett inom den expertgrupp som regeringen rådgör med, (och jag tror att det är så, annars hade politiken varit en annan) men väldigt lite av det syns utåt. Och då når det ju inte folk – som huvudsakligen informeras av alarmismen i media.

    • I Sverige har Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskildring och beredskap presskonferens två gånger i veckan. Från början var det varje dag.
     Har de inte sånt i Portugal? Alltså ”information utan känsloutbrott”. Sen finns ju ändå media som alltid tycker att ”allt görs fel”. Men då blir det ju lite balans på det.

     • Jodå, man får en massa information. Hela tiden kommer det ny information om nya regler. Det gäller att hålla reda på vad som gäller just idag just där du bor just för dig i fjarton paragrafer med olika undantag och fotnoter som kan ändras eftersom. Det är allas skyldighet att hålla reda på allt. Min också. Det blir man inte mindre neurotisk av. Det gäller att uppdatera sig hela tiden och läsa på varje gång man ska gå utanför dörren, så inte farbror blå kommer och ger en böter, eller grannarna hänger ut en. Förlåt, där bar jag iväg lite, men så känns det lite ibland. När vi ändå är igång:

      Medias roll tycks vara att sprida känslor av missnöje. Allt görs fel. Alla gör fel och även om vi gör rätt går det åt helvete. Vi ska vara både missnöjda och rädda.

     • ”Medias roll tycks vara att sprida känslor av missnöje. Allt görs fel. Alla gör fel och även om vi gör rätt går det åt helvete. Vi ska vara både missnöjda och rädda.”

      Precis så är det. Eller, precis så ter det sig.

      Man får insyn i regeringens konferenser med motsvarigheten till folkhälsomyndigheten (presskonferens, tror jag) och när premiärministern haft presskonferenser har de också direktsänts. Jag har sällan tittat, men jag gjorde det förra veckan. Själva föredragandet av premiärministern var sansat och balanserat. Så fort journalisterna kommer in får man intrycket av att de bara är ute efter katastrof.

      Det är också väldigt stort utrymme för opinion i pressen. Ganska osorterad sådan. Som forskare är jag väldigt betryckt av hur en del kollegor ohämmat uttalar sig långt bortom sin egen kompetens. Det går inte att komma ifrån intrycket att en del tar chansen att få uppmärksamhet de aldrig kommer att få varken före eller efter.

 9. De två mammorna, som öppet har ojat sig över uppträdandet, har stämplat sig själva, och jeg tycker inte du någonsin skall kommentere deras inlägg. Det är starkast att ignonera än att inlåta sig dras in.
  Fölg min pappas råd: För att andra är dumma, skall man inte bli dum själv 😉
  Det är svårt för de unga att förstå och rätta sig efter reglerna.
  Sköt om er!

 10. Det är liksom ingen hejd… Och så pratas det om Covid-pass eller så kommer man inte kunna resa. När de ändå håller på, varför tar man inted ALLA vaccinationer man gjort, som TBC och liknande hemskheter?

  Det är så himla lätt att titta snett på andra men jag försöker verkligen hejda mig och tänka att jag vet ju inte hela deras historia, varför de gör som de gör eller inte. Men ibland är det faktiskt väldigt svårt att ha överseende med folks beteende. Kvinnor kan vara överjävliga.

 11. Känns allmänt olustigt det du skriver om :(. Är det poliser som bötfäller eller vilka är det? Ringer de på hos folk?
  Och inte trevliga grannar de där som sprider information på nätet…
  Hoppas verkligen att det vänder till det bättre. Snart.

  • Jag tror det är GNR och polisen som ger böter men är osäker. Jag vet folk som fått böter i alla fall. Även om msn inte fåf böter – att bli stoppad och ifrågasatt för att man är ute och går?! Jag förstår om de ingriper vid folksamlingar och ber dem skingra sig, men inte när man håller sig för sig själv. Man borde få gá ut och gá för sjutton!

   Hoppas jag med.

 12. Hej Åsa!

  Tack för ditt senaste alster.
  Försök ta det med ro om du kan, vi är alla olika även vi svenskar och definitivt portugiser.Just nu så har vi samma stuk här i Porto men vi hankar oss fram och ser fram emot den ljuvliga våren.
  Tyvärr har jag en mindre angenäm resa hem till Sverige nästa vecka om det blir av för vi i Portugal tillhör ju de ”mörkröda länderna”!enligt EU, dvs de som har mest nya fall!!
  Det pratas om att man kanske måste visa negativt covid test innan avresa samt att ” icke nödvändiga resor enligt EU, ska företas”. Min mamma opereras för invärtes cancer och frågan är då……… är detta en nödvändig resa? För mig ja.
  Vi får ta en dag i taget, glädjas åt att man är frisk och kry.

  Ta hand om Er,

  Göran

  • Det låter som en nödvändig resa, Göran! Jag hoppas du kan göra den och det går bra!

   Jag försöker ta det med ro. Blev arg och ledsen först men svarade inget. I det stora hela är det ganska obetydligt, men obehagligt för att det är en tendend. När det gått en stund kan jag försöka tänka att vi alla hanterar detta så gott vi kan. En del bättre, en del sämre.

   Lycka till med resan.

 13. Så obehagligt! Obehagligt med personer som tycker att de ska hålla koll på, säga till och uppfostra andra! Med en otrevlig ton dessutom! Jag hoppas så att du kunde komma med ett riktigt bra svar och att du sedan lämnade mammagruppen. Skriv fortsättningen på historien i helgen.

  • Jag grunnade på ett vasst svar ett tag men lade ner det. Jag är kvar i gruppen då jag får mycket information där jag kanske missar annars, och de där två blev ensamma om sin obehagliga ton.

   Det som hände sedan var en annan tråd egentligen, men också coronarelaterat.

 14. Jo det är nog allmänmänskligt för här i vår lilla by i Sverige händer det också trots att vi inte alls har så stränga regler. Vi är några damer som brukar vara ute och promenera tillsammans men vi fick höra att vi är för många och går för nära varandra så numera delar vi upp oss i grupper. Sen var det en väninna till mig som stod ute och pratade med en granne då en yngre dam passerade förbi och kommenterade att de inte höll avstånd och sen tog hon upp mobilen och fotograferade dem för att visa sin sambo att folk inte håller avstånd….

 15. Beslutsfattare i olika regeringar vet inte hur de ska hantera detta med Covid smittan, därför kommer en massa olika konstiga beslut om restriktioner, en del är rent utav löjliga.
  Naturligtvis är människor rädda, men ibland kanske sunt förnuft skulle räcka. Varför ska en person som testat negativt isoleras?
  Jag tycker Sveriges hantering av smittan är bra, även om många tycker annorlunda.

  • Ja de gör väl så gott de kan men bra blir det inte. Det verkar rent ologiskt också att vissa länder drabbas hårdare och andra knappt alls. Förstår inte den häd sjukdomen – eller hur den hanterats.

 16. Hej, jag har inte skrivit så mycket tidigare men läser alltid din Blogg. Jag har i brist på annat att göra skrivit en liten reflektion över detta land och dess invånare, iaf i Algarve där jag bor. Vore kul att höra om du håller med. Isf mejlar jag dig, om du skickar din mejl direkt, vill inte lägga ut det på din blog. Ha det bra och håll ut!

  • Gör gärna det, men jag tror det är ganska allmänmänskligt detta med skvaller och folk som tror de behöver hålla ordning på andra, alltså inget typiskt för Portugal. Detta är första gången jag drabbas av det här (mig veterligen). Jag upplever annars folk här som vänliga och hjälpsamma, men det finns slltid undantag och den här situationen förstärker nog tyvärr detta drag hos vissa. Skicka till mig på asa@bortugal.se så svarar jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *